Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helsetjenesten

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hygienekurs – barnehageansatte
Advertisements

Innføring i hygiene.
Forebygging av postoperative sårinfeksjoner
MRSA i sykehjem og hjemmetjeneste
Testprogram - Hvordan gjennomfører du smittevern på tannklinikken?
Felles regionale prosedyrer innen smittevern
Smitteverntiltak på legekontorer og i sykehus
Fokusperiode – Frisk i barnehagen
Smitteverntiltak ved kontakt med mulig syk fugl Petter Elstrøm Folkehelseinstituttet Avdeling for infeksjonsovervåking Fagseminar om fugleinfluensa,
Landsomfattende Håndhygienekampanje
Sårbehandling Mye ny kunnskap om sår og sårheling og sårbehandling, men fortsatt er det veldig mye vi ikke vet Sår gror raskere på ponni enn på hest Sår.
MRSA i sykehjem og hjemmetjenesten
Smittevern på legekontoret
Rutiner på desinfeksjonsrom
Sykehushygieniske tiltak og beskyttelse av helsepersonell mot SARS
Johnny Advocaat-Vedvik
Innleggelse, stell og komplikasjoner
Håndhygiene Hendenes mikrobiologiske flora Håndvask/-desinfeksjon
Arbeidsantrekk Krav til arbeidstøyet Hår Smykker
Prosjekt institusjonshygiene
NOROVIRUS Oppskrift på vellykket håndtering av utbrudd av norovirus i en institusjon Hygienesykepleier Tove A. Kristiansen, NLSH Vesterålen.
Infeksjonskontrollprogram Smitteverntankegang i daglig arbeid
Smittevernseminar 3. mars 2010
Hva må vi ha prosedyrer på Hygienesykepleier Hege Lundmark
Avfallshåndtering: hygiene, smitterisiko, transport, arbeidstøy
Smittemåter og smitteforebygging
Rengjøring av utstyr på legekontor
Hva er farlig? Konkrete råd til publikum for å forebygge smitte
Hånddesinfeksjons- midler
Omgangs syke Smittsomhet og hygiene
Hygiene og renhold.
Flyktninghelsetjenesten Feb 2012
SMITTE OG SMITTESPREDNING.
Tiltak ved norovirusutbrudd Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
MRSA og ESBL i allmennpraksis 5.juni 2014
SARS: fra smittekjeden til en smittevernstrategi
Håndtering av nærkontakter Egil Bjørløw Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern
Smitteverntiltak ved kontakt med mulig syk fugl Petter Elstrøm Folkehelseinstituttet Avdeling for infeksjonsovervåking Fagseminar om fugleinfluensa,
Sars: fra smittekjeden til en smittevernstrategi
Nasjonale retningslinjer for håndhygiene
Håndhygiene og basale smittevernrutiner som forebyggende tiltak
PERSONLIG HYGIENE.
HØSTEN 2006 ELI SKÅR OPERASJONSSYKEPLEIER
Fagdag hjemmetjenesten mars 2015 «Å arbeide i andres hjem» Hygiene og smittevern v/Fagutviklingssykepleier Lone Skjerpeng.
INNFØRING I KIRURGISK HÅNDDESINFEKSJON 1 Arne Hansen 18/
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
INFEKSJONSKONTROLL i HELSEBYGG Anita Wang Børseth Regional smittevernrådgiver/ Master i folkehelsevitenskap Regionalt kompetansesenter for smittevern i.
Smittefare og sykdom i barnehagen Litt om behandling og karantenetid.
SMITTEVERN May-Helen Forsberg Operasjonssykepleier ved Det odontologiske fakultet, Oslo. Juni 2013.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
Bedre Hygiene Redusert kontaminering Økt Trygghet Mindre Svinn En del av løsningen…
Urinveisinfeksjon Observasjoner, tiltak, prøvetakning.
GRUNNLEGGENDE STOMI- OG HUDPLEIE Internt kurs. STOMI- OG HUDPLEIE Unngå stress Finn først fram utstyret som trengs: Lunkent springvann/evt. platefjerner.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Er dine brukere/pasienter i trygge hender?
Bruk av rene engangshansker i helsetjenesten Vett og uvett
HÅNDHYGIENE Presentasjon av ny nasjonal veileder
Er dine beboere/pasienter i trygge hender?
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helseinstitusjoner
Hanskar ved kontakt med kroppsvæsker, avføring og intimst
Aluminium FDV - Forvaltning, drift og vedlikehold
Optimal hygiene og trygg mat
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Håndhygiene og hanskebruk i helseinstitusjoner
Håndhygiene i kommunehelsetjenesten
Utbrudd og utbruddshåndtering i kommunale helseinstitusjoner – og når skal vi screene? ... Eller må vi det egentlig? Horst Bentele, seniorrådgiver Molde,
Kapittel 4: Rent vann  God helse
Nye anbefalinger om smittevern i klinisk odontologisk praksis
Utskrift av presentasjonen:

Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helsetjenesten Nasjonal arbeidsgruppe for markering av 5. mai

Innhold Renhold – en viktig del av smittevernet Hvordan bør håndhygiene utføres? Når bør håndhygiene utføres? Forutsetninger for effektiv håndhygiene Hansker Når skal man bruke hansker? Tips om hanskebruk Alltid håndhygiene etter hanskebruk

En viktig del av smittevernet Renholdet utgjør en viktig del av smittevernet ved norske helseinstitusjoner. Renholdere kan – i likhet med annet personell - også bidra til å spre smitte. Håndhygiene og riktig bruk av hansker er viktig for å hindre smittespredning.

Hvordan bør håndhygiene utføres? Håndvask eller hånddesinfeksjon?

Håndvask eller hånddesinfeksjon? Håndhygiene utføres enten med såpe og vann eller med hånddesinfeksjon.   Håndvask med såpe og vann er anbefalt når: Hendene er synlig tilsølt Hendene er våte Etter toalettbesøk Når man har vært i kontakt med kjemikalier I andre tilfeller anbefales alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel. Det er mer effektivt og mer skånsomt for huden.

Hånddesinfeksjon på 1-2-3

Hvordan utføre håndvask? Benytt mild, flytende såpe og lunkent vann. Fukt hender og håndledd under lunkent, rennende vann. Tilsett en eller to pump med såpe i en håndflate. Gni såpen over alle flater på begge hender, inkludert håndledd. Skyll hendene grundig under lunkent, rennende vann. Klapptørk hendene godt med rent engangs papirhåndkle. Håndbetjente kraner stenges med det brukte papirhåndkleet.   Å utføre håndvask tar 40-60 sekunder. *lenke til opplæringsfilm

Når skal du utføre håndhygiene? Utfør alltid håndhygiene før du starter arbeidet på et nytt rom. Det gjelder uavhengig av type rom. Dersom du tar på ting som er tilsølt, med for eksempel urin, avføring eller blod, må du utføre håndhygiene før du fortsetter med arbeidet på rommet. Har du brukt hansker må du ta dem av og utføre håndhygiene før du fortsetter arbeidet. Utfør alltid håndhygiene etter at du er ferdig med å rengjøre et rom, uansett om du har hatt hansker på eller ikke.

Forutsetninger for effektiv håndhygiene Håndsmykker og lange negler hindrer riktig utførelse av håndhygiene, og gir gode levekår for bakterier. Renholdspersonell bør ikke ha påsatte negler, fingerringer, armbåndsur/armbånd. Neglene bør være kortere enn 2 mm.

Bruk av hansker Hansker reduserer forurensning på hendene og brukes i kontakt med kroppsvæsker som urin, avføring, blod, oppkast og spytt. Hansker gir ikke full beskyttelse. Det kan være små hull i hanskene og i tillegg blir hendene ofte forurenset i forbindelse med at man tar av seg hanskene. Utfør derfor alltid håndhygiene etter at du har tatt hanskene av.

Når bør du bruke hansker? Benytt hansker når du risikerer å komme i kontakt med kroppsvæsker, f.eks. urin, blod og spytt. Benytt hansker ved rengjøring av toalett, bad og desinfeksjonsrom (skyllerom). Benytt hansker ved kontakt med vaskemidler og kjemikalier når det er anbefalt. Benytt hansker ved rengjøring av smitterom. Foto: Colourbox

Andre tips om hansker Ha alltid tørre hender når du tar hansken på – våte hender gir økt hudirritasjon. Bruk fuktighetskrem ofte, det forebygger hudirritasjon. Ikke bruk hansker når det ikke er behov– hyppig bruk øker risikoen for hudirritasjon. Bruk hansker av lateks eller nitril med lang mansjett, det gir best beskyttelse. Ikke desinfiser hanskene, det reduserer hanskenes beskyttelsesevne. Bytt hansker når det er behov for håndhygiene.

Oppbevaring av rene hansker Hanskebokser skal plasseres slik at rene hansker ikke forurenses. Håndhygiene bør utføres før du tar ut rene engangshansker av hanskeboksen. Det er viktig å ta ut en og en hanske, slik at man unngår å forurense flere hansker i boksen.

Påkledning av hansker

Avkledning av hansker

Oppsummering Riktig håndhygiene er vårt enkleste, viktigste og mest effektive tiltak for å forebygge helsetjenesteassosierte infeksjoner. Korte negler og fravær av ringer og klokker er en forutsetning for håndhygiene. Vi sees ved pumpene!

Referanser Nasjonal veileder for håndhygiene Temasiden om håndhygiene i helsetjenesten *Lenke til håndhygienekurs Helse Nord