Resultatmåling av brukerstyrt forskning Styrker og svakheter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnehagens rolle i barns utvikling – bare positiv? Oppvekst og utvikling, NTNU Samfunnsforskning Vera Skalicka.
Advertisements

Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Avfallsforum Nord 14. april 2016 Sirkulær økonomi: paradigmeskifte eller «same shit new wrapping» ? Adm.dir. Nancy A. Strand.
1 - ditt springbrett til innovasjon. Skattepliktige til Norge kan søke Behøver ikke å være i skatteposisjon For alle næringer og selskapsformer Bedriften.
Sammenheng mellom IKT-bruk og læringsutbytte i videregående opplæring Rapportering om status og framdriftsplan for prosjektet til Østlandssamarbeidet 25.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Forvaltning Historien om oss. SR-Forvaltning ble etablert for å tilby kundene noe mer enn det som fantes i markedet. Vi tok noe som var basert på en sunn,
Evaluering av Difi Vivi Lassen Leverandørmøte
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Seniorrådgiver Jan Henrik Skogen NHOs Anskaffelseskonferanse.
Om BALANSE (Kjønnsbalanse i faglige toppstillinger og forskningsledelse) Knut Liestøl Programstyreleder Kick-off seminar
​ Stort nasjonalt engasjement for forebygging av overdosedødsfall! Oppsummering fra det nasjonale læringsnettverket1.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
VRI Trøndelag Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd gjennom programmet Virkemidler for regional FoU og innovasjon – VRI Prosjektansvarlig: Nord-Trøndelag.
Tilstede med glede ØKT GRUNNBEMANNING OG ANSVARLIGGJORTE MEDARBEIDERE FOR ØKT NÆRVÆR Januar 2014 – desember 2015.
Læreren som sosialiseringsagent og relasjonsbygger. Kommunikasjon med barn og andre mennesker. Forelesning A1A og A1B S.100 den Bjørn Damsgaard.
Revidert programplan VRI Anja Gjærum Informasjonsmøte om VRI 22.april 2013.
KS Folkevalgtprogram Holmestrand. KS – kommunesektorens organisasjon.
Prosjekt Etterbruk av skolebygg Felles oppstartmøte for arbeidsgruppene onsdag Agenda:  Presentasjon av organiseringa av prosjektet  Presentasjon.
FUGE-videreføring av UiBs satsing Hva gjorde vi i FUGE?
Presentasjonsmal Norinnova Technology Transfer AS.
vekstprosjekter og investorer
Konjunkturrapport for arkitektbransjen 2H 2016
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
Senter for økonomisk forskning, Rambøll Management Consulting,
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
Forbruker og finanstrender 2017
Asker velferdslab Komite Helse og omsorg
Sluttkonferanse Opplevelser i nord
Utvikling av Hias Miljøpartner AS
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Samfunnsansvarlig forretningsdrift - tjeneste og fortjeneste
1.Norsk nettverk for oppvekstkomuner
Lars Espen Aukrust, divisjonsdirektør
Status Biotek 2012-prosessen Ny bioteknologisatsing fra 2012.
Firmanavn Forretningsplan.
Veiviser Bolig for velferd
Regjeringen vil at Norge skal være et av de mest innovative landene i Europa NTNU - en drivkraft for omstilling, bærekraftig innovasjon og utvikling av.
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Å gjøre de usynlige tjenestene synlige
Samfunnsansvarlig forretningsdrift - tjeneste og fortjeneste
Samfunnsansvarlig forretningsdrift - tjeneste og fortjeneste
Forskningsrådets retningslinjer for datahåndtering
Bosetting av flyktninger og kjennskap til Husbankens virkemidler
Husbankens Hovedkontor flytter til Drammen - Oppfølging av storbymelding og byutvikling i Drammen Miljøsjef Ole Bjørn Edner.
NYE ASKER KOMMUNE TJENESTEPENSJON FRA
SkatteFUNN Eirik Normann,
Presentasjon for virksomhetens ledelse
UNINETT mot 2020 Forskningsnett ligger fast som basis. Forrige strategi ledet til eCampus. eCampus henter tjenester i skyen, hvordan forholde oss til skytjenester.
Veiledning - Verktøy for vurdering av strategier i en anskaffelse
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Verdiøkning.
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Matematikk på ungdomstrinnet
Strategiske kostnadsdrivere
Kommunesektorens bruk av FoU
Kapittel 13 Prissetting Forklare hva som menes med kundeverdi
Videreutvikle en forretningside
Barn og ungdom i pakkeforløp Linda H
Kraljic matrise.
Firmanavn Forretningsplan.
Hvordan lager du en åpen kravspesifikasjon og behovsbeskrivelse når du skal lage en IKT-løsning Kapittel 2 i SSA-S, SSA-T og innovasjonspartnerskapskontrakten.
Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger
Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 ( ) 29. mars 2019.
Universitetet, IPR og næringsliv
Strategisk kompetanseledelse 2019 Programstyremøte 1 feb 2019
Modenhetsvurderinger som grunnlag for kontinuerlig forbedring
Utskrift av presentasjonen:

Resultatmåling av brukerstyrt forskning Styrker og svakheter Bjørn Bergem | Seminar om effektevaluering av forskning og innovasjon | 25. mai 2016

Metodisk tilnærming Data: Surveyundersøkelser rettet mot prosjektansvarlige bedrifter Året etter oppstart Året etter avslutning Langsiktig resultatmåling fire år etter avslutning Vurdering av samfunnsøkonomisk lønnsomhet basert på fire indikatorsett: Kunnskapsspredning og andre positive eksterne effekter Kompetansebygging i bedriftene, samarbeid/nettverk Kommersialisering og privatøkonomisk avkastning Innsatsaddisjonalitet

Populasjon 615 avsluttede prosjekter 2007-2011 Indikatorer fra langsiktig resultatmåling fire år etter prosjektavslutning (Basert på intervju med 324 prosjekter i populasjonen) Forskningsrådet avkastning Privatøk. Avkastning i bedriftene med IPN 1) 13.3 mrd.kr i 45 % av prosjektene 3.4 mrd.kr i støtte Stor betydning i 69 % av prosjektene Oppnådd 679 innovasjoner i 64 % av prosjektene Brukerstyrt FoU i bedriftene 11.3 mrd.kr (inkl. støtte) Kompetanse-heving i bedriftene Innovasjon produkter og prosesser Markeds-konkurranse Markeds-effekter 2) Betydelig i 45 % av prosjektene Avkastning i andre bedrifter Eksterne effekter FoU-institusjoner Samarbeid og leveranser av FoU-tjenester Kunnskaps-overføring Betydelig i 33 % av prosjektene Andre produktmarkeder Avkastning i andre bedrifter Kompetanse i andre bedrifter Innovasjon Patenter: 197 innvilget i 26 % av prosjektene Publisering: 758 artikler i vit.tidsskrift m/referee i 52 % av prosjektene Dr.grader: 138 avlagt i 27 % av prosjektene Nytte for kunder og brukere 1) Forventet nåverdi 2) Kostnadsbesparelser og kvalitetsheving i kundebedrifter eller nytte for forbrukere/sluttbrukere

styrker Spørreundersøkelsene samler inn et bredt sett av indikatorer for å belyse måloppnåelse i forhold til seleksjonskriteriene Brukerne av forskningen (bedriftene) er best i stand til å vurdere innovasjons- og markedspotensialet knyttet til prosjektene Undersøkelsene tar mål av seg å belyse retning og omfang av eksternaliteter (nytteverdi for eksterne aktører og effekter som ikke omsettes i noe marked) Komplementær til andre metodiske tilnærminger – en del av verktøykassen for å «triangulere» virkninger og effekter (måloppnåelse) Monitorering av porteføljen over tid, og innen en rimelig tidshorisont, muliggjør kalibrering av seleksjonskriterier Grunnlag for benchmark mellom grupper av case for å avdekke innbyrdes forskjeller (program, bedriftsstørrelse, prosjektstørrelse, etc.)

Svakheter/Utfordringer Samarbeidspartnere i prosjektene ikke inkludert – underestimering av resultater og effekter? Attribusjonsutfordringer: Portefølje av komplementære prosjekter i bedriftene Virkninger oppstår i en interaksjon med omgivelsene/marked Samspill med andre virkemidler / tidligere prosjekter Omfang av eksternaliteter vanskelig å måle Bedriftene ikke vant til å tenke samfunnsøkonomiske effekter? (Mer opptatt av forskningens output og bedriftsøkonomi) Vurdering av nyttegevinster avhengig av kontekst Kontrollgruppe Hva skjer med avslagsprosjektene? En supplerende tilnærming for å konkretisere omfanget av eksterne virkninger kan være dybdeintervjuer med sentrale aktører i utvalgte prosjekter

hva det er realistisk å forvente av denne type effektevaluering? Får kvittert ut hvorvidt Forskningsrådet velger ut en portefølje som er i tråd med samfunnsansvaret Innsatsaddisjonalitet: Har informasjon om hvor stor andel av prosjektene hvor støtten har vært utløsende for realisering. Privatøkonomisk avkastning: Kan si noe om forventet avkastning, sett i forhold til støtten fra NFR. Over tid har vi relativt god informasjon om avkastningen som er knyttet til prosjektene, men at mye av avkastningen er knyttet til fremtidig inntjening. Kunnskapseksternaliteter og pekuniære effekter: Kan si noe om omfang og bedriftenes subjektive vurdering av betydningen, men vanskelig å verdsette i kroner. Analysen kan gi input til Forskningsrådet i arbeidet med å videreutvikle seleksjonsverktøyet så vel som innretning av virkemiddelet. Tidsaspektet Det kan ta lang tid før forskningen får kommersiell og samfunnsmessig betydning. Dersom resultatmålingene gjennomføres lenge etter prosjektavslutning kan data ofte bli mer diffuse.

Takk for oppmerksomheten Bjørn Bergem| bjorn.g.bergem@himolde.no