Forelesning på Høgskolen i Oslo JBI

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Biblioteksjef Forsand kommune
Advertisements

Velkommen Til ALEPH brukermøte Hotell og 11. mars 2011.
Fellessøk i Trøndelag Fylkesbibliotekene i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag finansierer og etablerer klient for fellessøk i Konkurransegrunnlag og.
Support, nye funksjoner og tjenester fra Uni Pluss
Verifisering av utdanningsdokumenter fra Russland og 13 land i det tidligere Sovjetunionen NOKUT seksjon for utenlandsk utdanning høsten 2007 – våren 2008.
Erfaringer fra internasjonal utveksling
"Gi rom for lesing!" ”Regjeringens tiltaksplan for leselyst og leseferdighet”
Samarbeid med folkebiblioteket? Noe for UBiT? Harald Bøhn Seminar 27/2-07.
Norgeslån på tvers Samsøk og samlinger og samarbeid -Noen betraktninger etter å ha testet funksjonalitet på tvers av systemene Innlegg på 72. bibliotekmøtet.
Status og nye produkter. 24. juni 2014 Program  Året som gikk  ALEPH  Andre produkter  Andre prosjekter  Hva skjer 2005  Nye ALEPH moduler.
Utfordringer for bibliotekene i det 21.århundre – presentasjon av BS Weblån Lillestrøm 19. november 2008.
En aksjon i regi av NLB. Leseglede er en unik opplevelse som alle bør kunne ta del i.
Samsøk og samlinger og samarbeid Samsøk og samlinger og samarbeid Konsekvenser av samsøktjenester for brukeren og bibliotekene Erfaringer med norgeslån.
Kulturnett som arena for arkivformidling
Velferd i Norge: Arbeid, aktivitet og trygghet
Velkommen til Biblioteksentralen AL og Bibliotekenes Hus Besøk fra bibliotekarutdanningen ved Høgskolen i Oslo, fredag 1.april 2005.
Søking og bruk av nettressurser Samfunnsfag og Historie Tirsdag 20. oktober 2009 Thrine Merethe Broch Bibliotekar
”Obligasjonssaken” – orientering til formannskapet
Indikatorer til nytte og besvær Test nasjonale indikatorer for uh-bibliotek Bente Saxrud, Handelshøyskolen BI.
Levanger kommune Kultur Service erklæring Bibliotektjenester - spørsmål Behov Formål med tjenesten Informasjonsbehov hos kommunens innbyggere Hjelpe brukeren.
Bibliotekreform 2014 Utfordringer for kommunene
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Bibliotekreform 2014 INNHOLD OG TJENESTER.
Kompetansekartlegging
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Strategier for gjenbruk av kulturinformasjon fra arkiv, bibliotek og museer Tone.
Skriv ett eller flere søkeord:
Levanger kommune - Levanger bibliotek – Driftskomiteen Folkebiblioteket anno 2008 Hva er det?
FJERNLÅN, INNLÅN, NORGESLÅN…
ILL/DDR.Vaagan JBI/HiO1 M.E.Jackson ”Research collections and Digital Information. Will there be a Role for Interlibrary Loan and Documentary Delivery.
Høgskolen i Oslo HiOs LÆRINGSSENTER – Bibliotek / IT / AV LÆRINGSSENTERET Snarveien til et nytt kunnskapsunivers v/ Kari Frodesen, spesialbibliotekar LS/P35.
Tilgangsstyring i ePhorte
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Utlån av digitale media BS Weblån
Biblioteksøk – fjernlån Svein Arne Brygfjeld Nasjonalbiblioteket
Biblioteksøk – status Svein Arne Brygfjeld Nasjonalbiblioteket.
Ikke kortreist, men fortreist
Innkjøpsordningene og e-bøker Bibliotekmøte i Stavanger,
Ingebjørg Rype NKKI/Nasjonalbiblioteket
Faglig informasjonssøking for protokollstudenter (IIC/IID)
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Evaluering av fagbibliotek Torill Redse seniorrådgiver ABM-utvikling.
Hva er det med fjernlån? Forelesning på Høgskolen i Oslo JBI
Komme i gang med BIBSYS På bibliotekets hjemmeside bruker vi denne linken til BIBSYS.
Komme i gang med BIBSYS På bibliotekets hjemmeside bruker vi denne linken til BIBSYS.
Prosjektet er støttet av:. Hovedmål ”Det sømløse bibliotek – region Oppland” innebærer at innbyggerne i Oppland skal oppleve et helhetlig bibliotektilbud.
Bibliotekutvikling og Aleph i Norge Bibliotekfaglige og -politiske saker København, 2003.
’Boken kommer’-modulen ALEPH Brukermøte 17. Oktober 2003 Svein I. Halvorsen.
ALEPH brukermøte 2007 Status fra ALEPH Plus Team.
Hvorfor bruke Fjernlån? David Massey ALEPH brukermøte 2007.
Eirik Gaare, FiA1 Regionalt samsøk (RS) - muligheter og begrensninger Bibliofil brukermøte 2005.
Pakket og klart Boktransporttjeneste for fjernlån i Norge
Universitets- og høgskolebibliotekene i kunnskapssamfunnet Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
Brukerundersøkelse ved Deichmanske Bibliotek Vi utformet og utførte en brukerundersøkelse om brukernes lånevaner etc. på Deichmanske Bibliotek i Oslo.
© Olav Torvund - SENTER FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO Open Access – opphavsrett, forretningsmodeller, lisenser Professor.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum En digital ABM-sektor Jan Seland rådgiver, ABM-utvikling.
SAMLINGSUTVIKLING FOR SKOLEBIBLIOTEKARER Drammensbiblioteket
Høgskolen i Oslo Biblioteksvar.no Høgskolen i Oslo 23. januar 2008 Marie Solum Hansen Jørn Helge B. Dahl
Revidert biblioteklov - nye muligheter!
Elektroniske tidsskrifter ved UBO Mars 2001 Eva Tesaker.
Norsk WebDewey: Sluttbrukerløsninger. Disposisjon WebDewey Search Tilgjengelige datasett.
Transportordning Presentasjon av BS sin planlagte nasjonale transportordning for fjernlån mellom biblioteker. Bodø 25. november 2008.
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Lånesamarbeid = ressursdeling Nina Karlstrøm Seniorrådgiver ABM-utvikling Bodø.
Opplæring i norsk WebDewey Ingebjørg Rype. Bakgrunn– hvorfor WebDewey, hvorfor fullstendig oversettelse? Om prosjektet Lisenser.
Norsk WebDewey: Sluttbrukerløsninger
Opplæring i norsk WebDewey
Bibliotekmøte i Nordland, september 2017 Helén Sakrihei
Hvem er vi? Utdannet bibliotekar ved Loughborough University of Technology Koordinator for BIBSYS Brukerstøtte Funksjonell tjenesteekspert på Alma med.
Depotbiblioteket. Biblioteksøk. «Fra fjern og nær»
Bibliotekloven i Norge
BIBSYS-konferansen mars 2019 Erling Fossan
SØLVBERGET MAKERSPACE
Utskrift av presentasjonen:

Forelesning på Høgskolen i Oslo JBI 09.03.2008 Hva er det med fjernlån? Forelesning på Høgskolen i Oslo JBI 09.03.2008

Hvem er jeg? Nina Karlstrøm, Seniorrådgiver ABM-utvikling Tidligere seksjonssjef ved Humsam-biblioteket, UBO Leder av NBFs referansegruppe for fjernlån

Hva er fjernlån? ”Fjernlån er utlån av originalmateriale eller kopitjenester fra bibliotek til annen institusjon, bibliotek eller ekstern enkeltbruker” ”Innlån er anskaffelse av originaldokumenter eller kopier fra andre bibliotek”

Eller man kan si: Fjernlån er samarbeid mellom bibliotek Fjernlån er ressursdeling – en måte å sikre felles tilgang til landets samlede bibliotekressurser

Historikk Bruk av trykte samkataloger for verifisering Senere kom samkatalogene for bøker og periodika på fiche Etter verifisering måtte en fylle ut fjernlånsblanketter (flere gjennomslag) og sende i posten

Historikk II Kortkatalogene ved UBO (som også var NB) ble overført til maskinlesbar form innen 1973. Fra databasen ble det produsert trykte kataloger – og mikroficher ..mens man så smått i Trondheim begynte å jobbe med et ”terminalorientert og interaktivt” system - BIBSYS

Historikk III Ikke brå overgang fra kort til EDB – levde side om side lenge Framvekst av online-databaser, f.eks DIALOG og Datastar – minuttpris på oppkobling eller månedlige abonnementer Krevde at man hadde tenkt grundig gjennom søketermene – ingen googling der i gården!

Og man fant, men….

Hva sier lovverket? Det meste er sagt i bibliotekloven §1: Folkebibliotekene skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom informasjonsformidling og ved å stille bøker og annet egnet materiale gratis til disposisjon for alle som bor i landet.

Hva med fagbibliotekene? Ikke omfattet av Bibliotekloven De fleste fagbibliotekene er åpne for allmennheten, og alle deltar i fjernlånsamarbeidet. Fagbibliotekene tar betalt for kopier som er bestilt fra andre bibliotek, og noen tar også betalt for lån fra utlandet

Litt statistikk

…og litt til:

...og enda litt mer: Depotbiblioteket er den enheten som låner ut mest, nærmere 100 000, hvorav ca 35 000 er til folke- og skolebibliotekene Fylkesbibliotekene sto for ca 50% prosent av fjernlånene innen et fylke Nærmere 900 000 dokumenter, i all hovedsak bøker, ble lånt mellom de ulike bibliotekene i 2007

Litt praksis BIBSYS http://www.bibsys.no/wps/wcm/connect/BIBSYS+Nettsted LIBRIS http://libris.kb.se/form_extended.jsp?f=ext HKI

Fjernlån = samarbeid Felles retningslinjer for fjernlån for fag- og folkebiblioteksektoren, revidert i 2002 Overordnet prinsipp må være ”kortreiste” dokumenter Sikre tilgang til landets samlede bibliotekressurser for alle som bor i landet

Hva har skjedd de siste årene? Det satses på brukerinitiert lån I Danmark bestiller sluttbruker fra bibliotek.dk I Norge har Bibliofil lansert tjenesten Norgeslån

Norgeslån “Velg hentebibliotek. Systemet vil foreslå hentealternativer utifra hvor det er valgt å hente boken: Hvis den er ledig på hentebiblioteket så sendes bestillingen dit. Hvis den ikke er tilgjengelig på hentebiblioteket, vil regionen biblioteket tilhører bli gjennomsøkt etter ledige eksemplarer. Hvis det ikke er ledig i regionen, sjekkes det i større regioner med samarbeidende transportordninger. Hvis boken er bestilt utenfor egen og samarbeidende regioner, og ikke finnes i bibliotek i regionene, vil det opprinnelige bibliotekets eksemplar bli presentert som alternativ. “

Bibliotek.no? ABM-utviking og Nasjonalbiblioteket samarbeider i et prosjekt for å utvikle en felles søke- og lånetjeneste for norske bibliotekskataloger og andre relevante biblioteksressurser. Målet er å etablere en tjeneste på nett som skal gi brukerne: én søkeinngang til norske bibliotekkataloger; mulighet for å bestille lån, med levering på ønsket bibliotek •    direkte tilgang på digitalt innhold innenfor rammen av gjeldende lisenser og rettighetsavtaler

Ikke i mål med det prosjektet ennå. I løpet av 2009 kommer det en ny samkatalog på plass, med samme funksjonalitet for fjernlån som dagens Uvisst når lånefunksjon for sluttbruker kommer … men det kommer en St.meld snart

Transportordninger En forutsetning for et sømløst og effektivt fjernlån er et kostnadseffektivt transportsystem I dag finnes egne budtjenester, Norsk Bibliotektransport, og Biblioteksentralen AL kommer med et tilbud i nærmeste fremtid

Til slutt Fjernlån er en viktig del av biblioteksamarbeidet Må ikke erstatte samlingsutvikling for bibliotekene, men være et supplement Ønskelig med brukerinitierte lånetjenester nasjonalt Spent på hva kommende stortingsmelding sier om fjernlån, biblioteksok.no og transport