Tradisjonelt fiske Basis for lokal verdiskaping og kystkultur? Malangen brygger 28. mars 2011 Arvid Ahlquist Fiskarlaget Nord.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Dødsulykker i norsk fiske-/fangstflåte
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Stor motstand mot tarenæringen i Vikna
Krabbekonferansen Forslag til nytt regelverk for fartøy under 15 meter – Status. Joakim Martinsen 12. januar 2012.
FISK OG SEISMIKK 2012 Fiskerinæringens bidrag til bedre samordning
Areal til begjær Effektiv og bærekraftig arealbruk i havbruksnæringen
Arbeidet med rekruttering i Fiskeri- og kystdepartementet Årsmøte FOSFOR - 4. desember 2007 Politisk rådgiver, John Erik Pedersen.
Informasjonsflyt i havfiskeflåten. Havfiskeflåten drifter året rundt over alt •Skagerrak •Nordsjøen •Norskehavet •Barentshavet •”Ishavet” •Vest av de.
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Erfaringer fra innførte tiltak og opplæring
Deltakerloven – arv og generasjonsskifte Aalesunds Rederiforening 26. august 2011 Vidar Landmark, Fiskeri- og kystdepartementet.
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
FosFor 4. desember 2007 Rekrutteringsbehov - felles satsing i næringa - Jan Skjærvø, Norges Fiskarlag.
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Kampen om plass i kystsonen Bjørn Hersoug NFH, UiT, Nor-fishing 2010.
Utredning av konsekvenser av fiskeri i området Lofoten - Barentshavet Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.
Senja som sjømatregion - et hav av muligheter
Fiskeflåten 2020 Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen
Kystsoneplanlegging Kystsoneplanlegging(iKyst) Et felles forskningsprosjekt mellom NFH, UIT og NTNU/SINTEF samt 9 andre samarbeidende institusjoner.
Tromsø, den 23. oktober 2012 Reidar Nilsen Norges Fiskarlag Bør næringa selv ta ansvaret for en effektiv fiskeriforvaltning?
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Oppdrettsnæringa utvikles gjennom levende lokalsamfunn Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
Alfred Nordgård Direktør næringspolitikk, OLF Hvordan kan industrien bidra til bedre samhandling med fiskerinæringen? 1.
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
”Brukerstyrte forskningskvoter”
Rusmiddelmagi 1 Rusmidler tillegges ofte magiske egenskaper. Det er f.eks. vanlig å si at rusmidler gir en behagelig følelse, gir godt humør, øker.
Hvordan få de rette ungdommene til å satse på fiskaryrket? Daglig leder Ole Morten Sorthe, Møre og Romsdal Fiskarlag Årsmøte i FosFor, Ålesund 3. november.
Fiskeriministeren Fiskeriministeren ønsker
Nordnorsk Havbrukslag 13. januar 2011 Fredd Wilsgård Når vestlendingene ser mot nord.
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet
Kystsoneplanlegging En viktig faktor for regional verdiskapning i kystsonen Regionrådet: Balsfjord – Tromsø – Karlsøy, 28.mars 2011 Seniorrådgiver.
Langesund 11. august 2011 Norges Fiskarlag Jan Skjærvø
Geografiprosjekt Våren 2009
Stortingsmelding om forvaltning av kongekrabbe
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
«Kampen om plass på kysten»
Norwegian Ministry of Fisheries Beslutning om opprettelse av en ny gruppe I for torsk, hyse og sei for kystflåten nord for 62°N Trondheim, 1. november.
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 Hvordan oppnå økt deltakelse på Tromstrygdskolen? Signe Sønvisen og Trine Thorvaldsen SINTEF Fiskeri og havbruk.
Ressurs og reguleringer i fisket Sunnmøre og Romsdal Fiskarlags årsmøte 2004, Molde, november 2004 Politisk rådgiver Jorhill Andreassen, Fiskeri-
Revidert utgave av 6. januar 2006
Norwegian Ministry of Fisheries 1 ”Rammebetingelser og utvikling av fiskerinæringen i Oslofjord-regionen” Fiskeriminister Svein Ludvigsen Oslofjorden Fiskerlags.
Representantskapsmøte Norges Sildesalgslag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Bergen 2. juni 2005.
En lønnsom kystflåte Årsmøte Sogn og Fjordane Fiskarlag Florø, 7. april 2005 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Norwegian Ministry of Fisheries 1 ”Økonomiske rammebetingelser for den norske fiskeflåten” Fiskeriminister Svein Ludvigsen Fiskebåtredernes representantskapsmøte.
Norwegian Ministry of Fisheries Statsbudsjettet 2004 Presentasjon av Fiskeridepartementets budsjett.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Norwegian Ministry of Fisheries Kystberedskap Hvordan samordne de totale ressurser i Kystsonen? Kystvaktsseminaret 2003 Sortland, Fiskeriminister.
Havbrukspolitikk for økt norsk konkurransekraft Aqua Nor 9. august 2005 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Regjeringens havbrukspolitikk Årsmøte i FHL havbruk 14. april 2005, Tromsø Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Modernisering, effektivisering og forenkling i fiskeri- og kystforvaltningen Nordland Fylkes Fiskarlags årsmøte, Bodø 24. september 2004 Politisk rådgiver.
Norwegian Ministry of Fisheries Er omsettelige kvoter fremtiden for fiskeflåten? Nord-Norges Rederiforenings årsmøte 15. – 16. November 2002 Fiskeriminister.
Norwegian Ministry of Fisheries Fiskerinæringa ved et veiskille - leverandør av eksportinntekter eller ansvarlig for distriktsbosettinga? - med fokus på.
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
Representantskapsmøte Norges Råfisklag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Tromsø 26. mai 2005.
Aktuelle fiskeripolitiske saker Adm. dir. Audun Maråk.
Hvem skal eie fiskekvotene? Edgar Henriksen. Utvikling i lønn og pris på torsk 10. juli 2015UiT seminar på Riddu Riđđu.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Arealplanlegging i sjø og tilrettelegging for havbruksnæringa i kommunane. Status, utfordringar og moglegheiter. ANNE SOFIE SANDVIK Einingsleiar areal.
Hvem er vi Stiftet 1987 som ”Kystfiskernes Forening” Et ønske om en sterke kyststemme i datidens eneste faglag ”Norges Fiskarlag” Brøt med Fiskarlaget.
LØKSFJORD AS.
Interkommunal plan Saltenfjorden
KOSTRA arbeidsgruppe IPLOS
Kamp eller samarbeid?.
Kan oppdrettsnæringa bli en framtidsnæring?
Porsangerfjorden 2.0 Innspill Gunnstein Bakke Seniorrådgiver
Kunnskapsinnhenting - Verdiskaping i nord
Utskrift av presentasjonen:

Tradisjonelt fiske Basis for lokal verdiskaping og kystkultur? Malangen brygger 28. mars 2011 Arvid Ahlquist Fiskarlaget Nord

Fiskeflåtens struktur: En sammensatt flåte dominert av mindre fartøy i antall En sammensatt flåte dominert av mindre fartøy i antall Kvantumsmessig betyr de største båtene mest Kvantumsmessig betyr de største båtene mest Fartøy i Troms er inne i de fleste fiskerier, men liten deltakelse innen ringnot Fartøy i Troms er inne i de fleste fiskerier, men liten deltakelse innen ringnot Særlig få makrellrettigheter Særlig få makrellrettigheter Troms var (og er?) rekefylket Troms var (og er?) rekefylket

Beskrivende for utviklingen: Omfattende strukturering både på hav og til lands Omfattende strukturering både på hav og til lands Antall kjøpere sterkt redusert => større avhengighet av mottaksstasjoner Antall kjøpere sterkt redusert => større avhengighet av mottaksstasjoner Antall fiskere sterkt redusert siden 1950 i Troms (fra til 2119 i 2007) Antall fiskere sterkt redusert siden 1950 i Troms (fra til 2119 i 2007) Kvantum fisket er like stort eller større Kvantum fisket er like stort eller større Hvor går nedre grense for antall fiskere/båter? Hvor går nedre grense for antall fiskere/båter?

Utfordringer for lokal flåte: Arealbeslag/-kamp: - Petroleumsnæringen - Havvindkraftverk/tidevannskraft - Akvakultur Arealbeslag/-kamp: - Petroleumsnæringen - Havvindkraftverk/tidevannskraft - Akvakultur Petroleumsnæringen avklares mot OD og oljeselskapene Petroleumsnæringen avklares mot OD og oljeselskapene Havvindmøller: ”Det er hav nok” – Tydeligvis er det ingen brukere de trenger ta hensyn til Havvindmøller: ”Det er hav nok” – Tydeligvis er det ingen brukere de trenger ta hensyn til

Utfordringer forts.: Soria Moria II: Videre satsing på akvakultur. Er det samme holdning til bruk av havet som går igjen her? Soria Moria II: Videre satsing på akvakultur. Er det samme holdning til bruk av havet som går igjen her? ”Bit for bit”-politikk også her ”Bit for bit”-politikk også her Påstand: ”Fiskeoppdrett tar liten prosent av sjøarealene langs kysten” Påstand: ”Fiskeoppdrett tar liten prosent av sjøarealene langs kysten” Prosent av hva? Prosent av hva?

Hva er virkeligheten? Selv en enkelt lokalitet kan få betydelig større konsekvens for lokale fiskere i fjorder og langs kysten enn hva anleggets utbredelse tilsier Selv en enkelt lokalitet kan få betydelig større konsekvens for lokale fiskere i fjorder og langs kysten enn hva anleggets utbredelse tilsier Sperrer for gytemoden fisk – er det en medvirkende årsak til kysttorsksituasjonen Sperrer for gytemoden fisk – er det en medvirkende årsak til kysttorsksituasjonen Økende mengde dispensasjoner fra gjeldende arealplaner Økende mengde dispensasjoner fra gjeldende arealplaner

Hva gjøres framover? Ikke tillatt med torskeoppdrett i gytefjorder for torsk – også for laks? Ikke tillatt med torskeoppdrett i gytefjorder for torsk – også for laks? Kommunenes vurdering av hva de har igjen for å stille areal til disposisjon – Eksempel Molde og Narvik Kommunenes vurdering av hva de har igjen for å stille areal til disposisjon – Eksempel Molde og Narvik MD på kommunenes side? MD på kommunenes side? => Får kommunene større sjølråderett i oppdrettsspørsmål? => Får kommunene større sjølråderett i oppdrettsspørsmål?

Behov: Siden situasjonen ser ut til å tilspisse seg, må kystsoneplanene revideres/ oppgraderes så fort som mulig Siden situasjonen ser ut til å tilspisse seg, må kystsoneplanene revideres/ oppgraderes så fort som mulig Uholdbart å basere utviklingen på dispensasjoner – det er imot sentrale retningslinjer Uholdbart å basere utviklingen på dispensasjoner – det er imot sentrale retningslinjer Må sikre at det også blir plass til småskala fiske langs kysten; hevd på sin aktivitet Må sikre at det også blir plass til småskala fiske langs kysten; hevd på sin aktivitet

Behov forts.: Lite rasjonelt å fremme en ny næring på bekostning av en eksisterende Lite rasjonelt å fremme en ny næring på bekostning av en eksisterende Kunnskapsmangel om interaksjon mellom villfisk og oppdrettsvirksomhet Kunnskapsmangel om interaksjon mellom villfisk og oppdrettsvirksomhet Behov for betydelig forskning som kan bekrefte det fiskerne opplever og det som faktisk skjer; jfr. HIs arbeid i bl.a. Lyngen Behov for betydelig forskning som kan bekrefte det fiskerne opplever og det som faktisk skjer; jfr. HIs arbeid i bl.a. Lyngen

Prosess: Viktig at alle som kystsoneplanen får virkning for, deltar i prosessen fra dag 1! Viktig at alle som kystsoneplanen får virkning for, deltar i prosessen fra dag 1! Når høringsrunden starter er det for sent – da er svært mye av premissene låst Når høringsrunden starter er det for sent – da er svært mye av premissene låst Fiskarlaget Nord har mange lokale fiskarlag som organiserer brorparten av også småskalafiskerne i Troms. Disse stiller opp! Fiskarlaget Nord har mange lokale fiskarlag som organiserer brorparten av også småskalafiskerne i Troms. Disse stiller opp!