Utbrudd av matbåren sykdom i Tana

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fader Thomas - -Og de gode hjelperne. Det vil si St. Paul skole. Dere hjelper fader Thomas med nødsarbeid i India.
Advertisements

Advokat Tonje Urdal Sand
Avdeling for Kreftbehandling og medisinsk fysikk
Gode grunner for å ikke drikke alkohol!
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
Fokusperiode – Frisk i barnehagen
Tuberkulose Tuberkulose er en sykdom som oftest angriper lungene. Sykdommen kan også gi infeksjon i hjernehinner, ledd og nyrer.
Ansvar og organisering av MRSA-arbeid i kommunehelsetjenesten
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Omsorg for barn og permisjon
Jan-Erik Berdal Inf med avd Ahus
Tyfoidfeber FIRM Okt 2006 Frank O. Pettersen Infeksjonsavdelingen
Prinsesse eller pirat – et fritt valg!
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Del 2: Sjangre – e-post, hjemmesider og tekstmeldinger
Mikrobiologisk prøvetaking og transport
Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden
Trygg mat i helseinstitusjoner
SARS Håndtering i allmennpraksis Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern 6. mai 2003.
Kikhoste Mikrobiologisk diagnostikk
Nytt utbruddsvarslingssystem
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
MRSA Petter Elstrøm Rådgiver Nasjonalt folkehelseinstitutt
Råd til reisende før, under og etter reisen for å unngå sars Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Sars, flyreiser og flyplasser Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Fungerer varslingsplikten? Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2007.
Kommunikasjon Ordet stammer fra det latinske ordet communicare som betyr å gjøre felles/ gjøre sammen Nettsider = enveiskommunikasjon Sosiale medier =
God morgen.
Post 4, sykehuset Levanger
Kapittel 3 oppgave h Sett inn riktig stedsadverb
Hvordan vi fant det ut... Vi søkte først mye på internett og leste i bøker. Når det ikke var noe mer å lese igjen på skolebibloteket, og ikke noe mer.
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
Praktisk informasjon om Marihøna barnehage
Råd til reisende før, under og etter reisen for å unngå SARS Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Onsdag 13 Feb. til onsdag 20 Feb BARNE- OG UNGDOMSARBEIDER HELSEFAGARBEIDER.
Tiltak ved norovirusutbrudd Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
FRISTER: 25. mai 2010 Påmelding med antall personer alle tropper med innbetaling av kr. 500,- pr. person, og ønske om type innkvartering. Ved påmelding.
Nysgjerrigperprosjekt
HIV/AIDS Merk: Flere svar kan være riktige - En quiz om hiv og aids
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
Gruppearbeid til bolk I for emnet Digital forvaltning (DRI 1001)
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
Krisekommunikasjon i Mattilsynet
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
NY HÅNDBOK I SMITTEVERNSERIEN Oppklaring av utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser Georg Kapperud Nasjonalt folkehelseinstitutt Smitteverndagene.
Kommunenes forberedelser til å håndtere SARS-pasienter Et eksempel fra Oslo kommune Tore W Steen Oslo kommune Helsevernetaten.
Kommunenes forberedelser til å håndtere SARS-pasienter Et eksempel fra Oslo kommune Tore W Steen Oslo kommune Helsevernetaten.
Evaluering av utbruddsvarslingssystemet Berit Tafjord Heier Avdeling for infeksjonsovervåking, FHI Smitteverndagene 2007.
Kikhosteepidemiologi Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2004.
Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning.
Jus, kultur og ukultur i helsetjenesten
Mattilsynet ”Jakten på salmonella” Smitteverndagene 2004 Seksjonssjef Marit Nilsen Distriktskontoret for Nordre Vestfold.
Sykehusenes forberedelser til å ta imot SARS-pasienter Et eksempel fra Helse Vest Stig Harthug Regionalt kompetansesenter for sykehushygiene i Helse Vest.
Olav Hungnes - Folkehelseinstituttet Aviær influensa A(H5N1)- diagnostikk hos mennesker Olav Hungnes WHO nasjonalt influensasenter Avd. for virologi Divisjon.
Smittevern og innvandrere Hans Blystad Avdeling for infeksjonsovervåking Smittevernkonferanse Bodø mars 2015.
Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern for voksne Erfaringer fra Tiller DPS Intro Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern. Erfaringer fra.
Hvordan-hva-hvorfor-hvem? Delirium - akutt forvirring, ett varsel på akutt sykdom, med fokus på den eldre pasienten Sykepleier Anette Halseth Carlmar,
Infeksjonssykdommer. Mål fra LK06 Forklare hvordan kroppen beskytter seg mot sykdom. Beskrive hvordan man kan forebygge og behandle infeksjonssykdommer.
Kapittel 20 Å reise kollektivt Kjører du kollektivt?
Smittefare og sykdom i barnehagen Litt om behandling og karantenetid.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Latent og aktiv tuberkulose
Vesuv - modulen i CIM Kommuneoverlegemøte 14. juni 2017
Smitteoppsporing, tuberkulose
Skøyenåsen skole Eksamensinformasjon Vår 2018.
Utbrudd og utbruddshåndtering i kommunale helseinstitusjoner – og når skal vi screene? ... Eller må vi det egentlig? Horst Bentele, seniorrådgiver Molde,
Nytt regelverk om skolemiljø «Nulltoleranse mot mobbing»
Utskrift av presentasjonen:

Utbrudd av matbåren sykdom i Tana 5.10.03 Aino Snellman

Før det begynte... foreskrift om meldeplikt i juli… utbrudd? - flere tilfeller enn forventet - to eller flere tilfeller med antatt felles kilde fin ny sameskole med moderne kjøkkenfasiliteter fellesnordisk samisk ungdomsmøte i Tana

Legevakt på en rolig søndagmorgen... Flere blitt magesyk på ungdomsmøtet, ønsker å snakke med vaktlegen Tlf med ledere av organisasjonen Flere syke kom til legevakt (toppen av en isberg...) Rapport fra helsesøstern som hadde informert deltakere om egenbehandling av magesykdom Besøk på sameskolen Andre AMK-alarm...

Situasjonen om dagen Ungdomer fra 14 år, de fleste rundt 20, syke barn uten foreldre langt fra hjemmet Symptomer: smerte i magen, diare, kvalme, ikke feber, ikke oppkast, kortvarig sykdomsforløp Spist gryterett, finnbiff, laget på skolekjøkken Brudd på elementære kjøkkenhygieneprinsipper Etterhvert ca 100/ 150 blitt syk Lite toalettkapasitet Lang vei hjem: buss, fly etc

Tankegang, spørsmål Mest sannsynlig matbåren sykdom Oppsporing? Prøver av mat spist Prøver fra pasienter? Behandling? Hvordan organisere dette for 100 personer? Feltlasarett/ hjemreise? Skal møtet avbrytes? Hvem skal varsles? Forhold til media?

Tiltak intens søk på internet: matforgiftning, matbåren infeksjon; eget smittevernplan Informasjon om drikking, hygiene, matlaging Kasser av brus Intervju av nøkkelpersoner om mat og sykdomsmønster Møtet fortsatt, deretter raskest mulig hjem Avføringsprøve og CRP av en pasient Utdeling av Imodium til reisen En gutt fik iv veskebehandling før avreise Prøver av mat, begge retter Pressemelding laget, ikke sent Ingen strukturert intervju, men forespørsel om å levere senere deltakerliste med addresser, tlf Valgte å ikke ringe Smittevernvakta Ettertanke: største feil å ikke mobilisere mere helsepersonell, en lege til og sykepleier

Meldinger samme kveld Folkehelseinstituttet med skjema ”Varsel om utbrudd av smittsom sykdom” per fax Fax til Næringsmiddeltilsyn, Vadsø Fax til Fylkesmannen/ Fylkeslegen

Henvendelser etterpå Masse telefoner, e-post og tekstmeldinger til ansvarlige i ungdomsorganisasjonen Davvi Nuorra om å samarbeide, levere deltakerliste Tlf neste dag fra Fylkeslegen, Næringsmiddeltilsyn, om 2 dager fra Folkehelseinstitutt Media spurte aldrig noe...

Samarbeid Næringsmiddeltilynet/ veterinæren kom personlig dagen etter og hentet matprøver, tok over videre utredning og informasjon til skoler og ungdomsorganisasjonen Folkehelseinstituttet tok over skriftlig strukturert intervju av møtedeltakere og videre epidemiologisk utredning av utbruddet

Prøvetaking Laboratorieprøver av en pasient: Prøver av mat spist: Det fantes rester av både gryterett og finnebiff. I tillegg ble det tatt ut prøve av utilberedt finnebiff. Det ble funnet Bacillus cereus i gryteretten og Clostridium perfringens i ferdig finnebiff. Dette er to typer bakterier som har en egen evne til å danne sporer, det vil si at de går i dvale når forholdene blir dårlige (for eksempel under oppvarming). Når forholdene igjen blir bedre livner de til og danner toksiner som gjør mennesker syke. Laboratorieprøver av en pasient: CRP under 10 Avføringsprøve: salmonella neg shigella neg campylobakt neg yersinia neg calicivirus neg I kaosvanskelig å få avføringsprøver

Clostridium perfringens Resultater fra laboratorieundersøkelsene av analysert mat. Resultater per gram kjøtt. Aerobe mikroorg. Bacillus cereus Staphylococcus aureus Clostridium perfringens Blodagar Gryterett – ferdiglaget 2,1 mill > 4 mill 400 40.000 Blandingsflora (overvekst) Finnbiff- ferdiglaget 5500 <100 2 mill 1200 Finnbiff – råstoff 460.000 -

Skriftlig intervju av møtedeltakere/ Folkehelseinstituttet Davvi Nuorra leverte adresser til 86 av 135 deltakere Standardisert spørreskjema ble sendt ut til disse 86, med påminnelse om ca 2 måneder Svar fra 59 personer (svarandel 69 %) Svarandelen blant menn 57 %, blant kvinner 75 %.

Epidemikurve (måltider, innsykningstidspunkt og antall tilfeller)

Symptomer ved sykdomstilfeller Symtpomer N % Diaré 55 93 % Magesmerter 49 86 % Kvalme 48 58 % Feber 40 25 % Andre symptomer 41 24 % Oppkast 44 23 % Smerter ved avføring 22% Ledd/muskelsmerter 20 % Blod i avføring 8 %

Konklusjoner Tilberedning av måltider viste kritikkverdige forhold. Langsom nedkjøling i stor gryte av kjøttet til gryterett og finnbiff gir gode vekstmuligheter. Gryteretten ble oppbevart natten over i romtemperatur. Mye transport av mat mellom forskjellige lokaler. Det kliniske bildet er mest forenlig med en C. Perfringens-forgiftning. Inkubasjonstida til C. Perfringens er forenlig med tidspunkt for eksponering. 96 % av kasusgruppen oppgir å ha spist finnbiff. Dette er den mest sannsynlige smittekilde. Det kan imidlertid ikke utelukkes at enkelte av tilfellene er forårsaket av B. cereus fra gryteretten. Inkubasjonstida vil også i dette tilfelle være forenlig med tidspunkt for eksponering. Det var ikke feil i råvarer av maten, men maten ble laget, oppbevart og transportert på feil måte som fororsaket epidemien.