Spis mer frukt og grønt! v/Toril Gulbrandsen Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker - en nøytral stiftelse med offentlige midler www.frukt.no
Overordnet mål for OFG Innen 2010 spiser vi 5 – fem enheter F&G om dagen * F&G skal være ”top-of-mind” hver gang vi handler/velger/spiser/lager/serverer mat Fokus på 3 viktig ting: Tilgjengelighet, Tilgjengelighet * De offisielle anbefalingene i Norge
Frukt- og grøntkonsum i dag Norge ligger helt på bunnen i Europa når det gjelder å spise frukt og grønt Vi spiser i snitt under halvparten av anbefalt mengde frukt og grønt Store muligheter! Hver og en av oss spiser ca 100 000 måltider igjennom et langt liv
Forbruk i Europa
Folkesykdommer
I Danmark anbefales
INGEN TVIL! Helsegevinstene ved økt forbruk av frukt og grønt er godt dokumentert! 40 nye rapporter og dokumentasjoner hver dag bekrefter sannhetene!
www.frukt.no
Eldre og kosthold Trenger mindre mat men samme mengde vitaminer, mineraler og proteiner Maten må ha høy næringstetthet (ikke mange tomme kalorier) Under- og feilernærte får lettere sykdommer
Serveringstips til de som spiser lite Et glass juice til frokost En håndfull bær Frukt i biter Et glass smoothies som mellommåltid Finhakket frukt med vaniljekesam/saus Rått knask/fine biter/revne røtter Mose grønnsaker til supper/sauser/pureer (NB! Grønnsaker trenger ikke være helt ihjelkokt)
Oppkuttet er tingen! Effekten av å kutte opp frukt og grønt – målt hos 100 skolebarn Gratis epler, bananer og gulerøtter i 1 måned 2 klasser fikk hele frukt og grønt 2 klasser fikk oppkuttet frukt og grønt
Fristende mellommåltid/møtefrukt
Smoothies - en sikker vinner
Alle liker supper! …Kutt - kok - mos…
Original spagetti Bolognes 50/50
Fristende biter?
Tilgjengelighet!
Ekte stappe!
Mykt punktum
Ha en fin dag! Se mer på www.frukt.no