Seriebokfenomenet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kombinatorikk for lærerstudenter
Advertisements

Kristiansand folkebibliotek mars 2012 Hanne Dahll-Larssøn
Den vesle gutten og julenissetoget
Impulssenteret Et dynamisk veiledningssenter i Vaskerelven, Bergen.
Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
I.
Skjønnlitterær fortelling
Teknologi i klasserommet


Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
De dårige følelsene. Veiene ut..
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Fra ord til liv Mars 2011.
22 tips for den faglitterære forfatteren
Å gi rammer som støtte for elevenes skriving
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Bokanmeldelser..
Den digitale hverdag Diskusjonsspørsmål
FLYTÅRN Vi fikk ei stor eske inn på avdelinga, som Rainer foreslo
Læringsloftet kan gi informasjon om
Hvordan utvikle og gjøre kandidater og parti kjent? - å drive kampanje.
Lars OpdalHøgskolen i Buskerud Hvorfor Google? ”Jeg lurer på hva som egentlig er bra med en søkemaskin på Internett som kommer tilbake med
EPISK DIKTNING inkl novelle
Hvem er Jesus?.
HISTORIEN OM DE 4 LYSENE.
En måte å lese Bibelen på
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Kapittel 5 oppgave g Sett inn å sette (seg,) å sitte, å legge (seg), å
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Himmelsk lapskaus 11. Desember 2012.
Derya Aricigil.  En serie av…blabklaba  Oversatt bok  Sjanger:  2008.
Fosterbarn, minoritetsbarn, barnevernsbarn, eller barn?
Frøydis Hertzberg Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS)
Lesing av fagtekster Nordre Modum ungdomsskole
Om å skrive om litterære tekster
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Vi startet med å spørre dem: Hva er bra med kaninboys?”
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
Tro & Tilhøre Gode vaner for å pleie forholdet til Jesus.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
NYREALISMEN Realismen på 1800-tallet ble avløst av nyromantikken og heimstaddiktningen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av tallet.
RUBEN ELIASSEN >.
ELEFANTKLUBBEN (De eldste barna)
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
10 regler for å skrive for web
100 lure ord å lære.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Workshop Wiki/ Blogg Wiki. Hva er en wiki? wiki betyr fort, rask, hurtig, hastig (Hawaii) et personlig publiseringsverktøy gratis, åpent for.
Og.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
Fortelling Novelle Roman
SAMLINGSUTVIKLING FOR SKOLEBIBLIOTEKARER Drammensbiblioteket
Kroppen som Gud har villet
Kapittel 1, oppgave i) Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Om å forstå ungdom.
Å skrive for scene Han: Jeg flytter fra deg Hun: Hva heter hun?
Problemløsning.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
HISTORISK- BIOGRAFISK METODE. Mer moderat forhold mellom litteratur og historie. Også her er man opptatt av kontekst, men i form av avsender og forfatter.
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

seriebokfenomenet

Hva er seriebøker? Underholdningsromaner for barn og voksne med samme hovedperson eller Bøker med mange fellestrekk i innhold eller utseende – også fagbøker Forlagsdefinerte serier med felles utseende og ulike forfattere og fortellingstyper

Serier - eksempler

«Det er vanlig å tro at seriebøker er lettere å lage «Det er vanlig å tro at seriebøker er lettere å lage. Det sier folk som aldri har lest seriebøker. Eller, da har de lest de gærne seriene. Det som er det fine med en serie, er at du har muligheten til å la personene utvikle seg, la dem forandre seg, få nye venner. … [Karsten og Petra] blir ikke mer enn seks år, de! De kommer aldri til å begynne på skolen. Bokhandlerne har mast på det i mange år, men det vil de aldri gjøre. Dette er bøker for førskolebarn, og det skal det være. Nå har de holdt på i 20 år, så de kan holde på i 20 til. De kan forandre seg på mye, ikke aldersmessig, men de kan få nye interesser. Karsten liker å danse, for eksempel.» Tor Åge Bringsværd

Ulike kategorier «Langseriebøker» og «fortsettelsesbøker»

Kjennetegn ved underholdningsserier Skrevet av samme person / psevdonym Likeartet ytre, lett gjenkjennelig Tydelig nummerering Hovedperson som går igjen fra bok til bok Kan også veksle mellom personer i en gruppe Mer vekt på handling enn på skildring. Mye dialog Avsluttede hovedhandlinger i hver bok Gjenkjennelige plot fra bok til bok: Formellitteratur

Formellitteratur Plot: Opptakt, problem, ulike veier for å løse problemet, dramatiske feilvalg, følelsesladde og/eller skremmende situasjoner, det ser helt håpløst ut, vendepunkt, spenningsutløsning, kurven flater ut. Personer: Særlige kjennetegn og funksjoner i plotet, utvikles ikke. Miljø: Mindre viktig. Ofte innslag fra eksotiske miljøer

Stratemeyer-syndikatet Opprettet 1883 av Edward Stratemeyer Produsert kjente serier som Hardy-guttene, Frøken Detektiv, Bobsey-barna, Lykkebarna og Gulltopp Bøkene var billige, og ble skrevet etter oppskrift Stratemeyer.org

Seriepreg i utvikling http://www.keeline.com/Bobbsey/ http://stratemeyer.org/

Frøken Detektiv 1929 fikk Stratemeyer idé til en ny serie med “an up-to-date American girl at her best, bright, clever, resourceful, and full of energy." Her name would be Stella Strong, Diana Drew, Diana Dare, Helen Hale, Nan Nelson, or Nan Drew” 1. bok utkom 1930, til Norge 1941

Manusutvikling- redaktør og skyggeforfatter Ideer og synopsis var svært åpne fra Stratemeyers side: THE MYSTERY AT SHADOW RANCH “A thrilling tale of mysterious doings at various places in the valley. Many thought that robberies of rich homes were contemplated. It remained for Stella Strong to clear up the perplexities”.  

Nancy gjennom tidene

Inspirasjoner: Musikal, fanlitteratur, filmer og hørespill

- og en norsk barneroman:

Folkeopplysning? Deirdre Johnson peker på Stratemeyers krav om at det skulle være noe å lære i hver bok: «fair proportion of legitimate excitement, and with this a judicious dose of pleasantly prepared information».

Ingvar Ambjørnsen: Kjempene faller (1987) Første bok i Pelle & Proffen-serien Inspirert av Hardy-guttene Nynazisme Bruker mange av underholdningsseriens virkemidler

- Hvorfor jeg har skrevet en barnebok? Det begynte kanskje med at jeg gjenoppdaget Hardy-guttene ved en tilfeldighet. Jeg var ute på hytta og fisket sei en helg, og så ramla jeg plutselig over et skap fullt av gamle Hardy-bøker. Det var ikke noe hyggelig gjensyn.[ ... ] - Hardy-guttene er et typisk samlebåndsprodukt, akkurat som Bobsey-barna, frøken [sic] Detektiv og så videre. Det er bøker som blir oppdatert og skrevet om med jevne mellomrom for å holde på aktualiteten. Jeg hadde lenge lyst til å lage en barnebok-serie. Resultatet ble at jeg skrev om to "Hardy-gutter" fra norsk virkelighet. [ ... ] - Jeg har tenkt å lage en realistisk serie, på den måten at handlingen skal være gjenkjennelig. Jeg ser ikke noen hensikt i å la Pelle og Proffen sprenge spionbander eller falskmynterligaer [sic] eller noe sånt ... (Wandrup 1987).

Forlagets katalogtekst: «Sannhetens øyne var blå. Isblå. Iskalde. Jeg hadde sett dem en gang før, for ikke så lenge siden... Nå så han på meg som FIENDEN. På oss. På meg og Proffen. Selv pistolen han holdt i handa, kunne ikke gjøre meg mer nervøs enn de to øynene!» Nynazisme. Innvandrerhets. Pelle og Proffen blander seg. Den slags søppel må det ryddes opp i.

Seriebøker i biblioteket? Argumenter for og mot Det viktigste er ikke hva ungene leser, men at de leser.  Samfunnsoppdrag: Leseferdighet Hvorfor skal biblioteket gi ungene dårlige bøker, når det skrives så mye god litteratur? Samfunnsoppdrag: Spredning av god litteratur 3) Populærseriene formidler tvilsomme verdier  Samfunnsoppdrag: Opplysning og bevisstgjøring

Mulige valg Satse på litt av alt Satse på alternativ serielitteratur – for eksempel spenningsserier av bedre litterær kvalitet Satse på det barn, foreldre og lærere spør etter – være etterspørselstyrt i bokvalget, uten å miste formidlerinitiativet.

Donald Fry om barn som serielesere Gjenkjennelse Lettlest Mestring av store tekstmengder Fellesskapet av lesere Children talk about books : seeing themselves as readers (1986)