Blir vi syke av norsk kjøtt?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innføring i hygiene.
Advertisements

Annechen Bahr Bugge Ikke drikk vannet… Annechen Bahr Bugge
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Utlendinger i landbruket
EHEC-infeksjoner og HUS: overvåking, smittesporing og oppfølging
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Epidemietterretning Katrine Borgen Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene 2008.
Tall og fakta Antall virkestoffer med norsk markedsføringstillatelse.
MRSA-veilederen Smittverndagene, 26. mai 2005 Petter Elstrøm Rådgiver
Ormebehandling av hund og katt
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Veier til god helse Immunforsvaret og bakteriesykdommer
Oslo Kommune Karen Lassen
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Hva må vi ha prosedyrer på Hygienesykepleier Hege Lundmark
Smittemåter og smitteforebygging
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Avdeling for mikrobiologi og smittevern
Trygg mat i helseinstitusjoner
Nytt utbruddsvarslingssystem
Avdeling for Medisinsk Mikrobiologi
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
MRSA Petter Elstrøm Rådgiver Nasjonalt folkehelseinstitutt
Anbefalinger for videre henvisning etter tuberkuloseundersøkelse med Mantoux-metode Smitteverndagene Folkehelseinstituttet 26. mai 2005 Brita Winje Rådgiver.
Vaksine WHO-møte 2 ggr. år bestemmer sammensetningen Vanligvis 3 stammer A(H 1 N 1 ), A(H 3 N 2 ) og B Kommende sesong: –A/New Caledonia/20/99(H1N1) –A/Wisconsin/67/2005.
Hva er farlig? Konkrete råd til publikum for å forebygge smitte
Velkommen Geir Stene-Larsen, Folkehelseinstituttet Sesonginfluensa-fugleinfluensa-pandemi Infuglensa. Bjørn Iversen, FolkehelseinstituttetBjørn.
Ny meldingskriterier i MSIS Smitteverndagene 2007 Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern.
Hofteinngrep i NOIS Resultater fra NOIS-1, 2 og 3 Hege Line Løwer.
Hiv- og hepatitt B situasjonen i Norge Smitteverndagene 3. juni 2009
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Tall og fakta Antall virkestoffer med norsk markedsføringstillatelse.
Hepatitt B og HIV – risiko for den reisende?
Forum for Forebyggende Infeksjonsmedisin og Reisemedisin, Norge (FIRM) Velkommen.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Handlingsplan – forslag til tiltak mot Pankreassjukdom (Pancreas Disease – PD) Paul Negård. Seksjon fisk og sjømat.
X x Født: x Posisjon: x Høyde: x.
Ny Smittevernhåndbok Overlege Hans Blystad
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Hepatitt C i MSIS Preben Aavitsland Smitteverndagene 2008 Oslo, 5. juni 2008.
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
VOLDSUTVIKLING I OSLO Seksjonsoverlege Knut Melhuus.
HVA ER NOROVIRUS Kirsti Vainio Divisjon for smittevern Avdeling for infeksjoner som smitter via luftveiene.
Ny MSIS database og uttrekk av statistikk på web Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking,Divisjon for smittevern Smitteverndagene ved Folkehelseinstituttet.
NY HÅNDBOK I SMITTEVERNSERIEN Oppklaring av utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser Georg Kapperud Nasjonalt folkehelseinstitutt Smitteverndagene.
HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006.
Evaluering av utbruddsvarslingssystemet Berit Tafjord Heier Avdeling for infeksjonsovervåking, FHI Smitteverndagene 2007.
Kikhosteepidemiologi Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2004.
Smitteverntiltak på legekontorer og i sykehus Stig Harthug Folkehelseinstituttet og Helse Bergen.
Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning.
Oppfølging av E coli-saken Preben Aavitsland Smitteverndagene, 7. juni 2007.
6 e Fra direkte til indirekte tale. Heidi sier …
Bjørn G. Iversen, overlege Folkehelseinstituttet
Forebyggelse av Hepatitt B – trenger vi nye tiltak?
Mattilsynet ”Jakten på salmonella” Smitteverndagene 2004 Seksjonssjef Marit Nilsen Distriktskontoret for Nordre Vestfold.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Nytt fra Folkehelseinstituttet
Hiv-situasjonen i Norge Smitteverndagene 6. og 7. juni 2007 Øivind Nilsen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern.
Studiekrav 3 - Hygiene Tema: Smittekjeden Gruppe B1.2 Laget av:
Fakta om LA-MRSA LA-MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. I 2014 har det.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Smittefare og sykdom i barnehagen Litt om behandling og karantenetid.
Vesuv - modulen i CIM Kommuneoverlegemøte 14. juni 2017
6 f Fra direkte til indirekte tale. Heidi sier …
Utbrudd og utbruddshåndtering i kommunale helseinstitusjoner – og når skal vi screene? ... Eller må vi det egentlig? Horst Bentele, seniorrådgiver Molde,
Utskrift av presentasjonen:

Blir vi syke av norsk kjøtt? Georg Kapperud Smitteverndagene 04.06.08

www.fhi.no

Folkehelseinstituttets vurdering bygger på Overvåkingssystemet MSIS Utbruddsvarslingssystemet VESUV Nasjonale overvåkingslaboratorier Epidemiologisk årsaksforskning

2500-3000 tilfeller meldt til MSIS hvert år Campylobacteriose 2500-3000 tilfeller meldt til MSIS hvert år 50-60% smittes i utlandet

CAMPYLOBACTERIOSE – MSIS 1982-2007 MELDTE TILFELLER

Utbrudd av campylobacteriose Smittekilder: Ikke-desinfisert drikkevann Tallrike omfattende utbrudd Fjørfeprodukter To kjente utbrudd Upasteurisert melk To kjente utbrudd Ett kjent utbrudd etter grilling av sauekjøtt

Campylobacteriose - Risikofaktorer i Norge 4 kasus-kontroll-undersøkelser, sist i 1999-2000: Drikke ikke-desinfisert drikkevann (>25%) Tilberede eller spise fjørfeprodukter kjøpt rått (10%) Dårlig hygiene under grillmåltider Kontakt med dyr (storfe, sau, fjørfe, kjæledyr) Spise ufullstendig varmebehandlet svinekjøtt Drikke upasteurisert melk Godt dokumentert - Må oppdateres

Campylobacter: Kyllinger - pasienter

1500-2000 tilfeller meldt til MSIS hvert år Salmonellose 1500-2000 tilfeller meldt til MSIS hvert år Ca. 80 % smittes i utlandet

SALMONELLOSE - MSIS 1982-2007 MELDTE TILFELLER

SALMONELLOSE - MSIS 1995-2007 Smittet i Norge MELDTE TILFELLER

Reservoarer for Salmonella i Norge

Enkelte utbrudd av salmonellose Oranienburg Typhimurium Saintpaul Enteritidis Entertitidis Typhimurium Minnesota Typhimurium

Enkelte utbrudd av salmonellose Infantis DT104 DT104 Thompson Kedougou Typhimurium Typhimurium Weltevreden

Salmonellose – Risikofaktorer 2 kasus-kontroll-undersøkelser fra 1990-tallet: Konsum av matvarer produsert i utlandet Bruk av ubehandlet drikkevann Direkte eller indirekte kontakt med ville fugler Direkte eller indirekte kontakt med piggsvin Nye, oppdaterte undersøkelser er nødvendig

80-140 tilfeller meldt til MSIS hvert år Yersiniose 80-140 tilfeller meldt til MSIS hvert år 20-30 % smittes i utlandet Langvarige bivirkninger ikke uvanlig

YERSINIOSE - MSIS 1982-2007 MELDTE TILFELLER NY SLAKTETEKNIKK

Grisen er det eneste dyret som konsumeres av mennesket, som regelmessig er bærer av patogene Y. enterocolitica

Utbrudd av yersiniose Smittekilder: Catering, snitter (> 4 syke) Familieselskap Lillesand 2000 Julesylte, kommersiell (> 10 syke) Østfold og Vestfold 2006 Julesylte, hjemmelaget (4 syke) Privat selskap, Oppland 2006

Yersiniose – Risikofaktorer 1 kasus-kontroll-undersøkelse i Osloregionen: Konsum av svinekjøttprodukter (73 %) Bruk av ikke-desinfisert drikkevann (25 %) Preferanse for rått eller ufullstendig stekt kjøtt Godt dokumentert – bør oppdateres på landsbasis

20-50 tilfeller meldt til MSIS hvert år EHEC-infeksjon 20-50 tilfeller meldt til MSIS hvert år 30-50 % smittet utenlands

EHEC-INFEKSJON - MSIS 1992-2007 MELDTE TILFELLER

Utbrudd av EHEC-infeksjon Smittekilder: Kebabrestaurant (> 1 syk) Sørlandet 1997 Økologisk salat (> 4 syke) Flere fylker 1999 Morrpølse (> 17 syke) Landsdekkende 2006

EHEC-infeksjon – Antatte risikofaktorer Spise ufullstendig varmebehandlet kjøtt fra storfe eller småfe Spise andre matvarer kontaminert av avføring fra storfe og småfe Drikke upasteurisert melk Bruk av ikke-desinfisert drikkevann Kontakt med smittebærende husdyr eller personer Bade i kontaminert vann Mangelfull dokumentasjon – undersøkelser er påkrevd

En sjelden men alvorlig sykdom Listeriose En sjelden men alvorlig sykdom

LISTERIOSE - MSIS 1975-2007 MELDTE TILFELLER

Utbrudd av listeriose i Norge Smittekilder: Kjøttpålegg (> 6 syke) Trøndelag 1992 Kontaminert slicer (> 3 syke) Ålesund sykehus 2005 Økologisk camembert (> 17 syke) Rikshospitalet 2007

Listeriose – Antatte risikofaktorer Spise matvarer som er: Langtidsholdbare Listeria oppformeres Kjølelagrede Listeria vokser og konkurrerer godt Ingen videre varmebehandling Listeria overlever

store konsekvenser for samfunnet og den enkelte Toksoplasmose En alvorlig sykdom med store konsekvenser for samfunnet og den enkelte

Det fødes inntil 50 barn med toksoplasmose hvert år

Toksoplasmose – Risikofaktorer Landsdekkende kasus-kontroll-undersøkelse 1992-94: Spise rå eller ufullstendig varmebehandlet kjøttdeig- eller farseprodukter (29%) Spise rå grønnsaker eller frukt som ikke er vasket (28%) Spise rått eller ufullstendig varmebehandlet sauekjøtt (22%) Spise rått eller ufullstendig varmebehandlet svinekjøtt (18%) Tømme eller gjøre ren kattekassen (16%) La være å vaske kjøkkenkniven etter kontakt med rått kjøtt (11%) Godt dokumentert Kjøtt: 69 %

Pasienter smittet i Norge - MSIS 1995-2007 200 400 600 800 1000 1200 1400 1600 1800 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 E. coli-enteritt Listeriose Yersiniose Shigellose Salmonellose Campylobacteriose

Konklusjon Norsk kjøtt er trygt å spise www.matportalen.no Norsk kjøtt er en viktig smittekilde for enkelte sjeldne men alvorlige sykdommer Den relative betydningen av kjøtt som smittekilde er mindre enn i de fleste land Mange nordmenn smittes under reise i utlandet Ikke-desinfisert drikkevann er ansvarlig for en stor del av tilfellene Andre næringsmidler og kontakt med smittebærere har også betydning Kjøkkenhygiene er ikke alltid tistrekklig for å forebygge smitte Norsk kjøtt er trygt å spise Råd om kjøkkenhygiene – Spesielle råd til utsatte grupper www.matportalen.no