Blir vi syke av norsk kjøtt? Georg Kapperud Smitteverndagene 04.06.08
www.fhi.no
Folkehelseinstituttets vurdering bygger på Overvåkingssystemet MSIS Utbruddsvarslingssystemet VESUV Nasjonale overvåkingslaboratorier Epidemiologisk årsaksforskning
2500-3000 tilfeller meldt til MSIS hvert år Campylobacteriose 2500-3000 tilfeller meldt til MSIS hvert år 50-60% smittes i utlandet
CAMPYLOBACTERIOSE – MSIS 1982-2007 MELDTE TILFELLER
Utbrudd av campylobacteriose Smittekilder: Ikke-desinfisert drikkevann Tallrike omfattende utbrudd Fjørfeprodukter To kjente utbrudd Upasteurisert melk To kjente utbrudd Ett kjent utbrudd etter grilling av sauekjøtt
Campylobacteriose - Risikofaktorer i Norge 4 kasus-kontroll-undersøkelser, sist i 1999-2000: Drikke ikke-desinfisert drikkevann (>25%) Tilberede eller spise fjørfeprodukter kjøpt rått (10%) Dårlig hygiene under grillmåltider Kontakt med dyr (storfe, sau, fjørfe, kjæledyr) Spise ufullstendig varmebehandlet svinekjøtt Drikke upasteurisert melk Godt dokumentert - Må oppdateres
Campylobacter: Kyllinger - pasienter
1500-2000 tilfeller meldt til MSIS hvert år Salmonellose 1500-2000 tilfeller meldt til MSIS hvert år Ca. 80 % smittes i utlandet
SALMONELLOSE - MSIS 1982-2007 MELDTE TILFELLER
SALMONELLOSE - MSIS 1995-2007 Smittet i Norge MELDTE TILFELLER
Reservoarer for Salmonella i Norge
Enkelte utbrudd av salmonellose Oranienburg Typhimurium Saintpaul Enteritidis Entertitidis Typhimurium Minnesota Typhimurium
Enkelte utbrudd av salmonellose Infantis DT104 DT104 Thompson Kedougou Typhimurium Typhimurium Weltevreden
Salmonellose – Risikofaktorer 2 kasus-kontroll-undersøkelser fra 1990-tallet: Konsum av matvarer produsert i utlandet Bruk av ubehandlet drikkevann Direkte eller indirekte kontakt med ville fugler Direkte eller indirekte kontakt med piggsvin Nye, oppdaterte undersøkelser er nødvendig
80-140 tilfeller meldt til MSIS hvert år Yersiniose 80-140 tilfeller meldt til MSIS hvert år 20-30 % smittes i utlandet Langvarige bivirkninger ikke uvanlig
YERSINIOSE - MSIS 1982-2007 MELDTE TILFELLER NY SLAKTETEKNIKK
Grisen er det eneste dyret som konsumeres av mennesket, som regelmessig er bærer av patogene Y. enterocolitica
Utbrudd av yersiniose Smittekilder: Catering, snitter (> 4 syke) Familieselskap Lillesand 2000 Julesylte, kommersiell (> 10 syke) Østfold og Vestfold 2006 Julesylte, hjemmelaget (4 syke) Privat selskap, Oppland 2006
Yersiniose – Risikofaktorer 1 kasus-kontroll-undersøkelse i Osloregionen: Konsum av svinekjøttprodukter (73 %) Bruk av ikke-desinfisert drikkevann (25 %) Preferanse for rått eller ufullstendig stekt kjøtt Godt dokumentert – bør oppdateres på landsbasis
20-50 tilfeller meldt til MSIS hvert år EHEC-infeksjon 20-50 tilfeller meldt til MSIS hvert år 30-50 % smittet utenlands
EHEC-INFEKSJON - MSIS 1992-2007 MELDTE TILFELLER
Utbrudd av EHEC-infeksjon Smittekilder: Kebabrestaurant (> 1 syk) Sørlandet 1997 Økologisk salat (> 4 syke) Flere fylker 1999 Morrpølse (> 17 syke) Landsdekkende 2006
EHEC-infeksjon – Antatte risikofaktorer Spise ufullstendig varmebehandlet kjøtt fra storfe eller småfe Spise andre matvarer kontaminert av avføring fra storfe og småfe Drikke upasteurisert melk Bruk av ikke-desinfisert drikkevann Kontakt med smittebærende husdyr eller personer Bade i kontaminert vann Mangelfull dokumentasjon – undersøkelser er påkrevd
En sjelden men alvorlig sykdom Listeriose En sjelden men alvorlig sykdom
LISTERIOSE - MSIS 1975-2007 MELDTE TILFELLER
Utbrudd av listeriose i Norge Smittekilder: Kjøttpålegg (> 6 syke) Trøndelag 1992 Kontaminert slicer (> 3 syke) Ålesund sykehus 2005 Økologisk camembert (> 17 syke) Rikshospitalet 2007
Listeriose – Antatte risikofaktorer Spise matvarer som er: Langtidsholdbare Listeria oppformeres Kjølelagrede Listeria vokser og konkurrerer godt Ingen videre varmebehandling Listeria overlever
store konsekvenser for samfunnet og den enkelte Toksoplasmose En alvorlig sykdom med store konsekvenser for samfunnet og den enkelte
Det fødes inntil 50 barn med toksoplasmose hvert år
Toksoplasmose – Risikofaktorer Landsdekkende kasus-kontroll-undersøkelse 1992-94: Spise rå eller ufullstendig varmebehandlet kjøttdeig- eller farseprodukter (29%) Spise rå grønnsaker eller frukt som ikke er vasket (28%) Spise rått eller ufullstendig varmebehandlet sauekjøtt (22%) Spise rått eller ufullstendig varmebehandlet svinekjøtt (18%) Tømme eller gjøre ren kattekassen (16%) La være å vaske kjøkkenkniven etter kontakt med rått kjøtt (11%) Godt dokumentert Kjøtt: 69 %
Pasienter smittet i Norge - MSIS 1995-2007 200 400 600 800 1000 1200 1400 1600 1800 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 E. coli-enteritt Listeriose Yersiniose Shigellose Salmonellose Campylobacteriose
Konklusjon Norsk kjøtt er trygt å spise www.matportalen.no Norsk kjøtt er en viktig smittekilde for enkelte sjeldne men alvorlige sykdommer Den relative betydningen av kjøtt som smittekilde er mindre enn i de fleste land Mange nordmenn smittes under reise i utlandet Ikke-desinfisert drikkevann er ansvarlig for en stor del av tilfellene Andre næringsmidler og kontakt med smittebærere har også betydning Kjøkkenhygiene er ikke alltid tistrekklig for å forebygge smitte Norsk kjøtt er trygt å spise Råd om kjøkkenhygiene – Spesielle råd til utsatte grupper www.matportalen.no