Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer Mikrobens virulens Menneskets motstandskraft Miljø
Mikrober som har stor evne til å skape sykdom
Friske mennesker med sterkt infeksjons-forsvar
Hjemmemiljø
Institusjonsmiljø
Eldre og syke mennesker som er meget mottakelige for å utvikle infeksjonssykdom Miljø med mange mikrober Mikrober som i stor grad er i stand til å fremkalle sykdom
Matbårne sykdommer Bakterier og bakterielle toksiner, virus, parasitter, prioner Smittestoffer i mat og vann er den viktigste kilden til alvorlige infeksjoner og epidemier i verden Bakterier er hyppigst registrert som årsak til matbåren sykdom
Mikroorganismenes evne til å fremkalle sykdom Virulensfaktorer evne til å gjøre skade toksiner evne til å overleve og formere seg næring temperatur
Unngå å forurense maten 100 Unngå å forurense maten Passe på at mikrobene ikke får gode muligheter til å formere seg 60 4 1
Utfordringer i institusjonsmiljøet Maten lages i store kvanta Det tar tid fra maten er ferdig laget til den spises Mangel på utstyr/uheldige bygningsmessige forhold Mange mennesker involvert i håndteringen av mat Uklare ansvarsforhold og rutiner på boavdelingene Blanding av urene og rene oppgaver - håndhygiene Mangelfull opplæring
Infeksjonsforvaret hos eldre svikt i immunapparatet nedsatt antistoffrespons tynnere og tørrere slimhinner nedsatt sirkulasjon Feil-/underernæring Sykdom
Konsekvenser Akutt sykdom med: brekninger, oppkast diaré, vanndig/blodig diaré feber magesmerter, -kramper
Konsekvenser Akutt sykdom Sengeleie Tap av væske/nedsatt inntak av næring - dehydrering Forvirring Systemisk infeksjon Organsvikt