Matglede for barn og unge i Trøndelag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Advertisements

Å snakke med ungdom - kan vi forebygge spiseforstyrrelser?
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Bli kjent dag ved Korsgård skole – onsdag 4.juni 2014
Gutter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Tannhelse- tjenesten
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Et sunt kosthold.
Marianne Dahlum Helsesøster
Restitusjon og kosthold
Barn og unges helse Levanger kommune
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Seminaret Mat og helse i Aktivitetsskolen
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Samtale 3.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Mappe 1 Gruppe 2. ”Barn kan tidlig vise at de bryr seg om hverandre, løser konflikter og tar andres perspektiv. ”(R06, s.28) Å ta barns perspektiv vil.
Hva skal til for å få alle skolene godkjent?
- Jenter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Fysioterapeut Helsesøster
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Bjørnar og Kjerstin.  Jobbet med helsesøstersaken i 15 år!  Hatt ulike innspill - stykkprisfinansiering  Ulike kartlegginger - hvor mange minutter.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
Grunnleggende ernæring
Skolefrokost En del av helheten der hovedmålsetning er trygghet, trivsel og sosial omsorg for alle på skolen Hovedsatsingsområder: – –God fysisk og psykisk.
Samling for skolenes leder(e) for elevdemokrati og helhetlig læringsmiljø-høringsseminar 11. mai 2014 Orientering om nytt ressurshefte om arbeid mot krenkende.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
OMRÅDELØFT GRORUDDALEN HVORDAN MØTE UTFORDRINGENE UTEN EN SATSNING I RYGGEN?
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Orkla Matbarometer Norge 2016
Utvalgte resultater for SVGS
Velkommen – presentasjon av deg selv
UNG DATA – TYRIFJORD VGS
Orkla Matbarometer Danmark 2016
Utvalgte resultater for SVGS
Husk sunn matpakke Hva putter du i matboksen? Har du noen gang tenkt:
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Mrik siden 2009, Folkehelse og fysisk aktivitet.
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre, fysioterapeuter og fagfolk med ernæringskompetanse.
MatMedSmak.
Idrettspolitisk manifest for Trøndelag
Idrettsskolen på Kjenn skole, Lørenskog
MatMedSmak.
Anders Bakken Integreringskonferansen 19. september 2018.
MatMedSmak.
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
MatMedSmak.
MatMedSmak.
GRATIS SKOLEFORKOST for elever ved fylkeskommunale skoler i Rogaland
Skolemåltidet – en ressurs for læringsmiljøet
Utskrift av presentasjonen:

Matglede for barn og unge i Trøndelag Workshop 15.6.2018 Scandic Hell

Hvordan vi på en bærekraftig måte kan tilby sunn mat og måltidsglede til skolebarn i matfylket Trøndelag?

Innledninger ved Oppvekst- og velferdsdirektør Erik Stene Fylkeslege Jan Vaage Landbruksdirektør Tore Bjørkli

Litt statistikk Kun 55% av skolene har organisert skoledagen på barnetrinnet slik at elevene får minst 20 minutters spisepause På mellomtrinnet bare 40% 60% av SFO legger til rette for frokost 10% av niåringene og 19% av trettenåringene går på skolen uten frokost 26% av niåringene spiste ikke lunsj.

Nasjonal faglig retningslinjer for mat og måltider i skolen Barn og unge trenger jevn tilførsel av mat og drikke av høy ernæringsmessig verdi for vekst og utvikling, aktivitet og for å holde konsentrasjonen opp Å spise handler om mer enn å bli mett

Skolemåltid i Trøndelag Fylkesmannen mener at tilbud om et måltid på skolen vil bedre oppvekstsvilkårene for barn og unge i Trøndelag Flere kommuner har et tilbud Prosjekt hvor fire kommuner i Nord-Trøndelag prøvde ut varianter av skolemåltid. FMNT i samarbeid med Oppvekstprogrammet i NT og KS var ansvarlig. Mer opplagte elever, sunnere kosthold og mer trivsel Snåsa og Meråker skole har fortsatt etter prosjektperioden.

0-24 satsningen Målet for 0-24 satsningen i Trøndelag er: Sikre barn og unges medvirkning og at barn og unges beste er et grunnleggende prinsipp på alle nivå Bidra til å redusere vold og overgrep mot barn og unge Bedre tverrfaglig samhandling mellom aktørene som arbeider med utsatte barn og unge Legge til rette for at barn og unge får sunn og næringsrik mat og gode måltidsopplevelser i løpet av skoledagen

Sosial ulikhet i helse Camilla Stoltenberg: Gratis skolemat vil kunne være et tiltak som kan bidra til å snu utviklingen

Sosial ulikhet i helse og læring blant barn og unge Et kosthold basert på rikelige mengder frukt og grønt, samt passe mengder fett og sukker henger sammen med bedre skoleprestasjoner (Florence, Asbridge, & Veugelers, 2008) Ungdom som starter dagen med frokost med har bedre konsentrasjon og læringsevne (Murphy, 2007) Ungdom somstarter dagen med frokost har generelt sett mer positiv helseatferd enn jevnaldrende som dropper frokosten (Keski- Rahkonen, Kaprio, Rissanen, Virkkunen, & Rose, 2003)

Sosial ulikhet i helse og læring blant barn og unge Barn av foreldre med høy sosioøkonomisk status har sunnere spisevaner enn barn av foreldre med lav sosioøkonomisk status (Rasmussen m.fl., 2006) Det er grunn til å tro at sosioøkonomiske forskjeller som bakgrunn for kostholdsvaner er medvirkende til å forklare sosial ulikhet i helse (Sosial - og helsedirektoratet, 2005)

Sosial ulikhet i helse og læring blant barn og unge Svært mange ungdommer følger ikke nasjonale kostholdsråd om inntak av frukt og grønt fem ganger daglig, samt begrenset inntak av godteri og sukkerholdig brus Ungdom med lav sosioøkonomisk status rapporterer lavere inntak av frukt og grønt, høyere konsum av godteri og sukkerholdig leskedrikk og lavere tannpussfrekvens enn ungdom med høy sosioøkonomisk status

Ikke å forglemme betydningen av identitet og tilhørighet