Tradisjonsmat på sykehjemsfat Sykehjemskokkene skriver kokebok

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
4h-matskole Å lære ved å gjøre!.
Advertisements

Beate Strøm Rådgiver ABM-utvikling
Forkurs for minoritetsspråklige
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Legemiddelhåndtering ved overføring fra helseforetak til kommuner
Rett på sak.
5 Kultur.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Statssekretær Ellen Birgitte Pedersen August/september 2009.
Skoleavis Journalistikk i skolen
Veiledning av elever / lærlinger
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
Et blikk på Norsk matkultur gjennom tradisjonsmat og lokal mat
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Hva kan KS bidra med for at kommunene skal sikre bruker- representantene relevant opplæring? Spesialrådgiver Liv Kaatorp, KS Hedmark og Oppland.
Helsenettverk Lister Lindring i Lister Møte i prosjektgruppen Mandag
E-melding HALD-kommunene
Seniorrådgiver Trond Nygaard 10. mai 2011
Innføring av nutritionDay på sykehjem
Oslo kommune Sykehjemsetaten ERNÆRING I SYKEHJEM.
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
LIVERPOOL CARE PATHWAY (LCP)
Fallforebygging er ett av innsatsområdene for å bedre pasientsikkerheten i Norge. Felles retningslinje for fallforebygging i HMR er utarbeidet i et samarbeid.
Oppfølging av samhandlingsavtalen – utvikling av felles kompetanseplan Geiranger 6. mai 2011 Opplæringsleiar Bodil Haugen Våge Prosjektleiar Vegard Sperre.
Basiskompetanse.
Kapittel 3 oppgave b Bjørnstjerne Bjørnson ( )
Utfordringer i tjenestetilbudet til eldre Bergen 2. april 2008
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Lagt fram 19. juni 2009.
Samhandling sett fra Akuttmottaket ”Pasienten i fokus”
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS
MAT OG MÅLTIDSFELLESSKAP
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
PROSJEKT ERNÆRING I HALLINGDAL TEMADAG OM FOREBYGGING OG BEHANDLING AV UNDERERNÆRING.
Samhandlingsreformen Av Kari Kjønaas Kjos. Riktig diagnose: Et mer helhetlig ansvar for helsetjenesten Flest mulig helsetjenester i kommunene Tiltak for.
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
Mange drømmer om: Flere unge familier som begynner å gå jevnlig til gudstjeneste? Barn som får opplæring i kristen tro som en forlengelse av dåpen? At.
Myndiggjorte medarbeidere – mer aktiv omsorg
Kjennetegn på situasjoner som egner seg til etisk refleksjon:
Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten
Vurdering for læring Oppstart januar 2015.
DNA og arvelære..
Målrettet ernæringsarbeid nytter : NutritionDay i Lekneshagen Bofellesskap Institusjonsoverlege Aglaia Frommholz Hilde Holand, Avdelingsleder.
Etter TV-aksjonen Hovedmål for TV-aksjonen Økt åpenhet og forståelse Livskvalitet og deltakelse Forskning som kan bidra til å løse demensgåten.
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
Gen og arv.
Samarbeid med familien
Helgeland ! 1 Folketall Træna 486 Vevelstad 510 Vega 1225 Rødøy 1269 Dønna 1407 Grane 1458 Bindal 1482 Hattfjelldal 1533 Herøy 1737 Nesna 1871 Lurøy 1917.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Samhandlingsreformen og ledelsesutfordringer Januar 2009.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
SAMHANDLINGSREFORMEN 25. august 2009 Tromsø Randi Røvik Samfunnspolitisk enhet.
Hva er viktig for deg? Jobb Bolig Venner FamilieFritid Fysisk aktivitet- /trening Mat/ måltider Aktivitetshjulet kan brukes som inspirasjon før og under.
​ Stort nasjonalt engasjement for forebygging av overdosedødsfall! Oppsummering fra det nasjonale læringsnettverket1.
Pensjonistforbundet Buskerud Ledersamling 24.september 2015.
Forberedende samtaler

Retningslinjer for klinisk praksis
Helseforetak – bedrift eller forvaltning?
Kommer fra latin ”colere” som betyr å dyrke eller foredle
Likeverdige helsetjenester for eldre
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Risikovurdering og individuell kartlegging
Måltidsvenn Kurs for frivillige.
Kristendommen.
Lisbeth Haugan, rådgiver Fylkesmannen i Vestfold, Landbruksavdelingen
Gylne Måltidsøyeblikk
MatMedSmak.
Hensikt med veilederen Beslutningsprosesser ved begrensning av livsforlengende behandling:
Utskrift av presentasjonen:

Tradisjonsmat på sykehjemsfat Sykehjemskokkene skriver kokebok

Vi er kokker ved Herøy Alstahaug Leirfjord Dønna sykehjem

Fagnettverk ernæring Ernæringsgruppe på hvert sykehjem Faglig erfaringsutveksling Planlegger fagdager for sykehjemsansatte Herøy: Kjøkkenet lager smoothie hver fredag som fredagskos. Populært. Lager næringsdrikker som gis x 2. Nye pasienter meldes kjøkken. Individuell kost vurderes. Snakker med pårørende med for pasienter som ikke kan meddele seg. Kjøkkenet er veldig imøtekommende og brukes mer av avdelingen. Kjøkkenet har laget perm for bestilling av matvarer for bedre systematisering av innkjøp. Mulighet for f. eks. nye påleggssorter Alstahaug: Kjøkkensjef: Opplæring i å lage ernæringsdrikker ute på 4 kjøkken. Laget oppskrift og hengt opp. Pasienter foretrekker hjemmelagede ( mer variasjon). Erfaring: Personalet foretrekker de ferdiglagede. Tror dette gir mer næring. Hilde tatt opp tråden fra fagdager og hatt internundervisning ( essensen) Gjennomført to ganger. Personalet vil gjerne. Dårlig rutiner mht vekt. Mål at alle pasienter blir veidd før jul. Rutine i forbindelse med bading. Ernæring er sykepleieoppgaver. Fokus på ernæring gir resultater. Personalet mer opptatt av dette. Lage eksempler på vanlig kost ( kaloriinnhold) og beriking. Henge opp på kjøkkenet. Leirfjord: Kjøkkenavdelingen ikke representert i møtet. Nina kan derfor ikke gi tilbakemelding derfra. Avdeling: 2 sykepleierstudenter fikk utfordring med å veie alle pasienter. Hadde vært vanskelig, for noen av personalet var ikke med på dette. Dette følges opp. Kjøkken og avdeling i hver sin ende av sykehjemmet - lite kontakt. Leirfjord sykehjem har matkort på alle pasienter. Også erfaring at samme mat gis over lang tid der pasienter ikke kan uttrykke hva de ønsker. Må brukes bevisst. Pasienter blir ofte spurt. Ønsker å bruke de som deltok på fagdagene danner lokal faggruppe i nnen ernæring. Dønna: Hatt personalmøte og gjennomgått innhold på fagdagene. Helmelk i dispenser ( kuttet lettmelk) Feitere grøt Smoothie serveres i fine glass med sugerør 3 gr. uke- frukt de andre dager på formiddagen. Danne faggruppe av deltakere på fagdagene. Tidligere: veiing hver 6.uke ( + BT, puls, Hb, blodsukker) Innført veiing hver 6. uke på skjermet avdeling Har Moliftvekt Veiing ved innkomst Personalet fra kjøkken er mer sammen med pasienter under måltid Det snakkes mer om ernæring Skjermet avdeling kommer med flere ønsker Innført bestillings/ beskjedbok- bort med løse lapper

Hvorfor ønsker vi tradisjonsmat? En tradisjon (fra latin tradere, «overføre») er en sosial praksis som overføres f. eks fra generasjon til generasjon Bruk av tradisjonsmat er et ønske om å binde sammen det gamle og det nye for å skape en historisk kontinuitet for sykehjemspasienter der også kulturelle elementer er spesielt verdifulle fordi de utgjør en vesentlig del den sosiale arv.

Våre erfaringer med tradisjonsmat: Eldre mennesker Mat som man kjenner fra eget kjøkken Mange fortellinger fra det levde livet ”Laking av fersk fisk”

Søknadsprosess Frie midler fra Utviklingssenteret Helsedirektoratet

Oppskrifter i kokeboka Egen skattekiste Erfaringsutveksling Pasienter Andre kilder

Kvalitetskrav til meny Norm for pasienter i sykehjem: Menyen skal inneholde ca. 1700 kcal/dag Nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Helsepersonelloven § 4 understreker plikten til helhetlig behandling, inkludert næringsmessige tiltak.

Kokeboken Vil være et hjelpemiddelmiddel for arbeidstakere på hovedkjøkken og avdelingskjøkken og andre Vil vise energiberegning av måltid

E

”En smak av gammeldagan” Gi ideer til meny på sykehjem Gi inspirasjon til å ta i bruk tradisjonsmat Være utgangspunkt for samtale og mimring

Manus Prøvesmakedag Fotografering Trykking Distribuering Når kommer boka? Manus Prøvesmakedag Fotografering Trykking Distribuering