Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp"— Utskrift av presentasjonen:

1 Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp www.changemaker.no

2 Hva er hiv? Menneskelig immunsviktvirus (Human Immune Deficiency Virus) Viruset bryter ned immunforsvaret, og da kan sykdommer som i utgangspunktet ikke er dødelige gjøre alvorlig skade. Viruset vil alltid være i kroppen Hiv-viruset kan aldri forsvinne, bare være der i større eller mindre grad. Når immunforsvaret er nedbrutt, kan man dø av ting som forkjølelse, lungebetennelse, tuberkulose og liknende. Som en hiv-positiv kvinne en gang sa: ”Hvis jeg nyser, så kan ikke du smittes. Hvis du nyser, så kan jeg dø.”

3 Hva er aids? Ervervet immunsviktsyndrom (Aquired Immune Deficiency Syndrome.) Samlebegrep for en rekke sykdommer som har det til felles at de skyldes et nedsatt immunforsvar som følge av hiv.

4 Smittemåter Blodoverføring Bytting av sprøyter Ubeskyttet sex Amming
Fra mor til barn Det er kun disse fem smittemåtene. Dersom noen spør om det smitter gjennom spytt; ja, i teorien kan det det. Men det er såpass liten smitteprosent i spyttet at man må få i seg omtrent et badekar fullt av spytt for å bli smittet. Og da vil man dø av væskeinntaket før man blir smittet av hiv.

5 Hiv og aids er et fattigdomsproblem
95% av de smittede bor i fattige land 68% av de bor i Afrika sør for Sahara Sør-Afrika mest utsatte land med 5.5 mill hiv-smittede Sør-Afrika har høyest antall smittede, men ikke regnet ut fra andel av befolkningen. Der ligger disse landene på topp: Swaziland 38,8% Botswana 37% av befolkningen smittet Lesotho 29% Namibia 21% Zimbabwe 24%

6 Stigmatisering Betyr stempling og diskriminering. Man setter mennesker i bås. Hiv-positive blir ofte stemplet som umoralske. Mange tenker på homofile, sprøytenarkomaner og fattige. Stempling sprer fordommer mot hiv og aids, og gjør livet vanskelig for de som er smittet. Hva tenker man når man hører hiv-positiv? En homofil mann? Sprøytenarkoman? Fattige? Alle har sine mentale båser som de setter mennesker inn i. Vår oppgave må være at folk ikke tenker en kjip bås når man hører hiv-positiv. Kanskje skal man tenke ”kreative mennsker”, ”positive folk” eller ”vanlige mennesker”?

7


Laste ned ppt "Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google