”Sammen om en bedre kommune”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra modellkommune til kvalitets- kommune - og ny kamp "Ta tjenestene tilbake" - konferanse Sørmarka Dag Christiansen, rådgiver.
Advertisements

Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
MEDLEM AV SKOLENS SAMARBEIDSUTVALG
Arbeidstakermedvirkning i HMS-styring
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
Levanger og Verdal som kvalitetskommuner
Samhandlingsavtalene status og fremtid •Kvalitet i helsetjenestene •Det handler om kvalitet-medvirkning og prioritering •Brukermedvirkning i samhandlingsavtalene.
Velkommen til felles opplæring, 2008
L O S Ledelse, organisasjon og styring i Bærum kommune
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Hvem er vi? Hva skal Bydel Grünerløkka være?
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
ATB kurs 14. oktober Ingeniørenes Hus Ingvild Aga
UTDANNINGSFORBUNDET FINNMARK/FINNMÁRKKU OAHPPOLIHTTU s2.
Medbestemmelse gjennom samarbeid Regionale kurs 2012
Etiske retningslinjer for Seksjon helse og sosial
Hvorfor kommuner? SOBK- opplæring Gardermoen Torstein Amdal og Dag Christiansen, rådgivere omstillingsenheten Fagforbundet.
Utfordringer fram mot 2015 – innspill fra sikkerhetsforums medlemmer februar 2004.
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
- Den gode utviklingssamtale
Medbestemmelse1 Prinsipper for medbestemmelse for ansatte, tillitsvalgte og vernetjenesten.
Vernetjenesten i Kristiansund
Grunnleggende brukermedvirkning Lysark til studieplan Sosialpolitisk påvirkningsarbeid – Mental Helse Studieplannummer
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Veileder i Trepartssamarbeid
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Autoritær VisjonærDemokratisk Faglig ekspert CoachingMellommenneskelig Du Lytter Velge Medarbeider Respondere Medarbeider.
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
Kommunereformen Noen tips til tillitsvalgte. Sørg for å bli med i prosessen! Dersom du som tillitsvalgt hører om lokale prosesser og arbeidsgiver ikke.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Modellkommunene Hva er unikt?
Hovedavtalen – Et rammeverk for god samhandling
-> Rundskriv -> B-rundskriv 7/2014.
Medbestemmelse Drøftingskultur- og struktur i Bergen kommune
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Innbyggerundersøkelsen 2014/15 Brukerdelen Hjemmesykepleie.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Innbyggerundersøkelsen 2014/15 Brukerdelen Helsestasjon.
Om lokallaget og skoleringstilbudet til arbeidsplasstillitsvalgte Skolering av nye tillitsvalgte Lokal introduksjon Utdanningsforbundet Bergen 2014.
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Fagforbundet - ulike roller og oppgaver "Sammen om en bedre kommune" - opplæring Omstillingsenheten, Fagforbundet.
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Fra ”helvete” til himmelen - eksempel på oppstart og prosess Arbeidsgiverstrategi Grue kommune v/ Anne Berit Gullikstad Kommunalsjef oppvekst (tidligere.
Involvering av barn og unge. Hva er involvering? 15. november 2012 Ikke informasjon – bare en forutsetning for å få til involvering Se Forstå Akseptere.
Universell utforming UU i kommunene. Hva er Universell Utforming (UU)..?? Universell utforming i kommunale planer Praktisk diskusjon.
Organisasjonsmedvirkning som metode for å sikre universell utforming Temadag om Universell Utforming Nordland fylkesting 16. februar 2010 Lizett Ulrika.
Lunner kommune: Medbestemmelse - lønner det seg ? Fagforbundets konferanse : Kommuner og egenregi Gardermoen, 5. mai 2015/Ole Øystein Larsen.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 Samling for plasstillitsvalgte og verneombud i bydel Østensjø  Ny som tillitsvalgt  Roller og oppgaver  Samarbeid.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
FØRSTEHJELP VED OMSTILLINGER OG ARBEIDSKONFLIKTER FOR LEDERE SOM ARBEIDSTAKERE Arbeidslivet preges stadig mer av omstillinger og konflikter Dette rammer.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
VELKOMMEN TIL Fellesopplæring i Hovedavtalen – Trondheim | 14.sept. 2016| Bjørn Holmli, LO-K og Karsten Langfeldt, KS.
PLANLEGGING FOR OG MED ALLE. Kun senter for Kunnskap og Likestilling.
ETABLERING AV ET LOKALT FUB Østre Toten Kommune 1.
Mandal kommune har vedtatt hvilke verdier som skal ligge til grunn for møte med publikum. Mandal kommune er preget av et positivt menneskesyn basert på.
Sammen skal vi bygge Nordre Follo kommune
Hvordan arbeide med Samhandlingsreformen
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Filter/fokusområde - Politikk
Hvordan skal landet bygges videre – og hvem skal gjøre det?
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Trepartssamarbeid Et avtalefestet samarbeid mellom politikere, administrasjon og fagbevegelsen Gjensidig forpliktelse i forhold til programmets mål.
Kapittel 1 SAMSPILL.
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Innbyggerundersøkelse 2018
Forvaltningsnivåer. KS Valg og innbyggerdeltakelse 16. januar 2018
Næringsforeningen i Stavanger-regionen Agenda 2. mars 2018
Tillitsvalgte og verneombud - vår rolle i omstillingsprosesser
KS Folkevalgtprogram Innbyggermedvirkning og samhandling med lokalsamfunnet Kurt Orre.
Utskrift av presentasjonen:

”Sammen om en bedre kommune” Utfordringer og muligheter for fagforeningene Dag Christiansen og Torstein Amdal Fagforbundet , Omstillingsenheten www.fagforbundet.no

Hvilke muligheter ligger i partssamarbeidet?

TREPARTSSAMARBEID POLITIKERE INNBYGGERE BRUKERE TILLITSVALGTE ADMINISTRASJON Nøkkelord LIKEVERDIGHET

Godt trepartssamarbeid Likeverdighet mellom partene Dialogpreget kommunikasjon Kollektivt ansvar

Likeverd Lik tilgang på informasjon Tillit Reelle beslutninger fattes Respekt for hverandre Interesse for andres ståsted og oppfatninger Gjennom likeverd skapes synergieffekter

Eg er svært oppteken av dette programmet, og har stor tru på at kommunane greier å oppnå gode resultat. På mine reiser ser eg at dei kommunane som har greidd å tenke nytt om partssamarbeidet er dei som får best resultat og er mest innovative. Lukke til!

Noen faremomenter: Bli ikke sittende som gissel for en uønsket utvikling Bland ikke rollene - samarbeid er noe annet enn samrøre Sørg for ryggdekning hos egne medlemmer Trepartssamarbeidet må aldri erstatte de formelle drøftingene som følger av Hovedavtalen

Lunner kommune «Sammen – hardere» Brita: Fra gårsdagens fokus på enkeltindividet, har vi i dag sett mer på hvordan vi fungerer sammen som ett hele. Hensikten med alle systemene er at vi skal få til en mest mulig velfungerende organisasjon, slik at vi sammen kan sørge for å yte best mulige tjenester til våre brukere. Jenny har i dag vært innom hva som kjennetegner vellykkede utviklingsprosesser, suksessfaktorer for å lykkes. Da jeg leste dette kapittelet i læreboka, så festet jeg meg spesielt ved det som omhandler positiv psykologi. Det kan også være en viktig suksess faktor .Og jeg tror veldig på det at fokuserer vi på det som er bra sender vi ut signaler om at det er dette vi ønsker å se mer av. Når vi deler suksesser ved å snakke om dem, skaper vi stolthet, energi og arbeidsglede. Vi skal snakke mer om dette i morgen. Da skal vi ta for oss det som omhandler vår organisasjonskultur, våre normer, verdier – vår virkelighetsoppfatning. Gro Langslet’s bok ”LØFT” omhandler en løsningsfokusert tilnærming til organsisasjonsutviklig. Jeg skal avslutte med et sitat hentet fra boka ”LØFT”: ”Ved å fokusere på svakheter omskaper vi hverandre til dverger. Ved å fokusere på mulighetene omskaper vi hverandre til giganter”. Vel hjem

Valgstyret Ungdoms råd Treparts- organ Klagenemnd Eldreråd Plangrupper Råd MNF* Formann skap Kommunestyret Kontroll utvalg Harald: Slik er vi organisert politisk Vår oppgave er å legge til rette for at det politiske flertalet realisere sin vilje Oppgavefordelingen mellom Politik og adm. Kommunelovens trekant. Spørsmål: Hva betyr det for deg at vi er styrt av folkevalgte? Hva tenker du om de folkevalgte? Elsker du dem?  Hva er forskjellen på privat og offentlig virksomhet? Begjær kontra byrde for? Penger eller tjenester? Ordfører Rådmann Tjenestene våre * Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne

Tillitsvalgtes erfaringer Større innflytelse - blir mer hørt Bedre samarbeidsklima, færre konflikter - mer kan løses med en telefon Entusiasme der man har fått det til Større nærværsfokus, bedre arbeidsmiljø Lite satsing i en del kommuner For lite engasjement ute i virksomhetene