Lederlønn i kommunal sektor Praksis og erfaringer fra lokale lederlønnsforhandlinger. Undersøkelse av forhandlinger etter kapittel 3 i Hovedtariffavtalen,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rolleavklaring Nedbemanning er ikke en enmannsjobb og ved planlegging forutsettes samarbeid med PO-senter/etat PO –senteret skal ha en veileder og kvalitetssikringsfunksjon.
Advertisements

Oppgaver for tillitsvalgte
Varsling om kritikkverdige forhold
Tilsettinger Felleskurs for rektorer og tillitsvalgte, våren 2008.
ARBEIDSGIVERPOLITIKK
Side 1 Sammen om en bedre kommune Mari Frogner Ruud – Prosjektleder Kongsberg kommune.
Arbeidsgiverrollen - politisk og administrativt
Lokale forhandlinger Beregninger - begreper
Forsøksordning i barnehage Hmmm Hvordan gå fram for å inngå lokale forsøksordninger?
Evaluering av lokale forhandlinger for pedagogisk personale i Oslo Presentasjon for Utdanningsforbundet 18.april 2008.
Tilsettinger Utdanningsforbundet sin politikk Utdanningsforbundet Akershus Januar Kent Inge Waaler.
Kvifor kompetansekartlegging? Iver Kåre Mjelve Maria Ryan Tanem
Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet.
Overenskomst mellom NHO/Abelia og LO/NTL
Hovedfunn – Offentlighetslovens konsekvenser for rekruttering til kommunale lederstillinger 3. november 2010.
Analyse av Tromsø kommunes omdømme
1 Prestasjonsorienterte avlønningsformer - status og utfordringer Norsk Arbeidslivsforum Mona Bråten, Fafo.
Medbestemmelse på arbeidsplassen
Resultater NNUQ IMDi, 6. september Innledning.
Organisasjonskart                                                                                                                                         
LØNNSPOLITIKK Kriterier for lokale lønnsforhandlinger 2012 ved Horten videregående skole.
Folkehelseplan (kommunedelplan) for Aurskog-Høland kommune
Ullensaker kommune Hvilke forventninger har kommunene til samarbeidet med NAV Akershus Innlegg for NAV Akershus 16. mars 2009 v/rådmann Arne Bruknapp.
Bør private skoler ha lokale forhandlinger? Noen sider ved saken!
Klubben og klubblederrollen Skolering av nye tillitsvalgte Lokal introduksjon Utdanningsforbundet Bergen 2013.
Møte Lønnssystemet på KA-sektoren.
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til elever i Vg1 og Vg 2 4. september 2012.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
Hovedtariffoppgjøret KS - noen viktige elementer Videokonferanse med fylkeskontorene 9. mai 2016.
AVTALEVERKET OG FORHANDLINGSTEKNIKK KS-området v/advokat Liv Torill Evenrud Tlf FORHANDLINGSKURS 2016.
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Resultat - Hovedtariffoppgjøret i staten Hva var årsaken til den første streiken i staten på 28 år? Uenighet om tallgrunnlaget. Staten mente at.
Krav til rekrutteringsprosessen Må stillinger lyses ut? Hovedregel = JA Hjemmel: ikke lovfestet, men følger av hensyn til potensielle søkere og allmennheten.
Den norske tannlegeforening Lønnsoppgjøret 2009 Forhandlingssjef John frammer.
Organisasjonsmessig behandling. Tariff 2016 Hva blir det viktigste for Utdanningsforbundet i vårens hovedoppgjør? Tariff 2016s2.
Kommuneundersøkelsen vår 2015 For NHO juni INNSIKT SOM BRINGER DEG VIDERE Bakgrunn OppdragsgiverNHO KontaktpersonPer Øyvind Langeland HensiktFormålet.
Samarbeid og medbestemmelse Samling: Samarbeid og medbestemmelse i staten. Målgruppe: mellomledere. Arbeidshefte.
Evaluering av lokale forhandlinger for pedagogisk personale i skoler og barnehager
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Drøftingsmøte - HTA kap. 3 pkt 3. 2
Skranker i arbeidslivet
Den gode skoleeier I Nes.
HTV-konferanse 8. – 9. februar 2017
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner»
HOVEDPROBLEMSTILLING:
Kvalitetskommuneprogrammet
Lov, avtaler, veiledere mm
Norsk Finansbarometer 2015
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
Agenda: Lønn Forventninger Kontorstruktur Spørsmål og svar
Hva gjør kommunene med deltidsspørsmålet?
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Hva er det og hva omfatter de?
Filter/fokusområde - Politikk
KS Utredning og Dokumentasjon
«Bare plunder og heft» Erfaringer med midlertidig ansettelse og deltidsansattes rett til utvidet stilling i kommunal sektor.
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Hva er et tariffoppgjør?
Grue - Kommunesammenslåing.
Eidskog - Kommunesammenslåing.
Lederlønn i kommunal sektor Praksis og erfaringer fra lokale lederlønnsforhandlinger. Undersøkelse av forhandlinger etter kapittel 3 i Hovedtariffavtalen,
Presentasjon Kommunenes arbeid med økt sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
HOVEDPROBLEMSTILLING:
Hva gjør kommunene med deltidsspørsmålet?
St.Hanshaugen - bydelsrapport
Frogner - bydelsrapport
Nordstrand - bydelsrapport
Utskrift av presentasjonen:

Lederlønn i kommunal sektor Praksis og erfaringer fra lokale lederlønnsforhandlinger. Undersøkelse av forhandlinger etter kapittel 3 i Hovedtariffavtalen, gjennomført for KS og forhandlingssammenslutningene 2007-2008. Hovedfunn. Åsmund Arup Seip Fafo

Om undersøkelsen Spørreundersøkelse til kommuner/fylker 406 e-postinvitasjoner, 227 besvarte, 56 prosent svar Besvart av personalsjef/-kontor eller rådmann, og representerer dermed arbeidsgivers syn/vurdering God representativitet med hensyn til størrelse på kommune Caseundersøkelse av 10 kommuner og 2 fylkes-kommuner Intervju med representant for arbeidsgiver og tillitsvalgte, til sammen 48 personer Casekommuner valgt i samarbeid med oppdragsgiver, intervjuobjekter valgt av Fafo

Lønnspolitikk for ledere i HTAs kapittel 3 En egen skriftlig lønnspolitikk for ledere finnes i 35 prosent av kommunene/fylkeskommunene. Lederavtaler er tatt i bruk i flere tonivåkommuner (69 prosent) enn andre kommuner (40 prosent). Sannsynligheten for å ta i bruk lederavtaler øker betydelig med størrelsen på kommunene/fylkeskommunene. Oppnådde resultater i forhold til virksomhetens mål er det viktigste kriteriet for vurdering av lederlønninger både i 3.4.1- og i 3.4.2-forhandlingene. Sammen med utøvelse av lederskap har nærmere 70 prosent av kommunene/fylkeskommunene valgt et av disse to kriteriene som det viktigste.

Omfaget av lederlønnsforhandlinger Spørsmål om omfanget av kapittel 3.4.1 eller 3.4.2 har behandlet i over 60 prosent av kommunene/fylkes-kommunene i løpet av de siste to årene. Det er registrert uenighet om omfang i 22 kommuner. 57 prosent av kommunene/fylkeskommunene regner seg som tonivåorganisert. Det finnes anslagsvis 2500 ledere i kapittel 3.4.1 i alle landets kommuner/fylkeskommuner. Det finnes anslagsvis 8700 ledere i kapittel 4.3.2 i alle landets kommuner/fylkeskommuner. (Iflg. KS har PAI-registeret registrert 9600 i hele kap. 3.)

Gjennomføring av lederlønnsforhandlinger I 32 prosent av kommunene/fylkeskommunene gjennomføres det ikke forhandlinger med organisasjonene innenfor kapittel 3.4.1. Tallmateriale som viser lønnsnivå og lønnsutvikling, ble lagt fram i 62 prosent (3.4.1) og 81 prosent (3.4.2) av kommunene/fylkeskommunene i forbindelse med forhandlingene. Medarbeidersamtaler/lønnssamtaler benyttes som del av lønnsfastsettelsesprosessen i 39 prosent av kommunene/fylkeskommunene i både kapittel 3.4.1 og 3.4.2. 50 prosent benytter ikke en slik samtale. som del av lønnsfastsettelsesprosessen.

Gjennomføring av lederlønnsforhandlinger. Tidspunkter 64 prosent av kommunene/fylkeskommunene har valgt å gjennomføre 3.4.1- og 3.4.2-forhandlingene innenfor samme måned. 83 prosent av kommunene/fylkeskommunene gjennomfører 3.4.2-forhandlingen samtidig med eller etter forhandlingene i kapittel 5.2. Virkningstidspunk er satt til 01.05 i 81 prosent av 3.4.2-forhandlingene og i 68 prosent av 3.4.1-forhandlingene.

Tvister Bruk av pendelvoldgift innenfor kapittel 3.4.2 ble avtalt i 18 prosent av kommunene/fylkes-kommunene. Brudd i forhandlingene oppsto i 1 prosent av kommunene/fylkeskommunene innenfor kapittel 3.4.1 og i 10 prosent av kommunene/fylkes-kommunene innenfor kapittel 3.4.2. Fagforbundet, NITO og Utdanningsforbundet har vært involvert i flere brudd enn de andre organisasjonene.

Erfaringer fra casekommuner I enkelte kommuner/fylkeskommuner kan det skape utfordringer at forhandlingsbestemmelsene er knyttet så tett opp til organisasjonsstruktur. Noen kommuner/fylkeskommuner har særskilte rammer og en annen praksis rundt lederlønnsforhandlingene. For eksempel: forhandlinger blir lagt til et annet tidspunkt, bruk av særskilte kriterier, aktiv bruk av lederavtaler. Mangel på statistisk materiale og lønnsoversikter oppleves som et problem av mange tillitsvalgte. Noen kommuner har valgt å gjennomføre lønnsforhandlinger i stor åpenhet, og har gode erfaringer med det.