Forelesning SGO 2300 Bjørnar Sæther

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Advertisements

… vitenskapen ikke gir rom for å tro på Gud.
Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet
Konstruktivisme vs Realisme
Å være eller å drite i været
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Harald Sørgaard Djupvik, TNS Gallup mars 2011 Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening Den store kvalitetsundersøkelsen 2011 (Journalistdelen)
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Å skrive en sakpreget tekst
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Hva kan vi bidra med ? Geir Lundkvist, Adm.direktør Scandic Norge.
Grunnleggende dosimetri –
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Forskningsdesign Bjørnar Sæther SGO 4001.
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Om faget og om eiendomsretten
Oppsummering m.m. ABI – 24. mai 2013 – HR. 1. Gode, solide kilder som brukes i 2. grundig og reflektert drøfting, sammenligning, vurdering Bruke tekstene.
Oppgave Se på 3BI eksamen V-1999 Gå igjennom punktene og plasser dem i gruppe etter ”produkt”, ”prosess”, ”samfunnsinstitusjon” Er det noen av spørsmålene.
Energi og miljø høgskolen i oslo Prosjektoppgaver og vurdering av Høgskolelektor Bente Hellum.
Barn i bevegelse – naturlig vis FORELESNING BARNEFYS 10 mars Gunn Engelsrud.
Et arbeidsliv for alle! Jon Valestrand - tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Åstvedt AS.
Rusmiddelmagi 1 Rusmidler tillegges ofte magiske egenskaper. Det er f.eks. vanlig å si at rusmidler gir en behagelig følelse, gir godt humør, øker.
Etiske utfordringer i prostitusjonsfeltet Bymisjonssenteret, Tøyenkirken torsdag 26. februar 2009 Sturla J. Stålsett.
An interdisciplinary approach to biodiversity conservation in Madagascar Forest conservation and rural societies in Madagascar –worlds apart? Mary Edwards,
Initials/subject/1. initials/subject/2 initials/subject/3 Hva er bærekraftig? Noen spørsmål: Hva kreves for å være bærekraftig? Økologiske, økonomiske.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Bærekraftig utvikling - miljø
Forelesning 19: Forklaring og Forståelse i Menneske- og Samfunnsvitenskapene Narve Strand.
Kulturteori
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
¾ Et løft i livet Smakebiter fra lysbildene
PluRel Religion i pluralistiske samfunn Religion og sekularitet, verdier og samfunn: spenning, samspill, og utveksling i nye formasjoner Terje Stordalen,
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Hvorfor er nå psykologi så viktig, da?
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Økonomiske utsikter - med lavere oljepris
Økologisk modernisering
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Industri og miljø SGO 2300 Bjørnar Sæther. Industrivekst og forurensing Sterk vekst i industriproduksjonen i Norge og internasjonalt Generelt.
Vitenskapelig revolusjon ESST august Shapins fokus Ending i kunnskap om virkeligheten og hvordan sikre denne kunnskapen: –Mekanisering av naturen.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Kvalitative forskningsmetoder
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
Realisme Bjørnar Sæther SGO 4000 H-05. Realismen i kontekst Realismen ble utviklet på 1970-tallet som et forsøk på å kombinere en strukturell analyse.
Framtidige geografier – økonomisk globalisering - miljø
… Gud ikke er stor For opptak:
Idehistorie - introduksjon Bjørnar Sæther SGO 4000 August 2007.
Personlighetspsykologi - PSY 2600
Introduksjon - positivisme
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Den samfunnskapte virkelighet (2) Berit Bratholm.
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
Idehistorie - introduksjon Bjørnar Sæther SGO 4000 August 2005.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
Gener og evolusjon. Mange egenskaper skyldes arv Mange egenskaper er arvelig bestemt, som blodtype, fingeravtrykk, øye- og hårfarge Andre egenskaper som.
Markedsføring – nødvendig kompetanse for bibliotekarer? Forum for økonomibibliotekarer av Arve Pettersen.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Ketil Hylland miljøproblemer - hvordan påvirker miljøgifter naturen og menneskers helse?
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Miljøperspektivet i FNs bærekraftsmål
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Utskrift av presentasjonen:

Forelesning SGO 2300 Bjørnar Sæther Grunnlagsproblemer Forelesning SGO 2300 Bjørnar Sæther

Evolusjon vs. utvikling Hastigheten på samfunnsmessig utvikling er svært mye raskere enn naturens evolusjon I naturen eksisterer ikke avfall da reststoffer gir et næringsgrunnlag for andre organismer Samfunnets restoffer blir et avfalls- eller forurensingsproblem fordi naturen trenger (svært) lang tid på å bryte ned stoffene

Energisystemer Miljøproblemene i de historiske fasene avhenger av hvilke energisystem som anvendes Jegersamfunnet var basert på solenergi og ga tap av biologisk avfall Jordbrukssamfunnet var basert på solenergi og resulterte i ødeleggelse av jordsmonn Industrisamfunnet er basert på fossil energi og resulterer i forurensende avfall

Menneske - natur Mennesket har helt til omlag for 100 år siden i hovedsak sett på naturen som en trussel i form av tørke, kulde, stormer m.m. Først de siste 50 år har det vokst fram en erkjennelse av at mennesket kan true naturen

Natursyn Hvorfor diskutere natursyn? Å bli i stand til å skille mellom ulike natursyn Se på sammenhenger mellom natursyn og miljøvernpolitikk - miljøvernstrategier

Grunnleggende begreper Antropsentriske natursyn - setter mennesket i sentrum og har som grunnleggende holdning at mennesket kan tilpasse naturen til sine behov (The interventionist mode) Økosentriske natursyn - setter naturen i sentrum og mener grunnleggende at mennesket er en art på linje med alle andre arter (The nurturing mode)

Radikal sosialkonstruktivisme - framholder at naturen kun har eksistens i den grad mennesket forholder seg til den Naturdeterminisme - kultur og samfunnsliv er bestemt av naturgitte størrelser som klima, vegetasjon og landformer Moderat sosialkonstruktivisme - erkjenner at mennesket kun kan forstå naturen gjennom språk og begreper, men framholder samtidig av naturen eksisterer uten vår bevissthet om den

Natursyn i en samfunnsmessig kontekst Historisk har det i de fleste samfunn vært mulig å finne både et antroposentrisk og et økosentrisk natursyn Samfunn har et dualistisk forhold til naturen som anses på den ene siden å være en ressurs som dekker materielle behov, samtidig som naturen er en kilde til inspirasjon og glede

Ethvert samfunn er avhengig av å unytte naturen for å tilfredsstille grunnleggende materielle behov Dagens samfunn utnytter naturen for å tilfredsstille materielle behov langt utover de grunnleggende Klassedominans og griskhet er to årsaker til dette Samtidig er det håp for framtida og en mer balansert utnyttelse av naturen er en viktig del av et slikt håp

Næss’ relasjonelle natursyn Arne Næss peker på at både det antroposentriske og økosentriske natursynet har svakheter Han lanserer i stedet et relasjonelt natursyn: ”…a human being is not a thing in an environment, but a juncture in a relational ststem without determined boundaries in time and space…a person is part of nature to the extent that he or she is a a relational junction with the total field” (Næss 1989)

Ulrich Becks invaderte natur Den tyske sosiologen Ulrich Beck hevder at naturen er omformet av vitenskap, produksjon og politikk i en slik grad at den ikke kan forstås løsrevet fra disse mekanismene ,naturen er blottet for natur I stedet konstrueres naturen dels som en utopi om en tapt framtidsversjon, dels som et museum over en tapt forestilling om en ”ekte” natur

Naturgitte grenser? I hvilke grad eksisterer det naturgitte grenser for samfunnsmessig utvikling? Malthus hevdet at det var slike naturgitte grenser I hvilke grad er det grenser som genereres i samfunnet som setter grenser? Marx mente at den viktigste kilden til undertrykkelse av mennesker var å finne i den kapitalistiske produksjonsmåten