Hvordan sette inn bilde på tittelark og få riktig utsnitt

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Plan for markedssatsing: <sett inn navn på markedssatsing>
Sosial integrering Geir Hyrve.
Nagoya-protokollen om tilgang til og fordeling av goder ved bruk av genetiske ressurser NordGen miljøkoordineringsgruppe Stockholm, 14. april 2011 Nina.
Å være eller å drite i været
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Konsekvensenes tid Ola Skaalvik Elvevold Stavanger, 28. april 2014.
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
FAGUS Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren.
Modeller til studier av effekter (impacts) av klimaendringer på hele økonomien CGE-modeller, –hele den formelle økonomien –i varierende grad ikke-markedseffekter.
Rolighetsmoen barnehage
Nyttig presentasjonsverktøy Basert på lysark / plansjer
Institutt for naturforvaltning (INA)
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
– På lag med framtiden i 100 år!
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Bærekraftig utvikling - miljø
Naturen er trua! Natur og Ungdom.
GLOBALISERING Opphavsrett: Amendor AS.
Johanne Molnes Harkjerr
V/ Sigvald Persen Sjøsamisk kompetansesenter Lokal kunnskap, fjorder og økologi i endring.
Spørsmål til diskusjon Hvordan kan vi påvirke holdningene i alle ledd -Se til England? -Den gode samtalen? -Annet.
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Ny klima og energistrategi i Troms
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
Quiz om vann, klima og faste
TMA 4245 Statistikk Onsdag Les dette Powerpointmalen inneholder 3 forskjellige tittel-ark som du kan velge mellom. I tillegg kan du velge lys.
TMA 4245 Statistikk Mandag Les dette Powerpointmalen inneholder 3 forskjellige tittel-ark som du kan velge mellom. I tillegg kan du velge lys.
TMA 4245 Statistikk Mandag Les dette Powerpointmalen inneholder 3 forskjellige tittel-ark som du kan velge mellom. I tillegg kan du velge lys.
 Utbyggingsavtale er helt nødvendig for å avklare kostnadsfordeling mellom privat offentlig.  Kommunen må være flikere til å bidra med kostandstilførsel.
TMA 4245 Statistikk Onsdag Les dette Powerpointmalen inneholder 3 forskjellige tittel-ark som du kan velge mellom. I tillegg kan du velge lys.
Livsstilsending - uke 5 -
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Velkommen til klimatoppmøte!
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
Livsstilsendring Uke 6. Fra handling til reaksjon Hendelse Tanke Følelse Valg reaksjon.
Den levande Tellus - vårt felles ansvar. Avfallet gir frå seg klimagassar – CO2 om det vert brent – Metangass om det vert lagra på ein avfallsplass –
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
USEtool – Trinn 3 - Gåtur – støtteverktøy 3aSINTEF / NTNU U S A B I L I T Y brukskvalitet Hva ønsker vi at bygget skal gjøre for oss?
FN. FN er en forkortelse for De forente nasjoner. Navnet betyr at mange land står sammen. FN har 192 medlemsland. Det vil si at nesten alle verdens land.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
REGIONALPARK HALDENKANALEN
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Hai-Ying Liu, Cristina Guerreiro
Hvordan lage kampanje Fra tanke til handling!
Hvorfor er det viktig med naturmangfold?
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Ordforklaringer til kapittel 1
Livsstilsendring Uke 6.
Fiskesamfunnet i Femund-/Trysil-/Klarelven – hvor stort er avviket fra naturtilstanden? Jon Museth (NINA)
SAMSPILL  SUKSESS.
NTNU Bærekraft NTNU Bærekraft har følgende overordnede ambisjoner
Samarbeid og medbestemmelse
Miljøperspektivet i FNs bærekraftsmål
Klima Så enkelt at bare en fysiker kan forstå det…
Klima Så enkelt at bare en fysiker kan forstå det…
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Hva menes med naturmangfold?
Livsstilsendring Uke 6.
GLOBALISERING Foto: Ali Jarekji/Reuters Creative/Scanpix.
Utdrag fra dokumentet «hovedutfordringer i vannområde Haugaland»
Klimapraten 2019 Presentere deg selv og klimapraten2019.
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan sette inn bilde på tittelark og få riktig utsnitt Klikk på ramme Meny: Insert /picture Velg foto fra din pc Klikk på bilde som du har satt inn Meny: Picture tools/ Format/Crop Hold ned Shift og dra i ytterste ramme for å forstørre bilde Flytt bilde rundt i ramma med musa for å finne riktig utsnitt Eidsverket, Bjørkelangen, 27. februar 2017 Haldenkanalen som laboratorium for det Grønne skiftet Naturmangfold som mulighet Jon Museth

Umiddelbare tanker når jeg hører «Haldenkanalen» Gjeddefisketurisme Artsrikt fiskesamfunn pga. innvandringshistorien etter siste istid Edelkreps og dessverre signalkreps og krepsepest Soot-kanalen og speiderleir ved Skjervangen i 1987

NINAs rolle Norsk institutt for naturforskning, NINA, er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur–samfunn

natur og samspillet natur – samfunn Oppdragsforskning på natur og samspillet natur – samfunn

Det Grønne Skiftet «De globale klima- og miljøutfordringene krever omstilling til et samfunn hvor vekst og utvikling skjer innen naturens tålegrenser» Selvsagt både bra – og nødvendig Men, krever også at vi evner å ha flere tanker i hodet på en gang: Vannkraft, vindkraft vs. brukerinteresser og biologisk mangfold Lokale økosystem vs. globale utfordringer Bioenergi vs. biomangfold i skog osv.

Rockstrøm et al 2009. Ecology and Society Påvirkninger globalt

Viktig å ta vare på biologisk mangfold «der folk er»

Norge: Hva truer artene på rødlista? Kålås et al. 2010 Rødliste for arter

Restaurering ≠ MiljøDesign Eksempel på restaurering: Fjerning av vei i Hjerkinn skytefelt. Mål: Tilbakeføring til naturtilstand Foto: Dagmar Hagen, NINA

Representerer begrepet «økosystemtjenester» noe nytt som kan brukes i Haldenkanalaen?

Definisjon Økosystemenes direkte og indirekte bidrag til menneskelig velferd Fysiske goder Ikke-fysiske tjenester Biologisk mangfold er et vesentlig element for alle naturgoder Naturen gir oss store verdier Billig å «overforbruke» natur Verdien av naturens goder må være synlige for alle som fatter beslutninger

Økosystemtjenester – på dagsorden FN 2005: Millenium ecosystem assessment (MA) Hovedfunn: 15 av klodens 24 definerte økosystemtjenester i tilbakegang. Verdens små og store økosystem leverer tjenester som vi mennesker er helt avhengig av, men som vi ikke alltid erkjenner eller reflekterer over. Økoystemene er grunnlaget for produksjon av mat, medisiner og en rekke materialer. De renser luft og vann, binder karbon, beskytter mot flom, ras, storm, og ersojon, og de gir oss muligheter for åndelige og fysiske opplever

Laboratorium krever orden Hva har vi i dag? Kartlegge brukerinteresser og biologisk mangfold Hvordan påvirkes disse av prosjekter som en del av det Grønne Skiftet? Hva skjer med «varer og tjenester» fra naturen under det grønne skiftet – på kort og lang sikt?

Innspill - foreløpig Ta ulike brukerinteresser på alvor: Få oversikt og sørg for gode prosesser: Ikke nødvendigvis mulig gjøre «alle til lags», men gjennomfør beslutningsprosesser alle forstår Arbeide mye med å definere målsettinger og forankre disse Unik natur – sats på å utvikle turisme – kanskje naturturisme, jfr. Vellykket satsing på gjeddefisketurisme.

Ikke glem lokale økosystem når/hvis det skal satses på bioenergi og/eller fornybar energi. Kan «økosystemtjenester» danne et teoretisk rammeverk for arbeidet med Det Grønne Skiftet NINA kan: Biologisk mangfold (land & vann), avveie ulike samfunnshensyn, konsekvensutredninger, naturbasert turisme, eDNA

Foto på side 1: P. Jordhøy, J. Thomassen, E. B. Thorstad, A Foto på side 1: P. Jordhøy, J. Thomassen, E. B. Thorstad, A. Staverløkk, T. Aarvak, B. Løken/Samfoto