Framtidig organisering av friluftslivet i Grenlandskommunene Prosjektet skal:  Drøfte ulike alternativer for hvordan man kan samarbeide om friluftsoppgavene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon fra Nasjonalt Utvalg for Teknisk Fagskoleutdanning
Advertisements

SALTEN KONTROLLUTVALGSERVICE
NETTVERK MOT TVANGSEKTESKAP Hvorfor ? •Forpliktende samarbeid •Kompetanseheving •Oversikt over saker.
NETTBIBLIOTEKET PARTNERSKAP OG SAMARBEID Forsand bibliotek Nina Olaussen.
Velkommen til hornemansgården
TPO Noen mulige modeller angående hjelpetjenestene i videregående opplæring.
Presentasjon av utredningen av forhold vedrørende ny felles parkeringsregulering v/advokat Erna M. Larsen.
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
E i g e r s u n d k o m m u n e – motiv: Utsikt mot havet fra Varberg Egersund.
Nærmere samarbeid eller fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder? Politisk samordningsgruppe
Samarbeidsutvalgets rolle og oppgaver
Sandnes, 1. desember 2010 Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene Interkommunalt samarbeid i barnevernet – politisk moteord eller god løsning?
Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Kommunesammenslåinger i Vestfold – Rådmannens ansvar og rolle
Organisering av brukermedvirkning i Samhandlingsreformen
Økt satsing på felles markedstiltak? Trond Davidsen, 2. mars 2006.
Forpliktene samarbeid mellom Frosta, Levanger og Verdal Kommuner i Nord- Trøndelag Presentasjon av mål, visjoner og prosess pr februar 2003.
Funksjonsvurdering i arbeidslivet
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Repparfjord. Nei til dumping i sjø !! Natur og Ungdom.
Brukerstyrte helsetjenester - har vi råd til å la det være?
Personopplysningsloven
LØKTA Interkommunal kvalitetsutviklingsenhet for helse- og sosialtjenesten i Midt-Troms.
GODE RÅD TIL STYRELEDER Birgitte Brekke, Frivillighet Norge.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Gauldalskonferansen 2011 Gunnar Sund
Friluftsrådenes Landsforbund
FAU - Lysarkene ligger på MEDLEM AV FAU - HVA NÅ? - Hva gjør FAU? - Hvordan jobber FAU? - Hvorfor har vi FAU? Alle foreldre som.
LVSH Konferanse 8-9 april 2010 For styret i LVSH Anita Ihle Steen
Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum IKS
SAMBA småbarnsteam - sammen om barna –
Asle Bogen, Orientering om skrotnisseprosjektet i Lenvik Plan og utvikling.
Juridiske rammer for interkommunalt samarbeid – en oversikt - v/adv. flm. Jostein Selle, KS Advokatene Høstkonferansen KS Østfold – Sarpsborg 19. – 20.
Kyststier i Akershus Foto: Øystein Søbye, norsknatur.wordpress.com.
Evaluering av Avinors organisering og tilknytningsform Møte med fagforeninger og tillitsvalgte 13. februar 2006.
INTERKOMMUNALT SAMARBEID I VOKSENOPPLÆRINGEN Follo Kvalifiseringssenter IKS (FK) Opprettet kommuner (Frogn, Ski og Vestby) Antall deltakere 250/565.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Idrettsrådets ansvar og rolle
Naturgass til Trøndelag Infrastruktur. Kort historikk - regionalt partnerskap Trøndelagsrådet Nord-Trøndelag fylkeskommune Sør-Trøndelag fylkeskommune.
Side 1Navn på seminar / Botilbud til unge som er utsatte for tvangsekteskap eller trusler om tvangsgifte Handlingsplanen mot tvangsekteskap,
Aktuelle saker i et lederperspektiv Vinter Forutsetninger Å ha minst èn lederrepresentant i alle styrer, fra lokalt til sentralt nivå Alle lokallag.
Tilskudd til friluftslivsformål i Rogaland fylkeskommune 1.Regionalt UtvklingsProgram (RUP) 2.Tilrettelegging i friluftslivsområder, RFK 3. Statlige friluftslivsmidler.
Lørenskog kommune PUBLISERT: OMRÅDE: TEMA: OPPVEKST OG UTDANNING Tverrfaglig samarbeid for barn og unge TVERRFAGLIGE MØTER 22. SEPTEMBER 2016 HEGE DYRLAND.
Turskiltprosjektet En nasjonal mal for skilting, merking og info knyttet til turruter. Finansieres av Gjensidigestiftelsen (GS) og norske fylkeskommuner.
Samhandlingsreformen Samhandlingsreformen er navnet på et forslag til reform innenfor helse- og omsorgtjenestene, som skal svare på følgende utfordringer:
Frisklivssentral – samling Molde Fjordstuer
Styrearbeid Tromsø 29. september. Vi som er her Innlogg.
 Skal hete ”Sentraler”  Utvikles av mennesker tilknyttet sentralen  Kraftsenter og kontaktpunkt for mennesker, foreninger/lag og det offentlige.
Drøfting om Frisklivssentral Molde Arbeidsgruppe:  Astrid Hagerup, leder fysioterapitjenesten  Tone Kristiansen Rånes, fysioterapeut  Jan.
Frivillige Fokusgruppemøte 9. mai Utfordringer Rekruttering medlemmer til å være frivillige, spesielt fra den «yngre garde» Møte sentrale krav som.
Velkommen. Agenda Velkommen og presentasjonsrunde Mandat LMU og SKU, ved Kari Kort gjennomgang Hva skiller utvalgene/ hvor er fellesnevnerne? Drøfting.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF AKERHUS – HVEM ER VI EGENTLIG? v/ Maria R. Tesaker Fylkeskoordinator FNF Akershus REGIONAL PLAN FOR FYSISK AKTIVITET,
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Helgeland i den nye regionalpolitikken – Regionrådenes rolle.
Interkommunalt samarbeid om IKT - rettslige rammer for organisering -
Dispensasjonspraksis i Tromsø kommune
Hva er Forum for Natur og Friluftsliv (FNF)?
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Hovedpunkter fra NIVI Rapport 2007:2
Modell for finansiering
Nasjonalt seminar for beredskap mot akutt forurensning 2017
BAKGRUNN STORTINGSMELDING 18 (2015–2016)OM FRILUFTSLIV:
Regionalt Brukerutvalg
Ny finansieringsmodell til private barnehager
Spørrebibliotek Hvordan står det til med…
Strategi for lokaldemokratisk utvikling
Utskrift av presentasjonen:

Framtidig organisering av friluftslivet i Grenlandskommunene Prosjektet skal:  Drøfte ulike alternativer for hvordan man kan samarbeide om friluftsoppgavene i Grenland.  Utrede og gi en anbefaling om hvilke oppgaver som bør omfattes av samarbeidet.  Utrede ulike modeller og gi en anbefaling om organisering av samarbeidet.

Spørreundersøkelse:  Hva fungerer bra?  Hva fungerer dårlig?  Eventuelle forslag til forbedringer?  Svar fra 33 lag og foreninger:

Hovedfunn:  Fokus på friluftsliv og organiseringen av friluftsarbeidet i kommunene er for dårlig – noe som igjen medfører at man går glipp av midler.  Skjærgårdstjenesten anses å fungere bra i dagens situasjon.  Flere av organisasjonene mener at det er behov for et friluftsråd i regionen, og at det er naturlig at de 6 Grenlandskommunene representerer det geografiske nedslagsfeltet.  Flere gir uttrykk for skepsis med hensyn til å tilslutte seg Oslofjordens friluftsråd. Dette begrunnes med engstelse for å risikere å ”bli slukt”, og at hovedfokuset vil bli på de områdene som ligger nærmere Oslo.  Drift av løyper etc. går stort sett greit, men kan med fordel bli bedre.  Flere av organisasjonene gir uttrykk for at det er behov for formaliserte møteplasser mellom det offentlige og de frivillige organisasjonene.  De frivillige organisasjonene har dårlig kunnskap om det offentlige forvaltningssystemet og de støtteordningene som finnes.  Mange av organisasjonene påpeker sammenhengen mellom friluftsliv og god helse.

Drøft ulike alternativer for hvordan man kan samarbeide om friluftsoppgavene i Grenland:  Ansettelser av egne friluftskonsulenter i kommunene.  Interkommunalt samarbeid om friluftsoppgaver  Interkommunalt friluftskontor  Inngå i noen av de eksisterende friluftsrådene som finnes i nabo-områdene.  Etablere eget frilufstråd for Grenlandskommunene  Etablere et eget friluftsråd for flere kommuner i nedre Telemark enn de som allerede samarbeider gjennom Grenlandssamarbeidet

UTREDE OG GI EN ANBEFALING OM HVILKE OPPGAVER SOM BØR OMFATTES AV SAMARBEIDET  De store tunge drifts- og fysisk tilretteleggingsoppgavene ivaretas i stor grad på en tilfredstillende måte i dagens situasjon. (Dersom disse skal overtas av et friluftsråd trengs en stor og omfattende organisasjon. Uklart om dette vil gi store forbedringer).  Aktuelle oppgaver: Helsefremmende- holdningsskapende arbeid og aktivitetsfremmende tiltak som sine hovedfunksjoner. (Samhandlingsreformen: Helse og trivsel, forebyggende reparasjon), initiere og koordinere friluftsprosjekter, søke om midler, iverksette aktivitetstiltak, informasjon, kontaktpunkt frivillige og det offentlige, kurs, knutepunkt friluftskompetanse (lovverk/tilskudd), høringsuttalelser friluftsrelaterte saker, etc.

UTREDE MULIGE MODELLER OG GI EN ANBEFALING OM ORGANISERING AV SAMARBEIDET  Samarbeidsorgan etter § 27 i kommuneloven. (Momsrefusjon!)  Interkommunalt selskap etter IKS-loven.  ”Foreningsmodell” for friluftsråd.  Underutvalg av et regionråd – i dette tilfelle Grenlandsrådet.

Noen nøkkeltall:  Kontingentene for medlemskommunene i de eksisterende friluftsrådene ligger fra kr. 1 til kr.12 pr. innbygger, med ett snitt på rundt kr (FL: 2 ans, 8kr/innb. Rådm: 1 ans, 4-5 kr/innb).  Polarsirkelen friluftsråd: Omsetning som er i overkant av 9 ganger større enn kontingenten! I snitt for alle 20 friluftsrådene lå dette forholdet i 2010 på 3.9.  Tilskudd fra fylkeskommunen i 2010: 8.6% av omsetningen og 33,9% av kontingenten.

Anbefaling:  Det etableres et eget friluftsråd for de seks Grenlandskommunene.  Hovedoppgavene for et framtidig friluftsråd skal være relatert til helsefremmende, holdningsskapende og aktivitetsfremmende tiltak. Drifts- og tilretteleggingsoppgaver skal i utgangspunktet ikke tillegges friluftsrådet.  Et framtidig friluftsråd skal drives som et samarbeidsorgan etter §27 i kommuneloven. Dette rådet skal ledes av et styre som består av en representant fra hver av deltakerkommunene i tillegg til en representant fra frivillige lag og foreninger.