Hvorfor er det så mange forskjellige varianter?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

ENERGIOMSETNINGEN.
Forvandle livet ditt på 90 dager
Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Utvikling av Idrettsforeningen ØTI – Meningsfull fritid for alle
Fysisk aktivitet og helse
Leptin.
FEILING gir erfaring Ikke la ting være uprøvd fordi du er redd for å feile. Du lærer mest av å gjøre, så gjør mest det.
Råd for et sunt kosthold (1)
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Uten mat og drikke.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Overtrening En ikke planlagt reduksjon i prestasjonsevnen i fravær av sykdom og til tross for normalt eller økt treningsnivå. Skyldes for stor belastning.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Atmosfæren og Stråling
Fremtidens matproduksjon
TEMA I HELSEFREMMENDE LIVSSTIL
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Overvekt Konsekvenser, årsaker, behandling Serena Tonstad, OUS
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Kapittel 42 Religioner i Norge.
Forekomst av Diabetes.
Fest og foredrag for hjertehelse
FORDØYELSE EN FORNØYELSE
Fremtidens matproduksjon
Bjørnar Allgot generalsekretær
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Grunnleggende ernæring
Sykdommer knyttet til livsstil
Livsstilsending - uke 5 -
Nucliomega Nucleomega er en naturlig kilde for viktige næringsstoffer, som man vanligvis får i seg ved å spise fisk. Produktet er rikt på DNA og DNA -sammensetninger,
Ungdomspress I det siste har det vært mer og mer snakk om ungdomspress på både mediene og nyhetene.. Hva er egentlig ungdomspress og hva vil det si?
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Orkla Matbarometer Norge 2016
Orkla Matbarometer Danmark 2016
Oppgaver Næringsstoffer
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Livsstil og god helse Tekst, figur, bilder etc..
Fibromyalgi og mitokondriar
Hva gir oss energi i maten
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Hvorfor er det så mange forskjellige varianter? Kosthold og dietter Hvorfor er det så mange forskjellige varianter?

Hvorfor oppstår alle diettene? Mange mennesker er syke Mange er overvektige Forandring er vanskelig Nyhetens interesse Forskjellige behov Ofte en ”ideologisk” tilknytning Slanking er god butikk

Hvorfor er det så interessant? Kosmetiske grunner Det er riktig å være tynn Moten fremmer et tynt utseende Helsemessige grunner 80% av overvektige har diabetes 2 80% av diabetes 2 er overvektige Ved 5% overvekt øker faren for HKS med 30% Ved 30% øker faren med 300% Velvære

Andre interessante fakta Overvekt skaper andre problemer En studie i USA viste at overvektige tjente mindre hadde mindre sjanse til forfremmelse

Hvordan er helsetilstanden?

Kan maten ha noe å si ? 6-7 millioner år 10-12 tusen år

Gammel art i nytt miljø Genetisk utrustet for “steinalderen” Ikke tilpasset hurtige endringer i livsstil og miljø Vårt samfunn fører til en “Mismatch” mellom genetiske forutsetninger og vårt moderne liv Selv om jordbruksrevolusjonen var viktig på flere måter, kan for eksempel mange problemer i rygg og knær spores til overgangen fra firbeinthet til tobeinthet for omlag fire millioner år siden. Andre problemer som kreft i kvinners bryster og underliv kan spores tilbake til den demografiske overgangen (overgangen fra store barnekull og høy barnedødelighet til mindre barnekull og lav barnedødelighet), altså lenge etter at mennesket ble bofaste og levde av jordbruk

Fem faktorer som er viktige for god helse:

Hva ødelegger helsen vår? Stress

Alt som påvirker deg negativt - fysisk og psykisk Eksempler på stress: Aktiv og passiv røyking Varme/kulde Solbading - UV stråler Hard trening Fysisk arbeid Giftstoffer Arbeidsforhold Familie, økonomi Operasjoner Kroniske infeksjoner Kroniske betennelser Etter hjerteanfall Mentale problemer Medisiner Mat Tilberedning av mat Alt som påvirker deg negativt - fysisk og psykisk

Hva med solen i dette bildet

D vitamin og solskinn UV-A UV-B UV-C Gir rask brunfarge Gir ikke-melanom hudkreft UV-B Danner D vitamin Forårsaker solbrenthet Gir langvarig brunfarge UV-C Kraftig brenning Er kreftfremkallende. Stoppes i ozonlaget

Hvordan få nok D vitamin fra solen UV-B strålenes effektivitet er avhengig av vinkel I nordlige og sørlige strøk er de virksomme kun midt på dagen mens UV-A virker hele dagen UV-B stoppes av glass, skyer og tåke Solen vil om morgen og kveld kun gi farge. For å få nok D vitamin må vi sole oss midt på dagen 20-120 min avhengig av hudtype og farge Nord for 40° (Paris) er det for lite UV-B 6-8 mnd i året I Norge får vi D vit: 4 mnd – 4 timer midt på dagen Professor Moan Radiumhospitalet.

Veien mot god helse eller sykdom Tilpasser seg og fører til god ... 35% 65% Dine gener Godt Dårlig Reagerer med SYKDOM Mislykkes og fører til ...

Hva kroppen trenger hver dag 2 essensielle fettsyrer – Ω 3 og Ω 6 8-10 aminosyrer 21 Mineraler 13 vitaminer Fiber Lys, oksygen og vann Karbohydrater ?

Hvordan skal vi dekke dette? Hvert år presenteres det en rekke kostholdsprinsipper Alle lover vektreduksjoner og bedre helse De fleste blir borte i løpet av et par år Hva er det rette for deg?

Hva er en sunn diett? K P F Vegetarisk/vegan 70-80 10-20 10 Fit for Life 75 15 10 Ernæringsrådet 55 15 30 Sonen av Barry Sears 40 30 30 Lav karbo diett Atkins 10 40 50 Blodtypedietten 40-70 15-30 15-30 Kwasniewski 7 14 79

Utvikling av forholdet K:P:F Utvikling av kostholdet 2007

Dean Ornish/Nathan Pritikin Kostholdet omfatter Nesten vegetarisk Lavt fettinnhold Fritt for sukker Lite melvarer Noe meieriprodukter med lavt fettinnhold Eggehviter, plommen inneholder for mye fett

Kostholdsråd fra California 1987 Deres oppskrift går ut på: Spis frukt frem til lunch Ikke spis frukt sammen med annen mat Ikke bland stivelse og proteiner Baser kosten hovedsakelig på vegetariske kilder

Eat Right for Your Type, NY 1996 Populærvitenskapelig forklaring av det teoretiske grunnlaget for å koble blodtype til livsstil/ernæring Pr. mars 2001 er opplaget i Norge 35.000.

Vekt i balanse Fedon Lindberg Indremedisiner Fant ut at lav GI mat var gunstig for både vekt og helse Kanskje den som har hatt størst betydning for kostholdsdiskusjonen i Norge de siste årene

Barry Sears: Sonedietten Opptatt av balansen mellom insulin og glukagon Anbefaler protein til alle måltider Fordeling i måltidet: Karbohydrater 40% Proteiner 30% Fett 30%

Dr. Robert Atkins lav karbo diett Dr Atkins anbefaler Høyt proteininntak Høyt fettinntak Lite karbohydrater Ingen telling av kalorier Utstrakt bruk av kosttilskudd

Loren Cordain PhD Professor Colorado State Universitet Ekspert på steinalderkosthold Utgitt i 2002 Helt uten korn og melkeprodukter Forholdsvis høyt proteininnhold

Jan Kwasniewski Polsk Lege Arbeidet med sitt opplegg siden 60 tallet Benytter meget høyt fettinnhold Lite karbohydrater Begrenset med protein F : K : P = 2,5 : 0,5 : 1

Hvem har rett? Alle rapporterer om gode resultater - men gjelder det for alle pasientene? Hvorfor stagnerer noen i fremgangen? Hvem snakker om dem som opplever fiasko ? Det er en grunn til at mange kaster seg over den neste ”løsningen” som kommer.

Diett og livsstil – vestlige verden: Realitetene i vår travle, moderne hverdag: Vi spiser mat produsert med hjelp av kunstgjødsel og sprøyting Høy grad av raffinering og bearbeiding Mye bruk av ferdigmat De fleste har et stillesittende liv Er det noen her som ikke alltid har dårlig tid ?

Dette fører ofte til: For lavt næringsinnhold i maten For lavt fiberinnhold Vi drikker for lite rent vann – de vanligste drikkene er vanndrivende Utstrakt bruk av stimulanter Høyt stressnivå Lite mosjon

Hvordan er matkvaliteten Alle er opptatt av pris Ingen spør om annet enn visuell kvalitet Det skal selvfølgelig smake godt = søtt?? Er næringsinnhold noen gang et tema? Hva med helsemessig effekt

De fleste føler seg bedre uansett hvilken diett de prøver? Hvorfor??

Dietter- Hva er felles for alle? mindre bearbeidet og raffinert mat mindre sukker mindre kunstige tilsetningsstoffer mindre hvitt mel mindre transfett mindre forbruk av stimulanter mer rent vann mer mosjon mer avspenning

Hva er resultatet av en slik diett? Mer hel, uraffinert og rå mat kan gi: Høyere innhold av vitaminer Høyere innhold av mineraler Høyere fiberinnhold Høyere innhold av naturlige fettsyrer Flere enzymer Færre allergener i kosten – bevisst eller ubevisst

På diett- hva annet skjer med oss? Øket bevissthet rundt spisingen Tygger grundigere Slapper mer av under måltidet Flytter hovedmåltidet til tidligere om dagen Tilbereder maten uten å ødelegge den Endret fokus på livsstil kan føre til Mer trim Reduksjon av stimulanter

Hvordan går det så med oss? Vi hiver oss på det nye med stor entusiasme men hverdagen kommer snart og tar oss Motivasjon til forandring – ikke enkelt Forandring koster på mange plan Vi er vanedyr – vi vil helst ikke forandre oss

Typisk forløp under en diett Første fase – 1-14 dager avvenning Abstinenser Hodepine Økning av symptomer Mulige nye plager

Typisk forløp under en diett 2 Annen fase –1-12 mnd: Avgiftning Reduksjon av symptomer Vektnormalisering Øket energi Generell velbefinnende

Hva så?? Bedringen fortsetter – alt er bare velstand. Du har funnet din løsning Greit nok – det er bedre enn før men kunne ha vært bedre Bedringen har ikke bare stagnert, men den generelle følelsen er litt dårligere Etter en kort bedring har det nesten blitt verre enn før.

Er det en mulig løsning ? Hva mangler? I en ”sunn” diett må det være noe som mangler: Næringsstoffene som nettopp din kropp trenger, i riktige forhold, som råstoffer til energi, reparasjon og gjenoppbygging. Næringsstoffene som i resten av ditt liv vil gi nettopp deg optimal helse og vitalitet, og som en tilleggseffekt fører til riktig vekt og en følelse av velvære. Er det en mulig løsning ?

Anatomisk individualitet…

2000: Skreddersydd ernæring Ni systemer bestemmer: Autonom type (sym/para) Oksidativ type (rask/sen) Blodtype (ABO) Endokrin type Konstitusjonell type Katabol/anabol balanse Elektrolytt-/væskebalanse Prostaglandin-balansen Syre-/basebalansen

Metabolsk typebestemmelse En teori som gir en forklaring på: hvordan maten påvirker vår fysiologi hvordan denne virkningen avgjør hvilket kosthold som er riktig for hver enkelt av oss hvorfor en og samme matvare kan ha motsatt virkning på to forskjellige personer hvorfor et og samme kosttilskudd kan ha motsatt virkning på to forskjellige personer