Tone L. Bie, 2014.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

VELKOMMEN TIL KURS | |.
Forvandle livet ditt på 90 dager
Kosthold og trening med fokus på syklister
Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
1 Ernæring NETTVERKSSAMLING mars 2009 Toril Skoglund.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Mat, måltider og følelser
Marianne Dahlum Helsesøster
Motivasjonsgrupper Diabeteskonferansen 2010
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Påbudt merking av matvarer (1)
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Spis mer frukt og grønt! v/Toril Gulbrandsen Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker - en nøytral stiftelse med offentlige midler
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
- Jenter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Fysioterapeut Helsesøster
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Fysisk aktivitet.
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Praktisk mat Uke 12. Planlegg- ”Halvtimen” Frokost Lunsj Middag: husk A og B-måltid, ”frimiddager” og minimum 2 fiskemåltider Mellommåltider x 2.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
En kropp som virker ”Vi har ikke en kropp, vi er en”
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Velkommen – presentasjon av deg selv
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre, fysioterapeuter og fagfolk med ernæringskompetanse.
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Matglede for barn og unge i Trøndelag
Praktisk mat Uke 12.
Tannhelseundervisning for innvandrere
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Tone L. Bie, 2014

Bakgrunn: På Sporet –prosjektet 2009 -2011: Fysisk aktivitet og sunt kosthold for brukere og ansatte. Kurs i Helsedirektoratet 2010 Forskning fra HIOA Tone L. Bie, 2014

Bort med vaffelkulturen! Helseperspektiv Ansattes rolle og ansvar Tone L. Bie, 2014

Kurs avholdt i: Brennaveien bosenter Ulvefaret Rotnesbeitet Kruttverket ( pågår) Tone L. Bie, 2014

Tilpasset brukergruppa Mye bilder Smaksprøve hver kveld Forenklet refleksjon Repetisjon hver gang Tone L. Bie, 2014

PROGRAM Kursdager/dato Innhold 1. Bra mat for bedre helse. Velkommen på kurs 2. Må det søte liv smake søtt? 3. Fettkvalitet og varedeklarasjon 4. Maten er servert! Matøkonomi 5. Fargerik mat i hverdagen. - Veien videre Tone L. Bie, 2014

Matvaner Tone L. Bie, 2014

Vann å drikke Renser kroppen Bra for tennene Bra for magen Tone L. Bie, 2014

Frukt og grønt Styrker immunforsvaret Kan bidra til å forebygge Hjerte- karsykdommer Noen former for kreft Overvekt Tone L. Bie, 2014

5 om dagen i praksis 2 frukt, 3 grønnsaker Frukt/ juice til frokost Frukt/ grønnsak til lunsj Grønnsaker, bønner til middag Bær til dessert En grønnsak som mellommat Tone L. Bie, 2014

Fysisk aktivitet Bruk minst 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange. Aktiviteten kan gjerne deles opp i bolker i løpet av dagen. Begrens mengden mat og drikke med høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks. Foto: Helsedir nettside/fysisk aktivitet Det å opprettholde normalvekt, og å unngå overvekt og fedme, er en viktig måte å minske risikoen for flere kroniske folkesykdommer på. Kostrådene skal bidra til å forebygge vektøkning og er ikke tenkt som en metode for vektreduksjon (slankeopplegg). Balansen mellom energiinntak fra mat og drikke og energiforbruk ved fysisk aktivitet er helt avgjørende om man holder kroppen i vektbalanse eller går opp eller ned i vekt. Forebygge vektøkning, det er dokumentasjon for at: Et kosthold basert på matvarer med lav energitetthet kan redusere risikoen for overvekt og fedme. Samtidig vil et kosthold basert på matvarer med høy energitetthet øke risikoen for overvekt og fedme. Regelmessig fysisk aktivitet (≥ 30 min moderat intensitet per dag) reduserer risiko for overvekt og fedme. Aktivitet utover dette har trolig ytterligere effekt på risiko for overvekt og fedme. Drikke med tilsatt sukker øker risikoen for overvekt og fedme. Fast-food øker risiko for overvekt og fedme. Brysternæring reduserer risiko for overvekt og fedme senere i livet for barnet. Energitetthet beskriver mengden energi per vektenhet. Energitettheten i matvarer avhenger av innholdet av fett, karbohydrat, protein, fiber og vann. Generelt er matvarer med lav energitetthet rike på fiber og vann, og de er ofte også rike på vitaminer og mineralstoffer. Grønnsaker og frukt har som regel lav energitetthet, mens matvarer som inneholder mye fett og tilsatt sukker, ofte har høy energitetthet. Anbefalingen om å begrense inntaket av matvarer med høy energitetthet betyr ikke at alle matvarer med høy energitetthet bør unngås. Noen slike matvarer kan ha et høyt innhold av viktige næringsstoffer (for eksempel nøtter og matolje) og vil kunne inngå i et balansert kosthold så lenge inntaket begrenses. Tone L. Bie, 2014

Brødsirkelen Fint: 0-25% sammalt mel og hele korn Mellomgrovt: 25-50% sammalt mel og hele korn Grovt: 50-75% sammalt mel og hele korn Ekstra grovt: 75-100% sammalt mel og hele korn Se etter merking av brød i butikkene. Velg grovest mulig brød i hverdagen. I det norske kostholdet er brød vår viktigste kilde til kostfiber. Jo grovere brødet er, desto mer kostfiber inneholder det. Helsedirektroatet anbefaler at man velger grovt eller ekstra grovt brød til hverdags. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød. Tone L. Bie, 2014

Sunt pålegg Tone L. Bie, 2014

Heller………. Enn….! Tone L. Bie, 2014 Kurstreffet har fokus på fristende matvarer uten tilsatt sukker: Grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær! ”må det søte liv smake søtt?” Regelmessige måltider, med mye grønnsaker, frukt og bær, og nok proteiner og fett bidrar til stabilt blodsukker, jevn energi gjennom dagen og mindre søtbehov. Et søtbehov/sult mellom måltider kan dekkes med frukt, bær, grønsaker og nøtter eller grove kornvarer. Finnes det andre matvarer som er fristende som ikke er så ”søte”?Kanskje er du bare tørst? Kjenn nøye etter. Mer informasjon Karbohydrater er den viktiste energikilden i kostholdet. Hjernen og nervesystemet er avhengige av å få tilført dette daglig. Karbohydrater er bygget opp av monosakkaridene glukose, fruktose og galaktose. Sukker er et disakkarid, mens stivelse og kostfiber er polysakkarider. Stivelsesrike matvarer er poteter, pasta, brød, mais og ris. Disse matvarene har et høyere innhold av mineraler og sporstoffer enn karbohydrater i form av sukker. Kostfiberrike matvarer er særlig grove kornprodukter som grovt brød, rundstykker, knekkebrød, havregryn, usøtede kornblandinger, havregryn. I tillegg får vi fiber fra rotfrukter, poteter, grønnsaker, frukt og bær. Sukker finnes naturlig i enkelte matvarer som frukt, bær, juice, melk og noen grønnsaker. Slike matvarer er ofte i tillegg gode kilder til andre viktige næringsstoffer. Andre produkter som saft, brus, nektar, kaker og godteri har mye tilsatt sukker og ofte lite av næringsstoffer vi trenger. Når det står ”sukkerarter” på varedeklarasjonen kan det angi både matvarens naturlige innhold av sukker og tilsatt sukker. ”Tilsatt sukker” brukes om vanlig hvitt eller brunt rørsukker. Fiber er gunstig for fordøyelsen; Mye fiber i kosten gjør at tarminnholdet får stort volum og blir mykere, - motvirker forstoppelse. Høyt fiberinntak øker væskebehovet. Væskebehov: ca.2 liter pr dag. Fiberrike matvarer inneholder mer næringsstoffer. Fiberrike matvarer er ofte lav i energitetthet og kan med fordel erstatte inntak av energitett mat som godteri og kaker. Anbefaling: minst 25 g/dag Kostholdsundersøkelser viser at vi spiser langt under det anbefalte inntaket (gjennomsnitt 16-19 gram/dag) Vi kan med fordel øke forbruket vårt av grovt brød og gryn, fullkornspasta og – ris, grønnsaker, frukt og bær. Tone L. Bie, 2014

Sunt fett Tone L. Bie, 2014

Kurskveld 3: (eksempel) Fett: ulike typer Smaksprøve: dipp og grønnsaker Tone L. Bie, 2014

Planlegge handleturen Handle inn stort Hold deg til handlelisten – unngå utskeielser Hold deg til handlelisten – unntatt tilbud på ”sunn mat”… Ha god tid – les og sammenlign Ikke vær sulten Hovedbudskap: bli bevisst hva som kan kjøpes inn. Viktig å ha strategier for handleturen! Et ledd i bevisstgjøringen… Forhold deg til handlelisten. Så slipper du utskeielser. Ha god tid for å kunne lese varedeklarasjonen, og gjerne sammenligne produkter . Kunnskap gjør at det er lettere å velge riktig! Er du sulten før du går i butikken? Da kan det være lettere å handle på impuls og falle for unødige fristelser. Forhold deg til handlelisten så sparer du penger. Tone L. Bie, 2014

Sunne middager Kokebok fra Helsedirektoratet: Eksempel: Kylling Fisk Svinekjøtt Grønnsaksretter Supper Tone L. Bie, 2014

KURSBEVIS Det bekreftes at:   ___________  har deltatt på tilrettelagt kurs i BRA MAT for bedre helse   Februar / mars 2014 Kursleder: Tone L. Bie Tone L. Bie, 2014