Lærende nettverk IKT + skolebasert vurdering = SANT Av Vibeke N Holm

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Advertisements

Ungdomstrinn i utvikling Ole Johansen Utviklingsveileder Nordkapp, Måsøy, Kvalsund, Hammerfest, Hasvik, Loppa og Alta.
Forskning og utvikling
Vurdering for læring.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Forventninger og videre arbeid…...
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Digital samtid Erfaringer så langt!. ”Fet” og omfattende •Mange mål •Motiverende mål •Elevene går i visningsmodus.
Skole – hjem samarbeid.
Kvantitativ undersøkelse • Har skolen utviklet seg det siste året? • Hva forklarer en eventuell utvikling? • Forskjeller mellom skoler og kompetansemiljø.
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
STRATEGIKART SKOLE Kunnskap og glede, Mykje er stedet!
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Fafo Nettverk for kompetanseutvikling 22. oktober 2004 Forskningsstiftelsen Fafo Anna Hagen.
ITU-konferansen 2006www.itu.no F O R S K N I N G S- O G K O M P E T A N S E N E T T V E R K F O R I T I U T D A N N I N G LMS som pådriver for digital.
NESODDEN VIDEREGÅENDE SKOLE - ERIK HEIER
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
Vurdering for læring på Linderud skole
Ungdomstrinnsstrategien Hva er nytt? Personalmøtet GFU – Vibeke
VURDERING.
1.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
GNIST og Ungdomstrinns-satsingen VFL-samling Susanne Lavik
Ungdomstrinn i utvikling
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
En beskrivelse av IKT i skolen Sett fra en lærers ståsted
24. mars 2009Stokmarkneswww.itu.no F O R S K N I N G S- O G K O M P E T A N S E N E T T V E R K F O R I T I U T D A N N I N G Lærende nettverk og nasjonale.
Utredning om digital tilstand i høyere utdanning – om forhold knyttet til bruk av IKT i undervisningssammenheng.
Veien videre Tredelt: Oppfølgingsmøtet med analyse av skolens ståsted
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Åskollen skole Drammen
F O R S K N I N G S- O G K O M P E T A N S E N E T T V E R K F O R I T U T D A N N I N G Rikets tilstand, ITU-konferansen1 Prosjektleder Vibeke.
Kvalitetsutviklingsplanen Oppsummering
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
Skolens digitale tilstand og ITU-monitor
Kristiansund videregående skole Vurdering uten karakter Bruk av LMS (Classfronter) Nettverkssamling i Stjørdal, 3. – 4. mai 2007.
Hvorfor er skolebibliotek viktig?
LISBET BERGEN KUL på Kringlebotn
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
FORMÅLET MED SKOLEN Opplæringen skal, i samarbeid og forståelse med hjemmet, åpne dører mot verden og framtiden og gi elevene historisk og kulturell innsikt.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Sørum kommune Prosjekt økt lærertetthet over 4 år
Høgskolen i Oslo IKT-revolusjonen i mitt lærerliv! Digitale presentasjoner i eget arbeid Forelesning for A05 Hanne Christensen Monica Johannesen.
Slåtthaug ungdomsskole
Høgskolen i Oslo Arbeidsseminar Utdanningsforbundet: Digitale læremidler og læringssyn Behov for nasjonalt trykk og bevisste handlinger i barnehage og.
Fagartikkelen Arbeidskrav for å få gå opp til muntlig eksamen våren 2009.
Norges offentlige utredninger NOU 2003: I første rekke Forsterket kvalitet i en grunnopplæring for alle ___________________________________________________________.
Hva vet vi om Lærende Nettverk til nå? IKT-basert skoleutvikling gjennom lærende nettverk.
Digital kompetanse Presentasjon basert på essayet ”Den sjette kompetansen” Jostein Tvedte.
DIGITAL SKOLE HVER DAG Mattias Øhra. Hvor er vi i norsk skole ift. IKT? Digitale skiller:  Forskjeller mellom elever  Forskjeller mellom klassetrinn.
Tiltakspakke og prosjektet ”Bedre vurderingspraksis”
Ungdomstrinn i utvikling 1. samling i pulje 4 for skoleeiere og skoleledere Internett:
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Kan teknologien hjelpe oss? Mattias Øhra Stipendiat ved Høgskolen i Vestfold BCC Aug
Driftsstyrets rolle i arbeidet med kvalitetsvurdering og skoleutvikling.
Rektors rolle i Den kulturelle skolesekken Mosjøen 4. juni 2008.
Ungdomstrinn i utvikling Om den nasjonale satsingen og arbeidet ved vår skole.
ITU Monitor ”På vei mot digital kompetanse i grunnopplæringen” Forskings- og kompetanse- nettverk for IT i utdanninga (ITU)(ITU)
Oslo kommune Kommunerevisjonen KOMMUNEREVISJONEN - INTEGRITET OG VERDISKAPING 1 Rapport 26/2006 IKT i grunnskolen Oppfølging av rapport 17/2005.
Foreldremøte 10. trinn Velkommen Roar Bjarne Kvamme.
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Velkommen til foreldremøte 4.trinn
RSK MIDT-FINNMARK RGO-gaska Finnmárku AOKY-keski Finnmark
Utskrift av presentasjonen:

Lærende nettverk IKT + skolebasert vurdering = SANT Av Vibeke N Holm Oppvekst- og utdanningsavdelingen Fylkesmannen i Oppland

IKT og skolebasert vurdering ”Det er ikke nok å telle PC-er og måle båndbredde. Er man interessert i hvordan norsk skole som institusjon og kulturell læringsarena, skal utvikle sin samfunnsrelevans og kvalitet i det 21. århundre, er det den pedagogiske bruken av IKT i læringsprosesser og resultater som er mest interessant – enten man er rektor lærer, elev, foresatt, utdanningsbyråkrat eller politiker. Dette vet vi for lite om i dag.” ITU – Digital skole hver dag 2005

Hva vet vi om IKT i skolen? Utredninger som trekker fram den digitale tilstanden i norsk skole: Kartleggingsrapport om utstyrs- og driftssituasjonen i grunnskolen og i videregående skole ITU Monitor 2003, ITU Monitor 2005 Kartlegging og rapportering om utstyrs- og driftssituasjonen i grunnopplæringen, fra juni 2005, ser på maskintetthet, internett-tilgang, linjehastighet, driftsorganisering og driftsressurser, bruk av læringsadministrative systemer (LMS)

Maskintetthet I grunnskolen er det i snitt 6,5 elever per PC. 30 % av grunnskolene har mer enn 10 elever per PC, mens 3,2 % har under 3 elever per PC. Over halvparten av skolene har mer enn 7 elever per PC. PC-dekningen på barnetrinnet er langt dårligere enn på ungdomstrinnet. De videregående skolene drar i fra. PC-bruken kan ikke være en naturlig og integrert del av opplæringen.

Linjehastighet 37 % av skolene har en linjehastighet på 2Mbit/s eller mer. Bare 16% av alle landets grunnskoler har en linjekapasitet som man skulle forvente at de ville trenge. 10 000 elever har ikke Internett-tilgang ved sin grunnskole. Over 70% av lærerne i grunnskolen opplever at hastigheten og kapasiteten på skolens maskiner og nettverk er for langsom

Utstyrsnormer Det finnes ingen etablerte normer for hvilken maskin- eller internettilgang skolene bør ha. Dette kan føre til digitale skiller.

Driftsmessige oppgaver 0,16 årsverk brukes per skole til IKT-ansvarlig på skolen for å ivareta driftsmessige oppgaver. 28% av grunnskolene har eksterne vedlikeholds- eller reparasjonsavtale uten at dette ser ut til å påvirke ressurser til IKT-ansvarlig. Gjennomsnittlig svarer ca. ¾ av skolene at de er misfornøyd med denne situasjonen.

Pedagogisk blikk på den digitale tilstanden Skille mellom grunnskolen og videregående skole har økt fra 2003 til 2005. Internett og tekstrelaterte tjenester er mest brukt blant både elever og lærere. Det er svært liten bruk av mer kreative og multimediale verktøy. Mang barn utviler en digital kompetanse utenfor skolen som de bare i begrenset grad får muligheten til å bruke og videreutvikle på skolen. Det er store forskjeller mellom skoler og innad på skoler.

Organisatorisk blikk på den digitale tilstanden Det ser ut til å være en klar positiv kopling mellom skoler med systematisk IKT-planlegging, kompetanseutvikling for å mestre IKT og organisasjonslæring. Lærere som vurderer sine IKT-ferdigheter som gode og som bruker IKT mye, kjennetegnes av å jobbe ved skoler med mye organisasjonsutvikling og høygrad av IKT-mestring.

IKT i skolen som tema for skolebasert vurdering Tema: IKT – den 5. basisferdighet på skolen vår. Eksempler på Problemstillinger: er skolen/e vår/e i stand til å møte Kunnskapsløftets krav om at IKT skal være en basisferdighet på lik linje med lesing, skriving, regning og muntlig framføring? hvilke rammer (maskintetthet, linjehastighet, utstyr, drift, pedagogiske kvalifikasjoner, organisering) må vær til stede? Og hvilke tiltak må iverksettes for å tilfredsstille dette kravet i Kunnskapsløftet?

Brukerundersøkelse om skoleporten.no 23 kommuner og 5 frittstående skoler har gitt tilbakemelding på undersøkelsen. Resultatene viser: 17 kommuner ønsker hjelp til å systematisere og strukturere data som finnes om skole 12 kommuner ønsker opplæring i skolebasert vurdering 12 kommuner ønsker opplæring i bruk av excel 11 kommuner ønsker opplæring i bruk av skoleporten.no

Tilsyn – skolebasert vurdering Tilsyn i tilknytning til § 13-10 i opplæringsloven og § 2-2 om verksemdsbasert vurdering i forskrift til opplæringsloven, viser at flere kommuner ikke er innenfor lovelighetsgrensen når det gjelder å ta i bruke det nasjonale kvalitetsvurderingssystemet og drive verksemdsbasert vurdering på skolene.

IKT som verktøy i skolebasert vurdering Informasjonsverktøy finne skoledata på nettet for eksempel skoleporten.no, nasjonaleprover.no, utdanningsdirektoratet.no (elevundersøkelsen og NESSTAR) Behandlingsverktøy bruke data i excel for framstilling av oversiktlige grafer og gjøre beregninger av lokale og nasjonale prøver og undersøkelser bruke elevmapper for å lagre og oppbevare elevenes produkter og resultater fra både lokale prøver/oppgaver og nasjonale tester og undersøkelser. (skanne, ta digitale bilder, skrive tekster på pc) Kommunikasjonsverktøy legge fram resultater fra vurderingsarbeidet og tiltaksplan på lærermøter, elevrådsmøter og foreldremøte ved bruk av IKT-verktøy resultater fra skolebasert vurdering på skolens hjemmeside

Lærende nettverk gir faglig pedagogisk påfyll til skoler og skoleeier gir veiledning innenfor IKT og skolebasert vurdering lære av hverandre ved å dele erfaringer, planer og gode undervisningsopplegg som integrerer IKT i opplæringen få innsikt i eksempler fra skoler som har lykkes med integrering av IKT organisatorisk, pedagogisk og teknologisk

IKT + skolebasert vurdering = SANT Lærende nettverk IKT + skolebasert vurdering = SANT