Bærekraftig bioteknologi

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Forskning og Teknologiutvikling for Olje og Gass Virkemidler i Forskningsrådet PETROMAKS, et stort program for petroleumsforskning Norsk Offshore dag.
Lenker til lover og forskrifter i denne presentasjonen er markert med understreket skrift! (museklikk for å komme videre, eller piltaster opp/ned for frem/tilbake.
Nagoya-protokollen om tilgang til og fordeling av goder ved bruk av genetiske ressurser NordGen miljøkoordineringsgruppe Stockholm, 14. april 2011 Nina.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Beslutningsområde Hva skal scenariene brukes til? Hva kan gjøres for å bidra til at petroleumsvirksomhet i Norge i 2015 fremdeles er en foregangsnæring.
Sak Utkast til kap 2 Et velfungerende forskningssystem og disposisjon
Nye programmer i Forskningsrådet innenfor utdanning, helse og velferd
UTSIKT – utviklingsmuligheter og strategivalg for IKT Forskningsrådets foresight for IKT-forskningen Oppstartsmøte.
Tromsø, 1. juni 2012 Spesialrådgiver Trond Einar Pedersen
Bærekraftig utvikling
8A Bioteknologi og genteknologi
ELSA: Etiske, juridiske og samfunnsmessige sider ved NorZymeD Roger Strand, Senter for vitenskapsteori, Universitetet i Bergen Morten Walløe Tvedt, Fridtjof.
Veterinærinstituttet Seminar for styrene ved UMB, NVH og VI
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
NANOTEKNOLOGI ETIKK.
Mulighetene ved et styrket biovitenskapelig miljø på Ås Arvid Hallén Forskningsrådet.
Brotts – Brytet Stjørdal 11. november 2009 Et kriminalitetsforebyggende program.
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Hva skal prosjektet levere? Til hvem? Ved Prosjektleder Berit Johne.
Norge er et komplekst samfunn Internasjonale forhold får større betydning.
Bærekraftig utvikling - miljø
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
Orientering om Havbruksprogrammet i Norges forskningsråd
Nor-Fishing 2014 Informasjon om fangstbehandlingsprosjekter Roar Pedersen, Fagsjef Fartøyteknologi, FHF.
V/ Sigvald Persen Sjøsamisk kompetansesenter Lokal kunnskap, fjorder og økologi i endring.
Biotek Norge et fremtidsprosjekt
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Samspill mellom akademia og næringsliv - Utfordringer og virkemidler.
Langtidsplan for forsking og høyere utdanninG (meld. St. 7)
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
HMS i Petroleumsnæringen en egen satsing I Olje og gass programmet Norges Forskningsråd.
HMS i Petroleumsnæringen
HMS i Petroleumsnæringen. VISJON Et godt arbeidsmiljø i petroleumsvirksomheten Et tydelig fokus på arbeidstakernes sikkerhet, helse og trivsel, på kort.
Forskningsrådet og nasjonale prioriteringer
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Regionale forskningsfond
Det nye Norges forskningsråd Økonomi og organisasjonInformasjon Fag- og disiplinutvikling Innovasjon og brukerinitiert forskning Strategiske satsinger.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Tema: Økologi 1NXV Tre økter i våres: 9 mai: generell økologi
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Sekretariatet i samarbeid med utvalgsleder Norges forskningsråd.
Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet i seismikkrådgivning Seniorrådgiver Kristoffer Bjørklund.
Biotek Norge et fremtidsprosjekt
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Forskningsrådets IPR-policy Prinsipper. Hovedprinsipp: Forskningsrådet skal ivareta samfunnets interesser  Prosjektene er finansiert av offentlige midler.
Hva er biologi? Biologi dreier seg om alt levende, fra de minste bakteriene til de største hvalene Dyr spiser og blir spist. Avhengighet av andre gir mange.
Juridisk hjørne, naturmangfoldloven Skogfaglig samling 2011 Camilla Neiden Seniorrådgiver.
Samvalg i målavklaringsprosessen under rehabiliteringen Sykehuset Innlandet HF, Divisjon Habilitering og rehabilitering Fagråd 2011.
1 Genetisk veiledning Termin IC Frank Skorpen Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer NTNU.
Avfallshåndtering Som et eksempel på begrepet bærekraftig utvikling Ekskursjonsted og læringsarenaer.
”Næringsklynge fra Tromsø til Oslo - hvordan er det mulig?” - Erfaringer fra ei havbruksklynge i Nordland Nordområdekonferansen 2007 Bjørn G. Nielsen –
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Bioteknologi som en del av det grønne skiftet
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Status Biotek 2012-prosessen Ny bioteknologisatsing fra 2012.
Hva sier forskningen om håndtering av risiko og usikkerhet?
Hva menes med naturmangfold?
Program for administrativ forbedring og digitalisering
Utskrift av presentasjonen:

Bærekraftig bioteknologi Ved Divisjonsdirektør Karin Refsnes

Strategiske anbefalinger: Hvordan bør Norge satse? Bærekraftig bioteknologi En visjon: Bioteknologi i Norge – Samfunnsnytte og lønnsom næring, basert på etiske valg og hensyn til livskvalitet, miljø og biologisk mangfold Strategiske anbefalinger: Hvordan bør Norge satse? ….mot 2020

Foresight brukes i dag internasjonalt et overordnet begrep for de fleste prosessuelle virkemidler rettet mot å gjøre seg tanker om fremtidige hendelser. En systematisk metodikk der deltakerne setter sammen visjoner om fremtiden på middels og lang sikt som underlag for strategiske anbefalinger og felles handling. Forskningsrådet benytter Foresight i form av scenarier, som utgangspunkt for strategiske anbefalinger, for Store programmer Brede forskningstemaer

Bioteknologi i Forskningsrådet 2004: 565 mill. NOK Frie prosjekter, strategiske programmer og brukerstyrt forskning. FUGE – functional genomics - er motoren Divisjon for innovasjon Divisjon for store satsinger Divisjon for vitenskap

Bærekraftig bioteknologi Medisin og helse Matproduksjon – Landbruk - Havbruk Prosessindustri Miljø Samfunn – Lovgivning - Etikk Samfunnsnytte og lønnsom næring, basert på etiske valg og hensyn til livskvalitet, miljø og biologisk mangfold

Internasjonalt: Føre var-prinsippet Artsmangfold og genetisk mangfold en ressurs Konvensjonen om bevaring av biologisk mangfold og Cartagena-protokollen: Bærekraftig bruk og en rimelig og likeverdig fordeling av fordelene som følger av utnyttelsen av genressurser. bidra til å sikre tilstrekkelig beskyttelse ved overføring, håndtering og bruk av levende genmodifiserte organismer Føre var-prinsippet til grunn også i Norge

Bioteknologi til nytte for miljø unngå forurensing, f.eks. ved forbedrede produksjonsprosesser oppdage forurensing, f.eks. ved mikroorganismer som har ”rapporteringsgener” som settes i funksjon i nærvær av spesifikke kjemiske stoffer. fjerne forurensing, f.eks. oljespisende bakterier. Men: Spredning av GMO-er til naturmiljøet? Etablering av GMO-er i økosystemer? Konsekvenser for økosystemer av nye gener og organismer?

Hva med risiko? Spredning av GMO-er eller gener fra GMO-er kan ha uforutsette og negative konsekvenser. Vi må bygge opp kunnskap om dette: Sannsynlighet for spredning Overvåkning for å oppdage spredning Vurdering av konsekvenser - for økosystemer og mennesker Tiltak for å begrense skader