Matlaging – en tankefull og komplisert praksis

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Advertisements

I.
Mat, måltider og hverdagsliv
”Når livet setter seg i kroppen…” Livsstyrketrening som en del av Arbeidsrettet rehabilitering Liv Haugli ASVL 5 feb.08.
Fra tegning til fortelling
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
Annechen Bahr Bugge Ikke drikk vannet… Annechen Bahr Bugge
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
På sporet av det norske julekjøkkenet
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Kapittel 5 Ekteparet Alfaro spiser meksikansk middag.
Råd for et sunt kosthold (1)
BEIJING. KINA  Stort og folksomt sted.  Bare i Beijing bor nesten 20 millioner.  De bruker Yuan som er omtrent samme valuta som Norge.
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
Aktivitet/Info Tema/Innhold Mål Oktober Uke 41
Poteten – kjærlighet og glede!
Åpne RR sin nettside Presentere RR – alle team – Gruppebasert, mestring livskvalitet Team 5 – Første grp kom til Røros i Tett samarbeid med RSSO.
Velkommen til lederkurs kveld 2 på BMB
Matkultur.
Mat, måltider og følelser
Marianne Dahlum Helsesøster
PRESENTASJON. IFØLGE DISSE MÅLINGENE BRUKTE JEG MEST DATA OG TV, MEN DE BLE IKKE ELT NØYAKTIGE OG HELGEN VAR IKKE HELT VANLIG SIDEN JEG HADDE BURSDAG,
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Norsk Ledelsesbarometer 2013 Presentasjon Ledernekonferansen Lederne Stein Stugu 14/
Sykehuskjøkken – et Gorumetkjøkken
Kapittel mai hos Reza og Heidi.
Globale mattrender 1.
Fløtepotet – til enhver anledning
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Hundsund Skolerestaurant - et nytenkende kostholdsarbeid som har blitt en suksess! Skolerestauranten er kommet til på ren dugnad i regi av Snarøya kvinne-
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Tre håndfuller vann for livet.
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
God morgen.
Kapittel 10 På treningssenteret.
Kapittel 47 Å gjøre lekser.
Sett inn riktig form av adjektivene og substantivene, med artikkel hvis nødvendig Kapittel 8 oppgave c.
Kapittel 19 Hva er klokka? Vet du hvor mye klokka er? Har du klokke?
Dessertmåltidets – sosiale og kulturelle betydninger Annechen Bahr Bugge
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
NINA JON De trøblete unge gutta Hvem fortjener politiets oppmerksomhet? En studie av dødsulykkene i trafikken 2004 og 2005.
JULI 2010 Bråta Kulturtorg NB NB: Våre arrangementer er åpne for alle og det er gratis inngang !! Nedre Eiker kirke har andakt følgende steder Onsdag 7.
Lyngdal Cup 2011 Torsdag 4. august - søndag 7. august 5 kamper per lag, på 4 dager Torhill Gysland Falnes Turneringsleder 2011.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Carina Fjelldal-Soelberg
Lindorffkonferansen 2014 Bergen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
«Verden er grunnleggende urettferdig.»
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Kapittel 15 På litteraturgruppe
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Tirsdag 13. januar 2009 Høgskolen i Vestfold Daniel Bødtker-Lund
Livsstilsending - uke 5 -
Kapittel 13 I begravelse.
Kapittel 4: En normal ettermiddag og kveld
Kapittel 5: Ekteparet Alfaro spiser meksikansk middag Ingebjørg.
Orkla Matbarometer Norge 2016
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
Orkla Matbarometer Danmark 2016
Villa Utsikten Storgata L illehammer
Kapittel 4 En normal ettermiddag og kveld.
Kapittel 9 Å spise sunt og riktig.
Praktisk mat Uke 12.
«La maten være din medisin, og din medisin være din mat»
Utskrift av presentasjonen:

Matlaging – en tankefull og komplisert praksis Annechen Bahr Bugge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) www.sifo.no annechen.bugge@sifo.no

Noen smakebiter fra … Det norske måltidsmønsteret – ideal og praksis (SIFO-rapport, Bugge og Døving 2000) Cooking – as Identity Practice (Paper/prosjektnotat, Conference of the European Sociological Association, Bugge 2003). Middag – en sosiologisk analyse av den norske middagspraksis (Avhandling for Dr.polit-graden i sosiologi levert til NTNU august 2004, Bugge 2004/5?).

Hva skal jeg snakke om? Hvem er det som forvalter hjemmets mat og måltider? Og hvordan blir ”hjemmekokken” posisjonert i den matkulturelle diskursen? Hvilke verdier ønskes realisert gjennom den daglige matpraksisen? Eksempelet ”kjøttmiddagen”.

Tradisjonelt kjønnsrollemønster Blant par under 40 år er det: 8 % som oppgir av det er mannen som vanligvis eller som oftest lager mat. 16 % mann og kvinne deler på det. 77 % som oppgir at det er kvinnen som vanligvis eller som oftest lager mat.

Den moderne komplementariteten Hun lager ”hverdagsmat” Hun lager ”ordentlig mat” Hun er ”chef” Han lager ”helg-/festmat” Han lager ”nødmat” Han er ”kjøkkenassistent” De typiske begrunnelsene: Praktisk Interesse Kunnskap ”Gammel vane”

Ulikheten skyldes mer enn pragmatisme …. Sterke kulturelle forestillinger om at det er kvinnelig å lage mat. Matlaging er en sentral del av kvinners posisjonering og selvforståelse. Kvinner som ikke lager mat er typiske eksempler på ”de andre”

Hvordan blir kvinner posisjonert i den matkulturelle diskursen? Av diskursanalysen fremkommer det at de tre mest fremtredende subjektposisjonene er: Gourmet-/motekokken Helse/terapi-kokken Nasjon-/tradisjonskokken

Mat som gourmet og mote Ramme: Ny og moteriktig mat Målgruppe: Urbane middelklassekvinner. Opinionsdannere: TV-kokker, gourmetkokker, massemediene. Eks. Tina og Nigella Orientering: Iøynefallende matforbruk, distinksjon, ”matsnobberi”. Sosialt felt: Fritidens/helgens/feriens kjøkken

Mat som helse og terapi Ramme: En medikalisert diett Målgruppe: Unge kvinner, mødre Opinionsdannere: Medisinske eksperter, ernæringseksperter, mote-/skjønnhet og slankeindustri. Eks. Fedon, Jeanette, SEF Orientering: Kroppen som et handlingssystem; ”være på diett” Sosialt felt: Hverdagens kjøkken

Mat som nasjonal forståelse og tradisjon Ramme: Overføring av matkultur og mattradisjoner Målgruppen: Yrkesaktive kvinner Opinionsdannere: ”Norges matmor” Ingrid, forfallsfortellerne; ”ingenting er som før” Orientering: Skape en familie, ivareta mattradisjoner Sosialt felt: Hverdagens, søndagens og høytidens kjøkken

Nordmenn en gjeng ”kjøtthuer med brun saus i årene” Kjøtt den mest sentrale bestanddelen i en norsk middag. Det er langt flere som oppgir å ha spist kjøtt enn fisk ved gårsdagens middag. De tradisjonelle kjøttrettene er mest utbredt. Det norske kjøttforbruket har økt med over 10 kg pr.person siden 1990. I 2002 var forbruket på 62 kg pr. person pr. år.

Symbolske forskjeller i bruken av kjøttdeig Tilberedningsteknikker, matretter og spisemønster former et diskursivt rom. Hjemmekokken tar i bruk et komplekst sett av strukturerte og kulturelle begreper angående rett og gal mat, og rette og gale spisemåter. En middagsrett kan betraktes som en kulturelt kodet oppskrift.

Hverdagens kjøttdeigretter Tid: Mandag-torsdag omkring kl. 17.00. Sted: Kjøkkenbordet. Matrett: Karbonader, kjøttkaker, kjøttsaus bolognese, kjøttgryter. Tilbehør: Kokte poteter, spaghetti, makaroni, ris. Betegnelse: ”Hverdagsmiddag”

Fredagens/lørdagens kjøttdeigretter Tid: Fredag/lørdag kveld Sted: Salong-/spisestuebord Matrett: Tacos, enchiladas, hamburger, pizza, risotto, lasagne, mousakka Tilbehør: Ris, pasta, pita, tacoskjell, lomper Betegnelse: ”Kveldskos”

Søndagens kjøttdeigrett Tid: Søndag omkring kl. 17.00 Sted: Spisestuebordet Matrett: Hjemmelagde kjøttkaker Tilbehør: Kokte poteter og kokte rotgrønnsaker, stuet kål. Betegnelse: ”Søndagsmiddag”.

De problematiske kjøttdeigrettene Tid: Hverdager og søndager Sted: Gatekjøkken, fast-food-restaurant Matrett: Hamburger og kebab Tilbehør: Ketchup, Thousand Islands, pommes frites Betegnelse: ”Junk food”

Gode og dårlige tallerkenmodeller Den trendy tallerkenmodellen ”Ordentlig middag .. Altså vi spiser ikke sånn kjøttkaker i brun saus. Hvis vi skal ha kjøttkaker blir det veldig viktig å ha andre ting oppi – så det ikke blir tradisjonelle norske kjøttkaker” (Marit) Den terapeutiske tallerkenmodellen ”Når jeg tenker ordentlig middag så tenker jeg fisk. Hvis vi har hatt fersk fisk med poteter og grønnsaker, så er det ordentlig middag for meg. Det er det sunneste. Kjøttkaker er jo på en måte også en ordentlig middag selv om det ikke er så kjempesunt. Det er jo så mye saus og sånn styr ved siden av, men det er veldig godt dag!” (Anne) Den tradisjonelle tallerkemodellen ”Ordentlig middag – da tenker jeg sånn gamlemor, bestemor eller mor. Litt gammeldags middag – god, gammel – hvor råvarene liksom er plukket ut. Hjemmelagde kjøttkaker .. Ikke noe sånn halvfabrikata. At det er hjemmelagd saus” (Elin)

Matvaner – både stabile og i endring Matvaner i kontinuerlig endring – råvarer, tilberedningsmetoder og kulturelle forståelser av mat. Endringene skjer ikke raskt og dramatisk. Matvaner mer preget av konservatisme enn radikalisme. Motsetningsforholdet som skapes mellom ”norsk mat” og ”utenlandsk mat” forfeilet. Norske kjøkken alltid mottatt kulinariske impulser utenfra. Seneste tiden mye som tyder på at middelhavslandene er særlig toneangivende. Dette er ikke bare sunt, men også moteriktig (”Mediterranean diet”). Endringene skjer først i høyere sosiale lag (fra de ”rike vikingehøvdingene” til dagens ”urbane middelklasse”/”Oslo-effekten”).