NAV Arbeidslivssenter Akershus

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Sykefraværsoppfølging?
Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
LO Lovendring pr
IA avtalen - bakgrunn Om avtalen Parter i avtalen
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Hvordan lykkes i oppfølgingen av ansatte?
Aktuelle lover og forskrifter
Oppfølging av sykefravær
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
HMS – konferansen 2010 Lederne 29. april 2010
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
individuell oppfølgingsplan
Legens rolle ved sykmelding
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
HVORDAN FÅ EFFEKT I SYKEFRAVÆRSARBEIDET?? v/Siren Vetnes Johannessen
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Hva skal til for å lykkes ?
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
IA- avtalen
Hvordan jobbe godt med IA!
NAV Arbeidslivssenter Telemark
GRUNNKURS 3 OPPFØLGINGSSAMTALEN MED UTARBEIDELSE AV OPPFØLGINGSPLAN NAV Arbeidslivssenter Oslo Vår 2011.
Handlingsplan HMS Forebyggende HMS arbeid og individuell oppfølging - tidsaksen Forebyggende HMS arbeid med fokus på eget arbeidsmiljø.
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv – 31
Arbeid med bistand Rapportering.
Funksjonsvurdering i arbeidslivet
Funksjonsvurdering og trygd
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
Seatrans Trade and operators 12 Chemical tankers 1 TC 2 Seismic 3 Paper/Industry 2 RO-RO 4 TC 3 Newbuildings.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
NYHETSBREV nr. 3 FRA HMS-AVDELINGEN-BEDRIFTSHELSETJENESTEN JULI 2011 Til våre kunder i private barnehager. Innhold: Hera-kurs Dialogmøter Nærværsarbeid.
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
IA-avtale og IA-arbeid i Bergen kommune
NFU arbeider for at: Flere personer med utviklingshemming kan få arbeid i ordinære bedrifter VTA bedriftene fortsatt skal gi et godt tilbud til.
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
Arild Jensen NAV Arbeidslivssenter Nordland
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
IA-ledelse – 2 nye tilbud fra KS WORKSHOP
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Inkluderende arbeidsliv sykefravær og legens rolle
Sykefraværsoppfølging LAMU 17. april 2015
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
IA-avtalen og HMS-arbeid i Halden kommune 10.januar 2014 – 31.desember 2018 ATV-kurs
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
HTV-konferanse februar
Åkrehavn vgs 02.jan Arbeid og psykisk helse
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva var nytt?
Statusrapport for IA-handlingsplan
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Oppfølging av langtidssykmeldte Tilretteleggings- og medvirkningsplikt
Oppfølging av langtidssykmeldte
Sykefravær / personalpolitikk
Utskrift av presentasjonen:

NAV Arbeidslivssenter Akershus RÅDGIVER Torunn Simonsen Mobil: 900 62 701 Målgruppe: Personalsjef/daglig leder i Ungdomsbedrift

Intensjonen med IA i UB SKAL BIDRA TIL: Et mer inkluderende arbeidsmiljø til beste for den enkelte arbeidstaker og ungdomsbedrift Reduksjon i fravær og frafall – gjennom fokus på nærvær. At den enkeltes ressurser og arbeidsevne utvikles og benyttes i aktivt/målrettet arbeid. Å forebygge sykefravær, øke fokuset på jobbnærværet og hindre ” utstøting” fra ungdomsbedrift.

Sykefraværsoppfølging Sykefraværsoppfølging dreier seg ikke om å gjøre syke folk friske – men å bidra til at folk velger å være på jobb med det som er friskt, i stedet for å være hjemme med det som er sykt Magnar Kleiven, med. Fagsjef NHO

Sykefraværsoppfølging ARBEIDSGIVERS ANSVAR AML § 4 (tilretteleggingsplikten) Hvis en arbeidstaker har fått varig eller midlertidig redusert arbeidsevne, skal arbeidsgiver så langt det er mulig, iverksette nødvendige tiltak for at arbeidstaker skal kunne få eller beholde høvelig arbeid.

Sykefraværsoppfølging Leder har ansvar for å; ha jevnlig kontakt med den syke snakke med den syke om mulige tiltak på arbeidsplassen ha oversikt over mulige arbeidsoppgaver ved behov for tilrettelegging tilby at tillitsvalgte eller andre aktuelle personer deltar i møter/samtaler dokumenterer hva dere er blitt enige om og lage individuell oppfølgingsplan sammen med den syke

Sykefraværsoppfølging ARBEIDSTAKERS ANSVAR FTL § 8.8 og AML §2-3 (medvirkningsplikten) Arbeidstaker plikter å gi opplysninger til arbeidsgiver om egen funksjonsevne, samt bidra aktivt til at tiltak for å tilrettelegge arbeidet blir utredet og iverksatt.

Sykefraværsoppfølging Arbeidstaker har ansvar for å; - holde tett kontakt med leder under hele sykefraværet - levere egenmelding/ sykmelding, varsle endringer - si ifra om fraværet har noe med arbeidssituasjonen å gjøre - opplyse om hvilke oppgaver du kan utføre med de plagene du har - delta aktivt for å prøve arbeidsevnen - lage individuell oppfølgingsplan i samarbeid med leder

Noen SUKSESSKRITERIER i systematisk sykefraværsarbeid God forankring hos ledelsen!!! VERKTØY og METODE Utarbeide gode rutiner som sikrer systematisk arbeid Rutiner som sikrer dokumentasjon OPPLÆRING og KOMPETANSEOVERFØRING Opplæring av ledere og andre som driver oppfølgingsarbeid OPPFØLGING og ANSVARLIGGJØRING Ansvarliggjøring av ledere og arbeidstakere Informasjon om rutinene

Gruppeoppgave Ta utgangspunkt i erfaringer fra egen ungdomsbedrift og diskuter problemstillinger og utfordringer i forhold til oppfølging av medarbeidere med mye fravær. Diskuter rollen som personalansvarlig/leder og venn/kamerat til medarbeidere i bedriften Dette viser at det er de lette til moderate psykiske helseplagene som er i flertall og de kan ramme oss alle i livets ulike faser.

IA - kjerneverdier Dialog: leder – medarbeider Medvirkning Ansvarliggjøring Oppfølging: tidlig intervensjon, tett oppfølging Fokus funksjonsevne Tilrettelegging Løsningsfokus Mestring Forebygging Dette viser at det er de lette til moderate psykiske helseplagene som er i flertall og de kan ramme oss alle i livets ulike faser.

Hva velger vi????? Du trenger nødvendigvis ikke tro at du er syk, selv om du er sengeliggende når du våkner om morgenen………………

HVEM OG HVA PÅVIRKER VALGENE VÅRE ? Lege/Behand. Media Venner Kollegaer Familie Begrepet syk Leder Kollegaer Jobbinnhold Oppgaver Jobbverdi Fleksibilitet Aksept Trivsel i jobb Karriere Privatliv Sosiale forhold Verdsetting Lege Fysioterapeut Behandl. Arbeid PAUSE!!!! Helsevurdering Arbeidsevne Motivasjon Beslutning Fravær

Oppfølgingsplan Intensjon: En målrettet plan for raskest mulig tilbakeføring til arbeid etter sykdom, skade, ulykke , slitasje Medarbeider og leders verktøy for sammen å kunne legge en plan for tilbakeføring en forpliktende avtale en målrettet plan Skal foreligge ved søknad om individuelle tiltak (økonomiske virkemiddel) Kan etterspørres av NAV En god oppfølgingsplan er resultatet av en god dialog mellom leder og ansatt.

Bør inneholde: Er: Oppfølgingsplan Beskrivelse av arbeidsoppgaver Hva kan og bør endres (kortsikt/ langsikt) Konklusjon, veien videre, tidspunkt for evaluering Er: Et levende dokument En dokumentasjon på samtalene,hva er gjort og prøvd ut, hva ble resultatet av utprøvingen.

Nytt fra 1. Mars 2007 1 år Dialogmøte innen 12 uker Oppfølgings plan Jf AML § 4-6 Aktivitetsplikt Jf ftl §8-6 Oppfølgingsplan Skal innhentes fra NAV Jf ftl §8-7 1 år 6 uker 8 uker 12 uker 6 mnd Dialogmøte innen 12 uker Dersom det ikke er arbeidsrelatert aktivitet (100% sykmelding) Arbeidsgiver kaller inn. Dialogmøte innen 6 mnd Også dersom det er delvis aktivitet (også ved graderte- og aktive sykmeldinger) NAV plikter å arrangere

Nytt fra 1. Mars 2007 Dialogmøte 12 uker (dersom ikke aktivitet) Arbeidsgiver kaller inn. Hensikt: Forsterke samarbeidet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker og kvalitetssikre oppfølgingen gjennomgå og arbeide videre med oppfølgingsplanen avklare hva arbeidstakeren kan gjøre på arbeidsplassen avklare tilretteleggingstiltak som er aktuelle fokusere på muligheter og mestring fremfor sykmelding Plikt til å delta: Arbeidsgiver, arbeidstaker og bedriftshelsetjeneste (hvis bedriften har tjenesten) Behandlende lege eller annen sykmelder (hvis begge parter eller når kun arbeidstaker ønsker det.) Bør/kan møte: Behandlende lege eller annen (f.eks ergoterapeut, bedriftslege, psykolog eller fysioterapeut) Tillitsvalgte – hvis arbeidstaker ønsker det. Dokumentasjon Skriftlig melding til NAV om resultatet eller om årsaken til at møtet ikke ble avholdt. Sted: Fortrinnsvis på arbeidsplassen ( alternativt legekontor, NAV-kontor e.l)

Nytt fra 1. Mars 2007 Dialogmøte 6 mnd (også ved graderte og aktive sykmeldinger) NAV plikter å arrangere Hensikt: Et forum for å styrke oppfølgingen av langtidssykmeldte og bidra til at disse raskere kommer tilbake i arbeid og aktivitet gjennomgå oppfølgingsplanen vurdere de bedriftsinterne tiltakene (dokumenteres prøvd ut eller vurdert) vurdere behov for annen bistand som yrkesrettet attføring og rehabilitering ellers samme tema som Dialogmøte 12 uker Plikt til å delta: Arbeidsgiver og arbeidstaker Bør/kan møte hvis hensiktsmessig: Behandlende lege eller annen (f.eks ergoterapeut, bedriftslege, psykolog eller fysioterapeut) Dette viser at det er de lette til moderate psykiske helseplagene som er i flertall og de kan ramme oss alle i livets ulike faser.

Nærværsarbeid Godt nærværsarbeid handler om en bedriftskultur som skaper motivasjon til å gå på, og stå i, jobb. Kvalitetssikring av nærværet representerer i dagens samfunn et viktig konkurransefortrinn for en hver bedrift, fordi mennesker er og blir den viktigste og eneste produktivkraften som er kreativ og nyskapende! Fokus rettes mot å skape en inkluderende arbeidsplass som er med og fremmer arbeidet med alle tre delmål i IA-avtalen.

IA-arbeid på ulike nivå Helsefremmende Forebyggende Reparerende

Helsefremmende arbeidsplasser Helsefremmende Arbeidsplasser (HeFA) er et konsept som setter fokus på hva som fremmer ansattes helse i utvidet betydning. Viktige elementer i HeFa er Å forbedre arbeidsmiljøet Å forbedre arbeidsorganisasjonen Å fremme aktiv deltakelse fra ansatte Å styrke personlig og faglig utvikling

Hva kjennetegner helsefremmende arbeidsplasser? Lederskap som er tilstedeværende og tilretteleggende Lederskap som fremmer romslighet, takhøyde og frihet til å tenke annerledes Felles og synlig verdigrunnlag som skaper identitet og stolthet Åpenhet for mangfold og våre menneskelige ulikheter At alle opplever mestring i arbeidet og eierskap til resultatene gjennom tilbakemeldinger fra  kunder og brukere Hensyn til hele mennesket med utgangpunkt i individuelle behov og livssituasjoner Fysiske omgivelser som løfter oss, gjør oss glade og skaper arenaer å være sammen i Mulighet for personlig og faglig utvikling, og læring i arbeidet

Risikomomenter! Stress: Dårlig tilpasning mellom jobbkrav og privatliv Arbeidsmengde: Ubalanse ved for mye arbeid eller arbeid man ikke har kompetanse for Manglende kontroll over eget arbeid: Manglende selvbestemmelse, manglende ressurser til å gjøre en god jobb Manglende anerkjennelse for bidrag i jobben

Manglende fellesskap på arbeidsplassen Risikomomenter-2 Manglende fellesskap på arbeidsplassen Mangel på rettferdighet i prosedyrer, belønninger, jobbevalueringer eller forfremmelser - kan oppleves som et alvorlig tillitsbrudd mellom ansatt og leder og være svært følelsesmessig belastende Verdikonflikter: Konflikt mellom personlige prinsipper og det jobben krever

(Motivasjonsfaktorer) Fraværsfaktorer Nærværsfaktorer (Motivasjonsfaktorer) Frisk Syk

Nærværsfaktorer! Hva gjør dere allerede som er gode grep og som bidrar til nærvær og friskfaktorer??? Definere tiltak Innspill til virksomhetsplan innen IA/HMS Hva kan du/dere gjøre mer av?? Hva bør du/dere gjøre mindre av?? Vær så konkret som mulig innspill til VPL innen IA/HMS Homogene grupper i forhold til sektorer??? Ca. 15 minutter med oppsummering i plenum Samle innspill og sende deltakere i ettertid!!!!!