Værskip.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kombinatorikk for lærerstudenter
Advertisements

Kvalitative studier Trond Hatling Sintef Unimed Helsetjenesteforskning
Rutearket i Excel Et regneark består av en mengde ”celler” med innhold. Hver celle er plassert i en bestemt kolonne (her: C) og en bestemt rad (her: 5).
I.
PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer
”The Downwind Turn” Mange piloter har sterke meninger om dette med å svinge inn i medvind !
Været: temperatur, vind og nedbør
Vask, stell og bevaring av tekstiler
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
VM Fotballen.eu har foran VM i fotball 2010 fått på plass et VM-studio utenom det vanlige. Det du ikke finner om VM her er ikke verdt.
Klargjøring og tilpassing av utstyret
Regattaforberedelser Norsk 40,7 Klubb v/ Jørn-Erik Ruud
Midtøsten, Iran, Afghanistan
Når skal Ta med troen hjem – samlingene være?! Vi anbefaler å bruke tiden under menighetens faste gudstjeneste til slike samlinger. Samlingen kan holdes.
Kontoinnstillinger Slik kommer du til «Kontoinnstillinger»:
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Nasjonal dugnadskampanje 2012 – En veskeholder som gleder.
Lilandspeiderne Informasjon.
Meteorologisk Institutt met.no Skippermøtet 16. juni 2011 Vær, vind og strøm Lars Petter Røed og John Smits Skippermøtet Færderseilasen 16. juni 2011.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Seilturen En sommerfortelling…...
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Grunnkurs i havpadling VLKK
Spøken som gir deg lykke!
Grunnleggende spørsmål om naturfag
44 Hector om skikk og bruk I Norge
“Reise til utlandet med oksygen”
Kildesortering! La tingene gå i.
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
DRAMMEN Les og svar på oppgaver
Hva er vitsen med å gifte seg?
Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen
Hvilken konsekvens har det at vi ikke har snø ? Avlyste konkurranser Ingen trening Store utgifter til laget for å finne snø Ingen inntekt til laget Ingen.
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
VERDENSROMMET Av: Hannah.
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ? Jon Tveiten Norsk Energi 1.
Vedlegg 2 Fjorårets budsjettsprosess - alle komiteer ® (rev:2.0.58) Fjorårets budsjettsprosess - alle komiteer
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Oppdagelsesreisen Livet om bord. Når det var høye bølger måtte mannskapet gå på do i bunnen av skuta. Du kan tro det ble lett stank av det! Men når...
Henrik Ibsen Norsk verdensberømt forfatter
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
KBL-konferansen 7. mai 2014 Lars Aasen, Leieboerforeningen.
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Sikker og effektiv sjøtransport Utfordringer mhp tidsdimensjonen i geografiske data.
Joh 10,36 kan dere da si om Ham som Faderen helliget og sendte til verden: Du taler gudsbespottelig, fordi Jeg sa: Jeg er Guds Sønn? Joh 5,18 Derfor forsøkte.
Hvorfor koker vannet ved lavere tempratur i høyden?
Matt 1:23: Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel - det betyr: Med oss er Gud. For et barn er oss født, en sønn.
100 lure ord å lære.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Redd Barna og Sinna mann
1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo.
Hellas 2007 En tur du aldri vil glemme!. På to ukes seiltur blir det å gå fra Lavrion og rett ut i Kykladene! Hvilke øyer eller steder vi stopper på kan.
Hvilken del av “vær stille” forstod du ikke??
Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken
Og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Treningsmentalitet -Hva kjennetegner de som ble best?
1 Kap. 61 – Case: An Adaptive System How Information Technology Is Conquering the World: Workplace, Private Life, and Society Professor Kai A. Olsen, Universitetet.
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
Agent for rettferdighet
Engia.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Stalingrad – krigslykken snur
Oppdateringsseminar 5. – 6. februar 2011 Fjellflyging Otto Vollan.
Vegvesenprosjektet Nina Larsgård.
Værvarsling.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Utskrift av presentasjonen:

Værskip

Hva er ett værskip? Værskip var før en viktig del av meteorologisk forskning. Båtene var tilpasset sitt formål, og selv om båtene ikke var store kunne de lett takle vanskelig vær. Ett værskip har i oppdrag å ta og å sende inn målinger av f. eks. lufttrykk, luftfuktighet, vindhastighet og liknende til meteorologiske institutter over hele verden. De tar også havprøver der de kontrollerer temperatur.

Historien om værskipene Helt siden meteorologisk institutt ble grunnlagt, på hjørnet av Karl Johan og Kirkegaten i 1866, har man til enhver tid tilstrebet å kunne gjøre best mulig, og flest mulig målinger over ett størst mulig område. I 1948 ble 13 værskip satt i drift. Norge bidro med den ombygde, britiske fregatten ”Polarfront 1” til stasjon Mike som har posisjonen 66° N 02° E. I 1976 ble Polarfront 1 byttet med båten Polarfront. Ett spesialbygd skip med alt utstyr ett værskip har behov for. Dette førte til at det nederlandske skipet “Cumulus”, som hadde samarbeidet med Polarfront 1 om observasjonen fra Mike gav seg I 1982, noe som da førte til at Polarfront fikk alt ansvaret ved Mike.

De forskjellige mål og observasjonsmetodene:

SYNOP Hver time tar skipet observasjoner fra bakkenivå. De sjekker da: Vindretning Vindstyrke Sikt Vær Skyer Lufttrykk Lufttemperatur Sjøtemperatur Fuktighet Nedbørsmengde Bølger

Luft målinger Hver 6 time sendes det opp ”værballonger”. Dette er ballonger fylt med hydrogengass, som frakter en sonde opp i luften. Sonden tar målinger opp til nesten 30 000 m og sender målingene tilbake til båten. Den sjekker: Høyde Vindretning Vindstyrke Temperatur Fuktighet Lufttrykk

Vann Sjøvannsobservasjoner gjøres helt ned til 2000 m. Resultatet av disse målingene blir brukt over hele verden av klima- og havforskere. Prosessen forgår på en gammeldags, men sikker måte, ved at vannhentere blir festet med jevne mellomrom til en stålvaier, og senket ned i dypet med en vinsj. Når alle vannhentere er på rett dyp, slippes ett lodd ned på vaieren, som gjør at henterne snur, og låser seg. Her måles hovedsakelig kun temperaturen, for å sette statistikk på transport av varmt atlanterhavsvann inn i Norskehavet og Barentshavet.

Hva skjer med observasjonene? Sendt til Tyskland via satellitt. Sendt tilbake til DNMI på Blindern. Sendt videre til en rekke andre meteorologiske institutter verden over. Matet inn i store maskiner og sammenliknet med andre observasjoner fra samme tidspunkt. Dette fører til at man får ett oversiktlig bilde over vær og vind over hele verden.

Værstasjonen MIKE Stasjon MIKE er egentlig bare ett nøye beregnet punkt på 66°N og 02°E. I 1948 da de 13 værskipene ble satt i drift fikk hver båt sin stasjon, navngitt fra A-M. Hver bokstav ble uttalt etter det fonetiske alfabetet. Altså fra Alfa til Mike. Med sin beliggenhet er Stasjon MIKE i stand til å oppdage kraftige værsystemer før de når inn til offshore-områdene og kysten. Det gir større trygghet for liv, eiendom og miljø.

Det siste værskipet

Polarfront Polarfront er nå det siste værskipet i drift. Det er fordi plasseringen på Stasjonen Mike er meget viktig for beregningene til meteorologisk institutt. Polarfront er eid av det norske rederiet Misje Rederi. To mannskap bytter på å være 28 dager på havet, og 28 dager hjemme. Hvert mannskap består av 8 mann, som igjen er delt inn i 2 skift. Hvert skift har 6 timer på jobb, og 6 timer pause, kontinuerlig de 28 dagene. Båten er konstruert med tanke på forholdene og har aldri måttet gå i land grunnet været.

Avlutning ”Det som gjør værskipsstasjonen spesiell, er menneskene som i løpet av disse 50 årene har bemannet stasjonen. Det er deres innsats, i storm som i stille, som gjør observasjonene fra værskipet verdifulle. Det er den menneskelige innsikt og vurderingsevne i kombinasjon med moderne teknologi som i dag representerer værskipets unike rolle.” Sitat: http://www.gfi.uib.no/forskning/mike/drift.html

Kilder http://www.gfi.uib.no/forskning/mike/drift.html www.met.no Egen familie Mannskap på M/S Polarfront Egen jobberfaring