Ny innsynslov - mer åpenhet Kristine Holm, Norsk Presseforbund.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VEFSN KOMMUNE LOV OM RETT TIL INNSYN I DOKUMENT I OFFENTLEG VERKSEMD (OFFENTLEGLOVA) Monica Nøtland.
Advertisements

Faglig Forum for Formannskapssekretærer i Sandnes mandag 8. juni 2009
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Fylkesmannen i Møre og Romsdal Ny offentleglov – relevante endringer for kommunene •Endringene – større åpenhet •Gjennomføring.
Ferdige veiledere høring fra –
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Saker og dokumenter på Internett
E-forvaltning og offentlighet Dag Wiese Schartum.
JUS201 Dag
E-forvaltningsforskriftens (efvf) krav til elektronisk kommunikasjon
Prosessuell Materiell Personell
Offentlighetsprinsippet Forelesning , “Digital forvaltning”, DRI 1001 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
E-forvaltning og offentlighet Dag Wiese Schartum.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Ny offentlighetslov – hva betyr det for deg som er innkjøper?
IKA Opplandene Journalføring og arkivering av e-post, sms, e-skjema og noen utfordringer knytta til bruk av sosiale media sett fra arkivets side.
BEHANDLING AV BYGGESØKNADER I MARKA
Lov 19. mai 2006 nr. 16 om rett til innsyn i offentleg verksemd (offentleglova) Kursopplegg – generelt stoff  
1 Lov 19. mai 2006 nr. 16 om rett til innsyn i offentleg verksemd (offentleglova) Kursopplegg halv dag for departementene med underliggende virksomheter.
Arkivering av nettsider
Rett til innsyn i offentlige dokumenter
Offentlighet.
Åpenhet i kommunal forvaltning
Personopplysningsloven
Digital plandialog i 12-kommunesamarbeidet i Vestfold Prosjektleder Jon Arne Trollvik Hva er problemet? Hva er digital plandialog?
Ny offentlighetslov Norsk Redaktørforenings høstkonferanse 2008.
Effektivisering av ansettelsesprosessen
Ny offentleglov med forskrift
Spesialrådgiver Tore Gullichsen, Mandal kommune
Offentleglova Lov av 19.mai 2006 nr 16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd Trer i kraft (erstatter lov av 19. juni 1970 nr. 60.
1 Lov 19. mai 2006 nr. 16 om rett til innsyn i offentleg verksemd (offentleglova) Seminar i Utenriksdepartementet 24. november 2008 Gjennomgang ved lovrådgiver.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus 1 Fylkesmannens behandling av klager etter offentleglova Åpenhetstinget 2010 Eldbjørg Kluften, Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Elektronisk saksbehandling i moderne forvaltning – Ole P. Pedersen 6. mai 2004 Full åpenhet på nett Hvorfor kommunene og det offentlige må skjerpe seg.
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Offentlighet og partsinnsyn
Meta- og grunnopplysninger Dag Wiese Schartum. Utgangspunkter “Infrastruktur” betegner et nett av ressurser for felles bruk i et samfunn Når ressursene.
Regler om offentlighet og åpenhet
Offentlighetsloven - ansvar og konsekvenser fra et arkivsynspunkt
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Rettslige krav til innsyn og offentlighet mv
Jakten på offentlige opplysninger i og utenfor postjournalene Vegard Førland Venli Journal-ist, Kommunal Rapport.
Offentlighetsprinsippet Forelesning , “Digital forvaltning”, DRI 1001 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
3 Marius Stub.
Samarbeid mellom seksjon BHM og fagdirektør ved Ahus
Offentleglova Advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Personvern i offentlig forvaltning Gruppeundervisning 5 12./14. mars Jon Berge Holden Mona Naomi Lintvedt.
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet Dag Wiese Schartum, AFIN.
Legaldefinisjoner, grunnopplysninger mv
FORVALTNINGSRETT.
Norges brannskole 6. juni 2007 Forvaltningsloven og offentlighetsloven. Advokat Åsunn Lyngedal.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
SENTRALE PARAGRAFAR I:
Allmennoffentlighet Av Marius Stub. 1. Innledning Reglene i offentleglova gir enhver krav på innsyn i forvaltningens saksdokumenter mv. – En part kan.
Rett til innsyn i forvaltningens dokumenter
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Rettslige krav til innsyn og offentlighet mv
Journalføring.
3 Marius Stub.
5 Marius Stub.
Rettslige krav til innsyn og offentlighet mv
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
Rettslige krav til innsyn og offentlighet mv
Opplæring om offentleglova
Fylkesmannen i Buskerud
Lov 19. mai 2006 nr. 16 om rett til innsyn i offentleg verksemd (offentleglova) Kursopplegg halv dag for departementene med underliggende virksomheter.
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Rettslige krav til innsyn og offentlighet mv
3 Marius Stub.
Regler om innsyn og åpenhet i digital forvaltning
Utskrift av presentasjonen:

Ny innsynslov - mer åpenhet Kristine Holm, Norsk Presseforbund

Gudbrandsdølen Dagningen

Offentleglova § 1 ”... leggje til rette for at offentleg verksemd er open og gjennomsiktig, for slik å styrkje informasjons- og ytringsfridommen, den demokratiske deltakinga,rettstryggleiken for den enkelte, tilliten til det offentlege og kontrollen frå ålmenta. Lova skal òg leggje til rette for vidarebruk av offentleg informasjon.”

Plan- og bygningsloven § 1-1 ”Planlegging og vedtak skal sikre åpenhet, forutsigbarhet og medvirkning for alle berørte interesser og myndigheter”

Ny innsynslov Gjelder for flere enn før Teknologinøytral Rett til sammenstilling av opplysninger Redusert adgang til å unnta dokumenter som interne Økt innsyn i offentlige innkjøp Strengere krav til saksbehandlingen

10

Opplysninger fra databaser §9 Krav på innsyn i sammenstillinger av opplysninger som finnes i databaser Krav: Må kunne gjøres med enkle framgangsmåter. Avslag på dette kan påklages

”Det er sannsynlig at tenesta vil føre til ein del fleire innsynskrav. Dette er nettopp formålet med ho, fordi meninga er å lette bruken av offentlegprinsippet.” Justisdepartementet, forarbeidene til offentlighetsforskriften

Sivilombudsmannen, sak 2007/345 ”Det er ikke grunn til å betvile at gjennomgang av dokumentene ville vært arbeidskrevende. Av bilder vegmyndighetene har fremlagt fremgår det at det dreier seg om et stort antall ringpermer og arkivbokser. Jeg har likevel vanskelig for å se at dette i seg selv kan begrunne avslag. Dette er i første rekke et spørsmål om hvordan dokumentene i sin tid ble arkivert og journalført. Ut fra beskrivelser og bilder kan det se ut til at dokumentene er oppbevart nokså usystematisk i permer og kasser på en måte som synes lite forenlig med hensynene bak arkiv- og offentlighetslovgivningen. (...)Forvaltningens saksdokumenter må oppbevares slik at innsynsretten blir mest mulig effektiv.”

Elektronisk saksbehandling ”Elektronisk kommunikasjon gir en høyere kvalitet og en mer effektiv behandling av saksdokumentasjonen.” Plan –og bygningsetaten i Oslo, 2006.

Elektronisk saksbehandling Sparer tid og penger Sparer miljøet Styrker demokratiet Lettere å ivareta opplysningsplikten Styrker saksbehandlingen Bedre saker i pressen

Hva er et dokument? § 4(1): ”ei logisk avgrensa informasjonsmengd som er lagra på eit medium for seinare lesing, lytting, framsyning, overføring eller liknande.”

Hva er et saksdokument? § 4 (2): ”Saksdokument for organet er dokument som er komne inn til eller lagde fram for eit organ, eller som organet sjølv har oppretta, og som gjeld ansvarsområdet eller verksemda til organet.”

Foto: Oslo kommune

”Det er ikke omstridt at e-post faller inn under dokumentbegrepet slik det er definert likelydende i offentlighetslovens § 3,1.ledd og i arkivlovens § 2 bokstav a.” Fylkesmannen i Oslo og Akershus,sak 2001/05234

Foto: Sandefjord kommune

Noen spørsmål: Elektronisk kommunikasjon innad - hverandre - mail/kommentarfelt - andre faglige etater Elektronisk kommuniasjon utad - søkere - andre berørte parter/naboer - politikere

Korrespondanse innad i etaten Frivillig å journalføre interne dokumenter Hva er internt? Formål: må være innhentet eller utarbeidet for intern saksbehandling Lovens §§ 14,15 og 16

Interne innhentet utenfra (§15) Innhentet av overordnet organ fra underordnet Ellers: kun vurderinger og anbefalinger, ikke redegjørelser om faktiske forhold. Unntak må være påkrevd av hensyn til en forsvarlig ivaretakelse av det offentliges interesser

Dette kan aldri unntas som internt (§16) Saksframlegg til folkevalgte organ dokument fra eller til kommunale og fylkeskommunale kontrollutvalg, revisjonsorgan og klagenemnder,

§16d: Dokumenter der en kommunal enhet opptrer som ekstern part – eks søker om byggetillatelse

Søknad om dispensasjon fra bygge- og aktivitetsforbudet Dokument fra byggesaks- avdelingen til plan- og miljøavdelingen §16(3): Dokumenter som angår et område der dere har selvstendig avgjørelsesmyndighet: aldri internt

Saksbehandlingen Svar uten ugrunnet opphold – samme dag, senest innen 3 virkedager (Sivilombudsmannen) 5 dager regnes som et avslag og kan påklages direkte til klageinstans Rett til utvidet begrunnelse Fylkesmannen i Oslo og Akershus oppfordrer til klage