«Legalisering av cannabis, sett i et folkehelseperspektiv» Knut T

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunalt omdømme – beslutningstaker Nordmøre (ORKíde) November 2010.
Advertisements

Unge & Rus.
Unge & rus.
Nye rusmidler, nye trender- hvilke konsekvenser ? Statistikk 2003
Fysisk aktivitet og helse
Årsrapport 2010: Narkotikasituasjonen i Europa
Alkohol og arbeid hører sammen A-senteret i Oslo Jubileumsseminar 18.okt 2007 Sverre Nesvåg Forskningsleder.
Infeksjoner, rus og psykiatri
STOP WannaBe CannaFree.
Helse og sykdomsbegrepet
Generika og legemiddelutvikling
Hva har trafikk med maskulinitet å gjøre? Trafikk og kjønn Seminar Kristiansand, 16. mars 2011 Jørgen Lorentzen
BrukerPlan - Folkehelse Forskningsleder Sverre Nesvåg
Hva er AVHENGIGHET? Et komplisert spørsmål
Sverre Nesvåg Forskningsleder
Innslag av rusdiagnoser – ICD F1 Hoved- og bidiagnoser
Frivillighetens dilemma
RUS – MER ENN BARE ”ØDELAGTE” NARKOMANE OG GAMLE ALKOHOLIKERE
Årsrapport for 2005 om narkotikasituasjonen i Europa
Alkoholbruk og skader på tredjeperson
Rusmidler og helseskader
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
IKP – basert på risiko- og sårbarhetsvurderinger i egen virksomhet
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Rusmisbruk og helseskader
Insekticider - toksikologi
Nøkkeltall status og utvikling i helse- og omsorgssektoren
Møte med miljørettet helsevern i Akershus,
Nevrobiologisk forståelse av avhengighet
Årsrapport for 2008: narkotikasituasjonen i Europa
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Ingeborg Rossow Statens institutt for rusmiddelforskning.
Helseskader ved cannabisbruk
HVA ER RUSMIDDELER?.
Sykehuset Østfold HF: Avdeling for rusbehandling
Margareth Brødholt HVORDAN BLIR ELDRE MED PSYKISK LIDELSE, RUSMIDDELAVHENGIGHET OG OFTE DEMENS IVARETATT PÅ SYKEHJEM? - Resultater.
Fakta 10-20% av alle barn i Norge har så store psykiske problemer at det går utover hvordan de fungerer til daglig. 4-7% av dem trenger behandling.
Stavanger den 23. april 2015Sven Gustafsson, KoRus Vest Stavanger Rus i et livsløpsperspektiv Nettverkssamling for psykologer i kommunen – region Vest.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
1 Trombolytisk behandling av akutt iskemisk hjerneslag Eivind Berge Ullevål Universitetssykehus 1. november 2001.
Folkehelseinstituttet som støttespiller for kommuner og fylkeskommuner innen helseovervåking – hva tilbys? Else-Karin Grøholt Avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet.
Forebygging av fall Læringsnettverk, Drammen, 13. oktober 2015 Hilde H. Holte, seniorforsker.
Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.
© Telemarksforsking telemarksforsking.no Knut Løyland Strukturelle endringstrekk ved etterspørsel etter utlån fra folkebibliotekene – erfaringer.
Narkotika. Et kjemisk/naturlig stoff Røyking, sniffing, tabletter, pulver på tunga Kan føre til avhengighet Misbruk eller legemiddel.
Hva er Norgeshelsa? Norgeshelsa er et dataprogram som inneholder nøkkeltall om helse og helserelaterte samfunnsforhold i Norge Ved bruk av Norgeshelsa.
…..forebygging-verdiformidling-dialog-relasjon-refleksjon-undring-endring-forebygging-verdiformidling……. Bruk av rusmidler Statistikk 2007 Statens institutt.
Rusmiddel Bokmål – hentet fra ung.no. Cannabis/Hasj Hasj er den vanligste formen for cannabis i Norge og er det mest utbredte av alle de ulovlige narkotiske.
Rusforebyggende arbeid i et læringsmiljøperspektiv Presentasjon 2. sept i Trondheim SHoT 2014.
Hva skjer når hjernen svikter? Demens, psykiatri og atferd v/ Trine Dalen Bergersen psykologspesialist.
Syv siders begrunnet avslag på søknad om støtte til malerutstyr og pass…til en mann som ikke åpner posten ( noe alle vet), har store lese/skrive vansker.
ANT. Fakta I gjennomsnitt drikk nordmenn over 15 år cirka 8 liter rein alkohol per år. Sidan tidleg på 1990-talet har alkoholforbruket auka med cirka.
Grunnleggende begreper og forståelse Introduksjonskurs – grunnkurs i rus- og avhengighetsmedisin Helge Waal Hew
Sprøyterommets muligheter
Jan Norum, Helse Nord RHF
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
Fattigdommens sosiale kostnader
Hvor farlig er legemidler og hvor utbredt er den skadelige bruken?
Bakgrunnsbilde for innledning på foreldremøtet, slik som presentasjon av foredragsholder og informasjon om bakgrunn, formål og gjennomføring.
DEN LAAAAAAANGE KREFTVEIEN
Diabetes - Sykdommen som ble et symbol på nødvendigheten av omstilling og samhandling i helsetjenesten.
Workshop ambulanseberedskap/akuttberedskap Trondheim
Kapittel 1 Helse og sykdom
Undersøkelse gjennomført for Kommunenes Sentralforbund (KS)
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
Ulovfestet objektivt ansvar
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Utskrift av presentasjonen:

«Legalisering av cannabis, sett i et folkehelseperspektiv» Knut T «Legalisering av cannabis, sett i et folkehelseperspektiv» Knut T. Reinås leder i Forbundet Mot Rusgift Presentasjon på FMRs fagdag 14. 11.2014 onsdag, 2. januar 2019 KTR

onsdag, 2. januar 2019 KTR

Det vil føre til økt tilgjengelighet av cannabis Denne framstillingen tar utgangpunkt i at bruken av cannabis vil øke dersom stoffet blir legalisert. Det vil føre til – og være et uttrykk for – økt sosial og kulturell akseptering av cannabisbruk Det vil føre til økt tilgjengelighet av cannabis Det vil føre til at flere bruker cannabis Hvis man regner at det i dag er 200 000 regelmessige cannabisbrukere – vet vi ut fra internasjonale beregninger at ca. 10 prosent, dvs. 20 000 er avhengige. Mange av disse befinner seg i behandlingsapparatet. Dersom antallet regelmessige cannabisbrukere skulle øke til det dobbelte, vil også antallet avhengige øke til det dobbelte, dvs. til ca. 40 000. Vil vi ha et behandlingsapparat som kan bære det? onsdag, 2. januar 2019 KTR

Bruk av Illegale rusgifter siste 12 måneder Cannabis; 125-203 millioner;2,8 – 4,5 % av alle mellom 15-64 år Amfetaminer; 14-56 millioner; 0,3-1,3 % av alle mellom 15-64 år. Kokain; 14-21 millioner; 0,3-0,5 % av alle mellom 15-64 år Opioider; 12-21 millioner; 0,3-0,5 % av alle mellom 15-64 år Injiserende rusgiftbruk; 11-21 millioner onsdag, 2. januar 2019 KTR

Farlighet Hvor mange vil få problemer hvis stoffet blir like utbredt som alkohol? Hvor stor risiko utsetter en person seg for dersom han bruker et stoff en gang? Hvor stor dose skal til for å framkalle en overdose? Sjanse for avhengighet ved gjentatt bruk? Mulighet for å bli kvitt sin avhengighet? Farlighet er ikke noe entydig begrep. Når man snakker om et stoffs farlighet, snakker man da om hvor mange som vil få problemer ved bruken av det, snakker man om hvor stor risiko man utsetter seg for dersom man bruker det én gang, snakker man om hvor stor dose som er nødvendig for å framkalle en overdose, eller snakker man om faren for å bli avhengig, eventuelt hvor lett det er å bli kvitt sin avhengighet? Det er ikke lett å ta stilling til alt dette i en liten innledning. Men man kan stille spørsmålstegn ved noen av våre farlighetsvurderinger. onsdag, 2. januar 2019 KTR

Relativ risiko: Økningen i sannsynligheten for å oppleve en helseskade/sosial skade blant dem som bruker for eksempel cannabis, sammenlignet med dem som ikke gjør det. onsdag, 2. januar 2019 KTR

Folkehelserisiko: Andelen i befolkningen som får/vil få helseskader/sosiale skader som følge av for eksempel cannabisbruk. onsdag, 2. januar 2019 KTR

" En type stoffbruk som har en lav relativ risiko, kan ha en liten individuell betydning, men kan ha en stor folkehelsemessig virkning dersom en stor andel av befolkningen er berørt (for eksempel sigarettrøyking og hjertesykelighet). Motsatt kan en type stoffbruk som har høy relativ risiko, likevel ha liten folkehelsemessig betydning, fordi svært få mennesker er berørt, mens den har sterke helsemessige og sosiale skadevirkninger for dem som er berørt. Følgelig må en farevurdering av det personlige og folkehelsemessige skadepotensialet ved cannabis- og annen rusgiftbruk ta i betraktning ikke bare den relative skaderisikoen, men også utbredelsen av bruken og den individuelle sannsynligheten for skadevirkninger." (Hall, 1995) onsdag, 2. januar 2019 KTR

En skala for å fastslå en rusgifts individuelle skadepotensiale onsdag, 2. januar 2019 KTR Kilde: Nutt, King, Saulsbury, Blakemore. The Lancet 2007; 369:1047-1053.

12.11.2014 KTR

Ulike stoffers potensial for helseskader: (Wayne Hall mfl, 1999) Cannabis Heroin Alkohol Ulykker * ** Vold / selvmord Overdose HIV leverinfeksjoner Hjertesykdom Respirasjonssykdommer Kreft Mental sykdom Avhengighet Varige skader på foster onsdag, 2. januar 2019 KTR

WHO-rapporten: Den omdiskuterte WHO-rapporten, som kom i 1995, påpeker mange helsefarer ved cannabisbruk og har følgende konklusjon: ”Med de eksisterende bruksmønstre utgjør cannabis et langt mindre folkehelseproblem enn alkohol og tobakk i de vestlige land.…,men alkohol og tobakk utgjør store folkehelseproblemer, og cannabis' betydning for folkehelsen kan øke dersom andelen som bruker mye cannabis daglig skulle nærme seg andelen som bruker mye alkohol eller tobakk daglig." (Hall; Wayne, Room; Robin og Bondy; Susan: "A Comparative Appraisal of the Health and Psychological Consequences of Alcohol, Cannabis, Nicotine and Opiate Use", August 1995.) onsdag, 2. januar 2019 KTR

Nye pasienter i narko-behandling i 24 EU-land i 2006 - etter primær rusgift: heroin, kokain, cannabis, andre sentralstimulerende stoffer, andre typer rusgifter. onsdag, 2. januar 2019 KTR

Prosentandel blant voksne narkotikaproblematikere siste år som begynte å røyke marihuana på ulike alderstrinn. (NHSDA 2001) Percent Dependent or Abusing in Past Year onsdag, 2. januar 2019 KTR

Takk for oppmerksomheten! onsdag, 2. januar 2019 KTR