Hva gjør kommunene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Advertisements

Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
A RBEIDSLIV I OPPLØSNING – LØSARBEIDERSAMFUNNET PÅ VEI TILBAKE ? Velferdskonferansen 21. mai 2012.
Fredrikstad og Sarpsborg Kriminalitetsforebyggende samarbeid for trygge nærmiljø SLT koordinator Tone Faale i Sarpsborg.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
DEMOKRATI - UENDRET STRUKTUR FORDELER _____ ULEMPER
Hvorfor bli Miljøfyrtårn?. Miljøfyrtårn God økonomi! God omdømmebygging! Kvalifiserer ved offentlige innkjøp!
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Normen i SiO - forpliktelser og lederforankring
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
2004 NAO-prosjektet Ny AnskaffelsesOrganisering
Sverre A. Larssen, BNL Oslo,
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Bakgrunn kompetanse- og kvalitetsutfordringer vanskelig økonomi Kommunenes størrelse, vanskelige økonomi.
Svikt i rekrutteringen til yrkesfagene som nasjonalt problem Adm.dir. Jon Sandnes BNL V E S T L A N D S K E B Y G G - O G A N L E G G S D A G
Side 1 Situasjonsanalyse 9K Jørund K Nilsen Laholmen 13. mars 2003 Situasjonsanalyse 9K.
VED Inger Lise Høvik Trond-Erik Eriksen Ola Selvaag Elisabeth Lande
Tiltak for å sikre rettferdig konkurranse Forbundsleder Per Madsen Norges Lastebileier-Forbund Senterkonferansen 2015 søndag 11. januar 2015.
Sentral vs. desentral økonomifunksjon
ARBEIDSLIVSKRIMINALITET Hva inneholder den overordnede risikoanalysen for byggherrer og bedrifter i bygg & anleggsbransjen?
Hvordan sikre sunne arbeidsforhold i bygg og anlegg.
Kompetanse og lønn – innspill/ utfordringer i Forutsetning og bakteppe: En arbeidsgiverorganisasjon, men tett dialog med kommunene som tjenesteyterne.
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
Lojal iverksetting eller målrettet medvirkning? Om kommunesektoren og EØS-avtalen NIBR-rapport 2008:12, forfattet av Marthe Indset og Sissel Hovik Rapport.
Digitale tjenester Improvisert. Digidel Digital agenda for Norge — IKT for en enklere hverdag og økt produktivitet Digital agenda for Norge, Meld. St.
Samarbeidsdrevet innovasjon Gjennom å samarbeide med eksterne aktører kan organisasjoner få tilgang til nye ressurser: Alternative perspektiver, kompetanse,
Konferanse om Fairtrade og etisk handel i Sauda Gunn-Lise Jacobsen, KS Innkjøpsforum28. – 29. august 2008.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Agenda Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Gjennomgang av prosessbeskrivelsen for innkjøp Litt om fokusering rundt: Litt om fokusering rundt:
FARVE-prosjektet: «Samarbeid i og etter introduksjonsprogrammet» NAV Oppland, NAV Hedmark, IMDI Indre Øst, Fylkesmannen i Oppland, NHO Innlandet, Gjøvik.
1 Stjørdal 8. september Seniorrådgiver Inga Gjerdalen Statlig styring av kommunesektoren.
Mandal kommune Utkast til nye etiske regler For ansatte og folkevalgte i Mandal kommune Vilhelm Lunde Holme –økonomi.
Vil du selge til det offentlige? Næringslivsseminar Leknes 15. februar 2011 Velkommen. Presentasjon av programmet Villy Angelsen, økonomisjef.
Offentlige anskaffelser – lærlingklausul Kristiansand, 8. oktober Sturle Hamre, Innkjøpsrådgiver VAF-
Digital opplæring Samarbeidskompetanse og medbestemmelse.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2015.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent Ingun Sletnes Høst 2016.
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Innkjøp Nytt regelverk og revidering av TFK s anskaffelsesreglement.
Samvirke innen offentlige tjenester
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Nøklene til handlingsrommet
Framtidens brann- og redningsvesen
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
Aksess Innkjøp as Digitalisering av samspillet mellom
«Ytringsfrihet og varsling i norske kommuner og fylkeskommuner»
Visjon, virksomhetside og verdier
Hvordan sikre etterlevelsen av regelverket?
KS Utredning og Dokumentasjon
Leverandørkonferanse – anskaffelse av tilbringertjeneste for Los
Offentlige anskaffelser 11 Oppsummering høst 2015
Anskaffelser med fokus på Innovasjon Strategisk forankring
«En selvstendig og nyskapende kommunesektor»
Are Solli og Kristian Ilner
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Samvirke innen offentlige tjenester
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 16. januar
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Etikk i kommunesektoren 21. februar 2017
Etikk i kommunesektoren 7. mars 2018
Etikk i kommunesektoren 23. februar 2016
Bufdirs arbeid med CRPD
Juridisk sjef Gudmund Lode/innkjøpssjef Arnt Ove Hol
Utskrift av presentasjonen:

Hva gjør kommunene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet?

Formål og problemstillinger Mer kunnskap om hvordan kommunesektoren arbeider for hindre arbeidslivskriminalitet – og hvordan dette arbeidet kan styrkes Problemstillinger: Hva gjør kommuner og fylkeskommuner for å bekjempe arbeidslivskriminalitet? Hvordan gjør de det? Hva kan forklare variasjoner i strategier, praksis, erfaringer og resultater?

Forskningsdesign Tre hovedkomponenter: Gjennomgang av foreliggende utredninger, forskning og dokumentasjon Breddeundersøkelse: Intervjuer med representanter for kommuner og fylkeskommuner 24 kommuner og 5 fylkeskommuner For det meste rådmenn, men også noen innkjøpssjefer Casestudier av to kommuner og en fylkeskommune Intervjuer med ledere for ulike kommunale og fylkeskommunale enheter, en representant for politisk ledelse i hvert case og leder for a-krimenheten i Bergen

Hvorfor er dette viktig? Kommuner og fylkeskommuner er sentrale samfunnsaktører som tjenesteprodusenter, innkjøpere av varer og tjenester, arbeidsgivere og kontrollinstanser. I 2015 kjøpte kommuneforvaltningen inn varer og tjenester for 183 milliarder kroner. Stort omfang og forvaltning av fellesskapets midler: Viktig å sikre at kommunesektorens leverandører følger lover og regler, betaler skatt og tilbyr arbeidstakerne anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

Hva gjør kommunesektoren for å bekjempe arbeidslivskriminalitet? Kommunene kan vise til en rekke tiltak: Egne retningslinjer for krav om lærlinger Begrensninger i antall underleverandører i en kontraktkjede Utvidet skatteattest for utsatte bransjer Tilpasning til anbefalingene fra Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) Bruk av e-faktura Samarbeid med a-krimenhetene Tiltakene er i hovedsak knyttet til rollen som innkjøper av varer og tjenester Kommunene vektlegger arbeidet med å velge riktig leverandør Mange kommuner er med i et innkjøpssamarbeid for å få mer effektive og trygge prosesser. .

Etterkontroll er den største utfordringene Krevende å følge opp anskaffelsesregelverket på en skikkelig måte. Mange på tid, ressurser og kompetanse Kontroll av lønns- og arbeidsvilkår er spesielt vanskelig Er det mulig at kommunene skal klare å drive en effektiv etterkontroll uten en betydelig styrking av ressurser og kompetanse? Trolig behov for et tett regionalt samarbeid, der de største kommunene setter seg i førersetet. Kommunenes arbeid må koordineres bedre med den statlige innsatsen på området.

Forskjell på stor og liten Tilbakemeldingene fra flere av de mindre kommunene er at arbeidslivskriminalitet ikke er et problem. Informantene viser til at de er godt kjent med ulike lokale leverandører, og anser sitt marked som lite attraktivt for større og mer organiserte kriminelle aktører. Så er spørsmålet om problemet anses som lite fordi kontrollen også er begrenset? En annen problemstilling er at et for strengt regelverk kan gjøre det vanskeligere for mindre og lokale aktører å levere tilbud.

Behov for mer informasjon og opplæring På tross av flere veiledere og sjekklister: Ønsker om mer informasjons- og opplæringsmateriell knyttet til regler for offentlige anskaffelser, hvordan man gjennomfører etterkontroller og tilsyn og hvordan man avdekker organisert kriminalitet. Mange ønsker seg et enda mer systematisk og koordinert samarbeid mellom statlige etater og kommuner. Flere peker også på betydningen av å beholde skatteinnkreving og likningskontor lokalt. Lokal skatteinnkrever har kunnskap som er viktig for kontroll av bedrifter og kan i tillegg fungere som partner for administrasjonen i kommunen/fylkeskommunen.