Felles europapolitisk arbeid gjennom

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forventninger og videre arbeid…...
Advertisements

Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Interreg – Mål 3-programmer European Territorial Co-operation (Europeisk Territorielt samarbeid) NØKKELEN TIL SUKSESS Tromsø Greta Johansen.
Tilrettelegging for partnerskap: Helsingforskomiteens rolle. Høringsmøte om EØS-midlene 1. september 2011.
Regionene i Europa. Erfaringer vi kan lære av. Åse Erdal Brusselrepresentant KS Frostating, 23. april 2004.
Ivar Haug INTERREG ØRESUND-KATTEGAT- SKAGERRAK K-møtet i Re 15. februar 2007 Gjennom 2006 deltok Vestfold/BTV-fylkene i utvikling av et nytt.
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Maritim politikk og regionene Sverre Mauritzen Internasjonal koordinator Vestlandsrådet Sola
1 Axel Rød, rådgiver, Stavanger, 20. mars 2007 Regionalpolitikken er internasjonal Nye Interreg programmer
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Regionskontorenes historie… 1 av 6 norske regionskontorer i Brussel - Stavangerregionens Europakontor Midt Norges Europakontor Nord Norges.
Internasjonale samarbeidsarenaer med delegert myndighet og midler til prosjektstøtte etc 1967: Nordkalottsamarbeidet Nordkalottrådet Midler fra NMI (Nordisk.
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Mål for ungdomsfeltet av Erasmus+ ►Forbedre ungdommenes nøkkelkompetanser ►Styrke ungdoms deltakelse i demokratiet ►Aktivt medborgerskap.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Aktørenes roller i planprosessene
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag Vest-Agder fylkeskommunes internasjonale engasjement: Presentasjon for fylkesutvalget ,
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Smart spesialisering Møte med politisk samordningsgruppe (PSG) Regionplan Agder 20. November 2014 Roger Normann og Ann Camilla Schulze-Krogh VRI = Virkemidler.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
xxx 1.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Side 1 Fra Nord-Trøndelagsforskning til Trøndelag Forskning og Utvikling AS.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning? Hvordan utnytte medlemskapet i europeiske organisasjoner? Åse Erdal,
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
1 Regjeringens Europapolitiske forum Reformer i EUs regionalpolitikk Statssekretær Anders Eira.
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
Internasjonal strategi for Trøndelag Visjoner og mål i FFP Avgrensing: Regionale/lokale myndigheter har en rolle Partnerskap m. næringsliv,
Nordsjøkommisjonen som kontaktforum for internasjonalisering og prosjektforbereder. Lars Haukvik Sekretariatsleder for Nordsjøkommisjonen.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag Finansieringsmuligheter og prosjektutviklingsstøtte til Blå Vekst-relaterte satsinger – Interreg Presentasjon.
Orientering for internasjonalt fagpolitisk utvalg 27. april 2012 Samarbeidsavtalen med delstaten Schleswig-Holstein.
Smart spesialisering på Østlandet ?? Jon Petter Arntzen Sekretariatsleder for Østlandssamarbeidet Bodø - 1. oktober 2015.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Norsk mal: Startside ALTERNATIV B Nasjonale myndigheters.
Aust Agder fylkeskommune, Østfold 2011 Internasjonalt samarbeid Østfold fylkeskommune Kjersti Helene Garberg 1. april 2011.
Europapolitisk samarbeid. Merverdi ved europeisk samarbeid Økt kontaktflate mellom ulike land og folk for spredning av kunnskap og mellomfolkelig forståelse,
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Interreg og Jørn Haabeth, Næringsrådgiver Østfold fylkeskommune 1.
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Vestfolds arbeid med EU-programmer Østlandssamarbeidet tirsdag 24. mai 2011 Thomas Slagsvold, EU-koordinator Vestfold
Østlandssamarbeidet Presentasjon på fellesmøte mellom ORE og ØS i Brussel 1. april Ann Irene Sæternes.
Velkommen til dialogkonferanse Hvordan styrke de mellomstore byene på Østlandet som motor for regional vekst og næringsutvikling? Roger Ryberg Fylkesordfører.
Youth in a changing society AER Summer School Almere, Flevoland, Nederland 22th – 27st August 2011 Reiserapport til Internasjonalt forum
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Europapolitisk samarbeid Orientering på miniseminar 20. januar 2012, Gunn Marit Helgesen Leder av internasjonalt fagpolitisk utvalg i Østlandssamarbeidet.
Østfold fylkeskommunes satsing på EUs sektorprogrammer.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Østlandssamarbeidet Orientering v/Ann Irene Sæternes.
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Mobiliseringskonferanse Interreg
Administrerende direktør Organisasjonsutvikling og økonomi
EU- kompetanseprogrammet Pulje 2
Næringslivets muligheter i Horisont 2020 – Møre og Romsdal
Overordnet strategi SV-fakultetet
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Regional plan for internasjonalisering i Nordland
Innspill til Internasjonalt handlingsprogram
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Utskrift av presentasjonen:

Felles europapolitisk arbeid gjennom Østlandssamarbeidet orientering for nye politikere høsten 2015

Økt regional medvirkning og innflytelse i europapolitikken Visjon og mål for det europapolitiske arbeidet gjennom Østlandssamarbeidet De åtte fylkeskommunene ønsker i fellesskap være aktive bidragsytere til et solidarisk, bærekraftig og trygt Europa. Målsettinger Økt regional medvirkning og innflytelse i europapolitikken Økt deltakelse i utviklingsprogram og -prosjekter som er til nytte for regional utvikling på Østlandet. Internasjonalt samarbeid har vært en del av Østlandssamarbeidet siden starten for 10 år siden. Hver enkelt fylkeskommune alene er i mange sammenhenger for liten til å opptre ute i Europa, samtidig som at antall arenaer og temaområder er for mange og store til at det kan håndteres med egne ressurser (penger så vel som arbeidskraft). Gjennom Østlandssamarbeidet har de 8 fylkeskommunene sammen utviklet seg til å bli en viktig aktør internasjonalt. Hovedfokus har til nå vært på arbeidet gjennom europeiske regionale organisasjoner (AER) og i Østersjøen (gjennom BSSSC, samarbeidet med Schleswig-Holstein og Interreg-programmene). Fra 2004 er også Nordsjøen og CPMR inkludert. Følgende mål og strategier ligger i bunn: Målsetting: De åtte fylkeskommunene vil 1) gjennom internasjonalt engasjement og samarbeid bidra til å øke forståelsen mellom mennesker i ulike deler av Europa - styrke velferds- og demokrati-utviklingen samt 2) utvikle Østlandet som en bærekraftig og konkurransedyktig region i Europa. Strategier: Være med å påvirke regionalpolitikken i Europa og delta i utviklingsprogram og -prosjekter som er til nytte for regionen. Gjennom arbeidsdeling sikre mer aktiv deltakelse i de fora vi er tilsluttet og større effekt av anbefalte samarbeidsprosjekter. Innsatsområdene er: 1) Deltakelse i internasjonal politikk-utforming/europeisk politisk dialog, 2) Samarbeid politisk og administrativt med nasjonale myndigheter, 3)Brussel-representasjonen, 4) Bilateralt samarbeid – koordinering av felles interesser, 5) Nettverkssamarbeid og felles kompetanseutvikling.

Strategier for arbeidet a) Gjennom politikkovervåkning og påvirkning innenfor viktige områder av betydning for fylkeskommunene 1) Aktiv deltakelse i europeiske regionale organisasjoner 2) Samarbeid med regioner i Europa og via nettverk og arenaer 3) Samarbeid politisk og administrativt med nasjonale myndigheter b) Gjennom å trekke unge mennesker aktivt med i det europapolitiske arbeidet c) gjennom samarbeid, arbeidsdeling, informasjon og kompetanseutvikling d) Gjennom informasjon, veiledning, koordinering og nettverkssamarbeid bidra til økt prosjektdeltakelse og bedre utnyttelse av finansieringsordninger

Tema for samarbeid Transport og infrastruktur Energi, klima og miljø Maritim politikk Kultur Utdanning, innovasjon og næringsutvikling Ungdomsmedvirkning

Verktøy for Europapolitisk samarbeid Nært samarbeid politisk og administrativt med nasjonale myndigheter Nasjonalt kontaktpunkt for Interreg Østersjøen Bilateralt samarbeid (Land Schleswig-Holstein) Deltakelse i europeiske organisasjoner                                                                               

VERKTØY EU program 2014 – 2020 hvor Norge deltar • Horisont 2020 - forskning og innovasjon • Erasmus+ - ungdom-, utdanning- og sport Interreg • Creative Europe – kunst, kultur, film mv. • Rettigheter og merborgerskapsprogrammet • Helseprogrammet • Program for sivil beredskap Delvis: EURES - sysselsetting og sosial innovasjon og CEF - Connecting Europe Facility (IKT-delen)

Samarbeid med delstaten Schleswig-Holstein Alle de åtte fylkeskommunene har en felles samarbeidsavtale underskrevet på politisk nivå i Kiel i mai 1998. Både Schleswig-Holstein og Østlandssamarbeidet ligger i skjæringspunktet mellom Nordsjøen og Østersjøen og begge parter er aktive i organisasjonene BSSSC og i Nordsjøkommisjonen – bruker samarbeidet i denne sammenheng Den norske regjeringens Tysklandsstrategi – et viktig dokument - gjensidig nytte for ØS og for nasjonale myndigheter (vinn-vinn)

Innsatsområder Felles handlingsprogram 2015-2016: Politisk dialog, samarbeid og koordinering Østersjø- og Nordsjøsamarbeid –inkl. Interreg Energi og klima Transport Maritimt samarbeid Kultur og turisme – Østlandsutstillingen mv. Ungdom og utdanning