Kosthold for idrettsutøvere

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

ERNÆRING HIL FOTBALL.
Heidi Ødegaard Gammelsrud
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Risikovurdering og individuell kartlegging
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Kroppens byggesteiner.
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Kosthold for idrettsutøvere Kosthold og prestasjon Kostråd for idrettsutøvere Valg av matvarer og måltidsmønster Inntak før, under, etter trening/konkurranse Bruk av kosttilskudd Trenger idrettsutøvere kosttilskudd? Riktig bruk av kosttilskudd NIF og Olympiatoppen 2002

Kostholdets betydning i idrett Inntak i kosten Økt arbeidskraft  karbohydrat  væske Bedre restitusjon  karbohydrat  protein Godt immunforsvar  vitaminer og mineraler  antioksydanter

Stort glykogenlager øker prestasjon ved høy intensitet (McArdle, Katch & Katch, 1998)

Stort karbohydratinntak gir best restitusjon ved daglig trening (Costill & Miller, 1980)

Spis mye mat med karbohydrat Spis 2 måltider med brødmat eller kornblanding daglig Spis mye tilbehør til varmretter ris, pasta eller potet salat eller grønnsaker Spis frukt som mellommåltid Drikk juice til korn og brødmat Bruk karbosnacks ved stort behov tørket frukt, kjeks, sportsbar

Næringsrik karbohydrat mat Grovt brød Kornblandinger Pasta, ris, nudler med saus Frukt - frisk, tørket, juice, hermetisk Poteter og mais Bønner og tomatbønner Müsli barer og sports barer Fruktyoghurt, drikkeyoghurt, surmelk med frukt

Spis nok mat med protein Bruk skummet/lett melk eller yoghurt til brød og kornblanding Spis minst 1 måltid med noe fisk, skalldyr, kylling eller kjøtt daglig som pålegg og varmrett Bruk gode proteinkilder ved stort proteinbehov magre melkeprodukter egg filet av fisk, kylling, kjøtt

Velg mat med umettet fett Bruk lettmargarin el margarin på brød Drikk skummet, ekstra lett el lett melk Spis fisk og kylling til middag Bruk fisk og kylling som pålegg Bruk rene kjøttprodukter kokt skinke og kyllingpålegg filet av svin- og oksekjøtt karbonadedeig Bruk olje til steking og som dressing

Få mest mulig antioksydanter i kosten 5 om dagen – minst 1 fra sitrusfrukt 1 glass appelsinjuice til frokost Tomat og agurk på brødskiver 1 banan etter trening 1 porsjon salat til middag 1 frukt som mellommåltid 1 glass appelsinjuice til aftensmat

Variér matvarevalget Bruk tran Innta mat-drikke fra alle 7 matvaregrupper daglig Brød og kornblanding Poteter, ris og pasta Grønnsaker Frukt og bær - minst 1 porsjon sitrusfrukt! Fisk, fjærfe, kjøtt og egg Melk, yoghurt og ost Matfett Bruk tran

Spis ofte og regelmessig Spis 4 hovedmåltider frokost, lunsj, middag, aftensmat Spis små mellommåltider etter behov hvis du er sulten eller har lavt blodsukker hvis det er mer enn 4 timer mellom måltidene Spis et måltid før trening som inneholder nok mat til at du ikke blir sulten under økten Innta drikke og mat direkte etter trening

2% væsketap = 20% redusert prestasjon Prestasjon i % Væsketap i % (Saltin, 1964)

Pass på væskebalansen Dekk basalt væskebehov: 2-3 liter daglig Drikk minst to glass til måltidene Drikk rikelig mellom måltidene Erstatt væsketapet under trening: 0,5-1 liter pr time Drikk alltid under trening Fortsett å drikke etter trening til du er i væskebalanse Sjekk om du er i væskebalanse Se på urinfargen  skal være klar etter morgenurin

Før trening og konkurranse Spis siste måltid 2-3 timer før nok mat til å unngå sult i løpet av økten Spis et karbohydratrikt måltid med noe protein brødmat eller kornblanding med melk eller yoghurt varmrett med mye ris/pasta/potet og noe kyling/fisk juice, saft, melk eller vann Unngå mat med mye fett, fiber, store biter Drikk nok til å sikre væskebalanse minst 5 dl siste 2 timer før start

Under trening og konkurranse Drikk på alle økter over 30’ 5-10 dl pr time Innta KH på økter over 90-120’ 30-60 gram KH med høy GI pr time sportsdrikke sportsbar, banan, rosiner, loff m/ syltetøy el honning Start væskeinntaket i løpet av de første 15’ 1,5-3 dl hvert 15-20’ Bruk kald drikke i varmt klima

30 - 60 gram karbohydrat pr time Drikke Gram KH 1 dl sportsdrikke 6 1 dl saft (fortynnet 50%) 5 Mat 1 banan (godt moden) 22 1 dl rosiner 42 1 skive loff m honning/syltetøy 21 1 sportsbar 20-40

Karbohydratinntak rett etter trening gir rask og god restitusjon (Hultman & Bergstrøm, 1967)

Etter trening og konkurranse Rehydrér med 150% av væsketapet drikk minst 5 dl umiddelbart etter Innta karbohydrat innen 30’ etter alle økter 1 gram KH pr kg kroppsvekt sportsdrikke eller juice sportsbar, frukt, rosiner eller brødmat Spis måltid med karbohydrat, protein og fett innen 2 timer brød el kornblanding + melk el yoghurt varmrett med mye pasta, ris el potet + fisk, kylling el kjøtt

1 gram karbohydrat pr kg innen 30’ Drikke Gram KH 1 dl sportsdrikke 6 1 dl juice 10 1 dl saft 10 Mat 1 sportsbar 20-40 1 banan 22 1 eple, appelsin, pære 10-14 1 dl rosiner 42 1 rosinbolle 27 1 skive brød m syltetøy 25

Kosttilskudd i idretten Sportsprodukter Tilskudd for å imøtekomme energibehovet Kosttilskudd Tilskudd for å imøtekomme næringsstoffbehov Tilskudd for å behandle mangeltilstander Ergogene stoffer Tilskudd som påstås å fremme prestasjon  sportsdrikke, sportsbar  vitaminer, jern, tran  koffein, kreatin

Er kosttilskudd nødvendig? Idrettsutøvere som spiser nok mat til å dekke sitt kaloribehov og samtidig har et variert kosthold med minst 5 porsjoner frukt og grønnsaker, vil med stor sannsynlighet imøtekomme sitt behov for vitaminer og mineralstoffer. Dette gjelder ikke utøvere som har dårlig ernæringsstatus f.eks. jernmangel eller spesielle behov f.eks. ved høydetrening. (American College of Sports Medicine, 2000)

Situasjoner hvor det kan være nødvendig å bruke kosttilskudd Lavt energiinntak - vektreduksjon Perioder med ensidig kosthold Kost som mangler basis matvarer Store menstruasjonsblødninger Menstruasjonsforstyrrelser Hyppige infeksjoner i øvre luftveier Høydetrening

Riktig bruk av kosttilskudd Vurder behov før bruk Snakk med (idretts)lege eller ernæringsfysiolog Bruk riktig type kosttilskudd Multi preparater ved lavt kostinntak Enkelt preparater kun ved dokumentert mangel NB: Preparater med lav risiko for forurensing Bruk kosttilskudd riktig Som supplement til riktig kosthold!!! Følg anbefaling for type og dosering

Olympiatoppens risikovurdering av kosttilskudd Risikolisten ligger på NIFs web-sider: www.idrett.no

Risiko ved bruk av kosttilskudd Ingen kosttilskudd kan garanteres frie for forbudte stoffer Risikoen for inntak av forbudte stoffer kan reduseres når utøveren kun bruker kosttilskudd med lav risiko og som er analysert mot dopinglisten, MEN risikoen kan aldri elimineres helt

Ansvar ved bruk av kosttilskudd All bruk av kosttilskudd og evt inntak av forbudte stoffer gjennom kosttilskudd er utøverens ansvar Dette gjelder også ved bruk av kosttilskudd med lav risiko og kosttilskudd som inneholder forbudte stoffer uten at det går fram av produktdeklarasjonen

Regler for idrettsutøvere ved bruk av kosttilskudd Diskutér bruk av kosttilskudd med (idretts)lege eller annen kvalifisert fagperson Sjekk preparatets risiko for forurensing Vær forsiktig – ta ikke unødige sjanser! Sørg for å optimalisére kostholdet ditt Kostholdet er det viktigste for gode prestasjoner