Sluttkonferanse Opplevelser i nord

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Advertisements

Langtidsplan for forsking og høyere utdanninG (meld. St. 7)
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Forskingens betydning for morgendagens næringsliv - har tjenesteytende sektor noen rolle? Paul Chaffey Abelia.
Barnehagens rolle i barns utvikling – bare positiv? Oppvekst og utvikling, NTNU Samfunnsforskning Vera Skalicka.
Kulturbiz 1 september 2015 Margit Klingen Daams.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
I samarbeid med sentrale private og offentlige partnere ønsker SINTEF Byggforsk og NTNU å etablere Klima 2050 som et senter for forskningsdrevet innovasjon.
o Regnskapet til bedriften forteller oss hvor mye penger bedriften har tjent i løpet av en periode, hvilke eiendeler bedriften har, og hvordan den har.
:49 Landsdekkende næringspolitisk undersøkelse 2015 – Antall respondenter Landsdekkende næringspolitisk undersøkelse 2015 N Næringsalliansen643.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Regional satsing for mobilisering og kvalifisering S3-seminar Nordland, Anja Gjærum, Forskningsrådet.
Foto: Jo Michael Offentlige anskaffelser som virkemiddel for bærekraftige bygg Økt innovasjonseffekt av offentlige anskaffelser – Smartere innkjøp.
Skap verdier av dine ideer !. Ny søknadsfrist ! For å være garantert at søknaden blir behandlet innen årets utgang må den sendes innen 1. september.
1 - ditt springbrett til innovasjon. Skattepliktige til Norge kan søke Behøver ikke å være i skatteposisjon For alle næringer og selskapsformer Bedriften.
 Hav  Klima, miljø og miljøvennlig energi  Fornyelse i offentlig sektor, bedre og mer effektive velferds-, helse- og omsorgstjenester  Muliggjørende.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Et kartleggings- og utviklingsprosjekt som skal avdekke om det er kjennetegn og fellestrekk ved vellykkede distriktskommuners måte å utøve sin næringsutviklingsrolle.
Vefsnakonferansen 2016 Tanker om norsk reiseliv 3. mars 2016, Gunnar Almlid.
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater FORNY-forum Fredrik Dalen Tennøe, UFD Trondheim, 3. november 2004.
U TVIKLINGSPROGRAMMET L IERNE Lierne Utvikling AS Sikre, skape og utvikle 130 arbeidsplasser i Lierne.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
VRI Trøndelag Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd gjennom programmet Virkemidler for regional FoU og innovasjon – VRI Prosjektansvarlig: Nord-Trøndelag.
Revidert programplan VRI Anja Gjærum Informasjonsmøte om VRI 22.april 2013.
FoU i Havbruksnæringen. Om VRI og Blue Planet AS Eid av bedrifter med felles interesse for å utvikle sjømatindustrien Program for økt kobling mellom næringsliv.
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
Innovasjon Norge – Utfordringer og muligheter når kultur blir næring Verdiskapingskonferansen 20. januar 2009 Trine Gansmoe.
Konjunkturrapport for arkitektbransjen 2H 2016
Regional planstrategi
Dyreslagene.
Samhandlingsreformens konsekvenser for pleie og omsorgstilbudet FoU-prosjekt nr Samarbeidsprosjekt mellom IRIS og Nasjonalt senter for distriktsmedisin.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
Det nye forbrukerstyrte Reiselivet
VRI.
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Resultatmåling av brukerstyrt forskning Styrker og svakheter
Asker velferdslab Komite Helse og omsorg
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
nHS og Universitetspilotene - prosjektledersamling 15. mars 2007
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Forskningsbasert kunnskap i næringsutvikling
Rådgiversamling 2. november 2016
BUDSJETT 2017.
Status Biotek 2012-prosessen Ny bioteknologisatsing fra 2012.
Den nye sekretæren Den typiske kontormedarbeideren i Fagforbundet er en 48 år gammel kvinne Hun er ansatt i stilling som sekretær Hun er ansatt i en norsk.
Erfaring med forskningssenter i regi av Forskningsrådet
Hva kan BIA-Nettverk INDO bidra med for din bedrift?
Statssekretær Jens Revold
Næringslivets muligheter i Horisont 2020 – Møre og Romsdal
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Bjørn Gjellan Nielsen Takk for invitasjonen
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
Tredje rullebane Avinor Oslo Lufthavn
Master / Folkehelsevitenskap - natur og miljø, helse og livskvalitet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Ås Katinka Evensen Karrieredagen.
SkatteFUNN Eirik Normann,
Presentasjon for virksomhetens ledelse
Finans Norge, 22. november
NAV i tall og fakta 2016.
Kor attraktiv er Bø og korleis kan vi påvirke nærings- og besøksattraktiviteten? 16. Februar 2015.
IT-klynge Odd Torland Nasjonal IT-klynge.
Den digitale fremtiden
Call: Nasjonal satsing på forskningsinfrastruktur_18
NOU 2018:2 Fremtidige kompetansebehov
Samarbeidsutvalg Bergensregionen Liv Olsen
Bærekraftig byfornyelse
Hva er Lillestrøm? Byen med den sterkeste veksten i landet
Kommunesektorens bruk av FoU
Interne analyser - for utvikling av kategoristrategi
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
Utskrift av presentasjonen:

Forskning og innovasjon gjør forskjell- utfordringer og muligheter for reiselivet Sluttkonferanse Opplevelser i nord 15.05.17 Elise Husum, avdelingsdirektør Innovasjon

Omstilling, digitalisering, sysselsetting, bærekraft (med mer) Tøffe tider Mye av dette krever ny kunnskap. Vi skal over til en ny situasjon. Reiseliv i Norge godt utgangspunkt. Lite folk som skyter hverandre.

Norsk forskning vokser - i volum og i kvalitet Selv om det er tøft der ute, velger mange bransjer og mange bedrifter å bruke penger på forskning Norsk forskning vokser – i volum og i kvalitet

Forskningsrådet og næringslivet Bidra til solide og relevante forskningsinstitusjoner Bidra til økt FoU-innsats i bedriftene Bidra til samspill mellom forskningsinstitusjoner og bedrifter Bidra til solid kunnskapsbase i forskningsinstitusjonene Kvalitet, kapasitet Innovasjonskultur Internasjonalt samarbeid Bidra til økt FoU-innsats i privat og offentlig sektor Risikoavlastning og økte ambisjoner Samfunnsutfordringene og omstilling Internasjonalisering Bidra til samspill mellom forskningsinstitusjonene og privat og offentlig sektor Samarbeidsprosjekter Mobilitet Nytte og effekt

Virker det, da? Virker det da? Hvordan bruker reiselivet dette da? Om vi ser på porteføljen vår ser det slik ut: Undersøkelser viser at bedrifter som investerer i FoU har høyere avkastning (industrimeldingen) Kilde: SSB SINTEF

Forskningsrådet 2016 – i og for næringsliv Reiseliv: 50 mill. kroner 2016 I hovedsak UoH-sektoren Forskningsprogrammer med størst reiselivsinnsats: BIONÆR BIA REISEPOL Opplevelser i Nord: 22,2 mill. kroner 2014-2017 Bare en bitteliten del er merket reiseliv

Reiselivsforskning i Forskningsrådet

SkatteFUNN 2016 Reiseliv 77 prosjekter Budsjettert skattefradrag ca 50 mill kroner Lite FoU: Bedrifter i sektor Reiseliv/Turisme kjøper i beskjeden grad tjenester fra godkjente FoU-institusjoner i sine utviklingsprosjekter I skjæringsfeltet: svært få reiselivsrelaterte prosjekter plasseres i kategorien Reiseliv/Turisme av bedriftene selv. Innenfor kategorier som IKT, Mat, Kultur, Transport og Annet, finner vi imidlertid flere prosjekter hvor målet er å få kunnskap som skal anvendes innenfor reiselivet. I tillegg kommer over 60 forprosjekter i RFF og over 20 i VRI siste årene. Hva skjer med dem videre?

Reiseliv er den næringen som har høyest økning i budsjetterte prosjektkostnader i SkatteFUNN fra 2014-2016

Forskningsrådet og reiselivsnæringen Utfordringer: Tiltak: Mange små reiselivsbedrifter Forskningsumodne Får ikke gjennomslag Lite egenkapital Egne mobiliseringstiltak mot næringen Samarbeid med fylkeskommuner Aktiv rolle i klynger og nettverk Vurdere utlysning Utfordringer: Mange små, forskningsumodne Lite egenkapital Forskning på og ikke med? Dette er en gylden mulighet for Forskningsrådet til å være strategisk; f. eks. ved å ta utgangspunkt i de 77 reiselivsbedriftene som allerede finnes i SkatteFUNN-basen fremfor utelukkende fokusere isolert på de fire mill. kroner årlig, slik at kaken bakes større. IDL påpekte videre at det er et felt med mange interessenter og meninger, og at det kan tale for å starte med en konsultasjonsgruppe for å analysere hvor og hvordan forskning kan gjøre en forskjell for denne næringen. IDLs innspill tas med i det videre arbeidet, det lages en analyse av feltet som resulterer i et substansnotat til IDL om hva som oppleves best å tjene feltet. John ogMette møter NFD angående satsingen torsdag denne uken.

Noen forsknings-utfordringer og muligheter Profesjonalisering: kvalitetssystemer og forretningsmodeller Bærekraftig opplevelsesturisme og miljø Fellesgodeproblematikk, infrastruktur, beredskap Digitalisering Foto: Audun Hetland Bærekraft: press på kulturminner, slitasje i naturlandskap, miljøvennlige fremkomstmidler Digitalisering: få med reiselivet inn i IKT-miljøene Profesjonaliseringer: forretningsmodeller, sikkerhet og varsling/redning Fellesgodeproblematikk: allemannsretten, slitasje på offentlig infrastruktur

Takk for meg!