Veneto, Valpolicella, Ripasso, Amarone og Recioto

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Advertisements

Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Vinbedømmelse Vinsmaking er en vitenskap, og dette er ingen grundig innføring i den edle kunst, men jeg kommer inn på emner som: Bedømmelse av farge og.
Stor motstand mot tarenæringen i Vikna
Rosèvin.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Fra ord til liv Mars 2011.
STERKVIN Viner som forsterket med brennevin holdt seg bedre under transport og lagring. Ved 18-20% alkh er vinen trygg for både bakterier og sopp.
En innføring i spillet: Lag En Setning
Vinum Stavanger – Veneto
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Noen matematiske nøtter
FLERE GODE VINER ! Tore Haave TORE HAAVE
Kroatia Et ferieparadis.
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
Loire. Områdene: • Vestre Loire Ut mot Atlanterhavet finner vi Muscadetvinene. Som oftest enkle, lett og friske, men kan også være komplekse, mineralske.
CHABLIS.
EKSEMPEL PÅ NÆRINGSMIDDELPROSESS
"Ting er ikke altid slik, de synes å være."
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
1: Gjengs leie for hybler og leiligheter i Oslo fjerde kvartal 2006.
Polen Polen ligger i Øst-Europa og strekker seg fra Østersjøen i
Komplekse tall Naturlige tall
Galileo Galilei ble født i Italia i 1564, og døde 1642.
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
FRANKRIKE Frankrike strekker seg fra Pyreneene i sør til Engelske kanal i nord og er det største landet i Vest-Europa. Frankrike spiller en viktig rolle.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Rusmiddelmagi 1 Rusmidler tillegges ofte magiske egenskaper. Det er f.eks. vanlig å si at rusmidler gir en behagelig følelse, gir godt humør, øker.
Piemonte en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia.
Flere har etterspurt et slags rammeprogram for sesongen, dette er et forslag som sendes ut på høring.   Nå er sesongen i gang. Da må vi kutte litt ned.
E u r o p a Hellas Frankrike Spania.
Europa.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Om det som truer fellesskapet Greiner på det gode treet.
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Kort om | vedlikehold. Hvorfor trenger man å vaske produktene? Skitt drar til seg fuktighet, noe som minsker komforten. Lukt kan ha en…negativ påvirkning.
Sannheter og myter om tømmervogntog
DUKKE – IKKE TA STIKK VED FØRSTE ANLEDNING  6 3  E 10 7 Kn 4 2 E  E D Kn 2  K 5  D  E Kn 5 3 DUKKE – IKKE TA STIKK VED FØRSTE ANLEDNING.
Spania 5 regioner.
VINLÆRE GB Eriksson.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
MAT OG KULTUR.
Kvasarer Kvasarer sender ut mer energi pr sekund enn sola sender ut på 200 år – og de stråler med denne effekten i millioner av år! Kvasarer ble oppdaget.
ITALIA!!! Italia har nasjonaldag 25. april. Hovedstad: Roma
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
§4. Irrasjonale og komplekse tall
Alkoholar. Kjemiske kjenneteikn Alkoholar har ei -OH-gruppe, elles er dei bygd opp som alkana Har også namn etter alkana med like mange C- atom samt –ol-ending.
Norsk Bridgeforbund Velkommen til bridgekurs Spill bridge 3.
CHAMPAGNE Fredag ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Toscana 11 Mars 2016 Tor Chr. Aure. Quiz Hva var Montalcino kjent for før 1865 og hvilke drue var hoved-druen i området da? Søte og ofte musserende viner.
Tyskland og Østerrike ?. Luxembourg Luxembourg 1400 ha, noe som er 1 % av jordbruksland I 1964 fantes det 1700 vingårder I 1994 fantes det 788 vingårder.
BALKAN (sør-øst Europa) Hellas Kroatia Makedonia Moldova Georgia Ungarn Romania Slovenia Bulgaria Tsjekkia Slovakia Bosnia-Hercegovina Russland Ukraina.
Spill bridge 3 Kapittel 9 Spilleføring i trumfkontrakter.
AMERIKA -Fredag v/Dagfinn Tynes- CANADA MEXICO.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
New Zealand.
Vinliste Italia 14 okt Planeta la Segreta Bianco ,90 Velkomst/Presentasjon Planeta la Segreta Rosso ,80 Vin 1 Santagostino Nero.
Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.
Lær deg druesortene med Toralf Bølgen
LANGUEDOC OG ROUSSILLON 29 FEBRUAR 2008
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Veneto, Valpolicella, Ripasso, Amarone og Recioto Vinforedrag v. Mads Endresen

1. Veneto Navnet stammer fra veneterne, en illyrisk stamme som bebodde området i oldtiden Regionen utgjør kjernen av det som en gang var den venetianske republikken La Serenissima(den fornemste); Serennisima Republicca Venezia fra 697-1797 Fra 1797 til 1866 var Veneto en del av Habsburgerriket

1.Veneto Topografisk og klimatisk deles regionen i to: Åsene og fjellskåningene mot Alpene i Nord med et relativt kjølig klima moderert av at Alpene danner en effektiv barriere mot nordavinden og at åsene og skråningene akkumulerer varme om sommeren Fruktbart sletteland mot sør og sørøst med middelhavsklima

2.Valpolicella Navnet kommer av ”dalen med de mange kjellere” Område vest for Verona og øst for Gardasjøen i åtte dalfører ved foten av Monte Lessini Klimatisk ligger det i skjæringspunktet mellom det kjølige nord og det varme sør samt at Gardasjøen bidrar med en svalende innflytelse den også. Uansett er det relativt varmt i vekstsesongen

3.Ripasso Av italiensk ripassare=gå gjennom igjen Vinen fermenteres, gjæres to ganger ved tradisjonelt at en lett Valpolicella helles over druerester fra Amarone- eller Recioto-produksjon Vinen ekstraherer også aroma- og smakstoffer fra druerestene Metoden skaper en turboeffekt ved å øke fargedybde, aroma- og smaksintensitet, alkoholinnhold og fylde i vinen

3.Ripasso Tre modifiserte metoder benyttes også: 1.Druene tørkes noe før vinfremstillingen 2.Tørkede druer eller most fra tørkede druer tilsettes en vanlig Valpolicella 3.En vanlig Valpolicella blandes med en Amarone

3.Ripasso Druene som anvendes er lokale Valpolicella-sorter Corvina Veronese, en tanninfattig tykkskallet, søt drue som gir kropp, fylde og smaksrikdom, Rondinella, en tanninrik tykkskallet drue som gir farge, duft og struktur, Molinara, en sur og fast drue som gir både syrlighet og bittersnert Av og til byttes Corvina ut med den beslektede Corvinone-sorten, noen ganger droppes Moli-nara(i ferd med å fases ut), Oseleta på vei inn

3.Ripasso Den opprinnelige Ripasso, Secco Bertani ble oppfunnet av familiefirmaet Bertani i 1857, og har blitt produsert stille og rolig siden Ripasso ble ”gjenoppdaget”på 1960-tallet av vinmakeren Franceschetti i firmaet Masi Deres Campofiorin var den første Ripasso-vin med stor kommersiell suksess

4.Amarone Navnet kommer enten av Amaro=bitter(det henspeiler til ettersmakens karakteristiske bittersnert) eller mindre sannsynlig, men markedsført ivrig av Masi, Vaio Armaron(den historiske vinmark til Alghieri-familien siden 1353), eventuelt stedsnavnet Armaron Tidligere kaltes den også Recioto della Valpolicella: Amarone eller Recioto Scappato=Reciotoen som stakk av

4.Amarone Hvordan oppstod ”Reciotoen som stakk av”? Ved en forglemmelse på 1950-tallet? Kjellermesteren hos Bertani oppdaget nemlig at det bak en mengde redskaper var et gjenglemt fat med Recioto Han trodde denne søte vinen nå nå var ødelagt. Neida! Den var derimot tørr fordi den hadde gjæret helt ut Kanskje var likevel firmaet Bolla først ute med 1950-årgangen. Derom strides man

4.Amarone Hvordan fremstilles Amarone? To stilretninger 1.Tradisjonell: Pergola Veronese-oppbinding, ofte gir tåke ønsket botrytis, derfor nedbryting av polyfenoler; mindre farge, tanniner, økt glyserin gir større fylde og fedme, demper bitterheten, druene på tørkeloft 3-4 mnd etter høsting på skråstilte tørkerammer i store, naturlig ventilerte loftsrom, modnes deretter på brukte Botti; tilfører vinene lite fatsmak

4.Amarone Hvordan lages Amarone? (fortsettelse) To stilretninger 2.Moderne: Det benyttes fransk Guyot-oppbinding og mer effektiv beskjæring som gir bedre ventilering og soleksponering, botrytis unngås og modningen blir optimal, målet er en Amarone med mye farge, tanninstruktur, fruktighet og friskhet, druene tørkes i rom med datastyrt ventilasjon for ytterligere å eleminere botrytis, modnes på Barrique

4.Amarone Ytterligere særtrekk: Den søte Corvina, sein innhøsting og tørkeprosessen øker sukkerinnholdet Når mosten da gjæres med den lokale monstergjærtypen dør ikke gjæren før det nås en naturlig alkoholprosent på oppunder 18 % Minimum tillatt alkohol er 14% Maks tillatt restsukker er 0,4% , en papirtiger? Amarone omtales som ”Vino da meditazione”

5.Recioto r Navnet Recioto er et lokalt veronesisk uttrykk for ører; henspeiler på dueklasens ”ører”; dvs de druene som stikker ut og mottar mest sol De beste solmodne druene ble så lagt til tørking på stråmatter, seinere trerammer Dermed taper de væske og sukkeret konsentreres; de blir rosiner Druene gjæres, men gjæringen stoppes mens vinen fortsatt er søt. Ca. 150 g restsukker pr.liter vin er ikke uvanlig. Alkohol fra 13%

5.Recioto Recioto er den opprinnelige passito(visnet)-vin i Veneto Vinen kaltes Recito av dikteren Vergil(70-19 f.Kr), som hevdet at den kun ble overgått av Campanias Falernum(en hvitvin sannsynligvis laget av Falanghina-druen)

5.Recioto Den østgotiske konge Teodorik hersket over Italia med Ravenna som hovedstad omkring 500-tallet e.Kr. På denne tida dukker navnet Acinaticum(”den edle”?) opp Hans minister Cassidorus har for evig og alltid beskrevet Reciotos/Acinaticos egenart:

5.Recioto ”Den har en ren og eksepsjonell smak og en kongelig farge-i en slik grad at man nesten tror at purpur har fått sin farge fra vinen, og at vinen er konsentrert purpur. Dens sødme er utrolig mild, dens fløyel ledsages av en ube-skrivelig vedvarende smak, og den ruller over tungen på en slik måte at man forledes til å tro at det er en væske fremstilt av massivt kjøtt, eller en drikk som skal spises.”