Inn på tunet og kvalitetssikring så langt - og veien videre

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon fra Nasjonalt Utvalg for Teknisk Fagskoleutdanning
Advertisements

Arbeidet med rekruttering i Fiskeri- og kystdepartementet Årsmøte FOSFOR - 4. desember 2007 Politisk rådgiver, John Erik Pedersen.
Senter for Velferdsteknologi
Hvor vil BRB – er dere med? Ole Hope
Slipp oss til - ungdom inn i landbruket - Presentasjon for (din kommune/temamøte)
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
Strategikonferanse 12 K – samarbeidet Verdiskaping og Velferd Divisjonsdirektør Siri Bjerke Innovasjon Norge 12. mars 2008.
Arbeidsmiljø i hjemmetjenesten Sandefjord 8.Mars 2007
NVU – aktører De som presenteres her er: •HiA •HiB •HiNT •HiST •UiS.
Innovative offentlige anskaffelser
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Bondelunsj for landbruksnæringen Ved Tore Jevnaker Rådgiver i Landbrukets HMS-tjeneste Røros
Partnerskapet mellom stat og kommune i NAV-kontoret. Hvordan brukerne kan stimulere til utvikling av NAV- kontorene? Honoratte Muhanzi Kashale Samarbeidsforum.
LIVERPOOL CARE PATHWAY (LCP)
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
Prosjektleder Anne Grete Rostad
Møte i fylkesberedskapsrådet den , Saltstraumen
Inn på tunet – en del av det aktive landbruket. Asbjørn Helland Fylkesleder Nord-Trøndelag Bondelag.
Presentasjon Av Rusbehandling Midt-Norge HF Dagseminar
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
Jenter i Bil og Elektro Et bedriftsutviklingsprosjekt 1.
Overgangsprosjektet NY GIV
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Opplæring for pasienter og pårørende Samlet oversikt over tilbud.
Siste nytt fra NUFHS (Nasjonalt utvalg fagskoleutdanning i helse- og sosialfag) Aud Larsen leder.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Programfag til valg Et individuelt tilpasset opplegg.
”Open Source” som strategisk virkemiddel i kommunen
Inn på tunet – aktuelt tilbud for hjemmeboende demente?
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Mental Helse 20. September 2014 Lisa Haug Hvordan arrangere kurs ?
”Skolens yrkes- og utdanningsveiledning” - tiltak i St. meld. nr. 16 ( ) …og ingen sto igjen Innlegg på konferanse, Bergen, september.
Rusprosjektet Innherred Samkommune Et prosjekt i prosjektet Verdal og Levanger kommune i tett forpliktende samarbeid.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Inn på Tunet En del av vårt aktive landbruk Informasjonsmøte Vådal nedre, 27 januar 2015 Hege Ericson Leder, IPT-utvalget Norges Bondelag
En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse
1 Alarmer til demente personer Pilotprosjekt Nasjonalt program for leverandørutvikling Dialogkonferanse 11 jan 2011 Bergen Spes rådgiver Per Waardal USHT.
Pilotprosjektet Samhandling innen helse – og omsorgstjenester
Kompetansemegling i Rogaland
Tverrfaglig samarbeid er ditt ansvar! Flink med folk i første rekke Fagnettverkssamling Royal Garden Trondheim, 19.juni 2009 Ann Sissel Misund Nedberg,
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
Inn på tunet som moglegheit i velferdstenestene Karoline Bjerkeset, prosjektleiar, Inn på tunet-satsinga Bruk av Ipt innan rusomsorg.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
- fra kjent kunnskap til praksis! ”Kornprogrammet 2015 – 2017 er et treårig prosjekt for å øke kornproduksjonen i Akershus og Østfold. Prosjektet rettes.
Dokumentasjon av realkompetanse i landbruket Nasjonalt samarbeidsprosjekt  Norges Bondelag i samarbeid med faglaget i Nordland  Norsk Bonde og Småbrukarlag.
Surnadal kommune Inn på tunet Handlingsplan – Inn på tunet 2007: ” 2.1 Innledning I supplerende oppdragsbrev for 2005 av 30. juni 2006 gis.
Jobbe digitaltGjennomføre lokaltTenke nasjonalt KUNNSKAPSDELING + KOMPETANSEUTVIKLING I praksis.
Agdersamling 13 sept kommunal responssentertjeneste og felles anskaffelse av trygghets- og varslingsteknologi Agdersamling 13. september 2016 Prosjektleder.
Plan for utarbeiding av veileder for akuttpsykiatri Akuttnettverket 18. oktober 2010 Torleif Ruud, avdelingssjef/professor FoU-avdeling psykisk helsevern,
Regionalt Partnerskap hvordan gjør vi det i Østfold Torsdag 27.august 2015 Karoline Fjeldstad.
1 Verdier til hverdag og utvikling Nettverk for arbeidsgiverpolitikk Arne Skogsbakken.
Tips og råd Til hva dere bør tenke på når dere setter samme et business case (basert på innspill fra seminar )
TRYGGHETSSKAPENDE TEKNOLOGI i TELEMARK
Prosjektleder Ann Evy Duun
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Visste du at: Karrieresenteret i Nord-Trøndelags historie strekker seg 8 år tilbake i tid? Etableringen av senteret var del av et bredt forankret arbeid.
Anskaffelser med fokus på Innovasjon Strategisk forankring
Plan om 30 kommuner, med utgangspunkt i TELMA.
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Jobbilag Regionalt rekrutteringssamarbeid i Salten
Utskrift av presentasjonen:

Inn på tunet og kvalitetssikring så langt - og veien videre Cesilie Aurbakken/Tove Bergh Horgen Presentasjon Norges Bondelags arbeid innenfor IPT

Hva har skjedd: 2005: ”Inn på tunet – en næring i vekst”, Norges Bondelags egen utredning. (www.bondelaget.no) 2005: Arena Inn på tunet opprettes i regi av LMD og IN. 2006: ”Ta landet i bruk”. LMD sin strategiske plan. Mange konkrete punkt i forhold til Inn på tunet. 2006: Bondelaget får gjennomslag for 1 mill. fra jordbruksforhandlingene til Inn på tunet, og at det skal lages en Nasjonal Handlingsplan.

Hva har skjedd forts.: 2006: Bondelagets forprosjekt ”Kvalitetssikring av Inn på tunet tilbud og gårder” i samarbeid med Norges Vel, FMLA og flere andre. 2007: Nasjonal Handlingsplan for Inn på tunet ferdigstilles og godkjennes av avtalepartene. 2007: Bondelaget fremforhandler 2 mill. øremerket Inn på tunet i jordbruksforhandlingene. 2007: Starter arbeidet med å designe hovedprosjekt på kvalitetssikring.

Hva har skjedd forts.: 2007: Bondelaget oppretter eget utvalg for Inn på tunet. 2008: Jordbruksforhandlingene ender på 2 millioner kroner. 2008: Prosjektleder ansatt fra 1. september,

Hvorfor kvalitetssikring? 10.09.2004 Hvorfor kvalitetssikring? Sikre mennesker, dyr og miljø. Skape et godt tilbud for bruker og kjøper. Profesjonalisere IPT-tjenesten og gården. Legge bedre til rette for næringsutvikling. Gi bonden et tydeligere markedsføringsverktøy. Øke muligheten for langsiktige avtaler. Vi må sikre at aktive Inn på tunet gårder tilbyr et kvalitetssikret produkt, på en kvalitetssikret gård, der både dyr, mennesker og miljø er ivaretatt. Dette er en følsom næring; vi tar mennesker som er uvant med gård og dyr inn i et farlig og hektisk arbeidsmiljø – landets farligste arbeidsplass Ved å opprette et felles system for kvalitetssikring av gården og tjenesten, vil landbruket fremstå som en seriøs aktør overfor bruker og kjøper (kommune, stat, private operatører). Inn på tunet tilbyderne må fremstå som profesjonelle overfor kjøpersiden. Her lever nemlig både legd og privat forpleining og billig arbeidskraft i beste velgående Et felles kvalitetssikringsverktøy vil bidra til et tydeligere produkt og mulighet for felles markedsføring. Det vil skape et produkt som er i tråd med de forventninger og krav som stilles til denne type tjenester. Dette vil gjøre det mer attraktivt både for brukere og kjøper/bestiller Foto: Kurt Pedersen www.bondelaget.no

Bondelagets ansvar fra handlingsplan I tråd med de forventninger som er kommet frem fra Inn på tunet miljøet og nasjonal handlingsplan, etablerer og organiserer Norges Bondelag et prosjekt som har som mål å utvikle et felles, nasjonalt, praktisk verktøy for kvalitetssikring av Inn på tunet gårder og tjenester. Norges Bondelag ønsker en rolle der vi kan koble og skape samarbeidsklima, men at IPT produsenter og kjøpersiden står for den praktiske utviklingen av systemet i nært samarbeid med KSL og Landbrukets HMS-tjeneste. Et kvalitetssikret tilbud gir trygg hverdag for bonde, brukere og kjøper av Inn på Tunet tjenester. (Illustrasjonsfoto: Nina Saxrud)

Forprosjekt kvalitetsikring av Inn på tunet tilbud og gårder Gjennomført høsten 2006 – våren 2007 av Norges Bondelag i samarbeid med Norges Vel. Formålet var å berede grunnen for arbeidet med etablering av et kvalitetssikringssystem for Inn på tunet produsenter Forprosjektet er gjennomført i samarbeid med blant andre; Fylkesmannens landbruksavdeling i Sør-Trøndelag og Nordland og Landbrukets HMS-tjeneste.

Resultat/anbefalinger Naturlig å ta utgangspunkt i KSL som en ramme for et kvalitetssikringsverktøy for IPT: De fleste IPT-produsenter bruker allerede KSL. Systemet er godt kjent i landbrukets verdikjede, det benyttes aktivt i 80% av norske landbruksforetak og er anerkjent av det offentlige. Det arbeides med å utvikle KSL til bransjestandard. KSL Matmerk ser muligheten for å lage en ramme for kvalitetssikring av IPT-tjenester knyttet til dagens KSL. KSL Matmerk må få ressurser til å utvikle sin kompetanse på dette feltet Et kvalitetssikringssystem må fange opp at IPT-tilbydere henvender seg til ulike brukergrupper med ulike behov og under ulike lovverk Foto: Nina G. Saxrud

Skisse for mulig samarbeid med KSL Dette kartet viser hvordan vi i forprosjektet ser for oss at IPT kan knyttes opp mot KSL Det skraverte feltet viser hvor det er naturlig å ta inn eventuelle nye innspillere/medeierne Figuren viser hvordan man kan implementere og drifte et felles kvalitetsikringsverktøy ved å bygge videre på KSL.

Suksesskriterier for å lykkes Flere fylker og tilbyderorganisasjoner regionalt jobber i dag med systemer for kvalitetssikring av gården og IPT-tjenestene. Det finnes også gode erfaringer fra Nederland, Belgia og Sverige. Denne kompetansen skal trekkes inn i arbeidet. Kjøpersiden skal trekkes aktivt med i utviklingen av et kvalitetssikringssystem, KS er en del av styringsgruppa. Utvikling av systemet skal skje i nært samarbeid med IPT-tilbyderne, KSL Matmerk, Landbrukets HMS tjeneste, KS, Norges Vel, Fylkesmannen, IN m.fl.

Forts. suksesskriterier: Det må tas standpunkt til om det skal etableres en godkjenningsordning eller om det kun skal være et veiledende system. Opplæring for systemet – kurs og e-læring. Eierskap, ansvar for drift, utvikling og revisjon av systemet må avklares.

Visjon for Inn på tunet: Inn på tunet skal være et attraktivt supplement for oppvekst-, undervisning-, helse-, arbeids- og velferdssektorene. Inn på tunet-gårder tilbyr kvalitetssikrede tjenester i trygge omgivelser der både, mennesker, dyr og miljø er ivaretatt.

Prosjektets arbeidsmetode Prosjektleder setter sammen tverrfaglige arbeidsgrupper/referansegrupper knyttet til de forskjellige konkrete delene av/temaene i prosjektet. Ulike fagpersoner kobles sammen med ulike Inn på tunet-tilbydere og erfaringer utveksles.

Forts. arbeidsmetode: Prosjektet gjennomføres grovt sett i fem trinn: (med forbehold om endringer) - kravspesifisering (dvs. hva må/bør/kan være med i systemet), - løsningsspesifisering (dvs. hva må til for å bygge et system rundt de kravene som er avdekket, rent systemteknisk. Altså ikke hva IPT-tilbyderen må innfri av krav), - pilotprosjekter underveis i prosjektet (dvs. del-testing), - testing av systemet i sin helhet, - implementering (dvs. sette systemet ut i praksis).

Kvalitetssikringssystem Inn på tunet, prosjektskisse. 10.09.2004 Kvalitetssikringssystem Inn på tunet, prosjektskisse. Ulike bruker-grupper har med seg ulike krav. Krav settes i dialog med kjøper Langtids psykiatriske Skoleungdom 3. Kvalitetssikring av tjenestetilbudet Kjøper kurs eller tjenester etter sitt behov Aktivt skogbruk Hest i næring 2. Kvalitetssikring av aktivitetstilbudet I et utvidet HMS må regelverket/rammen ligge til grunn, være tydelig. Og det må også omfattet – for å sette det på spissen – EU-sand under huskestativet, hvordan du oppbevarer våpen og medisiner, journaler osv Viktig at bonden selv bygger opp sitt system (eksempel fra egenrevisjon i forhold til når e-verket går en runde sammen med deg. Vi mener at Landbrukshelsa er en god aktør på dette, selv om de også vil trenge oppdateringer på sin kunnskap innenfor dette feltet. Produktloven kommer inn her – den gjelder ikke i landbruket ellers. Utvidet HMS – bygd opp av bonden sammen med Landbrukets HMS – tjeneste. Tar for seg hele tunet – også hovedhuset, huskestativet og gårdsdammen 1. KSL – generell del – for gården www.bondelaget.no

Status pr 13. oktober 2008 Prosjektleder har besøkt IPT-tilbydere i Hordaland, Telemark, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Det vil bli flere besøk underveis i prosjektet. Prosjektleder har deltatt i forskjellige forum hvor IPT har en sentral plass; Arena IPT, Bondelagets IPT-utvalg, orienteringsmøte hos FMLA Sør-Trøndelag, Fagdag IPT Valle Videregående skole m.m.

forts. status: Prosjektets styringsgruppe skal ha sitt første møte 23. oktober og består av følgende aktører/personer: -Harald Velsand (leder), Norges Bondelag, -Gabriella Dånmark, KSL Matmerk, -Kari Frøseth, Fylkesmannens Landbruksavdeling, -Ronny Holm, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, -Hans Atle Soldal, KS Prosjektets trinn 1 er i oppstartsfasen.

Forkortelser IPT- Inn på tunet IN- Innovasjon Norge KSL- Kvalitetssikring i Landbruket FMLA- Fylkesmannens landbruksavdeling LHMS- Landbrukets Helse, Miljø og Sikkerhets-tjeneste LMD- Landbruks- og Matdepartementet KS- Kommunesektorens arbeidsgiver og interesseorganisasjon

Innspill til prosjektet Dersom du har innspill til prosjektet tar vi gjerne i mot dette. Vi vil vurdere og eventuelt hensynta de innspill som kommer så langt det lar seg forene med prosjektets mål og visjon. Prosjektleder Tove Bergh Horgen kan kontaktes via e-post: tove.bergh.horgen@bondelaget.no eller tlf. 22 05 45 41.