Været: temperatur, vind og nedbør

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer
Advertisements

Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Grunnleggende forståelse av GPS
Varmepumper Av Snorre Nordal Seksjon for læring og lærerutdanning
”The Downwind Turn” Mange piloter har sterke meninger om dette med å svinge inn i medvind !
Oppsummering og spørsmål
Kapittel 4 – Trykk.
4 Bruk øynene riktig.
Jorden sluttet å rotere
YORDANOS. Rahel. Hamed. PATTHAWEE
Klimasoner.
Høgskolen i Østfold Rune Aae
Meteorologisk Institutt met.no Skippermøtet 16. juni 2011 Vær, vind og strøm Lars Petter Røed og John Smits Skippermøtet Færderseilasen 16. juni 2011.
Værskip.
Knut Sivertsen Høgskolen i Finnmark, Alta
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Høsting av energi Erfaring fra forsøk på Gjennestad
Grunnkurs i havpadling VLKK
Globale sirkulasjoner og forskjellige klimatyper
Termisk balanse 1 Kort oversikt over de viktige faktorene
Tiden ikke var den samme overalt
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
Drivhuseffekten Jordens panelovn.
Hva er vitsen med å gifte seg?
Repetisjonsforelsening GEF2200
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
årsak, symptom, følger og handlingsvegring
HVITVEIS.
Limaendringer i norsk Arktis – Knsekvenser for livet i nord 11. mai 2010.
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Her kommer vi opp til naustene ved Mourki
Kort om | Funksjonsmembran
Hvorfor koker vannet ved lavere tempratur i høyden?
Verdensrommet Hvordan ble det til? FAG: NATURFAG TRINN: 9
Johanne Molnes Harkjerr
Vannets kretsløp Foto: Justin Rumao.
Regnskog og klima.
LAGET AV : | Karina, Borgar, Shanya og Petter
På de høyeste bredde-gadene
FAST STOFF VÆSKE og GASS
Energi Undervisningsopplegg laget av Johan Nygaard for Vitenfabrikken i Sandnes.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Den dynamiske snøen Karsten Müller. Norges vassdrags- og energidirektorat Innhold ■ Snø ■ Snøens egenskaper ■ Omvandlingsprosesser i snøen ■ Flakdannelse.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag – mars 2016 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Globale havstrømmer Overflatestrømmene oppstår fordi den globale luftsirkulasjonen drar med seg vannet, og på grunn av kontinentenes form.
FOTOSYNTESE OG CELLEÅNDING Læringsmål: Kunne forklare hva fotosyntese og celleånding er.
ATMOSFÆREN.
Solsystemet vårt. Jorda sammen med sju andre planeter hører til solsystemet vårt som ligger i galaksen Melkeveien. Planetene befinner seg langt fra hverandre.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Globalt og lokalt klima
Vær og uvær Foto: Nicholas.
Hva skjer med klimaet sett fra et naturvitenskaplig ståsted?
Elektrisk energi Kapittel 12.
Store nedbørsmengder på Sørlandskysten skyldes kystkonvergens
Varmluftsballong ved Nils Kr
Ta med Jordball Isopormåne Liten jordball Solomkrets Solsystemskalafil.
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
6 : Alternativ energi Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
Værvarsling.
B r e t t e k a n t Fjellkjedefoldinger
Kapittel 1:Hvorfor er vannet så spesielt?
Kapittel 3: Kart og globus
Vann Foto: Wouter.
Hvordan beveger egentlig planetene seg rundt solen?
Istidsvariasjoner B r e t t e k a n t
Kap. 4: Landskapet endres
Været: temperatur, vind og nedbør
Utskrift av presentasjonen:

Været: temperatur, vind og nedbør Kapittel 5 i Underveis: Geografi

Hvorfor er vær viktig?

Spørsmål Hvorfor varierer temperaturen rundt om på jordoverflaten? Hvordan blir høytrykk, lavtrykk og vind dannet? Hvordan blir nedbør dannet, og hvilke typer nedbør har vi?

Hvorfor varierer temperaturen på jorda? Jorda blir varmet opp av energien den mottar fra sola – altså solenergi. I området rundt ekvator er de varmeste områdene på jorda. Temperaturen varierer mellom kyst og innland.

Kyst og innland Større temperaturforskjeller mellom sommer og vinter i innlandet enn ved kysten. Hvorfor? Fordi landoverflaten blir varmet opp og avkjølt raskere enn havet.

Kyst vs. innland Kystklima Innlandsklima Små temperaturforskjeller mellom årstidene. Svale somrer og mindre vintrer. Hvor i Norge er det slik? Svar: Vestkysten fra Rogaland til Finnmark. Stor temperaturforskjeller mellom årstidene. Varme somrer og kalde vintrer. Hvor i Norge er det slik? Svar: Dalførene i det indre av Østlandet, i Trøndelag og på Finnmarksvidda.

Årstidene Temperaturen varierer også med årstidene. Men hvorfor har vi årstider? Jo, det er fordi jordaksen er stilt på skrå. Når jorda kretser rundt sola, heller jordaksen hele tiden i forhold til jordbanen. Jo nærmere ekvator vi kommer, jo mindre er variasjonene mellom årstidene. I Norge: store variasjoner.

Bilde her fra s. 94

Sommersolverv: 21.-22. juni Vintersolverv: 21.-22. desember

Oppgaver Gjør repetisjonsoppgavene s. 95

Lufttrykk og vind Lufttrykk er vekten av den luftsøylen som er over stedet der lufttrykket blir målt. Normaltrykk er lufttrykk målt ved havnivå. Vi snakker om både høytrykk og lavtrykk.

Lufttrykk forts. Lufttrykket er i stadig forandring fordi lufta kommer i bevegelse ved at den varmes opp eller avkjøles. Med andre ord: Lufta stiger når den varmes opp Her dannes et ”underskudd” av luft – lavtrykk. Lufta synker når den avkjøles Her dannes et ”overskudd” av luft – høytrykk. For å jevne ut trykkforskjellene vil lufta i et område med høyt lufttrykk strømme til et område med lavt lufttrykk. Slik oppstår det vind.

Vind Blåser alltid fra et område med høyere trykk til et område med lavere trykk. Jo større trykkforskjeller, jo kraftigere vind. Noen steder er vinden stabil og blåser i samme retning hele tiden, uansett årstid.

Vind og havstrømmer Oppsummering: vindene forsøker å utjevne temperaturforskjellene på jordoverflaten. Vindsystemene er med på å drive de store havstrømmene som bidrar til dette. Hvilken kjent havstrøm bidrar til klimaet i Norge? Golfstrømmen. http://www.forskning.no/artikler/2008/mars/1204790693.64

Fuktighet og nedbør All nedbør kommer fra vanndampen i lufta. Hvor godt lufta holder på fuktighet varierer med temperaturen. Varm luft holder for eksempel bedre enn kald luft. Når varm luft blir avkjølt, vil vanndampen gå over (kondenseres) til vanndråper eller iskrystaller som igjen danner skyer. Om slike skyer blir presset til værs, blir lufta enda mer avkjølt. Når skyene da ikke lenger klarer å holde på den kondenserte vanndampen, kommer det regn, hagl eller snø.

Vi har tre typer nedbør: Bygenedbør Om sommeren blir lufta ved bakken så oppvarmet at den stiger til værs og avkjøles. Vanndampen danner skyer kalt kumulusskyer. Hvis skyene stiger enda høyere, gir de fra seg regn. Dette er vanlig ved ekvator.

Tre typer nedbør forts. 2. Orografisk nedbør Oros = fjell. Dette oppstår når fuktig luft blir presset til værs av åser eller fjellkjeder. Lufta blir avkjølt, og det begynner å regne. Dette er vanlig ved vestkysten i Norge. Når denne lufta har passert fjellkjeden, synker den ned og blir varmere. Fordi den varme lufta holder bedre på fuktigheten, slutter det å regne. Disse områdene bak fjellkjedene ligger i regnskyggen. Eks. Lesja og Lom. Fønvinder finner vi på Østlandet, og dannes når lufta synker ned på lesiden av fjellkjeden.

Tre typer nedbør forts. 3. Frontnedbør Når kalde og varme luftvinder møtes, regner det ofte i grenseområdet mellom luftmassene (fronten). Den varme lufta blir presset til værs av den kalde lufta, den blir avkjølt og gir fra seg nedbør. Dette er den vanligste formen for nedbør i Norge.