Enhetsfylke i Møre og Romsdal

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Advertisements

Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Milepelsevaluering av Innherred samkommune
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Nordisk GIS – konferanse 2003 Lillestrøm GisLink – kart og fagdata på nett Et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Fylkesmannen.
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Vigdis Hjulstad Belbo RUP 2003 Fylkeskommunen – ny og forsterket rolle Den nye fylkeskommunen.
Ungdom, makt og medvirkning
Per Rune Henriksen 23. Mars 2007 Regionale fortrinn – regional framtid.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Hva skjer akkurat nå? Ny organisering i Sosial-, helse- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen Embetsoppdraget/samhandling. Familieveiviserprosjektet.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Prosjekt tidlig innsats
Resultater etter KBLs opplæring i husleieloven og forvaltningsloven
Christian Grorud
Møte i Romsdal regionråd, fredag
Statsråden 1 Sem - erklæringen Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelser skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal.
Tanker rundt samarbeidet i Trøndelag Nye muligheter i ny plan- og bygningslov v/Alf Daniel Moen.
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Samling om rådgivning og karriereveiledning
Om barne- og familievernet
NTP og RTP - grensesnitt og samspill Alf Daniel Moen fylkesrådsleder.
Miljøverndepartementet. Kommunal- og regionaldepartementet. Barne- og familiedepartementet. Fiskeri- og kystdepartementet. Landbruks- og matdepartementet.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Styringsgruppemøte – Verdal rådhus Evaluering Innherred samkommune Hvorfor samkommune? økonomiske forhold nasjonale føringer kommunesammenslåing.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Hensyn og verdier bak utformingen av statlig tilsyn med kommunesektoren: Rettssikkerhet for enkeltmennesket Bærekraftig.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Statlig tilsyn med kommunesektoren Samordning Bakgrunn: NOU 2004 nr 17 – Aaslandutvalget Ot.prp nr. 97 (2005 – 2006) Kapittel.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Regional planstrategi
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Ny infostrategi Forslag til prosess Presentasjon for leiargruppa i Møre og Romsdal fylke 11. mai 2009.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
1 Forsøk med enhetsfylke i Møre og Romsdal Erfaringer og ledelsesutfordringer Verdal, Ass. kulturdirektør Nils-Gunnar Solli.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
På hvilke måter representerer Kvalitetsreformen en ledelsesutfordring? Bjørn Stensaker.
Statens vegvesen Ny organisasjon fra 1. januar 2010.
Ny organisering av LVSH Hamar, 24 og 25 september 2015 Anita Ihle Steen Styreleder LVSH.
SVV 2010 Forvaltningsreformen Overordnet organisering.
Kontaktutvalget Arbeidsgruppe regionreform Knut Sletta, 5. juni 2015.
Innspel til folkehelsearbeidet Møre og Romsdal Roar Amdam Høgskulen i Volda
Følgeevaluering av Opplevelseskortet i Møre og Romsdal Heidi Haukelien og Christine Hvitsand 1.
Agros – et nytt system for erstatning av Saturn
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Prosjektleder Ann Evy Duun
Forvaltnings- og regionreformen Trøndelagsrådet 31. januar 2006
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
UTKAST Prosjektøkonomistyring Felles for forvaltning av nye rapporter og håndtering av innspill til endringer EFP-prosjektet høsten 2013.
Evaluering av organisasjonsform samisk høgskole
Regionreformen – status og veien videre
Følgeevaluering av Innherred Samkommune
NTP prosessen og samarbeid med andre fylker
Implementering av kompetanseplaner/strategier
Prosjekt tverrfaglig samarbeid barn/unge i Nordre Land kommune
Sammen for livet eller et liv i samkommunen
Kompetanseutvikling - Rus og vold
Utskrift av presentasjonen:

Enhetsfylke i Møre og Romsdal Godt forsøk – god modell? Evaluering av forsøk med enhetsfylke i Møre og Romsdal Terje Skjeggedal og Roald Lysø

Trøndelag Forskning og Utvikling as Om oppdraget Forsøket foregår i perioden 2004–2007, med mulig forlengelse ut 2009. Evalueringa starta opp i august 2004. Oppdragsgiver er Kommunenes Sentralforbund. Følgeevalueringa baserer seg på dokumentstudier, spørreundersøkelse og intervjuer, samt dialog og drøftinger med intern evalueringsgruppe, prosjektledelse og administrativ ledelse for å drøfte innhold og prioriteringer og for å gi tilbakemeldinger og innspill til forbedringer. Trøndelag Forskning og Utvikling as

Trøndelag Forskning og Utvikling as Om forsøket Møre og Romsdal fikk ikke det politiske forsøket de søkte om, men et administrativt forsøk som ikke flytter oppgaver fra staten til fylkestinget. Alle de ansatte i fylkeskommunen og i fylkesmannsembetet, bortsett fra fylkesmannen sjøl og assisterende fylkesmann, er integrert i en organisasjon under felles administrativ ledelse av fylkesdirektøren. Fylkesmannen har ansvar for klage og tilsyn, beredskap og oppgaver for Kongehuset. Oppgavene blir utført av saksbehandlere som er underlagt fylkesdirektøren som arbeidsgiver, men som i slike saker instrueres av fylkesmannen. Om lag 75 % av de tidligere oppgavene til fylkesmannen er i forsøket langt inn under fylkesdirektøren. Modellen innebærer at fylkesdirektøren følger to styringslinjer, fra fylkestinget for fylkeskommunale oppgaver og fra det enkelte fagdepartement og direktorat for statlige oppgaver. Det er etablert en Samhandlingsarena der en ønsker å utnytte, videreutvikle og koordinere tverrsektoriell og tverrfaglig samordning i den nye organisasjonen. Trøndelag Forskning og Utvikling as

Er målene for enhetsfylket nådd? Enklere og mer effektiv offentlig forvaltning på regionalt nivå. Prinsippet om "ei dør inn – ei dør ut" for regional forvaltning synes i stor grad å være gjennomført. Et eksempel er ordninga med plansamordner slik at kommunene får ett svarbrev fra fylket i plansaker. God samhandling med kommunene, næringslivet, organisasjonene og staten. Samhandlinga mellom fylket og eksterne aktører har blitt bedre gjennom forsøket, særlig når det gjelder kommunene, bl.a. som følge av prosjektene på Samhandlingsarenaen. Et sterkt kompetansemiljø for brukerne. På de fleste arbeidsområder mener de ansatte i enhetsfylket at det har skjedd kvalitetsforbedringer. Nesten ¾ menet at enhetsfylket har tilført ny kunnskap og kompetanse. Om lag 1/3 i kommunene opplever bedre tilgang til sakkunnskap og kompetanse En aktiv pådriver for samfunnsutvikling i Møre og Romsdal. Om lag 2/3 av de ansatte i fylket mener at rollen som regional utviklingsaktør har blitt bedre med enhetsfylket. 80-90 % i kommunene mener at fylket i middels eller stor grad fyller en slik rolle. Trøndelag Forskning og Utvikling as

Trøndelag Forskning og Utvikling as Godt forsøk – og hva så? Fornuftig å forlenge forsøket ut 2009, forutsatt at den nye stortingsmeldinga om forvaltningsreformen (des. 2006) fortsatt åpner for enhetsfylke som modell Gir anledning til å foreta en kritisk oppsummering og vurdering og eventuelle justering av organisering og rutiner – og vurdere nødvendige justeringer av forsøket. Noen av vurderingene kan gjøres innafor eksisterende modell, som vurdering av avdelingsstruktur, organisering av ledernivået og plassering av Samhandlingsarenaen. Arbeidet med klage-, kontroll- og tilsynsoppgaver er avklart i forskriften og har i forsøket vært utført på en ryddig måte. Likevel er det grunn til å stille spørsmål ved den valgte modellen. Trøndelag Forskning og Utvikling as

Trøndelag Forskning og Utvikling as Revidert modell? Klage, kontroll og tilsyn av egen virksomhet, som videregående opplæring, bør vurderes lagt ut av enhetsfylket. Dagens løsning med at fylkesmannen har ansvaret for klage, kontroll og tilsyn, men enhetsfylket har saksbehandlerne, er etter vår vurdering lite egna. Et alternativ kan være å trekke all klage-, kontroll- og tilsynsbehandling ut av enhetsfylket. Det vil da bli en fylkeskommune med utvida oppgaver, og en fylkesmann med ansvar redusert til klage-, kontroll- og tilsynsoppgaver. Modellen kan neppe lenger kalles enhetsfylke. Et annet alternativ kan være å videreføre den komplekse modellen med to styringslinjer og legge også ansvaret for klage, kontroll og tilsyn, bortsett fra saker som gjelder egen virksomhet, inn under fylkesdirektøren. Trøndelag Forskning og Utvikling as