Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
MYTER OG VIRKELIGHET OM LUFTFART OG MILJØ
Advertisements

Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
U-LANDSGJELD - er et grunnleggende rettferdighetsproblem.
«[Revenge is] like a poison, it can take you over
Kapittel 7 Vekst og modellfunksjoner Bård Knudsen.
Den kristne fasten Nei, dette er fasten jeg har valgt: å løse urettferdige lenker, sprenge båndene i åket, sette undertrykte fri og bryte hvert åk i.
Del 2: Personlig økonomi.
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
Hvorfor er verden urettferdig?
Kirkens Nødhjelp Ungdomsbevegelse
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
HOVEDOPPGAVE HIØ Tom Dan Odd-Harald.
Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.
Handel, priser og forbrukerrettigheter
Hva kan KLP Banken tilby dere?
• Ungdom, arbeid, skatt • Svart økonomi
Sørhagen var opprinnelig brukt av besteforeldre, foreldre og fettere og kusiner, i alt 16 personer.
1/5 rikeste1/5 fattigste1/5 2. rikeste1/5 3. rikeste1/5 4. rikeste De 20% rikeste Kontrollerer 80% av verdens ressurser.
Prosent og forhold - repetisjon
”Obligasjonssaken” – orientering til formannskapet
Tips til foredragsholdere:
KIRKENS NØDHJELPS FASTEAKSJON 2010 Naturkatastrofer rammer alltid fattige hardest. Klimaendringene fører til mer flom, tørke og ekstremvær. Din innsats.
Hvordan kan DU forandre verden? HVEM ER DINE FORBILDER?
SAMMENLIKNING KLIKKPRIS AVTALE MED RENT-A-PRINTER LEIE AVTALE
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
INSTRUKSJONER I manusdelen under finner du instruksjoner for hvordan du skal bruke denne presentasjonen, og for hvordan du best mulig kan tilpasse den.
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
2012 Europa i krise – gjeldsproblemer i euroområdet Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 13. september 2012.
Module 8: Company Dividend Policy
Strømmestiftelsen er utviklingsorganisasjonen som hjelper folk i gang. Som gir fattige mennesker starthjelp til å klare seg på.

Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Kapittel 4 oppgave h Bind setningene riktig sammen og med logisk innhold.
Dialogkonferanse billettkontroll, samt vektertjenester for nattilbudet
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
SKATTESMELL Verdens største
REMA Distribusjon Norge AS Distribunal Narvik Hjalmar Larssen Daglig Leder .
KIRKENS NØDHJELPS FASTEAKSJON Årlig aksjon i fastetiden Hele menighetens aksjon Samlet inn 28 millioner i bøssebærere i hele Norge, flertallet.
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
1 Kirkens Nødhjelps fasteaksjon Årlig aksjon i fastetiden. Hele menighetens aksjon. Samlet inn 31.5 millioner i bøssebærere Over.
INNSAMLING money, money, money It IS funny! flomsikre hus i Bangladesh vanncisterner i tørkeområder i Brasil fattige bønder får.
Ser du feilen i denne setningen?
Kapittel 2: Investeringsanalyse
100 lure ord å lære.
Nazismens fremvekst i Tyskland
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Norsk økonomi i verdenssammenheng
1 Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon Det er ikke rettferdig at over 1 milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. Sammen kan vi bekjempe.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
FA Kvinners misjonsoffer 2015 Rent vann i Uganda.
Innvandring og migrasjon - Nøkkeltall -
LUT2, høst 2008 Høgskolen i Vestfold
Fattigdommen ingen ser
Klart vi kan forandre verden!. Etiske kommuner Om hvorfor det er viktig at norske kommuner får bedre regler for investeringer – og om hvordan det kan.
Samfunnsfaglig vinkling på slavehandel og slaverutene.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL: Gjøre rede for og regne med prisindeks, kroneverdi, reallønn og nominell lønn og beregne inntekt, skatt og avgifter. Vurdere.
Den store verdenskrisen
Moderne Slaveri Lill, Karen Ane, Harald, Strahinja og Tone.
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
3 situasjoner hvor du burde vurdere et billån – CompareKing.no.
Din innsats betyr en forskjell i manges liv! Hva går pengene til?
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
Til deg som skal holde denne presentasjonen:
Historien om Kirkens Nødhjelp startet med sjømannspresten som fikk i oppdrag å reise ned til Tyskland i 1947, for å se til kirka. Det var stor nød i Tyskland,
Utskrift av presentasjonen:

Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp www.changemaker.no

U-landsgjeld

Historien om gjelda På 70-tallet fikk mange fattige land store lån Så steg renta, og prisen på råvarer fattige land selger sank Landene klarte ikke betale gjelda, og vi fikk en gjeldskrise De nye generasjonene arvet gjelda

Hvorfor er gjelda urettferdig? Noen fakta… For hver kroner vi gir i bistand kommer 5 kr tilbake i gjeldsnedbetaling Mange land bruker opp til 40% av statsbudsjettet på å betale gjeld 7 millioner barn dør hvert år fordi landet de bor i bruker pengene til å betale ned på gjeld Afrika bruker 15 mrd $ på gjeldsnedbetaling hvert år. 1 mrd til malariabekjempelse kunne reddet 500 000 mennesker hvert år.

Diktatorgjeld Lån ble gitt til diktatorer og dårlige ”utviklingsprosjekter” Etter at diktatorene forsvant, har landene likevel måttet betale ned på lånene Urettferdig fordi ansvaret skyves over på uskyldige fattige

En stor seier for Changemaker Norge lånte ut penger til kjøp av skip som ikke virket Over 25 år etter var gjelda ikke slettet Gjeldsbevegelsen ba Solheim om å slette gjelda - og si unnskyld! 2.oktober slettet Norge gjelda! Her følger en kronologisk oversikt som viser hvordan Kirkens Nødhjelp, Changemaker og SLUG jobber for å få Skipseksportgjelden slettet: 1989:Brundtland-regjeringen innrømmer at ”Skipseksportkampanjen” var ”uheldig” som bistandpolitisk virkemiddel (Stortingsmelding 25 1988/89). Kirkens Nødhjelp utgir sin første publikasjon om u-landsgjeld. 1994:Kirkens Nødhjelp er med på å stifte Aksjon Slett U-landsgjelda (SLUG). Et av kravene er å slette gjelden etter ”Skipseksportkampanjen”. Gjeldskampanjen sprer seg over hele landet, der kirkene spiller en viktig rolle. 1998:Utviklingminister Hilde Frafjord Johnson åpner for å slette gjeld, men kun for land som kvalifiserer for gjeldslette gjennom Verdensbanken og IMFs gjeldsletteinitiativ HIPC (Heavily Indebted Poor Countries Initiative). 2001:SLUG vedtar å gjøre spørsmålet illegitim gjeld og kreditoransvar til hovedsatsninger. 2003:Kirkens Nødhjelp gir ut en publikasjon om hvordan definere illegitim gjeld. SLUG, Kirkens Nødhjelp og Changemaker, arrangerer folkelig høring. Gjelden etter ”Skipseksportkampanjen” erklæres illegitim. 2004:”Hvordan er det mulig å låne penger til disse folka og forvente at folket skal betale tilbake?” spør Changemaker. Illegitim gjeld settes på dagsorden. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson åpner for at Norge kan støtte studier i Verdensbanken på illegitim gjeld. Stortinget oppfordrer regjeringen å løfte spørsmålet internasjonalt. 2005:Kirkens Nødhjelp lanserer dokumentarfilm om illegitim gjeld, laget av Erling Borgen. Den nye regjeringens Soria Moria-erklæring anerkjenner begrepet illegitim gjeld. SLUG og Changemaker arrangerer kampanje for å få slettet gjelden. Utviklingsminister Erik Solheim får overlevert en 17 fots båt fra Changemaker som påminnelse. 2006:Kirkens Nødhjelp, Changemaker og SLUG arbeider iherdig via aksjoner og e-postkampanjer for å få regjeringen til å følge opp Soria Moria-erklæringen. I august oppfordrer sju Nobelprisvinnere utviklingsministeren til å slette gjelden og si unnskyld. Utviklingsministeren, finansministeren og næringsministeren får i september over tusen e-poster med samme oppfordring. 2. oktober:Utviklingsminister Erik Solheim erklærer at regjeringen sletter gjelden til Ecuador, Peru, Jamaica, Egypt og Sierra Leone.