Stans spredning av PD til Midt - Norge Handlings- eller tiltaksplan Høstkonferansen, Møre og Romsdal havbrukslag, Ålesund 01. desember 2006
Status: PD er utbredt på Vestlandet De første tilfellene i Møre og Romsdal dukket opp sommeren 2006. Nå 5 tilfeller påvist. Store tap, store driftsmessige problemer Vestlandet Tap: dødelighet, appetittsvikt / forlenget produksjonstid, kvalitetsproblem
Arbeidsgruppe: Liv Birte Rønneberg, Fiske – Liv Aud Skrudland, Mattilsynet Kr.sund Trude Bakke Jøssund, Marine Harvest Hogne Bleie, PanFish Erling Keiseraas, Rauma - Gruppen Roger Bekken, Måsøval fiskeoppdrett Bjørn Larsen, SalMar Farming Odd Einar Sandøy, Rostein / Brønnbåtforeningen Roar Paulsen, Lerøy Midnor Asgeir Østvik, Havbrukstjenesten
Målsetting: Hva er realistisk ambisjon? Utrydde sykdommen nord for Stadt Stanse spredning Begrense spredning Begrense tap / konsekvenser
Tiltak: Basert på frivillighet Felles interesse, felles innsats (?) Mattilsynet har begrenset fullmakt til tiltak Tiltakene skal ha effekt mot også andre smittsomme sykdommer Tiltakene bør bli gjeldende prosedyre for alle oppdrettsarter i fremtiden
Offentlige tiltak: Hvis sykdommen blir oppgradert til gruppe B kan Mattilsynet båndlegge og stille krav til smittebegrensende tiltak. Uansett ikke krav om utslakting / destruksjon, jfr. Inger Mette Mattilsynet kan legge press på etterlevelse av ”frivillige tiltak”
Risikofaktorer: Flytting av levende materiale Brønnbåter Sørvisbåter Stamfisk Rogn Settefisk Sjøsatt fisk Slaktefisk Brønnbåter Sørvisbåter Andre båter Avstand
Regioninndeling: Naturlige barrierer Stadt og sørover Stadt – Hustadvika Hustadvika – Folla Folla og nordover
Stamfisk / rogn: Liten risiko Revurderes hvis ny kunnskap tilsier at vertikal smitte er aktuelt
Settefisk: Mindre sannsynlig smittekilde Transporten er risikabel
Sjøsatt fisk: Flytting er høyrisiko Avstand Testing (Real Time PCR)
Slaktefisk: Transport og slakting er høyrisiko Fortrinnsvis innen sonen Sikre seilingsruter Lukkete ventiler nært oppdrettsanlegg Testing ved passering av regiongrense (Real Time PCR) Oppdrett i god avstand fra slakteri
Brønnbåt: Brønnbåt representerer høy risiko; Hygiene Atferd Båten i seg selv Fisken som båten frakter Hygiene Atferd
Brønnbåt: Risikooppdrag: Veksling mellom ulike risikonivåer Smolttransport Sortering Flytting Avlusning Veksling mellom ulike risikonivåer Avstand i tid
Brønnbåt: Kundene må stille krav Kurstilbud Pris må ikke være overordnet Krav til hvordan båten brukes Reiserute Rekkefølge på oppdrag Returlast, ”strøoppdrag” etc. Lukket kontra åpen transport (derav tetthet) Vask og desinfeksjon bør attesteres før risikooppdrag Kurstilbud Offentlig tilsyn (oftere enn en gang i året)
Sørvisbåter: Kundene stiller krav Kompetanse Rutiner Kontroll med vask og desinfeksjon Informeres om påvist smitte / sykdom
Strukturering av næringen: Ideelt: Hvert selskap har sin sone Økt frihet innen egen sone Avstand mellom soner (for eksempel 5 km) Slakteri - struktur
Hurtig diagnostikk ved mistanke Varsling (meldeplikt – gjelder både oppdretter og fiskehelsetjeneste) Nettside med kart inntegnet positive lokaliteter Åpenhet og informasjon