Hva kjennetegner et narkotikamisbruk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

«Te ka slags nøtte?» 10. oktober 2012 Anders Bakken, NOVA
Advokat Tonje Urdal Sand
Bruke blits Vi trenger blits når det er for lite lys. Med blits inne: Når du tar bilder inne, er det ofte lurt å bruke blits. Når det er mørkt i rommet,
Oppfølging normer og regler
Gode grunner for å ikke drikke alkohol!
Monogen diabetes - MODY
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Å opprettholde et godt immunforsvar
Psykiske utfordringer ved MS
Hønefoss politistasjon
Ungdata-undersøkelsen i Modum 2013 Svarfordeling (ungdomsskolen) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: •Tidspunkt: Uke 14 – 23 •Klassetrinn: 8. – 10. klasse + VG1 –
Velkommen til kurs Sorg og kriser
STOP WannaBe CannaFree.
Mestring og forebygging av depresjon
Mestring og forebygging av depresjon
Ran Det er mye enklere å huske personer fra/under et ran om du kan benytte en av de følgende ansiktformer. Tren og test deg selv ved å forsøke å tegne.
Seksjon psykoser, sykehuset Levanger
Pfb. Terje Hovdal / Fagkonsulent barnevern Mette Tron
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Hva er AVHENGIGHET? Et komplisert spørsmål
Frivillighetens dilemma
Sosiologi i barnehagen
Ungdata-undersøkelsen i Levanger 2012 FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 43 – 45 Klassetrinn: 8. – 10. klasse + VG1 – VG3 Antall: 644 (US) / 683 (VGS)
Nulltoleranse for mobbing
Rutine-beskrivelser for oppfølging av og tiltak ved elevfravær i Ringsaker kommune Mørkved skole skoleåret 2012/13.
Barnespor i spesialisthelsetjenesten
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Post 4, sykehuset Levanger
O PPGAVE 20 Side Å KJENNE ( SEG ) IGJEN 1. Tror du de vil kjenne meg igjen etter at jeg har farget håret? 2. Han hadde gått seg vill. Han kjente.
Behandlerroller Noen destruktive roller vi inngår i for å få tilfredsstilt viktige personlige behov. Kompisen; Redderen; Kontrolløren; Forfølgeren: R ollene.
Ungdata-undersøkelsene i Sandnes 2010 og 2013 Standardrapport undersøkelse (videregående skole) FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 47 – 49 (2010) /
Mestring og forebygging av depresjon
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Samarbeid mellom skole og hjem
Ungdomsundersøkelsen i Setesdal 2012 FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 41 – 42 Klassetrinn: 8. – 10. klasse + VG1 – VG3 Antall: 275 (US) / 336 (VGS)
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
ADVERB Han går inn. hvor=sted Tor skriver pent. hvordan=måte
7. Typography, Readability & Legibility Lesbarhet.
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Søvnvansker ( insomni)
Sykdommer knyttet til livsstil
Undervisningsprogram Flyktningehelsetjenesten
Utarbeidet av Sissel Vestre
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
Samfunnskunnskap Emne 4: Helse. Hva er god helse? Jeg er frisk Jer er ikke syk Fysisk eller psykisk Jeg har det bra Jeg trives Jeg sover godt Jeg spiser.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
Følelser Følelsene er en sterk drivkraft i oss og styrer mange av handlingene våre Eksempler på følelser: Glede Sinne Frykt Tilfredshet Skyld Skam Lykke.
Hva kjennetegner terminalfasen?
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Uteseksjonen i Stavanger
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Å drive samtalegrupper
Mulig.
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Ungdom og rus Bodø 2017 Politimesteren i Salten.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Makt & myter Velkommen En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.
Tegn og symptomer på rusmiddelbruk
Sjenanse Norzin W. Gyarong Oslo
Sammenstøt av forbrytelser
Emilios jobb som assistent
Velkommen til kurs Utbrenthet
Hvordan SKRIVE en god CV?
Utskrift av presentasjonen:

Hva kjennetegner et narkotikamisbruk

De fire mest kjente tegnene Brå forandringer i oppførsel og vaner. Fysiske forandringer Sosiale problem

Brå forandringer i oppførsel og vaner. Dårlig personlig hygiene, slurvete/skitten påkledning, allmenninntrykket bærer preg av forfall. Uventet, kanskje plutselig tap av interesse for arbeid, skole og deltakelse i felles og fritidsaktiviteter. Vanskeligheter og stå opp om morgen. Generelt inntrykk av at fortroligheten til foreldre/arbeidsgiver/kolleger er blitt dårligere.

Atferdsforandring Mer hyppige og langvarige fravær fra hjemmet, også utover kvelden og natta uten å redegjøre for dette. Bruk av solbriller, også innendørs. Solbriller kan brukes for å skjule forandringer i pupillene for å beskytte seg mot lys. Dårlig matlyst generelt med overdrevet inntak av sukkertøy, kaker og søte drikker.

Atferdsforandring Umotivert fnising og krampelatter som om vedkommende er beruset uten at det lukter alkohol. Spesielt pratsom utover det normale. Vedkommende hopper fra emne til emne uten skikkelig sammenheng. Oppfarenhet og irritabel – utover det som man kan regne som normalt for alderen og det som man ellers er vant til. Uventet eller påfallende skifte av faste omgangsvenner - til mer sporadiske og ubestemmelig miljøer uten at vedkommende kan gi noen god forklaring på dette.

Fysiske forandringer Gjentatte tilfeller av snue Røde/blodsprengte og tårefylte øyne. Hoste i situasjoner der det ikke er grunn til å anta det skyldes en normal lidelse Kvalme og oppkast Generelt dårlig allmenntilstand Uforklarlige tretthet symptomer, likegladhet og overdreven gjesping i tid og utide. Kloremerker - narkotika misbrukere får ofte sterk kløe Merker etter nålestikk , arr blåmerker spesielt i albuleddet eller på underarmen.

Funn av spor og gjenstander Blodflekker, eventuelt spor etter fjerning av slike på skjorteermene. Bomullsdotter og sprøyter eller sprøytespisser, bøyde og sotete skjeer, sotete metallokk eller små metallesker med rar lukt. Brune / sotete klumper med søtlige, krydderlignende lukt. Piperensere, vekter, sigarettpapir i ruller, kniv eller andre skjæreredskaper med sotete blad. Tabletter med spesiell farge, merking eller logo.

Funn av spor og gjenstander Pulver pakket inn i svært små emballasjeenheter Små fargede papirbiter med forskjellige motiver på. Disse kan være dyppet i LSD. Ved røyking av hasj er ofte flere personer samlet. For å kamuflere den søtlige lukten av hasj hender det at de som røyker brenner røkelse for å kamuflere den søtlig lukten. Besittelse av mye penger. Vedkommende sier gjerne de oppbevarer pengene for andre.

Sosiale problemer Holder ikke avtaler og kan tas i store og små løgner. Blir tatt for småtyverier, gjerne av lett omsettelige gjenstander. Bagatelliserer konflikter med skole og hjem, arbeidsgiver, kamerater, politi etc. Åpenbar interesse for å forsvare bruk av rusmidler og andre rusmisbrukere. Tilbringer tid med andre misbrukere. Tiltagende ”gi blaffen” mentalitet og negativ innstilling til generelle samfunnsmessige normer utover det som er vanlig for aldersgruppen.