Problemstillinger Hvordan har sykefraværet i privat og kommunal sektor utviklet seg? Hvilken betydning har sammensetning av arbeidsstokken, typer arbeid,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Personvernspørsmål ved innføringen av biometri i norske pass
Advertisements

Langt igjen? Om yrkesdeltakelse, inntekt og utdanning for mennesker med fysisk funksjonsnedsettelse Jon Erik Finnvold, NOVA Resultater fra.
Sykefraværsoppfølging?
Jan Tøssebro NTNU Samfunnsforskning
Hydro Oil & Energy Stavanger, Redusert sykefravær – Nærværsarbeid i O&E Offshore Forpleining.
Rapport av markedsundersøkelse
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Tjenestepensjoner og mobilitet Presentasjon.
Likestilling og likelønn i offentlig sektor Arbeidsmiljøkonferansen 11. og 12. mars 2009 Pål Schøne Instiutt for samfunnsforskning, Oslo.
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2013 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Kompetanseutfordringer og behov for kvalifisert arbeidskraft i arbeidslivet. Regionleder Arild Sørum Stana.
Arbeidsliv og utdanning
Utarbeidet av Synovate MMI v/ Kathrine Steen Andersen Februar 2008 Rapport for Postbanken Parforhold og økonomi 2008.
Kvinnelige ledere i byggenæringen Undersøkelse for Byggekostnadsprogrammet Rolf K. Andersen Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning 2006.
Kvinnelige ledere i byggenæringen Undersøkelse for Byggekostnadsprogrammet Rolf K. Andersen og Hanne Bogen Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning.
Kompetansebehov i offentlig sektor for å levere god tjenesteyting.
Eliteutdanninger i Norge?
Flytting i et segregert bylandskap
Team Referanser Prosess Metoder Funn Asplan Analyse Team Referanser Prosess Metoder Funn Konkurranseutsetting i offentlig sektor Asgeir Fløtre Asplan Analyse.
Kjønnsforskjell i sykefravær
15. september, 2008 Rapport utarbeidet for KS Topplederne i kommunesektoren.
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Studier av innovasjon, forskning og utdanning
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Hele faste stillinger.
Likelønn - Systematisk likestillingsarbeid. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i.
NOU 2011:3 om Kompetansearbeidsplasser Dialogseminar, Bodø 30. mars 2011 Karstein Bye Seniorrådgiver.
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Pensjonsordninger, yrkesaktivitet.
SEKSTIMERSDAGEN I BERGEN HJEMMETJENESTER KF Gjennomgang for pressen
PROSJEKTSELEKSJON OG RESULTATMÅLING NORGES FORSKNINGSRÅD INDUSTRI OG ENERGI Presentasjon på EVA IX 11. – 12- sept. -03.
Økonomisk analyse av lønnsforskjeller mellom kvinner og menn
Ordforklaringer Sysselsatte er personer med inntektsgivende arbeid. Arbeidsledige er personer uten inntektsgivende arbeid, men som forsøker å skaffe seg.
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Siste forelesning er i morgen!
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
1 1 En økning av fedrenes andel av foreldrepermisjonene – mindre valgfrihet eller sterkere insentiver ? seniorforsker Kari Skrede Statistisk sentralbyrå,
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2015 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
Våler - Kommunesammenslåing. Om undersøkelsen Undersøkelsen er gjennomført på telefon. Det er intervjuet 2200 personer i Glåmdalsregionen: 300 personer.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Statistikk Dette er Norge Å kunne tolke statistiske data er en.
1 Livslang læring. Samhandling hele livet Etter LO-kongressen 2013: ”Lik rett til livslang læring er et grunnprinsipp i LOs utdannings- og kompetansepolitikk,
Innvandrere og sykefravær: Hvor viktig er yrke? Pål Schøne Institutt for samfunnsforskning NFR brukerseminar 17. november 2011.
Forskningsledelse – hvor går skillelinjene? Norges forskningsråd.
Topplederne i kommunesektoren
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Lærer ved å lære andre Lærere uten godkjent utdanning i kommunale grunnskoler Fafo-rapport Av Torgeir Nyen og Elin Svensen.
Tariffoppgjøret 2006 Hva vil vi? © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005.
HMS-kort i Byggenæringen
Legemeldt sykefravær 4. kvartal 2016 Akershus NAV Akershus.
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
Medarbeidertilfredshet i kommunene
Sykefravær 1.Kvartal / NAV Akershus.
Forskningsdesign: eksperiment
«Bare plunder og heft» Erfaringer med midlertidig ansettelse og deltidsansattes rett til utvidet stilling i kommunal sektor.
Seniorer i finansnæringen
Utdanning Lister En presentasjon.
Kontrollerte forsøk med brukerrespons – forsøksdesign og resultat
Årsmelding 2013 Menneskelige ressurser (HR)
Anders Bakken Integreringskonferansen 19. september 2018.
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Unge deltakere i Kvalifiseringsprogrammet
Sykefravær / personalpolitikk
Legemeldt sykefravær i Nordland 1. kvartal 2019
Når ansatte i velferdstjenestene blir slått, hetsa og tråkka på – hvem tar ansvaret? Inger Marie Hagen.
Utskrift av presentasjonen:

Sykefraværsforskjeller mellom sektorer Presentasjon av et FOU-prosjekt

Problemstillinger Hvordan har sykefraværet i privat og kommunal sektor utviklet seg? Hvilken betydning har sammensetning av arbeidsstokken, typer arbeid, m.v. for forskjeller i sykefravær? Hvordan har endringer i sammensetningen bidratt til endringer i fraværet? Kan man i at kommunene er mer inkluderende som arbeidsgivere og har dette betydning for fraværsnivået?

Prosjektet Gjennomført i av Proba i samarbeid med Harald Dale-Olsen fra ISF og Arne Mastekaasa fra UiO Basert på tre ulike datasett Kun i analysene knyttet til ”inkludering” er alle typer fravær med Andre analyser mangler korttidsfravær og/eller gradert fravær Analysene av betydning av sammensetning er basert på utvalgsdata (AKU-undersøkelsen): Utvalgsfeil kan påvirke resultatene

Forskjeller i sykefravær, 2012

Utvikling i sykefraværsandeler

Faktorer som samvarierer med sykefravær Sykefraværet er høyere blant Kvinner enn menn Eldre arbeidstakere Lavt utdannede De som arbeider deltid Fast ansatte enn midlertidig ansatte I enkelte typer virksomhet (f.eks. omsorg) enn andre (f.eks. administrasjon) Sektorene er ulikt sammensatt: Hvor mye av forskjellene i sykefravær kan forskjeller i sammensetning forklare?

Kjønnsforskjeller

Aldersforskjeller i sykefravær Gjennomsnitt 2006-16

Noen yrker

Forskjeller i sykefraværsprosent (kommunal minus privat)* Regresjonsanalyse Sykefravær kontrollert for: Forskjeller i sykefraværsprosent (kommunal minus privat)* Ingenting 1,5 Kjønn, alder, utdanning, avtalt arbeidstid, fast/midlertidig stilling og ansiennitet 0,8 Også for: Yrke -0,1 Også for: Kommunetype og bedriftsstørrelse 0,0 Også for: Næring -0,4 *Fet skrift angir statistisk signifikante resultater

Tidsutvikling med kontroll for ”alt” Også kontrollert for yrke, næring og bedriftsstørrelse

Arbeidstakere som flytter mellom sektorene Forskjellene mellom sektorene kan skyldes at de tiltrekker seg ansatte med ulik tilbøyelighet til fravær (kontrollert for kjønn, alder, utdanning, yrke, mv.) Hva skjer med fravær til de som bytter sektor (til samme type jobb)? Konklusjon: De som bytter har 13 prosent lavere fravær når de er i kommunal sektor enn når de er i privat sektor Forsiktighet med generalisering: De som flytter er ganske annerledes (kjønn, alder, sykefraværsnivå, mv.) enn de som ikke flytter. Ikke sikkert at egenskaper ved arbeidsplassene har samme effekt på de som ikke flytter

Inkludering I vår undersøkelse, to aspekter ved ”inkludering” Har arbeidsstedet ansatte med behov for tilpasset arbeidssitusjon? Tilbyr de tilpasset arbeidssituasjon til ansatte som trenger det? Kommunene er mer inkluderende enn privat sektor Basert på selvrapportering på 1 og 2 Forskjellene i bruk av tilpasninger kan ”forklares” av sammen-setning på kjønn, yrke, bedriftsstørrelse, deltagelse i IA, hyppighet av arbeidsmiljøproblemer, mv. Forskjeller i andel bedrifter med ansatte med særlige behov kan ikke fullt ut forklares av samme faktorer Men vi kan ikke si om ”inkludering” fører til økt fravær

Oppsummering Sykefraværet i kommunene er høyere enn i privat sektor Forskjellene i fravær kan ”forklares” av forskjeller i sammensetning av typer arbeid, arbeidsstokken, mv. En viss tendens til at den uforklarte forskjellen har skiftet fra positiv til negativ Fraværet i kommunene har holdt seg rimelig stabilt i perioden 2006-15 på tross av press fra sammensetningseffekter Ansatte som flytter mellom privat og kommunal sektor har lavere fravær når de er i kommunal Kommunene er mer inkluderende, men usikkert om det gir økt fravær