Hva gir oss energi i maten

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Karbohydrater og fedme
Advertisements

ERNÆRING HIL FOTBALL.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Leptin.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Grunnleggende ernæring
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
KARBOHYDRATER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Hva skjer med maten på kjøkkenet (spesielt fokus på tilgjengelighet av energi og antioksidanter) Einar Risvik
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Fordøyelseskanalen.
Hva skjer med maten på kjøkkenet (spesielt fokus på tilgjengelighet av energi og antioksidanter) Einar Risvik
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Fordøyelseskjertlene
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Hva gir oss energi i maten Et fokus på energi betyr i praksis et fokus på gruppen vi kaller karbohydrater

Maten består i stort av karbohydrater, protein, fett, antioksidanter, vitaminer og mineraler Vi skal ha mest energi fra karbohydrater (55-65%) Proteiner bygger muskler og består av aminosyrer Fett er energilager i hovedsak (20-30 % av energien) Antioksidanter beskytter maten og oss Vitaminer er stoffer som trengs for å få visse reaksjoner til å skje og som beskytter noen stoffer i kroppen(noen er også antioksidanter) Mineraler er sporstoffer som vi trenger i små mengder

Dagens anbefalte inntak Økt proteinnivå (23 E%) + Lav glykemisk indeks, i en diett med fri tilgang til mat holdt vekten nede på overvektive personer 12 kg Dagens anbefalte inntak Larsen TM et al. New Engl J Med 2010

Glykemisk indeks og glykemisk load Indeks er hvor høyt blodsukkeret man får Load er den totale belastning over tid 06.12.2018

Hva snakker vi om egentlig Hva snakker vi om egentlig? Diskuter to og to hva som vil fungere best i en skoledag/barnehagedag 06.12.2018

Vi må spise riktig i dag for å unngå et problem i framtiden Maten må smake godt Maten må gjøre godt På skolen trenger dere nok energi til viktig læring i hver time Maten må vare helt til neste måltid 06.12.2018

En svært skjematisk oppsummering av begrepet gastromekanikk 06.12.2018

Det handler om hvor lang tid det tar for mage/tarm å hente ut energien i maten Det er flere faktorer som påvirker: Hvor mye er det i mage/tarm fra før Hvilken rekkefølge kommer det ned i magen og hvor lenge blir det der, det vil si lengden på måltidet Hvordan konsistensen er på det vi spiser Hvordan er fordelingen av partikkelstørrelser, det vil si hvor mye er melet malt, hvor mye er grønnsaker varmebehandlet Hvordan er sammensetningen, for vi vet at fett setter ned absorpsjonshastigheten, protein og lange karbohydrater pakker inn lettere fordøyelige ting Bakterier i mage og første del av tarmen (det er ikke mye, men de har betydning Signalsubstanser som sier til hjernen at det er nok/ikke nok (fett, hormoner, peptider av protein og karbohydrater) 06.12.2018

Karbohydrater er sukker, stivelse og fiber Sukker er som en perle på et perlekjede, bare utrolig mye mindre 06.12.2018

Dette er druesukker som går rett i blodet det gir energi med en gang, men varer kort 06.12.2018

Når vi setter sammen druesukker til kjeder blir det stivelse Det smaker ikke søtt 06.12.2018

Når vi forgreiner blir det seine karbohydrater eller kostfiber 06.12.2018

Hvilken mat mener vi når vi sier karbohydratrik mat? RASKE 06.12.2018

SEINE Karbohydrater 06.12.2018

Stivelse Vanlig sukker Stivelse er sukker fruktsukker Stivelse Glukose eller druesukker Vanlig sukker 06.12.2018

Vi regner energi i maten i kalorier og vi trenger ganske mye hver dag Over halvparten av energien hver dag kommer fra sukker, stivelse eller karbohydrater Men det er ikke likegyldig hvilke karbohydrater 06.12.2018

Maten skal vare helt til neste måltid Mat som er rask å fordøye Mat som er sein å fordøye Mat som er rask å fordøye varer kort Da må vi spise oftere og det blir det mer kalorier av Når blodsukkeret faller får vi mat eller sukkersug, ofte i form av en uro i kroppen Mat som er sein varer lenge Da spiser vi sjeldnere og er mer opplagte i tiden i mellom, det blir kanskje like mange kalorier, men vi føler oss bedre Dessuten blir det ikke sendt sukker til lager til siden 06.12.2018

Dette krever en forklaring Sukker i blodet er kroppens energi Sukker og fett fyller samme funksjon Det kalles blodsukker Alt vi spiser som skal gi energi omdannes til sukker slik at kroppen kan bruke det Dette er sukker, stivelse, fiber og fett Når det er for mye sukker i blodet omdannes resten til fett og lagres til siden Når vi har for lite sukker i blodet tar vi fett fra maten eller lager på kroppen og omdanner tilbake til sukker 06.12.2018

Vi spiser like mye energi av hver, hva er best og hvorfor? byggrynsgrøt 06.12.2018

Blodsukker Sulten FETT til lager Bygg, havre og grønsaker Boller, pasta, ris, sukker, poteter og hvitt mel Sulten FETT til lager Bygg, havre og grønsaker Tid til neste måltid 06.12.2018

Blodsukker Sulten bygg Tid til neste måltid Pasta, ris Poteter og hvitt mel Sulten bygg Tid til neste måltid 06.12.2018

Dagen i kort med følgende mat: Fett til lager F m L 14.00 06.12.2018 Foredrag

Alternativ mat F m L 14.00 06.12.2018 Foredrag

Konklusjon For å holde konsentrasjonen oppe hele dagen trenger du mat som holder deg opplagt helt fram til neste måltid Det er viktigere enn hvor mange kalorier det er i maten 06.12.2018

Hvis du ikke vil legge på deg trenger du mat som gjør at blodsukkeret stiger sakte 06.12.2018

Litt reklame til slutt Bygg inneholder lange fibre som det tar lang tid å bryte ned kalt Betaglukaner I kroppen fungerer disse som langsom energi og de beskytter mot matforgiftning, kreft og gir fiber til tarmen 06.12.2018

https://brodogkorn.no/fakta/bygg/ http://dugablogg.no/ https://brodogkorn.no/fakta/bygg/ https://forskning.no/partner-nofima-mat/slik-skal-forskerne-fa-oss-til-a-spise-mer-bygg/539202 06.12.2018