Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Lærer ved å lære andre Lærere uten godkjent utdanning i kommunale grunnskoler Fafo-rapport Av Torgeir Nyen og Elin Svensen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Lærer ved å lære andre Lærere uten godkjent utdanning i kommunale grunnskoler Fafo-rapport Av Torgeir Nyen og Elin Svensen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Lærer ved å lære andre Lærere uten godkjent utdanning i kommunale grunnskoler Fafo-rapport Av Torgeir Nyen og Elin Svensen

2 3 grupper lærere uten godkjent utdanning:
En stabil gruppe lærere uten godkjent utdanning. En gruppe yngre lærere som bare midlertidig er innom skolen. En gruppe yngre lærere som har en periode som lærer uten godkjent utdanning som en mellomstasjon på veien til godkjent utdanning

3 Kjennetegn ved lærere uten godkjent utdanning
Kvinner i flertall Gjennomsnittsalder: 39,8 år (mot 43,7 blant lærere som helhet) 75 prosent har påbegynt høyere utdanning, 41 prosent har fullført høyere utdanning. 57 prosent har fem år eller mer arbeidserfaring utenfor skolen.

4 Arbeidssituasjon Underviser i de fleste fag.
94 prosent av lærere uten godkjent utdanning føler seg respektert og akseptert av skoleledelsen på lik linje med andre lærere. 92 prosent har inntrykk av at skoleledelsen ønsker å beholde dem etter at nåværende engasjement går ut. Skoleledere rapporterer også at de hovedsakelig er fornøyd med lærere uten godkjent utdanning.

5 Oppkvalifisering Et flertall mener at mer formell utdanning vil være den beste måten å bli dyktigere i jobben på. En tredjedel deltar for øyeblikket i utdanning som er en del av den utdanningen de mangler for å få godkjent lærerutdanning. Ytterligere 23 prosent oppgir at det er svært eller nokså sannsynlig at de vil ta utdanningen de mangler i løpet av de nærmeste to årene.

6 Konklusjoner lærere uten godkjent utdanning:
Er en supplerende rekrutteringsvei til læreryrket. Fyller et akutt behov for arbeidskraft, særlig i forbindelse med permisjoner. Ses på som et problem blant skoleledelsen dersom det er en høy andel av dem i skolen. I perifere områder med høy andel lærere uten godkjent utdanning har desentralisert lærerutdanning hatt god effekt for å få ned andelen.


Laste ned ppt "Lærer ved å lære andre Lærere uten godkjent utdanning i kommunale grunnskoler Fafo-rapport Av Torgeir Nyen og Elin Svensen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google