Tiltak mot sopp og råteskader

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den strålende sola Del 2: Nordlys Foto: Jouni Jussila.
Advertisements

Hallagerbakken Borettslag.
TRE SOM BYGGEMATERIALE
Hvordan er et atom bygd opp?
Været: temperatur, vind og nedbør
Vask, stell og bevaring av tekstiler
Høytrykkspyling av avløpsledninger
Forelesning i faget Materiallære
DRENERING Hva er drenering? Hvorfor er det viktig å drenere?
Hvorfor rengjøre med tørris?
ADVERB.
Er universet designet? Kilde: Astronomi nr. 3, mai 2006.
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
2009 – 2010 – BYG1271 Materiallære - 10 sp
EN VEILEDER OM TILTAK I BOLIGBYGG Høringsutgave mars 2005
Eksperter i Team – Landsby nr 50 HJEM I FARE! Hvordan takler vi naturfarer? Fasilitatorteam: Ivar Berthling, HjemmesideHjemmeside.
INNEKLIMA OG UU I KOMMUNALE BYGG ERFARINGER FRA EIDSKOG KOMMUNE
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Presentasjon av resultater for gruppe 5 Eksperter i Team, vår 2004
Stoffers byggesteiner og modeller.
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
LIMTRE som konstruksjonsmateriale
Løselighetslikevekter
Kapittel F Kjemisk likevekt.
Leksjon 18 - mekanikk - s. 54 – 66 Viskositet. Modellforsøk
SHINGEL.
Tre som konstruksjonsmateriale
2010 – 2011 – BYG1271 Materiallære - 10 sp
VERDENSROMMET Av: Hannah.
Insekticider - toksikologi
Utstyr og tekniske hjelpemidler Personlig verneutstyr
Innføring av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet
Maur, skadedyr i trevirke og skadedyr i tekstiler
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen.
Kjedekjøring Team Jæren. Team Jæren Kjedekjøring Punkter i tillegg til filmen –Komunikasjon: EKSTREMT VIKTIG! –En nøkkel til suksess: Fartsforskjell mellom.
Dose i et medium- N k. Oppsett for måling av eksposisjon.
Stående skytestilling STÅENDE - UTTRØNDELAG
Kort om | vedlikehold. Hvorfor trenger man å vaske produktene? Skitt drar til seg fuktighet, noe som minsker komforten. Lukt kan ha en…negativ påvirkning.
Kort om | Funksjonsmembran
Kort om | Tekstilmaterial til MC. Tekstilmaterialer for MC-bruk er i hovedsak Polyamid (Nylon) eller Polyester. Minste bestanden er filamentet som spinnes.
Sand i vann, det går an - Abrajet
Planteceller og planter
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
Øvingsopplegg Singapore forkurs 2005 Gründerskolen 22. April 2006.
Mål: Sortere materialer i klasser ut fra lengde.
Klasse: 2HKI Student: Bertil Gjerstad Oppgnr: 25E
Kulturelle skolesekken Satsingen er oppdatert og ny for sesongen Oppgaver er satt opp av fagpersoner innen skole og geologi. Den tar utgangspunkt.
Behandling! Hva du skal gjøre Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å gå inn, beskytt da personen mot vind, tildekk personens hode og isoler.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
TermoRens Offshore Service as Rens av Kjølesystem for Båtmotorer 2015 Arild Kvalvik, Driftssjef Torgeir Herfindal, Salgssjef TermoRens Offshore Service.
ATOMET Minste del av en ting…… Elektroner, protoner, nøytroner, skall.
ATMOSFÆREN.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Huden. Hudens egenskaper og oppgaver Huden er både et organ og et eget organsystem Kroppens største organ Viktige oppgaver: –Beskytte mot stråling, smitte,
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
VANN.
Vestsiden ungdomsskole bygges som plusshus i
Planteceller og planter
Utskrift av presentasjonen:

Tiltak mot sopp og råteskader

Trykkimpregnering Som regel må vi bruke trykkimpregnert trelast når trevirket har kontakt med jord. Det samme er tilfellet der det er høy fuktighet i lengre tid, og det er dårlig luftsirkulasjon. Vi må vurdere å bruke impregnert trelast der klimapåkjenningene er store, der det er fare for utvikling av råtesopp og angrep av skadeinsekter.

Ved trykkimpregnering blir impregneringsvæsken presset inn i veden ved hjelp av høyt trykk i store væskefylte tanker. Celleveggene blir her mettet med et impregneringsstoff som vanligvis består av salter oppløst i vann eller oljeløste impregneringsmidler, for eksempel kreosot.

Impregneringsklasser Klasse M brukes når trevirket er i kontakt med sjøvann, og beskytter mot marine borere som pælemark og pælekreps Klasse A brukes når trevirket er i direkte kontakt med jord, eller når det står varig plassert i ferskvann. Dette er den vanligste impregneringsklassen for trelast til bygningsbruk og gir beskyttelse mot både råtesopper og skadeinnsekter

Klasse AB anbefales for annen trelast som har behov for beskyttelse, og som er plassert over mark. Klasse B er en impregneringsklasse som bare brukes i trevirket i vinduer og dører. I klassene M, A og AB skal imp. væsken ha full inntrengning til kjerneveden, men i klasse B er det nok med minst 5 mm inntrengning .

Sopp www.a-3.no/SD/fukt_rote.htm Det finnes en rekke sopparter som kan angripe bygninger dersom de får de rette livs-betingelsene. For å få soppangrep i en bygning er det imidlertid mange faktorer som må være tilstede. Soppen må ha tilgang på fukt, næringskilde, temperatur. Det er også vesentlig hvor lenge disse faktorene er tilstede. Råtesopp oppstår i trevirke når fuktinnholdet ligger over en kritisk grense på cirka 20%. www.a-3.no/SD/fukt_rote.htm

Overflatebehandling Utvendig overflatebehandling skal beskytte trevirket mot sollys, fuktighet og soppangrep. I motsetning til impregnering gir overflatebehandling kun en begrenset beskyttelse, fordi den bare trenger ned i det ytterste laget av materialene. Vi har 3 hovedtyper med overflatebehandling: Maling og lakk gir trevirket en tett vannavstøtende film på overflaten. Så lenge filmen er hel, vil den holde vann ute og nedsette fuktbevegelser i treverket.

Sopp- og insektbekjempende midler brukes for eksempel til å beskytte endeved når vi kapper trykkimpregnert trelast. Beskyttelsen er avhengig av inntrengningen som sjelden blir mer enn noen få millimeter. Beis har varierende inntrengning i trevirket. Avhengig av trevirket og beistypen. Beis inneholder fargestoffer og vannavstøtende komponenter, i tillegg har de fleste beisene sopp- og insektgift som beskytter trevirket der beisen har trukket inn.