Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Advertisements

Kapittel 5: Sivilisasjoner
Kapittel 3. Jordbruk og sivilisasjoner
Kapittel 12: Norge - «den nøytrale allierte»
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Kapittel 9: Vikingferder, kristning og rikssamling i Norge
VESTEN.
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Den industrielle revolusjon
Setesdalsbanen – ny teknologi i bruk
Kapittel 12. Den industrielle revolusjon
Det nye Europa tar form (Del 1) Marius Vøllestad Bø vgs.
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Kapittel 17. Imperier og kolonier
Det førindustrielle Norge
Kapittel 6: Massepolitikk og nasjoner
Kapittel 22: Vekstkritikk og norsk oljeeventyr
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Kapittel 28. Kina Elevene skal kunne
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
Læreplanen i eldre historie
Velkommen til Det Norske Utvandrersenteret
Hvordan ble USA den dominerende økonomien i verden?
Den industrielle revolusjonen
Den industrielle revolusjonen
De russiske revolusjonene 1917
Kjært barn har mange navn IKS v/ Ronald Nolet.
Kapittel 8: Det moderne Norge blir til
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 11: Den store krigen
Kapittel 6: Antikkens Hellas
Kapittel 19 Et folk av bønder
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Kapittel 5. Middelalderen i Europa
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Kapittel 19. Nasjonalisme
Kapittel 4 Velferdsstaten.
13 En verden uten grenser.
Teknologiutvikling.
Det norske utvandrersenteret
Sentrum-periferi i en historisk og teknologisk kontekst
BYGEOGRAFI SGO URBANISERING.
Imperialismen «Å herske/å befale».
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tek form
Nyere global historie Etter 1800.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?  Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Ressursutnytting i Norge
Den industrielle revolusjonen
Industrikapitalisme
Den industrielle revolusjon
Den første verdenskrig
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Kapittel 4 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene og
Economic growth around the world
Fra ruiner til velferdsstater
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Befolkningsutvikling
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form BOKMÅL Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form Elevene skal kunne   – gjøre rede for hovedtrekk ved den industrielle revolusjonen

Industrialiseringen sprer seg - Fra 1830-årene spredte fabrikkindustrien seg fra Storbritannia til Belgia, Frankrike og Tyskland.

Faktorer bak industrispredningen - Kull og jern.   - Forbedringer i jordbruksproduksjonen. - Forleggersystemet. - Økt folketall og dermed mer tilgjengelig arbeidskraft. - Markeder med økende etterspørsel etter billige varer.

Forutsetninger for industrispredningen - Liberalisering av verdenshandelen.   - Navigasjonsakten. - Eksport av maskiner og fagfolk fra England. - Staten hjalp til med å reise kapital. - Banker og aksjeselskaper.

Den andre industrielle revolusjonen Kjennetegn:   - Ny teknologi. Kjemisk industri. - Nye energikilder som olje og elektrisitet. - Tett samarbeid mellom vitenskap og industri. - Nye smelteteknikker førte til at det ble lønnsomt å omdanne råjern til stål.

Den andre industrielle revolusjonen Konsekvenser:   - Økt produksjon og nye vareslag. - Utbygging av jernbanenettet. - Den moderne dampskipsflåten. - Industrialiseringen sprer seg til nye land.

USA blir en økonomisk stormakt Årsaker: - Nordstatenes seier i borgerkrigen i 1865 førte til at det politiske livet ble dominert av miljøer som representerte storkapitalen og industriinteressene.   - Tollmurer som vern mot utenlandsk konkurranse. - Enorme naturressurser. - Et hjemmemarked som vokste raskt på grunn av stor innvandring.

USA blir en økonomisk stormakt Årsaker:   - Innvandringen sikret billig arbeidskraft.  - Et mekanisert jordbruk med høy produktivitet.

Europas utkant blir modernisert Viktige faktorer:   - Det mest moderne produksjonsutstyret kunne tas i bruk. - Kapital og eksperter ble importert fra utlandet. - Statsmakten ble brukt til å drive fram utviklingen.

Japan blir en moderne militær- og industrimakt Viktige faktorer:   - Utdanningsnivået var blant de høyeste i verden. - Livlig handel og store byer. - Jordbruksproduksjonen ble fordoblet mellom 1600 og 1850, mens befolkningen bare økte med 50 %. - Møtet med Vesten: Import av kunnskap og teknologi. - Modernisering på egne premisser.

Folkevandringstid I perioden fra 1840 til 1914 reiste mer enn 50 millioner europeere til oversjøiske land.   Hvorfor? «Push-faktorer»: befolkningsvekst   fattigdom   jakt på nytt levebrød   forfølgelse i hjemlandet

Folkevandringstid «Pull-faktorer»:   På den andre siden av havene fantes det ressurser som Europa manglet:  ubrukte, endeløse gresstepper og svære skogområder   rike forekomster av kull og jern    Amerika var mulighetenes land

Folkevandringstid Forhold som gjorde utvandring mulig (forutsetninger):   - Forbud mot utvandring ble fjernet i mange land. - Dampskip og jernbane økte tilbudet på billig og rask transport. - Urbanisering: På 1800-tallet begynte tyngdepunktet i Europas befolkning å flytte på seg fra bygd til by. I 1914 var 80 % av den britiske befolkningen urban.

De tidlige industribyene - Preget av fattigkvarterene.   Viktige forandringer: - Det ble installert rør som ledet rent vann inn til byene og kloakk ut igjen. - Ved overgangen til 1900-tallet sørget kommunale myndigheter for sanitæranlegg og søppeltømming, bygnings- og helseinspeksjon, skoler og parker, politi og brannvesen.