Årsaker til økonomisk vekst

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kapittel 5: Sivilisasjoner
Advertisements

Likestilling og likelønn i offentlig sektor Arbeidsmiljøkonferansen 11. og 12. mars 2009 Pål Schøne Instiutt for samfunnsforskning, Oslo.
Grunnleggende bedriftsøkonomisk analyse (3ØB112)
Nils Eirik Stamland, INEOS Norge AS
10Velstand og velferd.
1 Brita Bye CREE Seminar, KLD, 31. mars 2014 Hvordan skal vi innrette teknologi- og klimapolitikken? Modeller for endogen teknologiutvikling.
Av Per T. Eikeland Fleksibilitet og handlingsrom – konflikten mellom ytre og indre effektivitet av Per T. Eikeland
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Kapitalisme uten vekst? Velferdskonferansen 2012 Oslo Roar Eilertsen De Facto.
1 Nye tider: endringer i arbeidslivet. 2 Samfunn i endring Stadig mer turbulente omgivelser Høyere endringstakt Større kompleksitet Slike omgivelser innebærer.
13 En verden uten grenser.
Nils Eirik Stamland, INEOS Norge AS
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Econ1310
Forelesning i mikroøkonomi.
Kunnskapssamfunn & kunnskapsøkonomi
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Klimapolitikk og teknologisk utvikling.
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Produktivitetskommisjonen Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under.
Økonomiske utsikter for 2015 Lars E Haartveit. 2 Verden rundt oss.
Planleggingens utfordringer
Stabiliseringspolitikk – hvorfor og hvordan?
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Planleggingens utfordringer Professor Tor Medalen Institutt for by- og regionplanlegging NTNU
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Ny teknologi – velsignelse eller langsom død? Bærekraftkonferansen i Hurdal 23. Juni 2016 Helle Stensbak, sjeføkonom i YS.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Bedriften er en, eller en av få, produsenter og tar hensyn til at produktprisen er en funksjon av X; p= p(X), som faller når tilbudet øker p’(X)
Ledelse og organisering av høyere utdanning - nasjonale og institusjonelle strategier Evaluering av Kvalitetsreformen Brukerkonferanse Oslo
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Presentasjon seminar om plugging av brønner Stortinget, 10. februar 2016 Harald Solberg Viseadm. direktør Norges Rederiforbund 2016.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
En næringspolitikk for vekst STATSRÅD MONICA MÆLAND Sandefjord, 5. november 2014.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
USEtool – Trinn 3 - Gåtur – støtteverktøy 3aSINTEF / NTNU U S A B I L I T Y brukskvalitet Hva ønsker vi at bygget skal gjøre for oss?
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Økonomiske utsikter for 2015
Kapittel 19 Verdiskaping, vekst og velferd
Problemstillinger rundt IPR-håndtering ved Matforsk
Kapittel 1 Hva er samfunns-økonomi?
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Økte forskjeller Inntektsforskjellene er mye større nå enn for 200 år siden. De siste 20 årene har inntektsforskjellene mellom landene blitt mindre, mens.
Measuring production, Income and Spending
Economic growth around the world
Nasjonalregnskapet Regnskapet for AS Norge Hovedformål
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Romerrikets nedgang og fall …
Eksempel: Forholdet mellom intern og ekstern effektivitet.
9 Arbeidsledighet og konjunkturer
Økt kapitalmakt: Et makroøkonomisk skifte
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Utskrift av presentasjonen:

Årsaker til økonomisk vekst Tre hovedårsaker til forskjeller i økonomisk vekst: Forskjeller i produksjonsfaktorer Forskjeller i produktivitet Bakenforliggende årsaker

Produksjonsfaktorer – realkapital og humankapital I nesten all produksjon brukes realkapital (for eksempel maskiner og bygninger). Jo er realkapital tilgjengelig, jo høyere kan produksjonen bli. Rike land har mulighet til å spare mye. Denne sparingen fører til høy investering i ny realkapital. Humankapital er også en viktig produksjonsfaktor. Det er stor forskjell på humankapitalen mellom verdens rike og fattige land. Fattige land sliter ofte med lavt utdanningsnivå og lavt produksjonsnivå på grunn av dårlig helse.

Utdanning og BNP

Produktivitet Produktivitet er produksjonsnivået sett i forhold til bruken av produksjonsfaktorer. Amerikanske og norske arbeidstakere ligger på toppen i verden når det gjelder produktivitet. Det er særlig to årsaker til forskjellene i produktivitet: Teknologi (kunnskap om hvordan produksjonsfaktorene kan omdannes til produksjon) Effektivitet (hvor effektivt teknologien og produksjonsfaktorene brukes)

Teknologisk framgang Teknologisk utvikling skjer gjennom gode ideer, ”prøving og feiling”, og gjennom vitenskaplig forskning. Teknologi er kunnskap og ideer og er dermed ikke-rivaliserende, dvs. at en persons bruk av den ikke forhindrer andres bruk. Et patent gir oppfinneren enerett til å bruke oppfinnelsen i en bestemt periode. Offentlig støtte er viktig for å finansiere forskning og kunnskapsutvikling som ikke så lett kan brukes i kommersiell virksomhet.

Effektivitet Effektivitet er hvor stor verdiskapingen blir sett i forhold til teknologien og bruken av produksjonsfaktorer. Lav effektivitet kan skyldes ineffektivitet i den enkelte bedrift, for eksempel på grunn av motstand mot ny teknologi. Lav effektivitet kan også skyldes at samfunnet ikke fungerer, for eksempel ved at bedriften ikke får tak i nødvendige deler. I sentralstyrte økonomier har arbeidere og ledere dårligere muligheter og svakere insentiver til effektiv drift. ”Rent seeking” (gevinstsøking) og kriminalitet er uproduktive og skadelige aktiviteter som hemmer veksten i økonomien.

De bakenforliggende årsakene Forskning og teknologiutvikling Utdanning Infrastruktur Rettssikkerhet og eiendomsrettigheter Markeder og planlegging Demokrati og offentlige myndigheter

Hva skyldes forskjellene i produksjonsnivå?