Økt frukt- og bærproduksjon i Oslofjordregionen Gartnerdagene 23-24. oktober v/Sigrid Mogan
Landbruks- og matmeldingen (Meld. St. 9) Matproduksjonen i Norge skal øke med 20% de neste 20 årene. Oslofjordområdet må ta sin del av dette ansvaret, bl.a. med økt produksjon av frukt og bær. Regionalt næringsprogram for landbruket i Vestfold 2012 – 2015 sier flg.: Vestfold skal minimum bidra med sin andel for å nå nasjonalt mål om økt matproduksjon i takt med en økende befolking i Norge. Prioriteringer som legges til grunn for økt matproduksjon i Vestfold, bl.a.: 1. Økt produksjon av grønnsaker, frukt, bær og poteter 2. Økt produksjon av matkorn og proteinvekster
Marked De største markedsaktørene sier: Vil helst ha norske varer Ønsker mer av alt innen frukt og bær Ønsker lenger sesong, både tidligere og seinere. Alvorlig at det er slutt på norske epler i oktober Ønsker bedre styring av produksjonen, sorter, kvalitet etc., dialog produsent – varemottaker! Ønsker yngre produsenter som ønsker å satse Ønsker proffe produsenter Må tenke stort, mindre produsenter kan slå seg sammen – stordriftsfordeler Produsenter i Oslofjordregionen er attraktive – nært markedet
Jord og klima Jordforhold Klima Morenejord er gunstig for frukt og bær Tung leire og tett leire under matjordlaget er ugunstig for vekster med djupe røtter Grøfting Arrondering Søkk i terrenget er uheldig Temperatur mai-sept Ås 13.6 gr C Gvarv 13.5 gr C Ullensvang 12.9 gr C Nedbør mai-sept +/-400 mm
Klima Store problem med frostskade de siste årene Frukt og bær har god vinterherdighet, men Høye temperaturer i februar-mars opphever frostherdigheten og påfølgende frostnetter kan gjøre skade Frost i blomstring skader blomsterknopper og blomster og kan få dramatiske konsekvenser Frostbeskyttelse blir mer aktuelt Vanningsanlegg er et must for å få stabile avlinger
Frukt- og bærareal 2002-2011 Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold
Antall frukt- og bærdyrkere 2002-2011
Etablering av frukt- og bærfelt Leveringsavtale God start er viktig Sette seg grundig inn i produksjonen Friskt plantemateriale God drenering, ugrasfri jord, god jordstruktur Gjøre ting til rett tid, være i forkant Forebygge er bedre enn å reparere
Utfordringer innen frukt Norsk produksjon er betydelig redusert Volumet må opp for at norsk produksjon skal ha tyngde i markedet Lave avlinger i Norge sammenlignet med Sverige og Danmark Lang bestillingstid for tremateriale - minst 2 år før ønsket planting Liten treproduksjon i planteskolene og varierende kvalitet på trærne. For tiden krise pga funn av heksekost i landets største planteskole Behov for nye, gode sorter – langsiktig arbeid
Valg av kultur Interesse Dyrkermiljø Marked Gårdens egnethet Arbeidskapasitet Investeringsevne De største kulturene i Oslofjordområdet er jordbær og eple Satsing på plomme og bringebær i det siste tiåret
Økonomi – noen tall Kultur Investering pr daa Avling pr daa Kr pr kg Eple 50-70 000 kr 1000-2500 kg 9-12 kr Plomme 40-60 000 kr 800-1500 kg 20 kr Søtkirsebær, tak 60-80 000 kr 800-1200 kg 50-60 kr Jordbær 20-25 000 kr 1 000-2 000 kg 35 -42 kr Bringebær, tunnel 50-70 kr
Muligheter Gode forutsetninger for å drive med frukt- og bærproduksjon i Oslofjordområdet Varemottakerne ønsker norsk frukt og bær Støtteordning for etablering av fruktfelt (etableringstilskudd ) Innovativt miljø: Mulighet for å jobbe fram dyrkingsmetoder som gir god lønnsomhet for produsentene
Muligheter Bli del av et fagmiljø Norsk Landbruksrådgiving Viken driver rådgiving innen frukt og bær i alle fylkene rundt Oslofjorden Vi kan bidra med: Hjelp til dyrkingsplanlegging Oppfølging og gårdsbesøk Telefonrådgiving Vekstnytt-meldinger Markvandringer Kurs og studieturer Forsøk og prosjekter