Kildesortert humanurin er God gjødsel? og God økologi?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Alger, fiskefór og biodrivstoff
Advertisements

Biogass på gårdsnivå i Midt-Norge – regionalt nettverk og FoU-satsing
Havreforedling på Bjørke. Havre sin andel av kornarealet i Norge % % % % % % % % 2010.
Markedsutviklingen av norsk sjømat
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Industribyen Notodden
Hvordan ser norske havner på TBT- problematikken?
Biogass – kost/nytte – mulighetenes kunst
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
Kildesortering Foto: Grønt Punkt Norge.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Eksperimentelt arbeid
Biokull som jordforbedringsmiddel og klimatiltak
Hva kan vi bidra med ? Geir Lundkvist, Adm.direktør Scandic Norge.
Fra matavfall til jord Her må det fylles inn noe om bakgrunnen...
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Hestens vedlikeholdsbehov
Biogassavfall – en risiko ved bruk i økologisk landbruk? - et treårig forskningsprosjekt i Presentert av Randi Berland Frøseth Resultater fra.
Et sunt kosthold.
Økologisk landbruk - miljøeffekter
Energibalansen.
Vanninnblanding • Kun til engspredning, ellers max til utstyr fungerer • Dobbelt mengde = dobbel transport: arbeids- og traktortid + drivstoff ○Snittpris.
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Enkel forklaring av hvordan bygge nettverk i euroSMART!
Tormod Briseid, Bioforsk
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
Fremtidens matproduksjon
Gjødsling For å kunne lage gjødselplan er ein avhengig av jordprøver, informasjon av veksten og bedømming av tilstanden til tre/planter. Jordprøven bør.
Vil avløpsslam redusere verdien på produktet?
Kornproduksjon – landbrukspolitisk og markedsmessig balansering
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Hosianna, Davids sønn! Velsignet være han! Velsignet Davids sønn som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det høye, hosianna, Davids sønn! Velsignet,
Priviligerte mennesker, lever livet uten grenser, graver og pumper opp
© Bergen kommune Bergen og Hordaland - et sterkt lag Presentasjon av ordfører Gunnar Bakke Torsdag 3 januar 2008.
Kornmøte på Skjetlein VGS 2 desember
Økonomi i økologisk korndyrking
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Nå har vi solgt skinnet. Hvordan dreper vi bjørnen?
Nitrat i salat og spinat Anne Lene Malmer, Lier og omegn forsøksring.
Kapittel 42 Religioner i Norge.
Vitaminer.
Tro & Tilhøre Gode vaner for å pleie forholdet til Jesus.
Anne-Kristin Løes - Bioforsk Økologisk
Steinmel - gjødsel, jordforbedringsmiddel eller vekstmedium?
Fosfor - en framtidig knapphetsressurs
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Pre- og probiotika Randi Vassbotn.
Fremtidens matproduksjon
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Braut produkter.
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
GRØNN SKOLE.
“Disippel-høring”.
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Avlingsnivå i grovfôrdyrkinga – hvorfor er det viktig å vite? 1.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Veiviserne Sonja, Therese, Bernt, Ole-Fredrik og Sigurd.
Sporefri mjølk - grovfôrdyrking1 Sporefri grovfôrdyrking Større høstemaskiner  økte krav til grunnarbeid Basis: Jevn jordoverflate o Drenering  Oppattgrøfting.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
Tall og fakta om reiselivsnæringen
Husk sunn matpakke Hva putter du i matboksen? Har du noen gang tenkt:
Risikovurdering og individuell kartlegging
Biogass i landbruket. Gjødsla kan bli mer verdt enn kjøtt og melk.
Vitaminer og mineraler
Varmepumpe og bioenergi
Utskrift av presentasjonen:

Kildesortert humanurin er God gjødsel? og God økologi?

Kildesortering av humanurin Så enkelt er det:

Humanurin - den største enkeltkilde for resirkulering av næringsstoffer Etter Håkan Jönsson 1997.

Humanurin - den største enkeltkilde for resirkulering av næringsstoffer Så mye næring produserer en voksen person pr år – og det meste havner i urinen: Etter Bjørn Vinnerås 1998. Spar penger - spar miljøet sorter ved kilden

Vi lager alle mye gjødsel: 400-500 liter urin pr. voksen pr. år Urin fra en voksen er gjødsel nok til å produsere over 200 kg hvete. Av 200 kg hvete kan vi lage ca 350 brød. Din urin kan altså gi mer hvete enn du spiser. Urin fra alle mennesker i Norge er nok næring til å gjødsle ca 2 millioner daa korn (over halvparten av alt kornareal i landete vårt.

Rask innblanding i jorda etter spredning av urinen er viktig for å sikre god utnyttelse av næringsstoffene og å unngå luktproblemer

Såing av korn i forsøksfelt, etter gjødsling med forskjellige mengder humanurin

Humanurin virker meget godt som gjødsel Humanurin virker meget godt som gjødsel. Her et bilde fra et forsøksfelt i havre. 1,1 tonn urin/daa Ingen uringjødsel 0,7 tonn urin/daa

Humanurin virker meget godt som gjødsel Humanurin virker meget godt som gjødsel. Her et bilde fra et forsøksfelt i havre. 0,7 tonn urin/daa 0,5 tonn urin/daa 0,9 tonn urin/daa

Konklusjon 0,6-1,0 tonn humanurin pr daa er fullgod gjødsel til korn eller grønnfôrvekster. De tekniske, agronomiske og helsemissige sidene er godt nok belyst til å sette i gang med kildesortering av humanurin og å anvende denne som gjødsel. Men det er behov for flere fullskala prøveprosjekter og et stort informasjonsarbeid for at folk flest skal oppleve det greit at brødet vi spiser eller melken vi drikker har sitt utgangspunkt i planter gjødslet med menneske-urin i stedet for husdyrgjødsel eller kunstgjødsel.