Kjernen Arbeidsgiver og arbeidstaker har et ansvar sammen (med god oppfølging fra trygd, aetat og bedriftshelsetjeneste) ArbeidstakerArbeidsgiver.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
LO Lovendring pr
IA avtalen - bakgrunn Om avtalen Parter i avtalen
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Agenda - Prinsipper for bistand til brukerne - Rammeverk for arbeidsmetodikk i NAV - Arbeidsevnen i sentrum - Planer og velferdskontrakter - Tiltak og.
Attføringsbedriftenes landsmøte i Tønsberg 11. Juni 2004
Trygdeetatens arbeidslivssenter Hans Henrik Andresen Rådgiver.
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
Ny IA-avtale – hvor står vi? Tor Idar Halvorsen Rådgiver i LOs Forhandlings- og HMS avdeling.
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
HVORDAN FÅ EFFEKT I SYKEFRAVÆRSARBEIDET?? v/Siren Vetnes Johannessen
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
Hvordan jobbe godt med IA!
Handlingsplan HMS Forebyggende HMS arbeid og individuell oppfølging - tidsaksen Forebyggende HMS arbeid med fokus på eget arbeidsmiljø.
PARTENE I ARBEIDSLIVET OG MYNDIGHETENE EIER IA-AVTALEN
Kjernen Arbeidsgiver og arbeidstaker har et ansvar sammen (med god oppfølging fra trygd, aetat og bedriftshelsetjeneste) ArbeidstakerArbeidsgiver.
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Noen virkemidler Hvilke finnes? Når kan de benyttes?
Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv – 31
Intensjonsavtalen – Evaluering 2005  Evaluering forankret i koordineringsgruppen: Arbeids- og sosialdepartementet Moderniseringsdepartementet Rikstrygdeverket.
Funksjonsvurdering i arbeidslivet
HVA GJØR EN FYSIOTERAPEUT I NAV?
Funksjonsvurdering og trygd
INKLUDERENDE ARBEIDSLIV
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
IA-avtalen – viktig brikke i regjeringens velferdspolitiske strategi LO STATs IA-konferanse i Oslo 21. mai 2007 Statssekretær Jan-Erik Støstad Arbeids-
BEDRIFTSHELSETJENESTEN (1)
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Om regjeringens politikk for Inkludering av mennesker i utkanten av arbeidsmarkedet Spesialrådgiver Bjørn Halvorsen
Oslo Kommune og inkluderende arbeidsliv
Ola Heen Strømmen, oktober 03
GAIA HMS Brukerforum Hvordan bør vi tilpasse oss nye krav og ordninger (arbeidslivslov og IA- avtalen), kan GAIA brukes i forhold til dette? Ørn Terje.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
IA-avtale og IA-arbeid i Bergen kommune
Tilrettelegging med TG som virkemiddel gir mennesker muligheter!
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
IA-ledelse – 2 nye tilbud fra KS WORKSHOP
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Kjernen Arbeidsgiver og arbeidstaker har et ansvar sammen (med god oppfølging fra trygd, aetat og bedriftshelsetjeneste) ArbeidstakerArbeidsgiver.
Inkluderende arbeidsliv sykefravær og legens rolle
Sykefraværsoppfølging LAMU 17. april 2015
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
IA-avtalen og HMS-arbeid i Halden kommune 10.januar 2014 – 31.desember 2018 ATV-kurs
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Intensjons- og samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Oppdatert pr
Hva er IA-avtalen? GRUNNOPPLÆRING NYE TILLITSVALGTE TRINN3 STAT: ARBEIDSRETT.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva var nytt?
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Statusrapport for IA-handlingsplan
Sykefravær / personalpolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Kjernen Arbeidsgiver og arbeidstaker har et ansvar sammen (med god oppfølging fra trygd, aetat og bedriftshelsetjeneste) ArbeidstakerArbeidsgiver

Nye muligheter åpenhet om sykefraværåpenhet om sykefravær arbeidsplassen er den sentrale arenaarbeidsplassen er den sentrale arena trygd/aetat/arbeidstilsyn skal være serviceorgan for bedriftenetrygd/aetat/arbeidstilsyn skal være serviceorgan for bedriftene funksjonsvurdering fremfor diagnose - fokus på mestringfunksjonsvurdering fremfor diagnose - fokus på mestring samarbeid arbeidsgiver - arbeidstaker - myndighetersamarbeid arbeidsgiver - arbeidstaker - myndigheter offentlige støtteordninger skal bidra til forebyggende arbeid på arbeidsplassenoffentlige støtteordninger skal bidra til forebyggende arbeid på arbeidsplassen

Nye roller: Arbeidsgiver dialog med arbeidstaker ved sykefraværdialog med arbeidstaker ved sykefravær aktivt vurdere alternative oppgaver for arbeidstaker v/reduksjon i arbeidskapasitetaktivt vurdere alternative oppgaver for arbeidstaker v/reduksjon i arbeidskapasitet dialog med Trygdekontor, utløsing av støtteordningerdialog med Trygdekontor, utløsing av støtteordninger

Nye roller: Arbeidstaker ta del i dialog ved sykefraværta del i dialog ved sykefravær skal bidra med vurdering om egen funksjonsevne ved fraværskal bidra med vurdering om egen funksjonsevne ved fravær ta del i tilretteleggingen for å komme tilbake i arbeid/være i arbeidta del i tilretteleggingen for å komme tilbake i arbeid/være i arbeid ansvar for egen helseansvar for egen helse

Nye roller: Trygdekontoret fokusskifte fra individ til bedriftfokusskifte fra individ til bedrift servicefunksjon overfor bedriftene om ulike støtteordninger/hjelpetiltakservicefunksjon overfor bedriftene om ulike støtteordninger/hjelpetiltak fast kontaktperson på trygdekontoret for bedriften (IA-bedrifter)fast kontaktperson på trygdekontoret for bedriften (IA-bedrifter) ny sykmeldingsblankettny sykmeldingsblankett

Nye roller: Fastlegen redusert behov for sykmelding fra lege ved øking av egenmeldingsdageneredusert behov for sykmelding fra lege ved øking av egenmeldingsdagene skal funksjonsvurdere for at sykmelding skal være gyldigskal funksjonsvurdere for at sykmelding skal være gyldig forventes å samarbeide med arbeidsgiver og arbeidstaker for å finne løsning i bedriftforventes å samarbeide med arbeidsgiver og arbeidstaker for å finne løsning i bedrift

Samarbeidsavtalen - arbeidsgivers ansvar a. Ta initiativ til, og bidra positivt til dialog a. Ta initiativ til, og bidra positivt til dialog b. Etablere rutiner for oppfølging av sykmeldte (innen b. Etablere rutiner for oppfølging av sykmeldte (innen 12 uker) 12 uker) c. Utarbeide individuell oppfølgingsplan innen 8 uker c. Utarbeide individuell oppfølgingsplan innen 8 uker d. Bidra til omskolering, etter- og videreutdanning d. Bidra til omskolering, etter- og videreutdanning slik at den sykmeldte kan være i virksomheten slik at den sykmeldte kan være i virksomheten e. Legge til rette for arbeidstakere med redusert e. Legge til rette for arbeidstakere med redusert funksjonsevne funksjonsevne f. Legge til rette for å kunne rekruttere og beholde f. Legge til rette for å kunne rekruttere og beholde eldre arbeidstakere eldre arbeidstakere g. Føre fraværsstatistikk, og oversikt over antall g. Føre fraværsstatistikk, og oversikt over antall personer innen ulike tiltak personer innen ulike tiltak

Samarbeidsavtalen - arbeidstakers ansvar a. Bidra positivt til dialog med nærmeste leder a. Bidra positivt til dialog med nærmeste leder b. Melde fra om forventet fraværslengde ved fravær b. Melde fra om forventet fraværslengde ved fravær c. Levere egenmelding eller sykmelding c. Levere egenmelding eller sykmelding d. Opplyse om fraværet er relatert til d. Opplyse om fraværet er relatert til arbeidssituasjonen arbeidssituasjonen e. Opplyse om egen funksjonsevne og tiltak for å e. Opplyse om egen funksjonsevne og tiltak for å være i arbeid være i arbeid f. Være aktivt med i utarbeidelsen av oppfølgingsplan f. Være aktivt med i utarbeidelsen av oppfølgingsplan og bidra i dette og bidra i dette

Samarbeidsavtalen - trygdeetatens ansvar a. Gi tilbud om informasjon og veiledning a. Gi tilbud om informasjon og veiledning b. Gi råd og veiledning i vanskelige enkeltsaker b. Gi råd og veiledning i vanskelige enkeltsaker c. Utløsing av økonomiske virkemidler c. Utløsing av økonomiske virkemidler d. Bistå med utviklingstiltak d. Bistå med utviklingstiltak e. Koordinere bistand fra offentlige instanser e. Koordinere bistand fra offentlige instanser f. Tilby statistikk over sykefravær fra f. Tilby statistikk over sykefravær fra virksomhet/bransje virksomhet/bransje g. Samarbeide med BHT g. Samarbeide med BHT h. Gjøre seg kjent med delmålene i virksomheten h. Gjøre seg kjent med delmålene i virksomheten

Samarbeidsavtalen - status, prosess og forankring Situasjonen i den enkelte bedrift Beslutningsprosessen (ledelse, fagforening, samarbeidsorganer) BHTs og andres rolle i prosessen Synliggjøring av prosessen

Samarbeidsavtalen - mål a. Redusere sykefraværet a. Redusere sykefraværet b. Tilsette langt flere arbeidstakere med redusert funksjonsevne (yrkeshemmede arbeidstakere, arbeidstakere på attføringstiltak, reaktiviserte uføretrygdede) enn i dag b. Tilsette langt flere arbeidstakere med redusert funksjonsevne (yrkeshemmede arbeidstakere, arbeidstakere på attføringstiltak, reaktiviserte uføretrygdede) enn i dag c. Øke den reelle pensjonseringsalder (dvs. den gjennomsnittlige avgangsalderen fra arbeidslivet c. Øke den reelle pensjonseringsalder (dvs. den gjennomsnittlige avgangsalderen fra arbeidslivet Egne delmål skal settes på virksomheten innen 12 uker. Egne delmål skal settes på virksomheten innen 12 uker.

Bedriftens beskrivelse av de enkelte delmål 1.Kort beskrivelse av situasjonen nå 2.Spesielle forhold, rammebetingelser for bedriften 3.Kort om tiltak 4.Konkrete mål, eller beskrivelse av mål gir samlet en begrunnelse (forklaring) på de målene som er valgt

Delmål a Stikkord for delmål a) Kan sykefraværet reduseres, hva er realistisk ? Spesielle forhold, omorganisering etc. ? Nevne spesielle tiltak, målgrupper Konkrete mål (redusere sykefraværet med x % i løpet av y år), (beholde et allerede lavt sykefravær)

Delmål b Stikkord for delmål b) Noe om bedriftens holdning eller policy ? Prioritere egne ansatte som taper arbeidsevne ? Spesielle forhold (nedbemanning ?) Muligheter for å finne tilpasset arbeid i bedriften Oversikt over de som er på div. ”ordninger” Konkrete mål eller mål for tiltak

Delmål c Stikkord for delmål c) Beskrivelse av situasjonen nå, pensjoneringsalder Spesielle forhold: nedbemanning, omorganisering, rekrutteringsbehov Seniorpolitikk i bedriften ? Likebehandling ? Kan det settes konkrete mål eller mål for tiltak ?

Nye roller: Bedriftshelsetjenesten skal aktiviseres på bedriftenes premisser økonomisk insentiv i Folketrygden for å bidra med å tilbakeføre langtidssyke (IA-bedrifter) forventes å prioritere sykefraværs- forebyggende arbeid

BHT skal aktiviseres på bedriftens premisser Bedriften må ha bestillerkompetanse Bedriften må ”styre” gjennom avtaler og bruk Behov for å revidere avtale

Refusjonstakst for BHT Gjelder fra 1.juli i år, det vil komme en veiledning Vil gjelde bistand fra BHT i enkeltsaker, for eksempel funksjonsvurdering, saksarbeid i forhold til trygdekontor, oppfølging på arbeidsplassen

BHT forventes å prioritere sykefraværs-forebyggende arbeid Hva er det ? Hva må da prioriteres ned ? Individrettet v.s. Miljørettet arbeid

Kjernen Arbeidsgiver og arbeidstaker har et ansvar sammen ArbeidstakerArbeidsgiver Dette betyr at leder / ansatt får nye roller

Nye roller for leder / ansatt Dette er en lederoppgave –Mandat –Rutiner Kunnskap er nødvendig –Faktakunnskap –Trening Rollene er akseptert av alle

Hva vil det si å være IA-bedrift 1.Det foreligger en avtale om delmål: –Redusere sykefraværet –Ansette (og ivareta) arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne –Øke pensjoneringsalderen 2.Bak avtalen om delmål ligger det en prosess om ledelse og ansatte har deltatt i

Hva vil det si å være IA-bedrift 3.Bedriften har egen kontaktperson ved det lokale arbeidslivssenter (gir assistanse og foretar saksbehandling) 4.Det blir gitt refusjon til BHTs arbeid med tilbakeføring av sykemeldte

Hva vil det si å være IA-bedrift 5.Rutinene er oppdatert og brukes (er knyttet til IK-systemet) 6.Bedriften har utvidet retten til bruk av egenmeldinger

Utfordringer i det å være IA-bedrift 1.Sykefraværsarbeidet må bygge på tillit og enighet 2.Lederne må skaffes opplæring 3.Holdningsendringer er ofte nødvendig 4.Delmålene som settes må være realistiske 5.IA-arbeidet må gi resultater

Alternativer 1.Arbeide som før 2.Ny arbeidsmåte (leder / sykemeldt, vil fremtvinge seg) 3.Bli IA-bedrift nå 4.Bli IA-bedrift senere

De viktigste aktørene må samarbeide: 1.NHO/Regionf./LF 2.LO/Fagforbund 3.Trygdeetatens Arbeidslivssentre 4.Bedriftene

PIL skolens IA kurs Innhold og presentasjonsform –Vanskelig ? –Interaktivitet Arbeidsheftet Hvordan kan kurset brukes i egen bedrift –For hvem –Samlinger Tekniske problemer ? Assistanse fra PIL-skolen

Nå-situasjonen 20 prosent eller nesten (=20%) av den yrkesaktive befolkning er20 prosent eller nesten (=20%) av den yrkesaktive befolkning er sykmeldtsykmeldt på attføringpå attføring uføretrygdetuføretrygdet UførepensjonisterUførepensjonister ca i år 2000ca i år 2000 prognose: ca hvert år fremoverprognose: ca hvert år fremover

Nå-situasjonen (forts.) SykefraværSykefravær årsverk tapt i årsverk tapt i 2000 økningen i 2000 = tapte årsverkøkningen i 2000 = tapte årsverk 24 dager/år i gjennomsnitt24 dager/år i gjennomsnitt ca. 35% høyere i Norge enn i Sverigeca. 35% høyere i Norge enn i Sverige veksten flater utveksten flater ut KostnaderKostnader milliarder kroner/år40-45 milliarder kroner/år bedriftene betaler halvpartenbedriftene betaler halvparten

Utvalg og avtaler Sandman utvalgets innstilling om endret sykelønnsordning er lagt tilsideSandman utvalgets innstilling om endret sykelønnsordning er lagt tilside Istedenfor er det inngått en intensjonsavtale mellom partene og regjeringen om 20% reduksjon av sykefraværet innen 2005Istedenfor er det inngått en intensjonsavtale mellom partene og regjeringen om 20% reduksjon av sykefraværet innen 2005 Det er innført virkemidler for å nå dette målet:Det er innført virkemidler for å nå dette målet: –Generelle virkemidler –Bedrifter som inngår samarbeidsavtale med det lokale arbeidslivssenter (og blir IA-bedrift) får spesielle virkemidler

Nye virkemidler vesentlig mer penger til bedriftsintern attføringvesentlig mer penger til bedriftsintern attføring økt støtte til lønnstilskudd for å få personer med redusert yteevne tilbake i arbeidøkt støtte til lønnstilskudd for å få personer med redusert yteevne tilbake i arbeid mer kjøp av helsetjenester for å redusere helsekøer (betalt av Folketrygden)mer kjøp av helsetjenester for å redusere helsekøer (betalt av Folketrygden) sykepenger til gravide er et offentlig ansvarsykepenger til gravide er et offentlig ansvar arbeidsgiveravgiften for ansatte over 62 år reduseres med 4%-poeng fra arbeidsgiveravgiften for ansatte over 62 år reduseres med 4%-poeng fra

Inkluderende arbeidsliv- bedrifter (IA-bedrifter) aktiv sykmelding uten forhåndsgodkjenning fra trygdekontor (forutsetter at arbeidsgiver og arbeidstaker er enige)aktiv sykmelding uten forhåndsgodkjenning fra trygdekontor (forutsetter at arbeidsgiver og arbeidstaker er enige) fast kontaktperson på trygdekontoretfast kontaktperson på trygdekontoret BHT får refusjon fra Folketrygden ved bistand om tilbakeføring til arbeidBHT får refusjon fra Folketrygden ved bistand om tilbakeføring til arbeid forplikter seg til å utvide egenmelding til inntil 24 dager/år, og inntil 8 dager hver gangforplikter seg til å utvide egenmelding til inntil 24 dager/år, og inntil 8 dager hver gang

Den viktigste endringen Arbeidsgiver og arbeidstaker har et ansvar sammen ArbeidstakerArbeidsgiver Dette betyr at leder / ansatt får nye roller

Hva vil det si å være IA-bedrift 1.Det foreligger en avtale om delmål: –Redusere sykefraværet –Ansette (og ivareta) arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne –Øke pensjoneringsalderen

Hva vil det si å være IA-bedrift 2. Bak samarbeidsavtalen ligger det en prosess om ledelse og ansatte har deltatt i

Hva vil det si å være IA-bedrift 3.Bedriften har egen kontaktperson ved det lokale arbeidslivssenter (gir assistanse og foretar saksbehandling)

Hva vil det si å være IA-bedrift 4.Det blir gitt refusjon til BHTs arbeid med tilbakeføring av sykemeldte (og om en står i fare for å bli sykemeldt).

Hva vil det si å være IA-bedrift 5.Rutiner og prosedyrer for oppfølging av sykemeldte er om nødvendig endret

Hva vil det si å være IA-bedrift 6.Retten til bruk av egenmeldinger er utvidet til 24 dager (inntil 8 dager pr. tilfelle)