Erfaring fra parallellrapportering Kapitaldekningsrapportering i 2007

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Trykk på mus eller tastatur for neste bilde…
Advertisements

Hva har vi oppnådd i psykiatrien
VM Fotballen.eu har foran VM i fotball 2010 fått på plass et VM-studio utenom det vanlige. Det du ikke finner om VM her er ikke verdt.
COREP-prosjektet i Kredittilsynet Oslo Børs Frokostseminar Gry Hege Karlsen.
Erfaringer fra internrevisjon
Utlandsprosessen Studiestøtteonferansen i Stockholm 1. – 3. juni 2014.
De nye kapitaldekningsreglene (Basel II) – med hovedvekt på Pilar 2
3. Feilkonto.

Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Årskonferansen for fylkeskommunale fagskoler 2010 Kristiansund 6. mai 2010 NOKUT informerer v/ Bjørn R. Stensby.
Revisjon ved Rikshospitalet den 11. – 18. desember 2007.
Ny kapitaldeknings-rapportering: COREP
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Skjemaoppsett etter COREP Arlina Kornienko Informasjonsmøte COREP 16. – 24. april 2008.
Kunstner: Oddmund Mikkelsen
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Personalseminar Avdeling for IT Høgskolen i Østfold 18.mars 2005
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 4. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
TILskudd ikke-kommunale barnehager i Fauske kommune
P-MP modeller. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Det skal opprettes p fasiliteter (lager) for å betjene en gitt mengde kunder. Kundenodene er også potensielle.
Figurer til artikkelen Sammenlikning av norske bankers kapitaldekning av Henrik Andersen i Penger og Kreditt 2/2010.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Nye kapitaldekningsregler – Hovedtrekk
Vil Basel II gi oss en tryggere banksektor? Konsekvenser for finansiell stabilitet Orienteringsmøte om Basel II, Arne Skauge Finansnæringens Hovedorganisasjon.
1 Modellgodkjenning Orienteringsmøte om Basel II 17. januar 2005 Bjørn Andersen, Kredittilsynet.
1 Informasjon om nye kapitaldekningsregler 14. desember 2006.
Basel II – Formål og hovedprinsipper
BASEL II-seminar mars 2007 Terra-Gruppen. Nye forskrifter om kapitaldekning Finansdepartementet fastsatte ny forskrift om kapitalkrav –Forskriften.
Veiledning til kapitaldekningsrapporteringen - COREP
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?

Mål i prosjekter.
Timesammedag ved Risvollan legesenter(RLS) Evaluering etter 3 år. Stud.med Olav Aune Thomassen og Aage Bjertnæs Spesialist i allmennmedisin.
Aktivitetsmiddelsøknadene Samhandling mellom AIR og klubbene.
ESøknad - Et webbasert system for elektronisk innlevering av søknader om forskningsmidler Kort presentasjon av systemet beregnet på prosjektledere/forskere.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 2. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og Gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 1. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Aktuelt fra Kredittilsynet v/Anne Merethe Bellamy 23. september 2008.
Informasjonsmøte 17. januar 2014
Korreksjoner i a-ordningen
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
ABS-rapportering 2008 for Regionalnett
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Studiebarometeret 2014 Resultater, metodikk og anvendelse Helge Sigurd Hansen 17.mars 2015.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Tracking av digitalradio-andel i Norge © TNS Tracking.
Privatskolesamling 19. mai 2008 Utdanningsetatens kurs og konferansesenter- Helsfyr.
FRiidrett 01/ Tamil sangam i Norge.
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Medlemsmøte DNA 07. mai 2009 Erik Myhre, Kredittilsynet
RIS-metoden for prosessforbedring
Saker som tilsynet jobber med av interesse for medlemmer av DNA
EDAG og a-ordningen Besøk Universitetet i Bergen Britt Visedo - Bluegarden 12. Mai 2014.
Kurs for brukere av KFF-KSS
Formidling til læreplass 2018
Kurs for brukere av KFF-KSS
Utskrift av presentasjonen:

Erfaring fra parallellrapportering Kapitaldekningsrapportering i 2007 SpareBank 1 Gruppen, April 2007 Arlina Kornienko og Gunnar Thorsteinsen

Innhold Erfaring fra parallellrapportering Formål med parallellrapportering Egenskaper Feilkilder Svakheter Kvalitetssikring

Innhold Kapitaldekningsrapportering i 2007 Endringer Midlertidig løsning Nye rapporteringsskjemaer – Basel I Nye rapporteringsskjemaer – Basel II Rapportering etter Basel I Rapportering etter Basel II Innsendelse Valg av metode i 2007

Erfaring fra parallellrapportering

Parallellrapportering Formål Forskriftskrav at det skal rapporteres for søkt metode i minst et år før tillatelse kan gis Forsikre seg at søkere faktisk kan rapportere etter en IRB-metode Rapportering over ett år bidrar til å sikre konsistens over tid Viser effekten av endringer/tiltak (f.eks. modell- og systemendringer) Måle effekten av forbedringer Kvantitativ informasjon som grunnlag for vurdering av oppfyllelse av kravene Gir muligheten for vurdering av flere detaljer enn det legges opp til i ordinær rapportering Sikre kvalitet i rapporteringen og forsikres om at kapitalkravet er korrekt beregnet Kvalitetssikring står sentralt i vurdering av oppfyllelse av kravet

Egenskaper ved parallellrapportering Rapporteringen er lite transparent og vanskeliggjøre revisjon av Kredittilsynet (aggregeringsnivå og formler vanskeliggjør oversikt over grunnlag og for eksempel skille mellom risikoklassifisering og kvantifisering) Detaljgraden i parallellrapporteringen er lavere enn den var i for eksempel Baselkomiteens QIS3 og 5. Det er en større utfordring for bankene som dermed overlates til å gjøre flere egne beregninger Kredittilsynet har på dette grunnlag fokus på bankenes egne rutiner og retningslinjer for kvalitetssikring av rapporteringen Tilbakemelding på svakheter i rapportering ble gitt i søknadsprosessen

Feilkilder i parallellrapporteringen Manglende rutiner Forskjellige personer som forebereder rapporteringen enn de som har best kjennskap til IRB-systemet Manuelt arbeid Lite presise dataopptrekk Stor grad av manuelt arbeid

Svakheter i parallellrapporteringen Manglende konsistens mellom tall oppgitt i søknad og rapporteringen Feilaktig kategorisering Grunn til å anta at rapporteringen ikke var komplett Mange enkle feil og mangler i rapporteringen

Behov for kvalitetssikring i rapportering Etablere rutiner/rutinebeskrivelse Formålstjenelig organisering/opplæring/tilrettelegging for kvalitetssikring Sikre korrekte avgrensninger i opptrekk av data Korrekt spesifisering i automatiske opptrekk av data Internkontroll for å ivareta kvalitetssikring (se også internkontrollforskriften § 4-1)

Kapitaldekningsrapportering i 2007

Endringene Nye kapitaldekningsforskrifter for kredittinstitusjoner og forsikringsselskaper, endringer i beregningsforskriften, og IFRS Overgangsordninger i kapitaldekningsforskriftene åpner for bruk av gammelt regelverk i 2007 for engasjementer som ikke er underlagt IRB Valget må følges konsekvent innenfor konsern Endringene som følger av Basel II trådde i kraft 1. januar 2007. Endringene som følger av IFRS trådde i kraft 1. april 2007.

Midlertidig og endelig løsning I 2007 er det innført en midlertidig løsning for kapitaldekningsrapportering Et prosjekt for en permanent løsning begynte 20. april, med første rapportering planlagt for 1. kvartal 2008 Prosjektet er delt opp i to faser. Ved slutten av fase 1 vil Kredittilsynet vurdere om den valgte løsningen skal implementeres Prosjektet legger til grunn bruk av XBRL for innrapportering, med Excel som en alternativ innrapporteringsløsning.

Nye rapporteringsskjemaer – Basel I Det er gjort endringer i rapport 800 for å ta hensyn til endringene i beregningsforskriften og IFRS. Tilsvarende endringer er gjort i rapport 700 Rapport 700 og 800 vil gjelde for selskaper som benytter overgangsordningen i 2007.

Nye rapporteringsskjemaer – Basel II Det er utarbeidet nye rapporteringsskjemaer for IRB og standardmetoden under Basel II. De vil gjelde i 2007 Det er utarbeidet en ny utgave av rapport 700 som hensyntar endringer i beregningsgrunnlaget som følger av Basel II, i tillegg til endringene i beregningsforskriften.

Rapportering etter Basel I Endringer ifm. endringer i beregningsforskriften og IFRS i både rapport 700 og 800 Endringer til skjema 11, 13, 14, og 32-34 Beløp som før ble trukket fra i ansvarlig kapital er nå trukket 50/50 fra kjerne- og tilleggskapital Flere fradragsposter i kjerne- og tilleggskapital som følger av IFRS

Rapportering etter Basel II - IRB Følgende elementer måtte hensyntas ved utforming av rapporteringsskjemaer for IRB: CEBS har utviklet en felles europeiske rapporteringsløsning under Basel II I 2007 får institusjoner velge mellom Basel II (standardmetode) og Basel I (gammelt regelverk) for beregning av beregningsgrunnlaget for innførings- og unntaksengasjementene. Fra 2007 til 2010 må institusjoner ha ansvarlig kapital som er minst hhv. 95, 90 og 80 % av minstekravet etter gammelt regelverk (”gulvene”)

Rapportering etter Basel II - IRB IRB-rapporteringen består av: Skjemaer for engasjementer underlagt IRB (Rapport 900, basert på COREP) Skjemaer for engasjementer unntatt IRB, eller som er under innføring (Rapport 806, basert på rapport 800 da ingen IRB-banker benytter standardmetoden for dette i 2007) Skjemaer for rapportering av gulvene i IRB (Rapport 805, basert på rapport 800) Alle disse er i form av Excel regneark Fem norske banker har fått IRB-tillatelse

Rapportering etter Basel II - Standardmetoden Rapportering for standardmetoden fokuserer på hovedforskjellene mellom gammelt og nytt regelverk (Rapport 905) Rapport 800 leveres i tillegg, og må brukes for å beregne tallene i standardmetodeskjemaene Få institusjoner kommer til å benytte standardmetoden i 2007.

Rapportering etter Basel II - Forsikring I likhet med kredittinstitusjoner, får forsikringsselskaper velge om de vil bruke gammelt eller nytt regelverk i 2007 Det er utarbeidet en ny versjon av rapport 700 med endringer i beregningsgrunnlaget for å gjenspeile Basel II Endringene fra beregningsforskriften og IFRS fremkommer i begge versjoner Den nye versjonen vil vare inntil Solvency II trer i kraft. Rapport 700 etter gammelt regelverk vil kun vare ut 2007, jf. overgangsordningen.

Rapportering etter Basel II - Forsikring Endringene i beregningsgrunnlaget medfører endringer i skjema 11 og 13-16 Endringene følger bl.a fra at: Det er åpnet for bruk av eksterne rating ved fastsetting av risikovekter Boliglån vektes 35 % 150 %-vekt introdusert for høyrisikoengasjementer og den usikrede delen av forfalte engasjementer 50 %-tak for vekting av derivater er fjernet

Innsendelse Innsending av alle rapporteringsoppgaver skjer via webportalen Samme frister for rapportering etter Basel II som tidligere Mer manuell behandling av innrapporterte data til analysebruk og tilsyn i 2007

Valg av metode i 2007 5 banker har fått tillatelse til å bruke IRB-metode. Samtlige banker benytter overgangsordningen for innførings-/unntaksengasjementene Det er gitt signaler om at det i størrelsesorden vil være 4-13 banker, 2-11 finansieringsselskaper, 1 holdingsselskap og 7 kredittforetak som vil benytte standardmetoden i 2007. 9 forsikringsselskaper og 1 forsikringskonsern har uttrykt at de vil bruke det Basel II-tilpassede rapporteringsopplegget i 2007