FETTSKOLEN.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

Råd for et sunt kosthold (1)
Leptin.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Karboksylsyrer.
Protein og fett - Uke 9 -.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
En kropp som virker ”Vi har ikke en kropp, vi er en”
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
NÆRINGSSTOFFER OPPGAVER Klikk på pilen i høyre hjørne for å gå til neste side.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Etter denne timen skal du kunne:
Korn, Frø og kornprodukter
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Kroppens byggesteiner.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Etter denne timen skal du kunne:
EGG.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

FETTSKOLEN

Ulike typer fett (s. 8) Mettet fett (stivt og hard når det er kaldt) Umettet fett (holdet seg flytende også når det er kaldt) Animalsk fett (fra dyr) Vegetabilsk fett (fra planter)

Mettet fett (s. 13) Mettet fett finner vi hovedsakelig i matvarer fra dyreriket. Har en hard konsistens i kjøleskapet Bør erstattes med umettet fett Har form som en «stav», og kan pakkes tett sammen.

Umettet fett (s. 14) Er mykt i kjøleskaptemperatur Finnes i mykt margarin, fet fisk, avokado, nøtter og i en del olje Har en eller flere «knekker» i strukturen slik at de ikke kan pakke seg tett sammen. Omega-3 (fet fisk, linfrø), holder blodårene myke Omega-6 (vegetabilsk olje, margarin), gunstig for kolesterolet.

Fett og helse? (s 19) Kolesterol er et fettstoff som finnes i kroppen, mettet fett gjør at du får for mye kolesterol, og det er ikke bra. For mye kolesterol kan føre til at blodårene til hjertet tettes igjen. Kolesterol nivået bør ligge under 5 Umettet fett reduserer det dårlige kolesterolet

Hvorfor trenger vi fett? (s. 24) Fett gir oss energi. Overskudd av fett lagres i kroppen. Maten du spiser bør ikke inneholde mer enn 30% fett. Mye av fettet vi får i oss er usynlig fett. Oppgavene s. 29 Smaksstoffene i enkelte matvarer er avhengige av fett for at du skal smake dem. (s. 34) Oppgaver s. 43