Kapittel IV Fremmede organismer Kartlegging, hva er viktig?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Advertisements

bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Naturpåkjenninger og konstruksjonssikkerhet
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Lenker til lover og forskrifter i denne presentasjonen er markert med understreket skrift! (museklikk for å komme videre, eller piltaster opp/ned for frem/tilbake.
5. september 2013 Overingeniør Geir Sjøli Arbeidstilsynet Midt-Norge
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Unntatt offentlighet? Seminar Høgskolen i Vestfold 9. Mars 2006  Møteoffentlighet -  Etter kommuneloven § 31  Etter universitetsloven § 9-6.
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Velkommen Kurs for skadedyrbekjempere Del I 2005
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
Kurs i forvaltningsrett
Miljøsertifisering av barnehager og skoler i Bærum
Arkitektbransjens erfaringer og opplevelse av prosessen
Arbeid i andres hjem + Arbeidsmiljøet når du jobber der
Samarbeidsavtale mellom Plan- og bygningsetaten og bydelene
Forskrift om skadedyrbekjempelse – kommunens rolle Kurs på Folkehelseinstituttet, 17. april 2007 v/førstekonsulent Mona Keiko Løken
Gnagere, flaggermus, fugler, slanger og kakerlakker
Reguleringsplaner.
– På lag med framtiden i 100 år!
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Planbestemmelser.
Miljøinformasjon og skogbruksplanlegging Hva bør vektlegges i utformingen av nye metoder og tilrettelegging av miljødata?
Bærekraftig utvikling - miljø
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Fremmede arter i norsk natur – forskrift og handlingsplan
Ansvarlig søkers oppgaver og funksjon Byggesaksseminar
Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker.
Naturen er trua! Natur og Ungdom.
Udir – Retten til et godt psykososialt miljø etter opplæringsloven kapittel 9a Skolen pålegges å behandle henstillinger fra elever eller foreldre.
Søkerkurs for tiltakshaver Tirsdag  Går du med byggeplaner til sommeren? Vi inviterer til et enkelt ”søkerkurs” på ca 2,5 timer 20. mars og.
Kjersti Roalsvig – rådgiver/ jurist Fylkesmannen i Rogaland
Endring av partenes forpliktelser Professor dr juris Lasse Simonsen.
BEdagene Flere enkle tiltak, flere meldinger og 3 ukers frist – og hva med unntakene? Magnar Danielsen Kommunal- og regionaldepartementet.
Planlegge og prioritere tiltak
EØS-utvidelsen og arbeidsinnvandring Tekna-konferansen 28. April 2004 Innlegg v/statssekretær Cathrin Bretzeg, KRD.
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
© Thomas Rieber-Mohn - INSTITUTT FOR RETTSINFORMAIKK – UNIVERSITETET I OSLO OPPHAVSRETT OG BESLEKTEDE RETTIGHETER - DIVERSE.
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Konsesjons- og meldeplikt Datatilsynets og Personvernnemndas oppgaver og myndighet Prof. Dag Wiese Schartum.
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
© Thomas Rieber-Mohn - INSTITUTT FOR RETTSINFORMAIKK – UNIVERSITETET I OSLO INFORMASJONSRETT -OFFENTLIGGJØRING/UTGIVELSE.
Diskusjon av mulig fremtidig regulering av biometri i Norge Dag Wiese Schartum, AFIN.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Reguleringsplan - planprosess
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Arbeidsmiljøet for ansatte
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Livet i havet – vårt felles ansvar Forvaltning av tang og tare i Norge Terje Halsteinsen.
Dårlig luftkvalitet, en utfordring for helse- myndighetene Bedre byluft forum 28. april 2011 Anders Smith, seniorrådgiver/lege.
Juridisk hjørne, naturmangfoldloven Skogfaglig samling 2011 Camilla Neiden Seniorrådgiver.
Skogsamling Selbu 1. Naturmangfoldloven og landbruket 2. Skog og klima 3. Landbruksmeldinga Avd.dir Ivar Ekanger, LMD - Skogsamling, Selbu,
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
Utfordringsrett – juridiske utfordringer
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Hvorfor er det viktig med naturmangfold?
5 Marius Stub.
Ordforklaringer til kapittel 1
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Teknisk beskyttelse.
Hva menes med naturmangfold?
Lokal markagrense for Frogn kommune
Utskrift av presentasjonen:

Kapittel IV Fremmede organismer Kartlegging, hva er viktig?

§3 (definisjoner) e) fremmed organisme: en organisme som ikke hører til noen art eller bestand som forekommer naturlig på stedet;

§ 28 (krav til aktsomhet) Den som er ansvarlig for utsetting …, skal opptre aktsomt, Utføres en utsetting i henhold til en tillatelse av offentlig myndighet, anses aktsomhetsplikten oppfylt …

§ 28 (krav til aktsomhet) Den som setter i verk virksomhet eller tiltak som kan medføre spredning eller utslipp av levende eller levedyktige organismer til steder der de ikke forekommer naturlig, skal i rimelig utstrekning treffe tiltak for å hindre dette.

§ 28 (krav til aktsomhet) Kongen kan gi forskrift om virksomheter eller tiltak som kan medføre fare for spredning eller utilsiktet utslipp av organismer som ikke forekommer naturlig på stedet, ….

To forskrifter på gang Forskrift om utsetting av fremmede treslag Forskrift om innførsel og utsetting av fremmede organismer –Positiv liste, katt, sau, eple osv –Negativ liste, verstingene

§ 29 (innførsel) Levende eller levedyktige organismer kan bare innføres til Norge med tillatelse fra myndigheten etter denne loven. Tar innførselen sikte på utsetting i miljøet, skal søknaden om tillatelse klarlegge de virkninger som utsettingen kan ha for det biologiske mangfold.

§ 29 (innførsel) Med mindre annet er bestemt ved forskrift …, kreves ikke tillatelse etter denne loven til innførsel av landlevende planter og nærmere bestemte husdyr. Det kreves heller ikke tillatelse for innførsel av biologiske plantevernmidler som det er gitt tillatelse til innførsel av i eller i medhold av annet lovverk.

§30 (alminnelige regler om utsetting) Ingen må … sette ut: a) organismer av arter og underarter som ikke finnes naturlig i Norge, herunder utenlandske treslag, b) vilt av arter, underarter eller bestander som ikke fra før finnes naturlig i distriktet, c) sette ut i sjø eller vassdrag organismer, unntatt av stedegen stamme, med mindre det foreligger tillatelse etter … (akvakulturloven)

§30 (alminnelige regler om utsetting) d) organismer som ikke fra før forekommer naturlig på stedet

§31 (utsetting uten særskilt tillatelse) Utsetting kan skje …, av a) organismer som er innført med tillatelse … b) planter i hager, parkanlegg og andre dyrkete områder, hvis plantene ikke kan påregnes å spre seg utenfor området, samt norske treslag,

§72 (bruk av andres eiendom ved gjennomføring av tiltak) Er det nødvendig for gjennomføring av tiltak …., kan det gjøres bruk av den ansvarliges eiendom eller – om nødvendig – andres faste eiendom.

Revegetering av Fornebu ”Etter at nytt terreng er ferdig etablert skal planområdet tilsåes og beplantes med stedegen vegetasjon …” Plantet ut – planter. Det meste fremmed

Fornebu Ikke bare en katastrofe for naturen rundt Også en tapt mulighet til å gjøre livet lettere for trua arter