Prosjekt Laks og Næringsutvikling i Kragerøvassdraget 14.04.2011 Ole Erik Elsrud.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norske Lakseelver Organisasjon for fiskerettshavere
Advertisements

Kontaktkonferansen 2011 Tor Eivind Johansen 26. mai 2011 Kristiansund.
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Tilbyder konferanse Utvidelse av kjøleanlegg
Inkludering i idrettslag Børre Rognlien 2. visepresident
Erfaringer fra 8 års (2004 – 2011 ) Krabbefiske
Samarbeid med Fishspot. En temasatsning i to prosjekter. 1.Fishspot Forprosjekt- ”Helhetlig og langsiktig plan for fisketurisme i Hedmark”.
VG Fiskeriutdanning 14 skoler langs kysten 20 klasser VG1 Naturbruk
Destinasjon Norge Regjeringens reiselivsstrategi.
Hummer på Kvitsøy - status
Finanskrisen Arbeidsledighet i reiselivsnæringen Innvirkninger på Krødsherad kommune Ordfører Olav Skinnes, Krødsherad kommune.
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
Laks og næringsutvikling i Kragerøvassdraget Ole Erik Elsrud.
Den Norske Turistforening Vassdragsvern, bruk og næring Jan Olav Nybo Den Norske Turistforening.
Høring om fiskeforskrifter-laks  Hva skal vi uttale oss om?  Fiskeforskrifter som gjelder elvene(frist 15 januar)‏  Fiskeforskrifter som.
Byneset Båtklubb Informasjonsmøte 31. Mars Kriterier for valg av havn •Positivt innstilt grunneier. •At området ikke har noe verneproblematikk •Havna.
Fordelingsnøkkel Fordeling •Utvalget bestemte seg for å navngi de ulike dimensjonene som: –68 %: Sportslig (tidligere kalt 68 %) –10 %: Kommersiell.
Institutt for forebyggende miljøvern  STØ “Miljø-SIP”: IKT og miljøeffektivitet i norske virksomheter På jobb og hjemme Tap av ressurser Bruk av IKT Drift.
Lyses planer for fjernvarmeutbygging fram mot 2020
Kompetansekartlegging
Tilskuddsordning for støtte til innovative anskaffelser av miljøteknologi i Framtidens byer for 2013.
Kunstner: Oddmund Mikkelsen
VA-tiltak langs Svelvikveien mellom Solumstrand og Svelvik grense – Orientering til Bystyrekomitèen Hensikt: Gi komitèen en orientering om.
TEK kap. 11 Sikkerhet ved brann
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Forretningskonsept og forretningsplaner
Prosjektplanen Pedagogisk ledelse.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Overføring av avløp til Holmestrand Etter mindre enn 20 år, kan det siste av i alt 7 renseanlegg i Sande bli nedlagt.
Språk og språklig fordypning
Internt handlingsrom (IHR) Presentasjon på USITs allmøte 23. juni 2011 Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Den anbefalte banken! Presentasjon på RAFF Seminar V Erik M Throndsen.
Vi får Norge til å gro! Næringsfiske - Fisketurisme Hanen General Hotel, Helgelandsmoen, 22. sept 2012 Finn Erlend Ødegård – seniorrådgiver,
Aktivitetsmiddelsøknadene Samhandling mellom AIR og klubbene.
Distriktsmedisinsk senter (DMS) i Sunndal kommune Storfjordkonferansen Harriet Berntsen assisterende rådmann.
VELKOMMEN TIL NAMSENVASSDRAGET !
Prosjektområde Ytre Oslofjord Kjell Løkke Leder i Styringsgruppen.
Vivian Abbi Johnsen prosjektleder Groruddalssatsingen Bydel Stovner
Norges ressurssnettverk innen informasjonssikkerhet – NISNet Kick-off-møte Universitetet i Bergen 10. oktober 2007.
Kommunens nye retningslinjer og forslag til praktisk gjennomføring Sofiemyrtoppen skole FAU.
Myndiggjorte medarbeidere – mer aktiv omsorg
Prosjektavslutning og sluttrapport
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
Evaluering av Avinors organisering og tilknytningsform Møte med fagforeninger og tillitsvalgte 13. februar 2006.
Kultur og natrubasert turisme ”Reisemål med Olavsarven som plattform”
Digitalisering av alle gjeldende reguleringsplaner i 12k
Situasjonen for anadrom laksefisk i Telemark
NJFF og Norske Lakseelver sier nei til skadelige gruveutslipp i nasjonale laksefjorder Av Alv Arne Lyse Prosjektleder villaks Norges Jeger- og fiskerforbund.
ABS-rapportering 2008 for Regionalnett
Veiledning Beslutningsprosess
Nytt fra forvaltningen
Kommunereform - hva skjer?
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
IHR – Studier EVU -ISP Bakgrunn for IHR Strategisk plan: “Universitetet i Oslo skal forvalte sine samlede ressurser offensivt, slik at de bidrar.
Bjørn Brodtkorb Vefsnlaks. Selskapet ble stiftet i 1992 Formål: Ta vare på laks- og sjøørretstammen i Vefsna og Fusta Legge til rette for fiske. Drive.
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
Havbruksnæringa sitt miljøfond Pengene skal stilles til disposisjon for prosjekter knyttet til fangst av oppdrettslaks til beste for villaksen, i en periode.
Fremtidens fiskeforvaltning Om å stå på egne bein etter reetableringen.
Hvem er vi Stiftet 1987 som ”Kystfiskernes Forening” Et ønske om en sterke kyststemme i datidens eneste faglag ”Norges Fiskarlag” Brøt med Fiskarlaget.
Vill laksefisk i Sognefjorden
Norden som foregangsregion
Oppsett for Skog og landskap Rapportering
Felles kvalitetssystem for universitetsmuseenes samlingsforvaltning
STRATEGISK NÆRINGSPLAN FOR TROMSØ-REGIONEN - forprosjekt
Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig
Oppsummeringsmøte 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Prosjekt Laks og Næringsutvikling i Kragerøvassdraget Ole Erik Elsrud

Prosjektets hovedmål 1.Laks - Fremskaffe underlag for beslutning om tiltak for reetablering av en reproduserende laksestamme i den opprinnelige lakseførende del av vassdraget 2.Næring – Fremskaffe underlag for å kunne (videre)utvikle både eksisterende og ny næring i området som er bærekraftig og samfunnsnyttig. (eks. Kultur, reiseliv og energiproduksjon)

Prosjektet skal utarbeide en rapport som beskriver mulighetene for en reetablering av laks i vassdraget og hvilke konsekvenser dette vil eller kan få Laks

Dersom prosjektet kommer fram til at det er praktisk og økonomisk mulig å gjeninnføre en reproduserende laksestamme i vassdraget må et flertall av alle rettighetshavere langs den potensielt lakseførende delen av vassdraget være positive til dette før en endelig beslutning tas og en reetablering kan finne sted

Næringsutvikling Identifisere nye/eksisterende muligheter knyttet til Turisme og turopplevelser Hytteutvikling Fiskeressursen (Nærings / fritidsfiske) og mat prod Utleienæringer (hytte, båter, fiske etc.) Pakkede produkter Osv. Viktig at gr.eiere og lokale krefter har en aktiv rolle –Viktige ressurser i reiselivssammenheng

Status 1.Fiskekortordning er innført stk. Teiner for fangst av tryte som fortrenger småørreten i strandsone er innkjøpt for å bedre ørretbestanden 3.Prøvefiske er gjennomført og data er under behandling 4.Samarbeid med NINA (Norsk Institutt for naturforskning) 5.Deltatt i smoltutvandringsprosjekt (Ved Fosstveit kraftstasjon, Storelva i Tvedestrand kommune)

Smoltutvandrings prosjekt Liten effekt av lys, (mulig skremme effetk) De tiltak som ble utført med en nedre tillatt grense for løpehjul på 11 % synes å ha hatt positiv effekt, og i 2010 sesongen døde 2-4 % mot ca 12 % av smolten i Etablering av smoltoverløp like ved siden av inntaksrist. 92,8 %. Total dødelighet på under 1 % ved passering

Aktiviteter laks Valg av bestand for reetablering Muligheter for smoltutvandring Løsningsskisse for opp- og nedvandring Reetableringsstrategi – alt i ett eller trinnvis?

Aktiviteter næring Fiskekart Turstier i nærheten av vassdraget Tilrettelagte fiskeplasser Muligheter for utleiehytter rundt vassdraget Farmen-effekten

Økonomi Budsjett Egeninnsats Prosjektledelse Tilgjengelige midler Benyttede midler Reisekostnader (Drivstoff og km) Møtemat623 Prøvefiske Abbor teiner3 345 Bøker1 250 Prosjekt Øverbyskog Smolt Forskurterte kostnader Skagerak (prosjekt del 1) Sum benyttede midler (Noen regninger betalt av KG er ikke med) Resterende midler til disposisjon

Samarbeid og organisering er en nøkkel for å lykkes….. Kragerøvassdragets Grunneierlag

Takk for oppmerksomheten

Bakgrunn for prosjektet Ønske om tilbakeføring av laks Ønske om næringsutvikling NINA utredning (2006) Prospekt flerbruksplan Kragerøvassdraget (2007) Dannelsen av Kragerøvassdragets grunneierlag

Laks og næringsutvikling i Kragerøvassdraget

Laks 1.Vurdere mulighetene for å sikre laksens oppgang 2.Vurdere mulighetene for å sikre smoltens utgang 3.Vurdere laksebestandens biologiske muligheter for reetablering. Samt Hvor og hvordan en evt. reetablering bør gjennomføres 4.Vurdere muligheter knyttet til sportsfiske